Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Végbélrepedés (anális fisszúra) műtét
Végbélrepedés műtét

A végbélrepedés és a záróizom görcs, valamint az általuk okozott panaszok az esetek jelentős többségében speciális készítményekkel, alternatív kezelésekkel és életmódváltással 6-8 héten belül gyógyíthatóak.

Így a végbélrepedés műtéti úton történő megoldása kizárólag akkor javasolt, ha más kezelések nem váltak be. Ez esetben a műtéti beavatkozás célja a probléma hatékony orvoslása mellett a végbélben található záróizmok funkciójának megtartása, a székletinkontinencia (a széklet visszatartási nehézségek) elkerülése.

Leírás

Leírás

Mi a végbélrepedés?

A végbélnyílás érzékeny, vékony hámrétege egy erős, szorulásos széklet ürítése során berepedhet. Az akut végbélrepedés okozta komoly fájdalmat csak fokozza, hogy a beteg akarva-akaratlanul is elodázza a következő székletürítést, így a bélsár még inkább besűrűsödik, rögössé válik, ami pedig tovább növeli székürítéssel járó fájdalmakat. Az állandósult fájdalom következtében a végbél akaratlanul is működő, belső záróizma egy feszült, görcsös állapotban rögzül.

Végbélrepedés

A székrekedés és záróizom tónusfokozódása következtében a végbélrepedés megvastagodott, heges szövete újra és újra kiszakad, ami krónikus végbélrepedéshez vezet.

A krónikus végbélrepedés két végén kóros bőrnyúlványok alakulnak ki.
A végbélnyíláson belüli, belső bőrnyúlvány az úgynevezett anopapilla, a külső bőrnyúlvány pedig a caruncula. A seb két végén keletkezett bőrnyúlványok hatására seb még nehezebben tud tisztulni, gyógyulni, ami miatt a gyulladás a mélyebb rétegek felé terjed tovább. A caruncula a belső nyálkahártya által termelt nyákos váladékot kivezeti a végbélnyílásból, ami állandó irritációt okoz az ánusz környékén, ez pedig viszketéssel és további gyulladással jár.

Tartalom

orvosaink

Sebész, proktológus
Sebész, proktológus

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Sebész, proktológus
Sebész, proktológus
Kezelés

Kezelés

Elkerülhető-e a végbélrepedés műtét?

A halogatás semmiképp nem megoldás, mert egyre fokozódó fájdalommal, a fentiekben leírt krónikus végbélrepedés kialakulásához vezet. A végbélrepedéses panaszok időben történő felismerésével és megkezdett kezelésével jelentősen javulnak a műtét nélküli gyógyulás esélyei.

Az akut végbélrepedések konzervatív kezelésébe tartozik:

Amennyiben néhány hét múltával a fenti megoldások együttese sem segít, a repedés nem gyógyul, a panaszok tovább romlanak, vagy rendszeresen kiújulnak akkor a proktológus szakorvos más, alternatív kezelést javasolhat.

Az orvosi kezelés halogatása a végbélben lévő nagy baktérium-csíraszám miatt fertőzésekhez és súlyos komplikációkhoz vezethet!

Hogyan kezelhető még a végbélrepedés?

Botulinum toxin injekciók

A botulinum toxin (ismertebb nevén a botox) egy olyan gyógyszer, amelyet a záróizomban rögzült izomgörcsök kezelésére alkalmaznak és amelyet injekcó formájában adnak be a szakorvosok. Az ily módon közvetlenül az izomba juttatott botox meggátolja az ideg és az izom közötti ingerület átvitelt, ezáltal ellazítja az izmokat és elősegíti a végbélrepedés természetes gyógyulását.

A botox hatékonyságára vonatkozó eddigi eredmények és bizonyítékok igen vegyesek, ezért a módszer nem számít standard eljárásnak.

A botox injekció lehetséges mellékhatásai:

Eljárás

Műtét

Mikor van szükség műtétre?

Krónikus esetekben, amikor 2-4 hét konzervatív (nem műtéti) kezelés után sem tapasztalható a végbélrepedés jelentős gyógyulása, a beteg egészségügyi állapotának javulása, akkor a proktológus szakorvos műtétet javasol.

Milyen műtéti megoldások léteznek?

Fissurectomia

Ez a sebészi beavatkozás lényegében a végbélrepedés (fisszúra) hármas egységének:
a carunculának, a fisszúrának és a megnagyobbodott anális papillának az együttes kimetszését jelenti.

Fissurectomia segítségével egyszerre
megoldódik a repedés előtt és mögött keletkezett plusz gyulladásos szövet eltávolítása, és az egyre mélyülő és szélesedő krónikus végbélrepedés kezelése.

