Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Ultrahang

Ultrahang
Leírás

Leírás

Mi az ultrahang vizsgálat?

Az ultrahang vizsgálat (UH) egy rutin képalkotó eljárás, amely során az emberi fül számára nem hallható hanghullámok segítségével kap a vizsgáló orvos (radiológus szakorvos) kétdimenziós képet a hasi szervekről, az ínakról, az ízületekről, az erekről, valamint az idegekről. A kíméletes és fájdalommentes eljárás belgyógyászati, endokrinológiai, valamint urológiai, nőgyógyászati, ízületi és érproblémák időbeni felismerését teszi lehetővé.

Hogyan működik az ultrahang?

Az ultrahangos képalkotás működési elve az ún. visszhang jelenségen alapszik.
Az eljárás során a radiológus szakorvos egy kis szonda segítségével magas frekvenciájú (20 000 Hz feletti) ultrahanghullámokat juttat – a vizsgálat alá vont területen – a test belsejébe. Amikor ezek a hanghullámok találkoznak egy szervvel, vagy szövettel, egy részük visszhang formájában visszaverődik. Az ultrahang készülék képes érzékelni ezeket a visszaverődött hanghullámokat, és számítógépes képalkotás segítségével
kétdimenziós élőképként jeleníteni meg a monitoron.

Ultrahang vizsgálat

Az ultrahang készülék meg tudja különböztetni a szöveteket és szerveket a visszaverődött hullámok mennyisége, erőssége és frekvenciaváltozása alapján. A visszhangmintázat ugyanis annak függvényében változik, hogy a vizsgált terület hogyan nyeli el a hanghullámokat. Addig amíg egy folyadékteli cisztánál a visszhangok gyengék és feketének látszanak a képernyőn, egy tömött szerkezetű daganatról visszaverődő hanghullámok világosabb színű képként jelennek meg.

Információ

A radiológus a monitoron látottak alapján meg tudja ítélni a szervek méretét, alakját, állapotát és esetleges rendellenességeit, például daganatokat, cisztákat, gyulladásokat vagy akár sérüléseket is.

Tartalom

orvosaink

Radiológus
Radiológus

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Radiológus
Radiológus
Tünetek

Tünetek

Milyen tünetekkel érdemes felkeresni
a kardiológust?

Fájdalommentes: Az ultrahang vizsgálathoz nem szükséges a pácienst megszúrni és kontrasztanyagot beadni ahhoz, hogy a radiológus szakorvos jobb képet kapjon a vizsgált területről. Ezért is ajánlott ez a vizsgálati módszer az olyan betegeknek, mint például veseelégtelenségben szenvedőknek, akik nem kaphatnak CT, vagy MRI vizsgálatokhoz szükséges kontrasztanyagot.

Kockázatmentes: Az ultrahang vizsgálat rendkívül biztonságos. Mivel a CT vizsgálatokkal és a röntgennel ellentétben nem használ ionizáló sugárzást, így a vizsgálat nem jár sugárterheléssel sem. Ennek a képalkotó eljárásnak nincs semmilyen káros hatása a szervezetre, ezért akár csecsemőknél és várandós anyukáknál is alkalmazható, ráadásul korlátlan számban ismételhető is.

Valós idejű képalkotás: Az ultrahang vizsgálatok valós idejű képalkotást tesznek lehetővé. Azaz a diagnosztikát végző orvos azonnal látja a vizsgált területet a képernyőn, így az eredmények azonnal ki is értékelhetők. Ez lehetővé teszi a gyors és hatékony diagnózist, ami a sürgős esetekben különösen fontos lehet.

Széleskörű alkalmazhatóság: Az ultrahang vizsgálatok rendkívül sokoldalúak. Alkalmazhatók szinte az egész testen, beleértve a hasi szerveket, a szív- és érrendszert, az izmokat, az ízületeket, az idegeket, a reproduktív szerveket és még sok mást. Az ultrahangvizsgálat bármilyen testpozícióban, sőt akár mozgás közben is használható, ami az ízületek, izmok vizsgálatakor határozott előnyt jelent.

Mik az ultrahangos vizsgálat korlátai?

Rosszul terjed levegőben, és nem képes áthatolni a csontokon: Az ultrahang diagnosztika nem alkalmas olyan szervek vizsgálatára, amelyek levegővel telítettek, vagy amelyeket csontok fednek, így például a tüdő vagy az agy vizsgálatra nem használható.

