Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Belgyógyászat

A belgyógyászat a belső szervek betegségeivel, azok megelőzésével és az egészség megőrzésével foglalkozik. Ennek a szakterületnek az a különlegessége, hogy az általános orvosi gyakorlat szintjén a belgyógyászat képes leginkább integrálni a többi orvosi szakmát. A belgyógyász mindig rendszerben gondolkodik, és nem csak a részterületekre fókuszál, hanem az egész szervezet működésére, tetőtől talpig. A belgyógyász összképre kíváncsi, hogy a probléma gyökerét és végső okát feltárja.

Leírás

Leírás

Mivel foglalkozik a belgyógyászat?

A belgyógyász szakorvos tehát elősorban a belső szervek és szervrendszerek kóros elváltozásaival, működési zavaraival foglalkozik és a szakmai protokollt követve az akut betegségek mellett a krónikus állapotok gondozását is végzi.

Leggyakrabban akkor ajánlott a belgyógyász felkeresése, amikor a páciens – a bizonytalan tünetei miatt – nem tudja, hogy hova is forduljon, vagy amikor azt kell kiderít, hogy az egész szervezetet érintő elváltozásról van-e szó, vagy egyetlen szerv betegségéről. A belgyógyász feladata, felelőssége ilyenkor, hogy a kivizsgálást megkezdje, és a diagnózis felállítását követően a gyógykezelést elindítsa, valamint, hogy a teljes betegutat összeszervezze.

A belső szervek anatómiai ábra

Még ha nincsenek is tünetek, az egészségmegőrzés érdekében akkor is ajánlott évente legalább egyszer szűrővizsgálati jelleggel felkeresni egy belgyógyász szakorvost, aki alapos fizikális vizsgálat és laboratóriumi tesztek segítségével időben feltárhatja az esetleges egészségügyi problémákat, és megelőző intézkedéseket javasolhat.

Tartalom

orvosaink

Belgyógyász, onkológus, hematológus

Melyek a belgyógyászat részterületei, specializációi?

A belgyógyászat az a szakterület, amely megőrizte egységes szemléletét és egyetemességét, az általános orvosi gyakorlat szintjén a megelőzéstől egészen a rehabilitációig. Ez a szakterület az, amely a leginkább integrálja a többi szakterületet, és egységes megközelítésének köszönhetően képes komplex szolgáltatást nyújtani a páciensek számára.

Mivel a belgyógyászat egy rendkívül összetett szakterület, így számos specializációt foglal magába:

Kardiológia

Kardiológia: A szív- és érrendszeri problémák kezelésére és vizsgálatára szakosodott kardiológia rendkívül sok esetben kapcsolódik a mozgásszervi és belgyógyászati betegségekhez.

Gasztroenterológia

Gasztroenterológia: A gasztroenterológus a gasztrointesztinális rendszer, azaz az emésztőrendszer betegségeivel, míg a belgyógyász az összes belső szervvel, ideértve az emésztőrendszert is foglalkozik.

Nephrologia

Nephrológia: A veseműködési zavarokkal és a vesékkel kapcsolatos betegségekkel foglalkozik. A belgyógyászattal szorosan együttműködő terület: például, ha egy betegnek magas vérnyomása van, amelynek oka a vesebetegség lehet, a belgyógyász elvégezheti az alapvető vizsgálatokat, majd a nephrológushoz irányíthatja a beteget további vizsgálatokra.

Endokrinológia

Endokrinológia: Az endokrin (hormon) rendszer betegségeivel foglalkozó szakág. A belgyógyász olyan alapvető vizsgálatokat végezhet, mint például a vér- és vizeletvizsgálatok, a pajzsmirigy ultrahangja és más diagnosztikai eljárások, hogy azonosítsák az endokrin problémák okait. Az endokrinológust ezeknek az eredményeknek a birtokában hivatott további vizsgálatokra és kezelésekre kérni.