Fissurectomia

Az eljárás során a proktológus rendszerint szövetmintát is vesz szövettani vizsgálat elvégzéséhez, hogy a daganatos betegség lehetőségét kizárhassa.

Ezzel a műtéti eljárással van esély a kónikus végbélrepedés gyógyulására, de a folyamatot a legtöbb esetben nehezít a fokozott végbélfeszülés. Épp ezért a záróizomzat fokozott izomgörcse esetén a fissurectomia kiegészíthető a parciális laterális sphincterotomiával.

Mi az a sphincterotomia?

A végbél záróizomzat két izomból áll: egy belső és egy külső izomkötegből. A külső záróizom akaratlagos irányítás alatt áll (tudatosan összeszorítható és ellazítható), a belső záróizomzatot viszont az idegrendszer irányítja (tudatosan nem irányítható).

A két izom összehangolt működése együtt felelős a széklet végbélben tartásáért és kipréseléséért.
A belső záróizom mindig bizonyos feszültség alatt áll, viszont ha ez az izomtónus túl nagy lesz, izomgörcsöt okozhat és végbélrepedés kialakulásához vezethet.

sphincterotomia

Sphincterotomia a belső záróizom görcsös gyűrűjének oldal irányú, részleges bemetszését jelenti. Az eljárás során a gyakorlott proktológus a belső záróizom alsó 1/3-át vágja át, ügyelve arra, hogy a nyálkahártyán sérülést ne ejtsen, valamint a külső, zárásért felelős nagy tömegű záróizomba se vágjon bele.

A záróizom átvágásának köszönhetően megszűnik a kóros izomtónus, tágul a végbél nyílása, valamint a terület véráramlása is fokozódik, ami elősegíti a végbélrepedés gyógyulását

sphincterotomia

A végbélrepedés diagnosztizáláshoz az anamnézis átbeszélése, majd a végbélnyílás fizikai, ujjal történő vizsgálata az esetek többségében elegendő. Amennyiben a diagnózis nem állítható fel egyértelműen, a kezelőorvos javasolja a végbéltükrözés elvégzését is, amely alapján a végbélnyílást és az anális csatornát borító hámot részletesen meg tudja vizsgálni.

Fontos megemlíteni, hogy az végbélrepedés vizsgálata és kezelése kellemetlen lehet, de az intézményünkben dolgozó orvosok szakemberek, akik megértik az állapot érzékenységét, és igyekeznek a betegek teljes kényelmét biztosítani a vizsgálat során.

Mennyire eredményes a sphincterotomia?

A sphincterotomia a krónikus végbélrepedések leghatékonyabb műtéti típusa. A gyógyulási arány kiemelkedő, mintegy 90 százalékos. A páciens a kibírhatatlan fájdalmától azonnal megszabadul, az inkontinencia veszélye nélkül.

Gyors és nagyon hatásos eljárás. Ezért is tekintik ezt az eljárást a végbélrepedések műtéti beavatkozásának aranystandardjának.

Mennyi időt vesz igénybe a sphincterotomia?

Általában a műtéti kezelés egy kis proktológiai-sebészeti beavatkozást jelent. Az operációt rendszerint helyi érzéstelenítésben vagy gerincközeli érzéstelenítésben végezik. A krónikus, nem gyógyuló repedéseknél a repedés külső és belső szélén nőtt bőrnyúlványokat a proktológus ambulánsan, helyi érzéstelenítésben néhány perc alatt távolítja el (fissurectomia). Igen nagy fájdalmat okozó egyéb terápiára ellenálló repedésnél szintén ambulánsan nagyjából 3 perc alatt történik a záróizom görcsös gyűrűjének oldal irányú, részleges bemetszése (sphincterotomia). A görcs megszűnésével a fájdalmas székelés elmúlik, a végbélrepedés pedig néhány nap alatt behámosodik, meggyógyul.
Prognózis

Prognózis

Milyen kockázatai vannak a végbélrepedés műtétnek?

A proktológiai sebészeti műtétek biztonságosak, gyógyító értékűek. Mindazonáltal bármilyen típusú műtéti beavatkozás magával hordoz bizonyos veszélyt, némi kockázatot. Fontos, hogy megismerje ezeket a lehetséges szövődményeket, mielőtt beleegyezését adná a tervezett műtéthez.

Széklettartási nehézségek: a műtéti beavatkozás során, a nagy tömegű végbél záróizomhoz – ami a széklettartásért felelős – a proktológus nem nyúl hozzá, csak a belső záróizom részbeni bemetszését végzi el. Ezzel együtt a műtéti beavatkozások során károsodhatnak a végbélzáró izom területén lévő idegek, következményként székletinkontinenciát okozva.

