Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Ortopédia

Ortopédia - Kelen Kórház Budapest

Az ortopédia az orvostudomány azon szakterülete, amely a csontok, az ízületek és az izmok megbetegedéseivel foglalkozik. Ezt összefoglalóan, tartó- és mozgásszervi rendszernek nevezzük. A végtagok csontjainak és ízületeinek betegségei, a gerinccsigolyák és a környező lágyrészek elváltozásai mind ehhez a szakterülethez kapcsolódnak.

Leírás

Leírás

Mivel foglalkozik az ortopédia?

Az ortopédia elnevezés a görög „orthopeadia” szóból ered. Szó szerinti jelentése lehet „gyermek egyenesítés” vagy „láb egyenesítés”. Mindkét fordításban fellelhető az ortopédiai tevékenységre való utalás, azonban maga a tudományág ennél sokkal több mindent foglal magába.

A hosszan tartó fájdalomnak és a mozgás korlátozottságának hátterében leggyakrabban a csont- és izomrendszer betegségei állnak.

Az ortopédiai panaszok lehetnek veleszületett vagy szerzett betegségből fakadóak, amelyek minden korosztályt érinthetnek. A fiatal sportolók esetében számos alkalommal szükség van a térdízületet érintő műtétekre, az idősebbek tekintetében pedig a gyakran jelentkező ízületi kopás okozza a legnagyobb problémát.

Az ortopédus célja az izomzat, a csontozat, és a gerinc normális működésének megőrzése, illetve az eltérések diagnosztizálása és kezelése.

Tartalom

orvosaink

Ortopéd-sebész
Ortopéd-sebész

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Ortopéd-sebész
Ortopéd-sebész
Tünetek

Tünetek

Milyen tünetekkel érdemes felkeresni
az ortopédiai szakrendelést?

Az ortopédus szakemberek sok különböző betegséggel és a csontozatot érintő deformációval foglalkoznak. Ezen betegségek könnyen és gyorsan képesek az életminőség romlását eredményezni, így ennek megelőzése érdekében már az enyhébb tünetek tapasztalásakor is javasolt szakorvoshoz fordulni.

Amennyiben az alábbi panaszok közül bármelyiket észleli, érdemes lehet felkeresnie egy ortopédiai szakrendelést:

Végtagok kapcsolatos fájdalmai

Fájdalom az ízületekben, ízületi gyulladás

Mozgáskorlátozottság jelentkezése vagy merevség az ízületekben

A mozgás korlátozottságának jelentkezése vagy merevség és instabilitás érzése az ízületekben

Fájdalom a végtagokban vagy az ízületekben

Felső végtagi panaszok, vállfájdalom (golf-, teniszkönyök)

Sérülések, mint például zúzódások, húzódások

Sérülések, mint például zúzódások, húzódások, amelyek fájdalmat, duzzanatot vagy mozgáskorlátozottságot okoznak

Hát-, nyak- vagy gerincfájdalom

Hát-, nyak- vagy gerincfájdalom, amely tartósan fennáll, és esetleg sugároz más testrészekbe

Csípővel kapcsolatos problémák, fájdalmak

Csípővel, derékkal kapcsolatos problémák, fájdalmak

Fejlődési rendellenességek (gerincferdülés, lúdtalp)

Veleszületett rendellenességek

Veleszületett rendellenességek, például csípőficam vagy más ízületi rendellenességek

Térdfájdalom

Kalapácsujj, bütyök

A felnőttek esetében kiemelkedően magas arányban fordulnak elő a térddel, a gerinccel, a vállal, a karral, a könyökkel és a kézzel kapcsolatos ízületi problémák.

Figyelem

Ha hirtelen jelentkező erős fájdalmat, zsibbadást vagy mozgáskorlátozottságot tapasztal, azonnal forduljon szakorvoshoz. Ezek a tünetek akár súlyos problémára is utalhatnak.

Betegségek

Betegségek

Milyen betegségekkel foglalkozik
az ortopédia?