Hematológia

Hematológia: A hematológia és a belgyógyászat szorosan összefonódik, mivel a hematológia a vérképző rendszer és a vérzékenységgel kapcsolatos betegségekkel foglalkozik, melyek közvetlen hatással vannak az egész szervezetre. A belgyógyászok éppen ezért rendszeresen foglalkoznak hematológiai betegségek diagnosztizálásával és kezelésével, például vérszegénységgel, vérzéssel vagy vérrögképződéssel.

Pulmonológia

Pulmonológia, vagy tüdőgyógyászat: A pulmonológia és a belgyógyászat erősen összefonódik, mivel a pulmonológia a tüdővel és légzőrendszerrel kapcsolatos betegségekkel foglalkozik, melyek közvetlenül érintik a szervezet oxigénellátását. A belgyógyászok ezért gyakran foglalkoznak a légzőrendszerrel kapcsolatos betegségek diagnosztizálásával és kezelésével, például asztmával, krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD), tüdőgyulladással vagy tüdőrákkal.

Reumatológia

Reumatológia: Az autoimmun betegségek szakértőjeként a reumatológia segít az autoimmun mozgásszervi betegségek kezelésében és lehetőség szerinti gyógyításában a belgyógyásznak.

Onkológia

Onkológia: A daganatos megbetegedések diagnózisával, kezelésével és gondozásával foglalkozik beleértve a belső szerveket érintő daganatokat is, így az onkológus munkája szorosan kapcsolódik a belgyógyászéhoz.

A fenti orvosi területek fókuszában mindnek a belső szervek állnak, amellyel összefoglalóan a belgyógyászat foglalkozik. A mindennapokban a belgyógyász ezeknek a területeknek diagnosztikai és terápiás eljárásait, módszereit hangolja össze, nyomon követi a szakvizsgálatok eredményeit és gondozásba veszi a pácienst.

ORVOSAINK

Belgyógyász, onkológus, hematológus
Tünetek

Tünetek

Milyen panaszokkal érdemes felkeresni
a belgyógyászt?

Az általános egészségi állapot felmérése, illetve a szűrővizsgálatok mellett az akut és krónikus belgyógyászati panaszok kivizsgálása is a belgyógyászati szakrendelésen történik. Azok a panaszok tartoznak ide, amelyek kapcsán a páciens nem tudja eldönteni, hogy melyik szakorvoshoz forduljon.

Amennyiben a páciens a következő esetek valamelyikét tapasztalja, és a velejáró tünetek nemhogy szűnnek, de erősödnek, gyakoribbá válnak, ajánlott a belgyógyászt felkeresni:

 • étvágytalanság
 • fogyás
 • túlsúly, elhízás vagy hirtelen súlynövekedés
 • nehézlégzés, fulladás
 • köhögés, köpetürítés
 • felső- és alsó légúti panaszok
 • mellkasi fájdalom, szapora szívverés
 • hasi fájdalom, alhasi görcsök
 • háti fájdalom
 • gyomorfájás, gyomorégés
 • gyomorsav többlet, reflux
 • haspuffadás, állandó teltségérzet
 • hasmenés, székrekedés
 • eltérő székletszín: véres, vagy fekete széklet
 • vizeleteltérés (csíp, kevesebb, több, eltér a színe)
 • fejfájás
 • szédülés
 • gyengeség, fáradékonyság, levertség és rossz közérzet
 • vérnyomás ingadozás, magas vérnyomás és koleszterinszint
 • vérzések
 • hormonzavarok
 • lázas állapot lép fel
Figyelem

A felsorolt tünetek hátterében számos kórkép állhat, ezért is fontos, hogy időben felkeressük a belgyógyászt, aki elvégezheti az alapos kivizsgálást és javasolhatja a megfelelő kezelést. 

A tünetek sokfélesége egyben rávilágít a belgyógyászat átfogó voltára is. Addig, míg a diabetológus csak a cukorbetegséggel foglalkozik, a reumatológus a mozgásszervi panaszokkal a kardiológus csak a szívvel, a belgyógyász többek között ezeknek a területeknek diagnosztikai és terápiás módszereit hangolja össze, mint egy jó karmester.

