Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Dietetika

A diéta görög eredetű szó, tágabb értelemben szabályozott életmódot, szűkebb értelemben szabályozott élelmezést, táplálkozást, gyógyélelmezést jelent. A dietetika pedig alkalmazott táplálkozástudomány, amely a megváltozott egészségi állapotot, és az ezáltal előidézett anyagcsere-folyamatokat vizsgálja. A dietetikus olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező szakember, aki komplex tudásával segítséget nyújt a hozzá fordulóknak a táplálkozással, ételkészítéssel, valamint ezzel összefüggésben az életmód változtatással kapcsolatban.

Leírás

Tanácsadás

Mikor érdemes segítséget, tanácsot kérni?

Legtöbben akkor fordulnak szakemberhez, amikor komolyabb panaszokat tapasztalanak magukon, amelyek már zavarják a mindennapi életvitelüket, és életminőség romlást okoznak, mint például túlsúly, rendszeres puffadás, állandó teltségérzet, vagy rossz közérzet, fáradtság, bizonyos ételek fogyasztásakor jelentkező kellemetlen hasi, emésztési tünetek. Ám érdemes megelőző szemlélettel, a betegségek kialakulásának kockázatát csökkentve felkeresni szakember segítségét. 

A dietetikai konzultáció két fő területét különböztethetjük meg:

 • Primér, vagy megelőző tanácsadás során sok téveszme eloszlatható, és tiszta kép nyerhető a tudatos és egészséges táplálkozás kialakításában. Érdemes az egészség fenntartása érdekében is szakemberrel konzultálni, aki segít a számtalan, könnyen elérhető információ és dezinformáció között eligazodni. 
 • A szekunder, vagy másodlagos tanácsadás célja, hogy a kialakult betegség esetén, segítsen visszaállítani az egészséget, vagy a korábbi egészségi állapotot. Ennek során a dietetikus ismerteti a betegség diétájának alapjait, megtanítja annak alkalmazását, és támogatja az új táplálkozási forma beépítését a mindennapi életbe. A folyamatba szükség esetén a családtagokat is bevonja.

A Kelen Kórházban szakképzett dietetikusunk személyre szabott táplálkozási tanácsokkal segít orvosolni problémáit, és megosztja Önnel az ehhez kapcsolódó recepteket, konyhatechnológiákat és a mindennapokban hasznos gyakorlatias tevékenységeket, hogy Ön hosszú távon egészséges maradhasson.

Tartalom

Dietetikus

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Sebész, proktológus
Ortopéd-sebész
Gyermeksebész
Gyermeksebész
Ortopéd-sebész
Sebész

Milyen esetekben érdemes felkeresni dietetikust?

 • súlyproblémák: legtöbb esetbetben csak a túlsúlyt sorolják ide, azonban az egészséges táplálkozás esetén a cél az egyén szervezetésnek ideális testsúly megtartása, így a súlyvesztés és a váltakozó testsúly is ide értendő;
 • rendszeres puffadás;
 • állandó teltségérzet: de akár az éhségérzet is lehet tünete a nem megfelelő táplálkozásnak;
 • rossz közérzet, fáradékonyság;
 • kellemetlen hasi, emésztési tünetek;
 • cukorbetegség;
 • változókori panaszokkal küzdők;
 • várandósság esetén;
 • hozzátáplálás; 
Eljárás

konzultáció

A konzultáció folyamata

A konzultáció részletes anamnézisfelvétellel kezdődik, 

1. lépés

Ez a címsor

A konzultáció részletes anamnézisfelvétellel kezdődik, különösképpen a kórelőzményekre és táplálkozási szokásokra. A dietetikus áttekinti a korábbi vizsgálatok, laborparaméterek értékeit. Fontos, hogy a konzultáció során végig őszintén és nyiltan kommunikáljon a dietetikusával. Minél pontosabb képet kap a dietetikus, annál hatékonyabb segítséget kaphat.

2. lépés

Ez a címsor

Amennyiben rendelkezik táplálkozási naplóval, úgy a dietetikus áttekinti, korrigálja a hibás diétát, monitorozza az energia és táplálékbevitelt.

3. lépés

Ez a címsor

A dietetikus az összegyűjtött és rendelkezésreálló információk alapján gyakorlati tanácsok adása a táplálkozási szokások módosításával kapcsolatban, egyéni célok felállítása, felmerülő kérdések megválaszolása.

Figyelem

Betegeink nem csak egyszeri dietetikai tanácsadást kapnak, hanem szükség és igény szerint hosszútávú gondozásban részesülnek.

Vizsgálat

Dietetikai rizikófaktorok

Kiknek ajánlott a dietetikai konzultáció?

Túlsúllyal küzdők

A túlsúly és elhízás drámai mértékben növekvő népegészségügyi probléma. A súlyos egészségügyi következményekkel járó betegség napjainkban a Földön 1,9 milliárd felnőttet érint Az esetek döntő részében a helytelen életmód talaján kialakuló kórkép nem csak a felnőtt, de egyre növekvő arányban a gyermek populációt is érinti. A legutolsó országos táplálkozás és tápláltsági állapot felmérés (OTÁP 2019) adatai szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 68, ezen belül a nők 60, a felnőtt férfiak 77 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A felnőttekre vonatkozó elhízottsági adatok alapján az OECD jelentés szerint hazánk Európában az első helyet foglalja el.

