Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Pajzsmirigy szakrendelés

Pajzsmirigy szakrendelés - Kelen Kórház Budapest

A pajzsmirigy-működési zavar az össznépességben előforduló leggyakoribb hormonháztartási zavar. Vizsgálatok szerint hazánkban a teljes lakosság 5-10%-a, nők körében pedig minden negyedik küzd valamilyen pajzsmirigy-működési zavarral vagy betegséggel, amikre gyakran már csak a tünetek megjelenésekor derül fény. A pajzsmirigy rendellenességei azonban rendkívül sokszínű és intenzitású tünetet okozhatnak, így sok esetben csak ezek sikertelen kezelése után merül fel a páciensben, hogy esetlegesen pajzsmirigy problémái vannak.

A pajzsmirigy működési zavarok diagnosztikáját és kezelését endokrinológus szakorvos végzi a klinikánkon különálló pajzsmirigy szakrendelés keretén belül.

Leírás

Leírás

Mi történik a pajzsmirigy szakrendelés keretein belül?

A pajzsmirigy a nyak elülső részén található az ádámcsutka alatt és a szervezet anyagcseréjét, valamint energiafelhasználását szabályozza. Pillangó alakú szerv, a „szárnyai” a légcső két oldalán helyezkednek el, „szárnyainak” négy csücskén pedig a négy kis mellékpajzsmirigy található.

A pajzsmirigy fontos élettani szerepe a hormontermelés, amely szabályozza a szervezet anyagcseréjét, növekedését, szexuális működését és az agyi tevékenységet. A pajzsmirigy hormonjainak termelése elengedhetetlenül fontos az élet fenntartásához, mivel szinte minden szerv és szövet működését befolyásolja, így rendkívül sokféle tünetet okozva. Mivel hormontermelő szervről van szó, így a rendellenességei is ehhez kötődnek: vagy túltermel (hipertireózis) vagy alultermel (hipotireózis).

Pajzsmirigy anatómiai ábra

A pajzsmirigy szakrendelésen a pajzsmirigy problémákkal foglalkozó szakemberek diagnosztizálják és kezelik a pajzsmirigy betegségeit. A pajzsmirigy szakrendelésen dolgozó szakemberek között lehetnek endokrinológusok, belgyógyászok, sebészek, radiológusok és egyéb egészségügyi szakemberek, akik szakértelmükkel segítenek a betegeknek a pajzsmirigy problémáinak megfelelő kivizsgálásában és kezelésében.

Tartalom

orvosaink

Belgyógyász

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Belgyógyász
Tünetek

Tünetek

Milyen tünetek utalhatnak
pajzsmirigy problémára?

A pajzsmirigy működése lényegében az egész szervezetre kihatással van, így ha valamilyen probléma lép fel vele kapcsolatban, akkor az egész testben jelentkezhetnek tünetek. Éppen ezért (mivel sokszor nincs teljesen egyértelmű tünetei a pajzsmirigy betegségeknek) számos esetben csak sok tüneti kezelés sikertelensége után merül fel a pajzsmirigy kivizsgálása. Bár a tünetek sokfélék lehetnek – különböző intenzitással, – az alábbi tünetek esetén mindenképp érdemes felkeresni a pajzsmirigy szakrendelést, különösen ha rég óta fennállnak:

Megmagyarázhatatlan súlyváltozások

Gombóc-érzet a torokban

Fáradtság, vagy álmatlanság

Hangulatingadozások

Magas koleszterinszint

Menstruációs és termékenységi problémák

Bélpanaszok

Haj- és bőrproblémák

Nyakfeszülés, feldagadt nyak

Izom- és ízületi fájdalmak

Milyen tünetek utalhatnak
pajzsmirigy túlműködésre?

A pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis) egy orvosi állapot, amelyben a pajzsmirigy túlzott mennyiségű pajzsmirigyhormont termel, vagyis többet, mint amennyire a szervezetnek szüksége van. Ennek következtében a szervezet anyagcseréje túlzottan fokozódik, ami számos tünetet okozhat. Az állapotot különböző tényezők okozhatják, mint például autoimmun betegségek, pajzsmirigy ciszták és bizonyos gyógyszerek.

A hipertireózis számos tünetet okozhat, mint például:

 • Fogyás
 • Gyors vagy szabálytalan szívverés
 • Remegés vagy rángatózás
 • Szorongás vagy ingerlékenység
 • Alvásproblémák
 • Hőérzékenység és fokozott izzadás
 • Növekedett étvágy
 • Izomgyengeség
 • Menstruációs rendellenességek
 • Gyakori székelés vagy hasmenés
 • Megnagyobbodott pajzsmirigy (golyva)
 • Szemproblémák, mint például kidülledő szemek vagy látászavarok
 • Foltos hajhullás
Figyelem
Ha bármelyik tünetet tapasztalja, fontos, hogy egészségügyi szakemberhez forduljon a pontos diagnózis és kezelés érdekében.

Milyen tünetek utalhatnak
pajzsmirigy alulműködésre?

A pajzsmirigy alulműködés (hipotireózis) olyan állapot, amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigy hormont a szervezet igényeinek kielégítéséhez. Ez a test különböző funkcióinak lassulásához vezethet, ami leggyakrabban az alábbi tüneteketben jelentkezik:
 • Fáradtság
 • Súlygyarapodás
 • Érzékenység a hidegre
 • Székrekedés
 • Száraz bőr
 • Hajhullás
 • Izomgyengeség
 • Ízületi fájdalom
 • Depresszió
 • Memóriaproblémák
Azonban fontos tudni, hogy nem minden hipotireózisos beteg tapasztalja ezeket a tüneteket, és lehetnek olyanok is, akiknek egyáltalán nincs tünetük.
Betegségek

Betegségek

Milyen betegségekkel és állapotokkal foglalkozunk a pajzsmirigy szakrendelés keretein belül?