Korlátozott mélységi hatás: Az ultrahang hatása korlátozott lehet a test mélyebb rétegeiben, ami azt jelenti, hogy nem képes teljes képet alkotni a mélyebben fekvő szervekről, szövetekről.

Vizsgálat

Vizsgálatok

Milyen ultrahang vizsgálatokat végzünk
a Kelen Kórházban?

HASI ULTRAHANG VIZSGÁLAT

Hasi ultrahang

A hasi ultrahang segítségével könnyen feltérképezhetőek a hasüregben és kismedencében található szervek, mint a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, nőknél a méh és petefészkek, férfiaknál pedig a here és prosztata.

Az ultrahang felvételek alapján a diagnosztikát végző radiológus képes felmérni ezeknek a szerveknek a méretbeli változásait, szerkezeti eltéréseit, fejlődési rendellenességeit, valamint az esetleges ciszták, kövek, tályogok, jóindulatú zsír- és izomdaganatok, rosszindulatú tumorok és a hasüregi folyadék jelenlétét egyaránt.

DOPPLER VIZSGÁLAT

Doppler-ultrahang vizsgálat

A Doppler-ultrahang vizsgálat egy speciális eljárás, amelyet az érelmeszesedés diagnosztikájában alkalmaznak. Ez a vizsgálat lehetővé teszi a véráramlás irányának, az esetleges áramlási rendellenességek meghatározását, és segít az érszűkületek és trombózis diagnosztizálásában, valamint az érszűkület mértékének meghatározásában is.

Doppler-ultrahang vizsgálatot a radiológus leggyakrabban a nyaki és a felső, valamint az alsó végtagi erek vizsgálatára használja. Azonban van lehetőség a hasi szervek, például a vesék artériáinak vizsgálatára is,  ugyanis ez érszűkület ezen a területen okozhat magas vérnyomást.

ALSÓ VÉGTAGI DOPPLER VIZSGÁLAT

ALSÓ VÉGTAGI DOPPLER VIZSGÁLAT

Folyamatos lábfájdalom esetén, illetve, ha hirtelen kialakuló vagy tartós duzzanat jelentkezik a végtagokban, érdemes elvégeztetni a végtagi erek duplex Doppler ultrahang vizsgálatát, amely a páciens végtagjainak keringését hivatott feltérképezni. A képalkotó eljárás lehetővé teszi az erek funkciójának és esetleges kóros eltéréseinek - vénagyulladás, vénás trombózis vagy vénás billentyűelégtelenség – diagnosztikáját.

CAROTIS DOPPLER VIZSGÁLAT

carotis ultrahang

A carotis ultrahang a nyak két oldalán futó verőerek (carotis) állapotát vizsgálja, lehetővé téve az erek esetleges szűkületének, plakkjainak és a vér áramlási tulajdonságainak pontos megjelenítését.
A vizsgálat segít korán diagnosztizálni és kezelni a nyaki erek szűkületét, ami jelentősen csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát

A carotis ultrahang akkor szükséges, amikor felmerül a carotis artériák szűkületének kérdése, például magas vérnyomás esetén, hogy még kellő időben meg lehessen tenni a megfelelő prevenciós lépéseket.

ÍZÜLETI ULTRAHANG

ÍZÜLETI ULTRAHANG

Az ízületi ultrahangvizsgálat során az ízületekben található szalagok, inak, rostok, porcok és az ízület környékén lévő vázizmok vizsgálata történik, valamint kimutathatók az ízületi kóros folyadékgyülemek is.
Ez a vizsgálat lehetővé teszi az ízületek környékén található meszesedések, izomsérülések, ízületi gyulladások és más kóros elváltozások (például kopások) vizsgálatát, ezért a sportsérülések, valamint a műtétek utáni állapot követésében is nagy jelentősége van.

Az ízületek ultrahangos vizsgálata dinamikus eljárás, amely lehetővé teszi az ízületek vizsgálatát mozgás közben, ez szemmel látható előnyt jelent az olyan képalkotó diagnosztikai módszerekkel szemben, mint a röntgen, az MR vagy a CT.

PAJZSMIRIGY ULTRAHANG

pajzsmirigy ultrahang

A pajzsmirigy ultrahang a pajzsmirigy két lebenyének és a mellékpajzsmirigy vizsgálatára használt képalkotó eljárás.
A pajzsmirigy ultrahang segítségével láthatóvá válik a lebenyek szerkezete, mérete, valamint az esetlegesen jelen lévő göbök, ciszták, és diagnosztizálhatóak a gyulladásos folyamatok is.