Fontos tudni, hogy a hazai vezető halálokok, mint a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedésekben jelentős tényező az elhízás. Az elhízás hátterében az anyagcsere-folyamatok olyan genetikai, központi idegrendszeri vagy endokrin és környezeti hatásokra létrejövő zavara áll, amely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. Ez a folyamat a táplálékfelvétel növelésében és/vagy az energialeadás csökkenésében nyilvánul meg, majd fokozott zsírraktározáshoz vezet. Az elhízást leggyakrabban több tényező együttesen okozza: a túlzott élelmienergia-fogyasztás, a testmozgás hiánya és genetikai hajlam, habár néhány esetben elsődlegesen gének, endokrin rendellenességek gyógyszerek, vagy pszichiátriai betegségek a kiváltó okok.

A túlsúly és elhízás étrendi kezelése szempontjából legnagyobb jelentősége a negatív energiamérleg kialakításának van, azaz egy olyan állapot létrehozásának, ahol az energiafelhasználás meghaladja a különböző ételekkel és italokkal bevitt kalóriamennyiséget. Ezen túlmenően a dietetikus segítségével az energiacsökkentett diétát a fennálló betegségekhez is hozzá lehet igazítani, mindezt a legkevesebb kellemetlenséggel.

Jellemző panaszok lehetnek:

Fokozott étvágy, a testtömeg gyarapodása, gyengeség, fáradékonyság, beszűkült mozgáskészség, a motoros aktivitás csökkenése, ízületi fájdalmak, lábszárduzzanat, aluszékonyság, alvászavar, mentális zavarok, sterilitás, menstruációs zavarok, társadalmi diszkrimináció.

A Kelen Kórházban segítünk abban, hogy egészséges keretek között csökkenteni tudja a testtömegét.

Olyan étrendet lesz lehetősége követni, amely nem jár drasztikus változásokkal, vagy betarthatatlan lemondásokkal. A hosszú távú cél, hogy a kilók leadásával az egészséges testsúly tartósan megőrizhető legyen.

Változókori panaszokkal küzdők

A változókor beköszöntével a női test számos változáson megy keresztül, melyek közül az egyik legjelentősebb az ösztrogén szint csökkenése. Ez egy hosszan tartó folyamat, mely évek alatt megy végbe, így érdemes már az első jelek, vagy akár az életkor előrehaladtával nagy súlyt fektetni arra, hogy jó egészségi állapotban érkezzünk a változó korba. A menopauza jellemzően 45 és 55 éves kor között zajlik le (átlagosan 51 éves korban), de ezt megelőzi a perimenopauza időszaka – ez az átmenet akár 10 éven át is tarthat, azaz a tünetei legkorábban 35 éves kortól tapasztalhatók.  

Milyen változásokat tapasztalhatunk, melyek összefüggésben állnak az ösztrogénszint csökkenésével? A hormonális változás következtében megváltozik a testösszetétel. Csökken a csonttömeg, az izomtömeg is, és elkezdődik a has körüli zsírszövet gyarapodása. Az izomtömeg csökkenése önmagában lassítja a szervezetünk anyagcseréjét, ezzel elősegítheti a súlyunk gyarapodását, mindez következményesen inzulinrezisztencia kialakulásához, később diabeteshez vezethet. Fontos tudni, hogy erre fel lehet készülni egy tudatos életmódbeli változtatással, amelynek szerves része a táplálkozási szokások átalakítása.  

Szakképzett dietetikusunk olyan táplálkozási tanácsokkal látja el a csoport tagjait, amelyek betartása segít felvenni a harcot a menopauza okozta testi változásokkal.

Diebétesz esetén

Az 1-es típusú diabétesz jelei

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei általában markánsan jelentkeznek, így a betegséget könnyebb felismerni. Kisebb gyerekeknél napok-hetek, fiatal felnőtteknél hónapok alatt jelennek meg a klinikai tünetek, mint a

 • hirtelen fogyás,
 • fokozott éhség,
 • éhségből fakadó ingerlékenység,
 • a sok vizelet,
 • az állandó szomjúság,
 • szájszárazság,
 • fáradékonyság,
 • és ketoacidózis.
 • Feltűnőek lehetnek a lassabban gyógyuló sebek, és emiatt kialakuló fertőzések is, mely a 2-es típusnál is gyakori tünet.

Ezekre mindenképp figyelni kell, mert ez a cukorbetegség hamar súlyos következményekkel járhat.

2-es típusú diabétesz tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség az előbbivel ellentétben azonban a legtöbbször szinte tünetmentes marad, szélsőséges esetekben akár 15-20 évig is. Sokan akkor veszik csak észre, amikor a betegséget szövődményei miatt diagnosztizálják. Rövid távon olyan jelenségekre érdemes figyelni, mint a gyakran jelentkező, makacs bakteriális fertőzések, kiterjedt gombás fertőzések, vagy a sebek nehezebb és elhúzódó gyógyulása.