Az ortopédiai típusú elváltozások színes palettája ismert, melyből a leggyakrabban előforduló megbetegedések a következők:

Akut és krónikus térdpanaszok:

 • Meniscus (gyűrűporc) sérülései
 • Ízületi kopás
 • Szalagsérülés
 • Ízületi tok heges elváltozásai
 • Térdkalács rendellenességei

Csípőt érintő elváltozások:

 • Csípő ízületi porckopás

Statikai és fejlődési rendellenességek:

 • Lúdtalp
 • Gerincferdülés

Szerzett ízületi elváltozások:

 • Ízületi kopások
 • Porckopás (Artrózis)

Akut és krónikus gerincelváltozások:

 • Derékfájás
 • Lumbágó
 • Porckorongsérv
 • Nyaki, háti gerincszakasz fájdalmai

Ideg eredetű izom- és csontbetegségek:

 • Neuromuscularis kórképek (pl.: Little Kór)

Lábfej deformitások:

 • Kalapácsujj
 • Bütyök

Felső végtagok elváltozásai:

 • Teniszkönyök
 • Golfkönyök
 • Alagút szindróma
 • Ínhüvelygyulladásokű

Veleszületett rendellenességek:

 • Csípőficam
 • Rendellenes kinövések
 • Egyéb rendellenességek

Vállpanaszok:

 • Rotator-köpeny elváltozások
 • Impingement szindróma
 • Befagyott váll szindróma

Mik lehetnek az ortopédiai megbetegedések
hajlamosító tényezői?

Sok megbetegedés hátterében állhatnak hajlamosító tényezők, ez az ortopédia esetében sincsen másképp.

A megbetegedések okát nem minden esetben lehet egyértelműen beazonosítani, azonban a kialakulásukat általában több tényező együttesen befolyásolja.

Íme, néhány lehetséges tényező, ami elősegítheti az ilyen típusú megbetegedések kialakulását:

 • Öröklött hajlam: Bizonyos ortopédiai betegségek előfordulása nagyobb valószínűséggel jelentkezik olyan családokban, ahol már előfordult az adott megbetegedés.
 • Túlsúly: A túlsúly növelheti a csípő-, térd- és bokaízületekre nehezedő terhelést, ami idővel porckopáshoz, ízületi gyulladáshoz vezethet.
 • Mozgáshiány: A mozgáshiány csökkentheti az ízületek körül elhelyezkedő izmok és ínszalagok erősségét, rugalmasságát, ezáltal növelheti a sérülések és megbetegedések kockázatát.
 • Sérülések: Az ízületi sérülések, mint például a ficamok, a törések, az ínszalagok és porcok sérülései hosszabb távon ízületi elváltozásokhoz vezethetnek.
 • Bizonyos sporttevékenységek: Néhány sportág, például a foci, a kosárlabda vagy az atlétika nagyobb terhelést jelenthetnek az ízületekre. Ez hosszabb távon növelheti a megbetegedések kialakulásának kockázatát.
 • Rossz testtartás: A folytonos rossz testtartás terhelheti az izmokat, az inakat és az ízületeket, ami elősegíti a megbetegedések kialakulását.
Vizsgálat

Vizsgálatok

Mi történik az ortopédiai szakvizsgálat során?

Az ortopédiai vizsgálatot a szakorvos a páciens anamnézisének felvételével kezdi. Ennek során kérdéseket tesz fel az esetleges korábbi mozgásszervi megbetegedésiről (balesetek, műtétek), valamint életviteléről, például sportolási szokásairól vagy a munkahelyi környezetéről (az ülő munka sok esetben lehet a probléma forrása). Ezek után a családi kórtörténet megismerésével folytatódik a vizsgálat, majd az aktuális panaszokat, a fájdalom jellegét, a helyét, az erősségét részletekbe menően átbeszéli a pácienssel. Továbbá, azon aktivitásokat, amelyek során a fájdalom kifejezetten jelen van vagy erősödik.

A kórtörténet és a panaszok részletes megismerése után egy fizikai vizsgálat következik, amely során az ortopédus szakorvos megvizsgálja az érintett testrészt. Ellenőrzi, hogy látható-e bármilyen deformitás vagy sérülés, majd a végtag stabilitását és a mozgásterjedelmét vizsgálja. Mindezek után ellenőrzi a perifériás idegek működését is annak érdekében, hogy megbizonyosodjon az érintett terület reflexeinek megfelelő működéséről.

Ezen vizsgálatok célja, a működésbeli elváltozások lehetőleg pontosabb megismerése.

Ha szükséges, az ortopédus javasolhat képalkotó diagnosztikai vizsgálatot is, mint például az MRI, a CT, a röntgen, az ultrahang vagy labor vizsgálatot is elrendelhet a megfelelő diagnózis megállapítása érdekében.

Információ

A kezelési lehetőségek nagyon sokszínűek, így az ortopédiai vizsgálat során felállított pontos diagnózis elengedhetetlen ahhoz, hogy a legmegfelelőbb kezelési mód kerüljön a kiválasztásra.