Emellett a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat hasznos lehet a nagy nyálmirigyek és a nyaki nyirokcsomók vizsgálatában is, így az eljárással átfogó kép nyerhető a pajzsmirigy és a környező struktúrák egészségi állapotáról.

NYAKI LÁGYRÉSZ ULTRAHANG

Nyaki lágyrész ultrahang

Nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat során az orvos ultrahangos képalkotó eszközzel vizsgálja a nyak területén található lágy szöveteket, a bőr alatt tapintható csomókat, elváltozásokat és az izmok szerkezeti eltéréseit. Az ultrahang segítségével részletes képet kaphatunk az áll alatti mirigyek és a fültőmirigy anatómiájáról és szöveti állapotáról, így időben felismerhetőek az esetleges gyulladások, daganatok.

A nyaki lágyrész ultrahang vizsgálatát leggyakrabban olyan esetekben alkalmazzák, amikor a páciens nyelési diszkomfort érzésre panaszkodik, vagy amikor a fájdalmas, gyulladt nyálmirigyek kivizsgálására van szükség.

SZÍV ULTRAHANG

SZÍV ULTRAHANG

A szívultrahang olyan mozgóképes képalkotó eljárás, amely lehetővé teszi a szív és annak különböző részeinek vizsgálatát beleértve a szívüregeket, az azokat határoló falakat, a billentyűket és a szívburkot.

Ezzel az eljárással az infarktus utáni falmozgási zavarok, hegesedések, billentyűbetegségek, a szívüregek közötti kóros irányú véráramlás, a szív üregeiben kialakult vérrögök és a szívburokban felgyülemlő folyadék is kimutatható.

EMLŐ ULTRAHANG

Emlő ultrahang

Az emlők ultrahangos vizsgálata alkalmas a mell szöveti és szerkezeti elváltozásainak, mint például ciszták vagy daganatok, illetve a mirigyállomány gyulladásainak kimutatására. Az eljárás része az emlők mellett, a jobb és bal oldali hónaljárkok átvizsgálása is.

35 éves kor alatt az emlő ultrahang az elsődlegesen ajánlott emlődiagnosztikai módszer a mell szöveti és szerkezeti elváltozásainak kimutatására, míg 35 év feletti nőknél az ultrahang vizsgálatot, a mammográfia és esetlegesen az emlő tomoszintézis kiegészítő vizsgálataként ajánlott elvégezni.

LÁGYRÉSZ ULTRAHANG

LÁGYRÉSZ ULTRAHANG

Az egyéb lágyrész (törzs és a végtagok) ultrahang vizsgálat a bőr alatti lágyrészek: az izmok, inak, zsírszövet, erek, kötőszövet és nyirokcsomók feltérképezésére alkalmas. Diagnosztizálhatók a tapintható csomók, folyadéktartalmú ciszták, valamint meghatározható ezek helye, mérete, szerkezete, a környezethez való viszonya.

A lágyrész ultrahang vizsgálat lehetőséget nyújt a lágyrész fájdalom okának meghatározására, beleértve az izomsérüléseket és a sérülésekből eredő bevérzéseket. Emellett alkalmas lágyéktáji sérv diagnosztizálására is. Segítségével az esetleges bőrelváltozások is kimutathatóak, így a diagnosztikát végző radiológus valóban teljeskörű képet kap az érintett területről.

HERE ULTRAHANG

HERE ULTRAHANG

A herepanaszok, herefájdalom kivizsgálásában a here ultrahang gyors és fájdalommentes diagnosztikai módszert jelent. A vizsgálat során az itt található szövetek szerkezetét, a környező artériákat és vénákat, valamint a herezacskó rétegeit, és a mellékhere állományát elemzi az urológus szakorvos. A here ultrahang képes kimutatni a vizsgált területen a gyulladásokat, daganatokat és a vérellátási zavarokat egyaránt.

Az ultrahang vizsgálat lehetővé teszi az urológus számára a here állapotának részletes felmérését és az esetleges elváltozások, mint a heresérv, a heredaganat és visszértágulat azonosítását.

Bemutatkozás

Előkészületek

Hogyan készüljön az ultrahang vizsgálatra?

Az ultrahang vizsgálatra való felkészülés függ attól, hogy melyik területet vagy szervet vizsgálják.