 • Hosszabb távon gyakori az érelmeszesedés.
 • Ez súlyosabb esetekben szívinfarktus, agyi infarktus vagy végtagi érellátási zavarok kialakulásához vezet.
 • Emiatt egyébként romlik a látás és a vesék keringése, működése is. A látásromlás lehet hirtelen, és akár teljes látásvesztéssel is járhat, a vesék károsodása pedig veseelégtelenséghez is vezethet.
 • A 2-es típusú cukorbetegség jelei között ismerni kell a lábak zsibbadását is, amit diabeteszes neuropatia okoz, és sokszor nem ismernek fel rögtön. A vérben maradó cukor károsítja az idegrostokat is, azok vérellátását és anyagcseréjét, ennek következtében érzékeljük a zsibbadást.
 • A zsibbadó, bizsergő érzés néha áramütés-szerűen következik be, ilyenkor az érintett akár el is ejthet tárgyakat, vagy elveszti az egyensúlyát.
 • A vérellátási problémák végső esetben a végtagok elhalását okozhatják, ami a lábujjaknál kezdődik és kezelés hiányban később amputáció válhat szükségessé.

 

Szakképzett dietetikusunk olyan táplálkozási tanácsokkal látja el a csoport tagjait, amelyek betartása segít kordában tartani a vércukorszintet, és felvenni a harcot a diabétesz tüneteivel.

Várandósság ideje alatt

A terhesség ideje alatt a fejlődő magzatot a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül az édesanya táplálja. Éppen ezért kiemelten fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás a várandósság alatt. A magzati korban történő behatások egész életén át elkísérik a gyermeket. A terhesség egyes szakaszaiban eltérő tápanyagigénye van az anya szervezetének, amellett, hogy hormonális változások sokasága zajlik le a 9 hónap alatt. A megnövekedett étvágy, vagy éppen rosszullétek mellett és ellenére is fontos a vitaminokban- és tápanyagokban gazdag táplálkozás, hogy optimálisan tudjon fejlődni a magzat.
Amennyiben gesztációs diabétesz vagy annak gyanúja merül fel, a speciális étrend betartása különösen fontos.

Hozzátáplálás

A szoptatás az egyik leghatékonyabb módszer a gyermek egészségének és megfelelő fejlődésének biztosítására. Az anyatej ideális táplálék a csecsemő számára. Biztonságos, tiszta és olyan védőanyagokat (ún. antitesteket) tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a babát számos gyakori gyermekkori betegséggel szemben. Az anyatej az élet első hónapjaiban teljes mértékben fedezi a csecsemő energia- és tápanyagszükségletét, az első év második felében a gyermek tápanyagigényének legalább felét, míg a második életévig a szükséglet legfeljebb egyharmadát biztosítja.

Az első nagy kihívást a hozzátáplálás jelenti, melynek különféle módszerei képesek teljesen összezavarni az anyákat. Fontos, hogy olyan módszert válasszunk, mely mind a baba mind az anya igényeit figyelembe veszi amellett, hogy hozzájárul a baba megfelelő fejlődéséhez és az étkezési kultúrájának alakulásához.

Szakképzett dietetikusunk abban segít, hogy a terhesség majd a gyermek születését követően a hozzátáplálás alatt a legoptimálisabb étrendet tudják választani a csoport tagjai saját maguk és kisgyermekeik számára.

Gasztroenterológiai betegségek esetén

A következő gyomor- és bélrendszeri, emésztőszerv rendszeri megbetegedések során a dietetikus számos diétás tanáccsal szolgálhat a betegségek akut fázisában, illetve támogatást nyújthat abban, hogy a betegség kialakulásában szerepet játszó hibás táplálkozási szokásokat felfedje, és azok átalakítását segítse.

 • szájnyálkahártya gyulladás
 • gyulladásos bélbetegségek, mint a colitis ulcerosa, Chron-betegség
 • székrekedés
 • epekövesség
 • hasnyálmirigy gyulladása utáni diéta
 • szív- és érrendszeri betegségek
 • köszvény
 • laktóz intolerancia
 • lisztérzékenység.
Árak

Árak

Első dietetikai konzultáció
31.000 Ft
Dietetikai kontroll konzultáció
21.000 Ft
Étkezési napló elemzés vagy 1 heti mintaétrend összeállítása
20.000 Ft
Csoportos gyakorlati bemutató, közös ételkészítés, tanácsadás (alapanyagok árát nem tartalmazza)
16.000 Ft / fő (3-7 főig)
Egyéni gyakorlati bemutató, közös ételkészítés, tanácsadás (alapanyagok árát nem tartalmazza)
48.000 Ft

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Kapcsolódó beavatkozások

Aranyér műtét
Aranyér műtét
végbélpolip műtét
Végbélpolip műtét
Végbélrepedés műtét
Végbélrepedés műtét
Végbélsipoly műtét
Végbélsipoly műtét

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).