Eljárás

Kezelési lehetőségek

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre ortopédiai megbetegedések esetén?

Az ortopédiai megbetegedések kezelésére számos mód áll a rendelkezésre.

A legmegfelelőbb terápia kiválasztásához az ortopédus, figyelembe veszi a betegség típusát, súlyosságát és az adott páciensnél felmerülő egyéni befolyásoló körülményeket.

A megfelelő kezelés alkalmazása segíthet csökkenteni a fájdalmat és nagyban javíthatja az életminőséget is.

A leggyakrabban alkalmazott kezelési módok:

Konzervatív kezelések: Ennek a kezelési módnak az a célja, hogy csökkentse a fájdalmat, javítsa az érintett testrész funkcióit és elősegítse a gyógyulást. A konzervatív kezelés magába foglalhatja a fizioterápiát, a gyógytornát, a gyógyszeres kezeléseket (pl. fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, különböző injekciók), illetve a speciális ortopédiai eszközök használatát is (pl. portézisek, rögzítők, talpbetét, gyógycipő).

Sebészeti beavatkozások: Ha a konzervatív kezelés nem eredményez kellő javulást, vagy ha az állapot súlyosbodik, akkor a sebészeti beavatkozás lehet a megfelelő megoldás. A leggyakoribb ortopédiai műtéti beavatkozások közé tartoznak az ízületi protézis beültetésével kapcsolatos műtétek, az ízületi tokkal vagy szalagokkal kapcsolatos beavatkozások, valamint az egynapos sebészeti műtétek is, mint például bütyök vagy a kalapácsujj műtét. Ezen beavatkozásokból történő felépülésben és a rehabilitáció folyamatában megint csak fontos szerepet tölthetnek be a gyógyászati segédeszközök.

Melyek az ortopédia társterületei?

ONKOLÓGIA
ONKOLÓGIA

Azok a betegek, akiknél előzőleg már diagnosztizáltak daganatot, nagyobb eséllyel szenvedhetnek csontmetasztázisoktól. Emellett az onkológiai kezelések (pl. kemoterápia, sugárkezelés) számos mellékhatást okozhatnak az izmok, csontok és ízületek területén.

KARDIOLÓGIA
KARDIOLÓGIA

Az ortopédiai problémák és a szív- és érrendszeri betegségek közötti kapcsolat nem mindig egyértelmű, de léteznek olyan kórképek, amelyeknél az ortopédiai kezelések vagy beavatkozások előtt kardiológiai vizsgálatra van szükség.

SEBÉSZET
SEBÉSZET

Az ortopédia és a sebészet szorosan kapcsolódik egymáshoz. Az ortopédiai sebészeti beavatkozások közül a leggyakoribb az ízületi protézisek beültetése. Az ortopédiai traumatológiai beavatkozások is hasonló technikákat és eszközöket használnak, mint az általános sebészet. Ezen kívül az ortopédia és a sebészet közös területe még a gerincsebészet is.

HEMATOLÓGIA
HEMATOLÓGIA

Az ortopédiai betegségek gyakran járhatnak vérzéssel, ezért a hematológus szakemberek nagy szerepet játszhatnak a terület betegségeivel küzdők ellátásában. A vérzékenységi zavarok, mint például a hemofília vagy a Von Willebrand betegség gyakran járnak ízületi vérzésekkel is, amelyek hosszú távon ízületi károsodáshoz és kopáshoz vezethetnek.

Árak

Árak

Ortopédiai szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Ortopédiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Ortopédiai műtét altatásban
250.000 Ft-tól
Artroscopos műtét altatásban
250.000 Ft-tól
Ortopédiai műtét lokális érzéstelenítésben
200.000 Ft-tól
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft
Receptírás
5.000 Ft
Ortopédiai szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Ortopédiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Ortopédiai műtét altatásban
250.000 Ft-tól
Artroscopos műtét altatásban
250.000 Ft-tól
Ortopédiai műtét lokális érzéstelenítésben
200.000 Ft-tól
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft
Receptírás
5.000 Ft

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Magazin

Kapcsolódó vizsgálatok

hasi ultrahang
Hasi és kismedencei ultrahang
kilégzési teszt
H2 kilégzési teszt

gyomortükrözés
Gyomortükrözés
(gasztroszkópia)
Vastagbéltükrözés
Vastagbéltükrözés
(kolonoszkópia)

BLOG

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).