Nagyjából 20 páciensből kevesebb, mint 1-nél lehetnek ilyen jellegű panaszok a műtétet követően, de ezek többnyire átmeneti jellegűek, csak a műtét utáni első egy-két hétben fordulnak elő.

Fertőzések, tályogok: A végbélben lévő magas baktérium-csíraszám miatt előforduló műtét utáni fertőzések, amelyek akár tályogot is okozhatnak és tovább lassítják a normál esetben kb. 4-6 hétig tartó sebgyógyulást. (Az esetleges fertőzést a tályog kitisztításával, vagy antibiotikummal kezelik)

Végbélsipoly: Amennyiben a tályog kezeletlen marad, végbélsipoly alakulhat ki, ami az esetek többségében műtéti úton távolítható el.

A műtétet követően a legtöbb páciens arról számol be, hogy a műtét okozta fájdalom, kellemetlenség és a lehetséges kockázat együttesen is lényegesen kisebb, mint a végbélrepedés okozta fájdalom és az ezzel járó életminőség romlás.

Mire számíthat a műtétet követően?

A végbélrepedés műtétet ambulánsan helyi érzéstelenítésben végzi a proktológus, így a műtétet követően, rövid megfigyelési idő után a beteg a saját lábán kísérő nélkül távozhat.

A páciens fájdalomcsillapítókat és gyógyszereket kaphat a széklet lágyításához és a székrekedés megelőzéséhez. A műtét napjának estéjén és a műtétet követő napon még folyadékdiétát szükséges tartani, de ezt követően is figyelni kell a bőséges folyadékbevitelre. Olyan ételeket kell fogyasztania, amelyek sok rostot tartalmaznak (gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű kenyerek és a gabonafélék), hogy a széklet lágyabbá és könnyebben üríthetővé váljon, ezzel is megakadályozva az végbélrepedés kiújulását.

Fontos, hogy a műtéti felület, a végbél és környéke mindig tiszta és száraz legyen. A beavatkozás utáni első napokban minden székletürítést követően ajánlott a fürdés vagy a zuhanyzás és rendszeres kamillás ülőfürdőzés. A tisztálkodás után az érintett területet nedves vattával érdemes áttörölgetni, majd langyos levegővel alaposan megszárítani.

A végbélrepedés műtétet követően 10 napig előfordulhat véres, esetleg
nyákos széklet, illetve a páciens vért találhat a WC-papíron.

A felépülési idő személyenként változó lehet, bár a legtöbb páciens a műtétet követő néhány nap múlva már elég jól érzi magát ahhoz, hogy visszatérjen a normális életviteléhez. Körülbelül 6 hétbe telhet míg a műtét utáni seb teljesen meggyógyul.

Figyelem

Az első néhány nap utáni székletinkontinencia nem gyakori, de ha továbbra is fennáll a probléma, szakemberhez kell fordulni vele, minthogy azonnal fel kell keresni az orvost súlyos fájdalmak, vérzés, vagy láz esetén is.

Kontrollvizsgálatra pedig általában 7-10 nappal a beavatkozást követően kerül sor.
Árak

Árak

Proktológiai alapvizsgálat
33.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat + végbéltükrözés (rektoszkópia)
50.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat + rektális ultrahang
50.000 Ft
Proktológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Aranyér gyűrűzése (szakorvosi vagy kontroll vizsgálat kiegészítéseként)
25.000 Ft-tól
Végbélpolyp műtéti eltávolítása altatásban
220.000 Ft
Aranyér műtét altatásban, kimetszéssel
220.000 Ft
Végbéltáji fistula (sipoly) eltávolítása altatásban
400.000 Ft-tól
Fissura ani (végbélrepedés) műtét
300.000 Ft
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat
33.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat + végbéltükrözés (rektoszkópia)
50.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat + rektális ultrahang
50.000 Ft
Proktológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Aranyér gyűrűzése (szakorvosi vagy kontroll vizsgálat kiegészítéseként)
25.000 Ft-tól
Végbélpolyp műtéti eltávolítása altatásban
220.000 Ft
Aranyér műtét altatásban, kimetszéssel
220.000 Ft
Végbéltáji fistula (sipoly) eltávolítása altatásban
400.000 Ft-tól
Fissura ani (végbélrepedés) műtét
300.000 Ft
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Kapcsolódó beavatkozások

aranyér gyűrűzés
Aranyér gyűrűzés
Aranyér műtét
Aranyér műtét
végbélpolip műtét
Végbélpolip műtét
Végbélsipoly műtét
Végbélsipoly műtét

Kapcsolódó tartalmak

Aranyér banner
Aranyér
Végbélrepedés
Végbélrepedés
Végbélsipoly
Végbélsipoly

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).