Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Hemangióma (tűzfolt) kezelése

Az érfejlődési rendellenességek (éranomáliák) a leggyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartoznak és rendkívül széles körű kórállapotokat foglalnak magukba, amelyek mindegyike a vérereket érinti. A két leggyakoribb altípusa a haemangióma és a tűzfoltok, melyek lézeres kezelését intézményünkben is végezzük.

Az éranomáliák bár sokféle klinikai tulajdonsággal rendelkezhetnek, hasonló megjelenésűek és többségük diszkrét, átmeneti, kizárólag esztétikai eltéréseket okoz. Néhány esetben azonban végleges deformitást is eredményezhetnek, vagy mindennapjainkat is nagyban befolyásolhatják (kommunikáció, mozgás, táplálkozás, ürítés, légzés, hallás, látás). Mind a haemangiómák, mind a tűzfoltok kezelésének meghatározása az elváltozás helye, mérete és az egyéni betegjellemzők függvényében történik, orvosi konzultáció során.

Leírás

Leírás

Mik pontosan a hamenagiómák és a tűzfoltok?

Az éranomáliák a lakosság körében előforduló leggyakoribb érfejlődési rendellenességek, amelyek nagy része már gyerekkorban jelentkezik. Az egy éves gyermekek körülbelül 10-12%-ánál fordul elő valamilyen vaszkuláris rendellenesség, az esetek nagy részében vagy tűzfolt, vagy haemangióma. Fontos megjegyezni, hogy bár mind a haemangiómák, mind a tűzfoltok éranomáliák, a kettő nem összekeverendő és különböző jellegzetességekkel rendelkeznek.

A haemangióma egy jóindulatú érdaganat, amely a vérerek rendellenes növekedésével és túlszaporodásával jellemezhető. A haemangiómák általában a születéskor vagy az azt követő első pár hétben jelennek meg, és az első néhány hónap során gyors növekedést mutatnak, de az esetek körülbelül 80%-ában 3-5 éves kor között teljesen visszafejlődnek. Később, akár felnőttkorban is megjelenhet, ebben az esetben, illetve gyermekeknél a visszahúzódás gyorsítására a lézeres terápia jó megoldás lehet.

A tűzfolt egy lapos érszerkezet-rendellenesség, amely a bőr vöröses vagy lila elszíneződésével jellemezhető. A test bármely részén kialakulhat, és a legtöbb esetben már születéskor jelen van, de nem kizárt a később történő megjelenése sem. A tűzfoltok általában kezelés nélkül egy életen át megmaradnak és nem regenerálódnak természetes módon.

Tartalom

orvosaink

Gyermeksebész
Gyermeksebész

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Bőrgyógyász
Betegségek

Betegség

Mi okozza a kialakulásukat?

A tűzfoltok többnyire veleszületett elváltozások, melyek kisebb vagy nagyobb felületen piros foltok formájában jelennek meg a bőrön. Ezek a foltok az apró erek ártalmatlan kitágulásából erednek, és a bőr szintjében helyezkednek el. A tűzfoltok pontos kiváltó oka a mai napig sem teljesen ismert, de azt feltételezik, hogy genetikai mutációk játszanak szerepet az érrendszer fejlődésében az embriókori növekedés során. Éppen ezért a tűzfoltok általában már születéskor jelen vannak és sok esetben az első évben eltűnnek, azonban az sem kizárt, hogy egy életen át fennmaradnak.

A tűzfoltokhoz hasonlóan a haemangiómák pontos kiváltó oka sem teljesen ismert, azonban a feltételezések szerint magzati állapotban az érrendszer kialakulása során a vérerek rendellenes elszaporodása eredményezi őket. Genetikai tényezők is szerepet játszhatnak kialakulásukban, mivel bizonyos gének kapcsolódnak a haemangióma kockázatának növekedéséhez, de ez sem egyértelműsíthető kiváltó ok. A terhesség alatt jelentkező hormonális hatások is lehetnek lehetséges kiváltó okok.

Milyen tünetek jellemzik?

A haemangiómák és a tűzfoltok különböző tünetekkel járhatnak, amelyek a helyüktől és méretüktől függően változhatnak. A gyakori tünetek közé tartozik a bőrön megjelenő, esetenként kiemelkedő, piros vagy lila elváltozás, amely lehet kemény vagy puha tapintású. Bizonyos esetekben ezek a növekedések fájdalmat vagy kellemetlenséget okozhatnak, különösen akkor, ha érzékeny területeken helyezkednek el. Olyan esetekben, amikor folyamatos nyomásnak vagy más hatásnak vannak kitéve, előfordulhat a fekélyesedés – ekkor mindenképp javallott orvoshoz fordulni.

A haemangiómák és a tűzfoltok esztétikai problémákat is okozhatnak, különösen akkor, ha azok jól láthatóak az arcon vagy más fedetlen testrészeken – a lézeres kezelés ilyen esetekben is megoldást nyújthat.

Információ

Fontos megjegyezni, hogy a tünetek változóak lehetnek, illetve más betegségekre is utalhatnak, így a pontos diagnózis felállítása és a megfelelő kezelés kiválasztása érdekében mindenképp szakorvosi véleményre van szükség.

Eljárás

Eljárás

Mi történik a lézeres kezelés során?

A kezelés során szakorvosunk rövid, foltszerű fényimpulzusokat juttat a problémás területre egy speciális, lézeres kezelőfej segítségével. A lézer fénye a hemoglobinnal, azaz a vérfestékkel lép kölcsönhatásba. Éppen ezért a lézerkezelés hatásosabb, ha a bőrön sötétebb, mélyebb vörös színű az elváltozás, ugyanis ilyen esetekben a lézerfény gyorsabban és hatékonyabban nyelődik el, ami megkönnyíti a vér alvadását az érintett hajszálerekben. Miután a vér alvadni kezd, a kezelt terület keringése lelassul, a felesleges sejtek pedig természetes anyagcsere útján kiürülnek a területről. A szervezet végül maga végzi el az erek felszívódásának folyamatát.