 • Pajzsmirigy alulműködés: a pajzsmirigy elégtelen működése, amely alacsony pajzsmirigyhormonszintet okoz
 • Pajzsmirigy túlműködés: magasabb pajzsmirigyhormonszintet okoz, mint amire a szervezetnek szüksége van
 • Autoimmun pajzsmirigybetegségek: olyan állapotok, amelyekben az immunrendszer a pajzsmirigy elleni antitesteket termel
 • Pajzsmirigyrák: a pajzsmirigyben keletkező daganatok
 • Pajzsmirigy-ciszták: folyadékkal teli képződmények a pajzsmirigyben
 • Golyva: a pajzsmirigy megnagyobbodása
 • Pajzsmirigygyulladás: a pajzsmirigy gyulladása, amelynek többféle típusa lehet

Ezen kívül a pajzsmirigy szakrendelés a pajzsmirigy és az egyéb szervek közötti kapcsolattal és azokra gyakorolt hatásával is foglalkozik, mivel a pajzsmirigy hormonok számos szerv működését befolyásolhatják.

Vizsgálat

Vizsgálatok

Milyen pajzsmirigy vizsgálatokat végzünk intézményünkben?

Az orvos a betegség pontos diagnózisának felállításához vérvételt, ultrahangvizsgálatot, izotópos vizsgálatot, esetleg szövettani vizsgálatot javasol. A vizsgálatok elvégzését követően állítható fel a pontos diagnózis, amely alapján a kezelés megkezdhető és a tünetek hamarosan javulni kezdenek.
 • általános szakorvosi vizsgálat
 • pajzsmirigy ultrahang
 • vékonytű biopszia (szövettani vizsgálat)
Eljárás

Kezelési lehetőségek

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre pajzsmirigy megbetegedések esetén?

A kezelés kezdetben általában gyógyszeres hormonpótló, vagy hormon gátló kezelés. A kezelés során folyamatos laboratóriumi ellenőrzés szükséges. Az esetek egy részében műtéti beavatkozás jöhet szóba, mely a túlműködő pajzsmirigy szövet eltávolítását célozza.

 • Pajzsmirigy túlműködés esetén gyakran béta-blokkolók és anti-tirozin gyógyszerek segítenek a tünetek kezelésében. Radioaktív jódterápia is alkalmazható a túlműködő pajzsmirigysejtek elpusztítására. Néhány esetben szükség lehet pajzsmirigy műtétre.
 • Pajzsmirigy alulműködés esetén a fő kezelési lehetőség a hormonpótló terápia, amely szintetikus pajzsmirigy hormon gyógyszerek alkalmazását jelenti. A gyógyszer adagolása a hormonszintek normál tartományon belüli tartása érdekében rendszeres vértesztek alapján módosítható.
 • A pajzsmirigy golyva kezelhető gyógyszeresen vagy sebészeti úton, attól függően, hogy mekkora és hogy okoznak-e tüneteket vagy befolyásolják-e a pajzsmirigy működését.
 • A pajzsmirigy rákot általában sebészeti úton kezelik az érintett pajzsmirigy szövet eltávolításával, ezt követően radioaktív jódterápia alkalmazása szükséges, hogy elpusztítsák a maradék rákos sejteket. Néhány esetben külső sugárkezelés vagy kemoterápia is szükséges lehet.

Melyek a pajzsmirigy szakrendelés társterületei?

ONKOLÓGIA
ONKOLÓGIA

A rák megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik, ideértve a pajzsmirigyrákot is.

ENDOKRINOLÓGIA
ENDOKRINOLÓGIA

A hormonok tanulmányozása és hatásuk a testi funkciókra, ideértve az endokrin rendszer betegségeinek, például a pajzsmirigy betegségeinek diagnosztizálását és kezelését.

Ultrahang
RADIOLÓGIA

A képalkotó technikákat, mint az ultrahang, a CT és az MRI alkalmazza a pajzsmirigy állapotának diagnosztizálására és nyomon követésére.

SEBÉSZET
sebészet

Az operatív beavatkozásokkal foglalkozik, ideértve a pajzsmirigy bizonyos rendellenességeinek és rákjainak sebészeti eltávolítását (pajzsmirigy műtét).

Árak

Árak

Pajzsmirigy szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Pajzsmirigy kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Szakorvosi vizsgálat + pajzsmirigy ultrahang
48.000 Ft
Kontroll vizsgálat + pajzsmirigy ultrahang
40.000 Ft
Pajzsmirigy ultrahang
25.000 Ft
Pajzsmirigy vékonytű biopszia
35.000 Ft
Pajzsmirigy szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Pajzsmirigy kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Szakorvosi vizsgálat + pajzsmirigy ultrahang
48.000 Ft
Kontroll vizsgálat + pajzsmirigy ultrahang
40.000 Ft
Pajzsmirigy ultrahang
25.000 Ft
Pajzsmirigy vékonytű biopszia
35.000 Ft

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Magazin

Kapcsolódó vizsgálatok

hasi ultrahang
Hasi és kismedencei ultrahang
kilégzési teszt
H2 kilégzési teszt

gyomortükrözés
Gyomortükrözés
(gasztroszkópia)
Vastagbéltükrözés
Vastagbéltükrözés
(kolonoszkópia)

BLOG

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).