Vizsgálat

Vizsgálatok

Hogyan zajlik egy belgyógyászati vizsgálat?

1. lépés

Kórelőzmény felvétele

Egy belgyógyászati vizsgálat során az anamnézis felvétele az első lépés. Ennek során a belgyógyász szakorvos részletesen megkérdezi a páciens életkorát, az aktuális tüneteket, a panaszok kezdetét, azok jellegét, időtartamát és erősségét.

Az orvos felméri az esetleges korábbi betegségeket, műtéteket, illetve az előzményekben fontos szerepet játszó eseményeket (pl. balesetek, fertőzések, allergiák, életmódbeli szokások).

Kérdések merülnek fel a páciens életmódjával kapcsolatban (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás, mozgás, étkezési szokások), valamint megkérdezi, hogy milyen gyógyszereket szed, vagy szedett korábban.

A kórelőzmény felvétele során az orvos felméri a családi betegségtörténetet is, mert bizonyos betegségek előfordulása a családban hajlamosító tényező lehet.

A betegségtörténet kikérdezése mellett az orvos felméri a páciens pszichés állapotát is, mivel az érzelmi stressz hatással lehet az egészségi állapotra.

Információ

Az anamnézis felvétele a vizsgálat egyik legfontosabb eleme, hiszen alapvetően meghatározza a további diagnosztikai és terápiás lehetőségeket.

2. lépés

Fizikai vizsgálat

A fájdalmatlan vizsgálat során a beteg általános állapotát méri fel a belgyógyász. Ennek része a testtömeg index, vérnyomás, testhőmérséklet, pulzus és légzésszám mérés is.

Ezen felül a belgyógyász megvizsgálja a páciens bőrét, a szemeket, az orrot, a szájat, a füleket, a torkot, a mellkast, a hasat, a végtagokat, az ízületeket és az idegrendszeri funkciókat, valamint a test fejlettségét és a páciens tápláltságát is.

Az orvos sztetoszkóppal meghallgatja a szívet és a tüdőt, valamint kézzel áttapintja a pajzsmirigyet és a nyirokcsomókat. A hasi szervek (máj, lép) állapotát is ellenőrzi, ami további információkat ad az esetleges belső szervi problémákról. A belgyógyász megkéri a pácienst, hogy lélegezzen mélyen vagy köhögjön, ami a légzőrendszer állapotának a felmérést szolgálja.

Ha szükséges, az orvos további vizsgálatokat is elrendelhet, például laborvizsgálatokat, képalkotó vizsgálatokat, elektrokardiogramot (EKG) vagy egyéb szükséges vizsgálatokat. Az eredmények alapján az orvos megállapítja a diagnózist és kezelési tervet készít a beteg számára.

Információ

A fizikális vizsgálat tehát fontos része a belgyógyászati vizsgálatnak, amely lehetővé teszi az orvos számára, hogy átfogó képet kapjon a beteg egészségi állapotáról és hogy körültekintően állítsa be a beteg útját, a szükséges vizsgálatok és szakorvosi konzultációk sorrendjét.

3. lépés

Diagnózis, javaslattétel

Az orvos a kórtörténet felvétele és a fizikális vizsgálat után szükség esetén további vizsgálatokat javasolhat a pontosabb diagnózis felállítása és hatékonyabb kezelés érdekében.

A szükséges vizsgálatok lehetnek: vérvétel, ultrahangvizsgálat, röntgen, emlődiagnosztika, MR vagy CT vizsgálat, EKG vizsgálat, 24 órás vérnyomás monitorozás, csontsűrűség mérés, allergiateszt vagy az egyéb szakorvoshoz történő beutalás. (Valamennyi vizsgálat kényelmesen elérhető magánkórházunkban azonnali időpontfoglalással. Így páciensink a lehető leghamarabb elindulhatnak a gyógyulás útján.)