A technológia legnagyobb előnye a korábban alkalmazott kezelésekkel szemben, hogy csak a célpontot érinti, és nem okoz sérülést a környező szövetekben, így garantálva a hegmentes gyógyulást.

Kisgyermekek esetében, a mozgolódás elkerülése érdekében a kezelés altatásban történik, mivel a lézerpisztolyt precízen kell a bőrfelületre irányítani. A 10-15 perces kezelést követően a bőrben jelentkező enyhe égető érzés hűtéssel és nyugtató kenőcsökkel enyhíthető.

Az eljárást a kívánt hatás eléréséig 6-8 hetente ismételjük. A kezelés időtartama a tűzfolt és haemangióma méretétől és mélységétől függ, a két egymást követő kezelés közötti idő pedig egyénenként és elváltozásonként térhet el. A teljes tünetmentességhez akár több hónapra/évre is szükség lehet.

Milyen kockázatai lehetnek a kezelésnek?

Intézményünkben kizárólag tapasztalt, kifejezetten a területre szakosodott orvosok végzik a kezelést, így az eljárás biztonságos. Ugyanakkor, mint bármely eljárás esetében, a kezelésnek lehetnek potenciális kellemetlen mellékhatásai és ritkábban szövődményei.

Előbbiek közé tartozik a kezelt terület átmeneti vörössége, duzzanata, zúzódása vagy pörkösödése. Ritka esetekben pedig előfordulhatnak olyan szövődmények, mint a fertőzés, a hegesedés, a bőrpigmentáció vagy a környező szövetek károsodása, ezek azonban főként szakszerűtlen alkalmazásból adódhatnak.

A kezelést A Kelen Kórházban képzett egészségügyi szakember irányítása alatt végezzük, aki az előzetes konzultáció során felméri a kezelésre való alkalmasságot és biztosítja a megfelelő biztonsági intézkedéseket.

Milyen esetekben ajánlott a lézeres terápia?

Az éranomáliákat, különösen a tűzfoltokat és haemangiómákat abban az esetben érdemes lézeresen kezeltetni, ha kisgyermekeknél gyorsítani akarjuk a visszahúzódás folyamatát, illetve amennyiben 5 éves kor után vagy felnőttkorban jelentkeznek és bármilyen nemű nehézséget vagy kellemetlenséget okoznak a mindennapokban.

Akár esztétikai értelemben zavaróak, akár helyükből fakadóan a mozgást akadályozzák, esetleg fájdalmat okoznak, a lézeres terápia hatékony megoldást nyújthat, és bár beletelhet némi időbe, de eredményeképpen Ön vagy gyermeke (újra) panaszmentes, teljes életet élhet.

Kiknek/mikor nem javasolt a lézeres terápia?

A lézeres kezelés bizonyos időszakos vagy állandó állapotok fennállásakor ellenjavallt lehet.

Terhesség: A várandós nőknél általában nem javasolt a lézeres kezelés, mivel jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű adat a magzat egészségére és fejlődésére gyakorolt lehetséges hatásokról.

Bőrfertőzés: Amennyiben a kezelendő területen aktív bőrfertőzés vagy gyulladás van jelen, a lézeres kezelést el kell halasztani a felület teljes gyógyulásáig.

Szisztémás betegségek: Egyes szisztémás betegségek, például autoimmun betegségek, cukorbetegség, vérzékenységi rendellenességek vagy rosszindulatú daganatok esetén a lézeres kezelést nem javasoljuk.

Napozás, szolárium: Leégés, napbarnított vagy frissen szoláriumozott bőr esetén a kezelést nem lehet elvégezi, mert a lézersugarak súlyos károsodást okozhatnak a bőrben.

Bizonyos bőrtípusok: A lézeres kezelés hatékonysága és biztonságossága a bőrtípustól függően is változhat. Bizonyos bőrtípusok, például sötét vagy nagyon világos bőrön a lézeres kezelést különösen körültekintően kell megtervezni és elvégezni.

A fentiek miatt is kiemelten fontos az előzetes orvosi konzultáció, ahol alaposan felmérjük az egyéni egészségügyi állapotot és az adott éranomália jellemzőit, mielőtt döntés születne a kezelésről.

Eljárás

Eredmények

Mennyire eredményes a lézeres terápia az éranomáliák kezelésben?

A lézerterápia hatékony kezelési lehetőségnek számít a tűzfoltok és haemangiómák eltávolítására. A kezelés sikeressége számos tényezőtől függ, ideértve az elváltozás típusát, méretét és elhelyezkedését, valamint az egyén reakcióját a kezelésre. Fontos megjegyezni, hogy a lézerterápia hatékonysága egyénenként változhat, és optimális eredmények elérése érdekében több kezelés is szükséges lehet.

Árak

Árak

Figyelem

A kezelés megkezdése előtt gyermeksebészeti szakorvosi vizsgálat szükséges, amelyet a kezelés ára nem tartalmaz.

Gyermeksebészeti szakorvosi vizsgálat 33.000 Ft
Hemangióma, tüzfolt lézeres kezelése 20.000 Ft

KÉRDÉSE VAN? SEGÍTÜNK.

Ha kérdése lenne, vagy csak bizonytalan milyen vizsgálatra,
milyen orvoshoz foglaljon időpontot, segítünk. Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól,
aki panaszait meghallgatva segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).