Előkészületek 4-8 órával a beavatkozás/vizsgálat előtt

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálata előtt általában könnyű, zsírszegény vacsorát kell fogyasztani, és az eljárás kezdete előtt 6-10 órával már nem szabad semmit enni vagy inni. A pontos időtartamról érdemes előre konzultálni a kezelőorvossal, mert sok mindentől függhet. (A rendszeresen szedett gyógyszert egy korty vízzel be lehet venni, az nem befolyásolja a vizsgálatot.)

Előkészületek 1 órával a beavatkozás/vizsgálat előtt

A húgyhólyag vizsgálatakor az eljárás előtt 1 órával 4-6 pohár szénsavmentes vizet kell inni, hogy a hólyag telt legyen, így a vizsgáló orvos jobban látja majd az esetleges elváltozásokat. A húgyhólyagot célzó vizsgálat előtt az orvos előzetes koplalást kérhet, hogy az étkezés után a belekben képződő gázok ne befolyásolják a vizsgálat pontosságát.

MENNYI IDEIG TART AZ ULTRAHANG VIZSGÁLAT?

Egy adott régió ultrahang vizsgálata általában 15-20 percet vesz igénybe, míg a kardiológiai szakterületen az EKG-val kombinált szívultrahang vizsgálat általában kb. 45 percig tart.

Eredmények és utókövetés

Eredmények és utókövetés

Mikorra kapom meg az eredményem?

A vizsgálat leleteit páciensünk a vizsgálat végeztével azonnal megkapja.

Mi történik a vizsgálat után?

Az ultrahang vizsgálat után az orvos az eredményeket azonnal közli a pácienssel és megválaszolja az érintett esetleges kérdéseit. Amennyiben szükséges, vagy ha valami rendellenest észlel, az orvos további diagnosztikai vizsgálatokra is beutalhatja a pácienst, például CT vagy MRI vizsgálatra, illetve biopsziás mintavételt is javasolhat.

A legtöbb esetben azonban a vizsgálat eredményei alapján pontosan diagnosztizálható a páciens állapota, így a kezelőorvos azonnal meg is kezdheti a kezelést az eredmények alapján.

A vizsgálat nem invazív és nem jár fájdalommal, így utána a vizsgálaton átesett személy nyugodtan visszatérhet mindennapi tevékenységeihez.

Árak

Árak

Carotis Doppler ultrahang (nyaki erek áramlás vizsgálata)
25.000 Ft
Hasi és kismedencei ultrahang
25.000 Ft
Ízületi ultrahang (térd, váll, boka, csukló, könyök), ízületenként
25.000 Ft
Ízületi ultrahang (térd, váll, boka, csukló, könyök), 2 ízületre
40.000 Ft
Ultrahang vizsgálat testtájanként
25.000 Ft
Emlő ultrahang
25.000 Ft
Lágyrészek Doppler-UH áramlás vizsgálata
25.000 Ft
Here ultrahang
23.000 Ft
Nyaki régió ultrahang
25.000 Ft
Végtagok vénás Doppler-UH áramlás vizsgálata – 1 oldali
25.000 Ft
Végtagok vénás Doppler-UH áramlás vizsgálata – 2 oldali
40.000 Ft
Carotis Doppler ultrahang (nyaki erek áramlás vizsgálata)
25.000 Ft
Hasi és kismedencei ultrahang
25.000 Ft
Ízületi ultrahang (térd, váll, boka, csukló, könyök), ízületenként
25.000 Ft
Ízületi ultrahang (térd, váll, boka, csukló, könyök), 2 ízületre
40.000 Ft
Ultrahang vizsgálat testtájanként
25.000 Ft
Emlő ultrahang
25.000 Ft
Lágyrészek Doppler-UH áramlás vizsgálata
25.000 Ft
Here ultrahang
23.000 Ft
Nyaki régió ultrahang
25.000 Ft
Végtagok vénás Doppler-UH áramlás vizsgálata – 1 oldali
25.000 Ft
Végtagok vénás Doppler-UH áramlás vizsgálata – 2 oldali
40.000 Ft
Hasi- és kismedencei ultrahang 25.000 Ft
Hasi- és kismedencei ultrahang 25.000 Ft

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Kapcsolódó vizsgálatok

hasi ultrahang
Hasi ultrahang

Kapcsolódó vizsgálatok

hasi ultrahang
Hasi és kismedencei ultrahang
kilégzési teszt
H2 kilégzési teszt

gyomortükrözés
Gyomortükrözés
(gasztroszkópia)
Vastagbéltükrözés
Vastagbéltükrözés
(kolonoszkópia)

BLOG

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).