Információ

A belgyógyász az aktuális vizsgálati eredményeket mindig összehasonlítja a korábbi leletekkel. Ez azért fontos, mert a beteg állapotának felmérése mellett a páciens állapotában bekövetkezett változások is fontosak a terápia megválasztása szempontjából.

Melyek a leggyakoribb vizsgálatok, amit a belgyógyász kérhet?

A belgyógyász a fizikai vizsgálatot követően további vizsgálatokat is elrendelhet, amelyek segítségével pontosabb képet kaphat a beteg állapotáról.

 • Laborvizsgálatok: A vér- és vizeletvizsgálatok segítségével a belgyógyász megállapíthatja, hogy van-e a szervezetben valamilyen gyulladás vagy fertőzés, illetve milyen a vérkép, a vese- és májműködés.

 • Képalkotó vizsgálatok: Az ultrahang, a röntgen, a CT és az MRI vizsgálatok segítségével a belgyógyász betekintést nyerhet a test belsejébe, és információt kaphat a belső szervek állapotáról, esetleges elváltozásairól.
 • Elektrokardiogram (EKG): A szívtevékenységet figyeli, és segít az esetleges szívritmuszavarok, szívbetegségek diagnosztizálásában.

 • Endoszkópos vizsgálatok: Az endoszkóp segítségével az orvos megvizsgálhatja a belső szerveket (pl. gyomor, bél), és információt kaphat az esetleges elváltozásokról.
 • Légzésfunkciós vizsgálatok: A légzési zavarok diagnosztizálására használják, például a tüdőfunkció, oxigénszint vagy a légutak állapotának vizsgálatára.

Ezek a vizsgálatok lehetővé teszik a belgyógyász számára, hogy pontosabb képet kapjon a beteg állapotáról, és a megfelelő diagnózist és kezelési tervet javasoljon.

Hogyan készüljön a belgyógyászati vizsgálatra?

A páciensek gyakran zavarba jönnek, amikor a belgyógyász kérdéseket tesz fel. Az alábbiak segíthetnek felkészülni a szakorvosi vizsgálatra: elkerülni a felesleges aggodalmakat és a kapkodást az első találkozáskor.

 • Javasoljuk, hozza magával korábbi orvosi papírjait, leleteit, amennyiben rendelkezik ilyenekkel.
 • Kérjük, sorolja fel korábbi betegségeit, például magas vérnyomás, cukorbetegség, daganatos betegség, szívbetegség, tüdőbetegség, májbetegség, vesebetegség, műtétek stb.
 • Készüljön fel családtagjai betegségeiből: édesapja, édesanyja, testvérei, nagyszülei betegségeit.
 • Kérjük, írja össze, milyen állandóan szedett gyógyszerei vannak, beleértve a nevüket, adagolásukat és a napi szedés gyakoriságát. Sorolja fel azt is, milyen vitaminokat vagy étrend-kiegészítőket szed rendszeresen.
 • A szakvizsgálaton jelezze, ha van olyan gyógyszer, amire allergiás reakciót tapasztalt: kiütés, viszketés, gombócérzet a torokban.
 • Szedje össze, hogy milyen orvoshoz jár rendszeresen, és milyen szakrendelésekre van előjegyzése.

Az alapos anamnézis felvétellel a belgyógyász átfogó és pontos képet kaphat az Ön egészségi állapotáról, és ezeknek az információknak a birtokában hatékonyan elvégezheti a további vizsgálatokat.

Figyelem
Belgyógyászati szakrendelést szűrő jellegű állapotfelmérés céljából panaszmentesen is érdemes évente felkeresni.
Árak

Árak

Belgyógyászati szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Belgyógyászati kontrollvizsgálat
27.000 Ft
EKG vizsgálat értékeléssel
12.000 Ft
Belgyógyászati szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Belgyógyászati kontrollvizsgálat
27.000 Ft
EKG vizsgálat értékeléssel
12.000 Ft

Jelentkezés belgyógyászati szakorvosi vizsgálatra

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Magazin

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).