Végbélrepedés
Végbélrepedés
Leírás

Leírás

Mi az a végbélrepedés (anális fisszúra)?

A végbélrepedés (anális fisszúra) akkor fordul elő, amikor a végbél vékony, érzékeny nyálkahártyája megsérül, és hosszanti irányú apró repedések, sebek keletkeznek.

Ez általában rendkívül fájdalmas állapot, és nagyon nehezen vagy egyáltalán nem gyógyul. Sok páciens aranyeres panaszokkal fordul proktológushoz, azonban számos esetben végbélrepedésről van szó. Kezeletlenül a végbél szűkületéhez vagy deformálódásához, különböző fertőzésekhez vagy a záróizom károsodásához vezethet, ezért rendkívül fontos a megfelelő és időben történő kezelése.

Végbélrepedés

Tartalom

orvosaink

Sebész, proktológus
Sebész, proktológus

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Sebész, proktológus
Sebész, proktológus
Eljárás

Kialakulás okai

Végbélrepedés bárkinél kialakulhat bármilyen korban – viszont a kor előrehaladtával gyakoribb -, azonban bizonyos tényezők növelik a kockázatát. Kialakulásának fő oka a záróizmok túl szoros vagy merev működése, ami eredményeként a nyálkahártya kiszáradhat és repedezhet, ezzel fájdalmas sebeket okozva. A végbél repedését okozhatja valamilyen trauma a végbélnyílás vagy az anális csatorna területén, de bizonyos betegségek és életmódbeli tényezők is növelhetik a kialakulás kockázatát:

Továbbá a végbélrepedés kockázata fokozott azoknál, akiknél egyes mögöttes egészségügyi problémák is fennállnak, úgymint: gyulladásos bélbetegségek (Crohn betegség, colitis ulcerosa), végbélrák, leukémia, tuberkolózis, vagy egyes szexuális úton terjedő betegségek (szifilisz, gonorrea, clamídia, lágyfekély, HIV).

Tünetek

Tünetei

Mik a végbélrepedés tünetei?

A végbélrepedés tünetei egyes esetekben könnyen összekeverhetők az aranyér tüneteivel, így sokszor csak a proktológiai vizsgálat során derül ki a tünetek pontos oka.

fájdalom és szúró érzés

fájdalom és szúró érzés a székletürítés közben, illetve akár órákkal később is

vérzés

vérzés

hosszanti seb a végbélnyíláson

látható hosszanti seb a végbélnyíláson

apró kinövések a végbélnyíláson​

előrehaladottt állapot
esetén apró kinövések
a végbélnyíláson

Vizsgálat

Vizsgálata

Hogyan zajlik a végbélrepedés vizsgálata?

A végbélrepedés diagnosztizáláshoz az anamnézis átbeszélése, majd a végbélnyílás fizikai, ujjal történő vizsgálata az esetek többségében elegendő. Amennyiben a diagnózis nem állítható fel egyértelműen, a kezelőorvos javasolja a végbéltükrözés elvégzését is, amely alapján a végbélnyílást és az anális csatornát borító hámot részletesen meg tudja vizsgálni.

Fontos megemlíteni, hogy az végbélrepedés vizsgálata és kezelése kellemetlen lehet, de az intézményünkben dolgozó orvosok szakemberek, akik megértik az állapot érzékenységét, és igyekeznek a betegek teljes kényelmét biztosítani a vizsgálat során.

Kezelés

Kezelés

Hogyan kezelhető a végbélrepedés?

A végbélrepedés kezelésének fő célja, hogy enyhítse az anális csatornára helyeződő nyomást, valamint a fájdalmat és vérzést. Elsőként a konzervatív, otthoni kezelési lehetőségek jönnek szóba, az invazívabb módszerek csak abban az esetben kerülnek előtérbe, ha az előbbiek nem hoznak eredményt.

A végbélrepedés kezelése otthon

székletlazító készítmények

    Gyógyszerek: Az enyhébb végbélrepedések gyakran kezelhetők fájdalomcsillapítók, nitroglicerin tartalmú vagy érzéstelenítő kenőcsök, valamint hashajtók alkalmazásával. Ezen gyógyszerek célja a fájdalom és a székrekedés enyhítése, ami segít a seb gyógyulásában.

Ülőfürdő

    Ülőfürdők: A meleg ülőfürdők használata (napi többször, 10-20 percig) segíthet enyhíteni a fájdalmat és javítani a végbél körüli vérkeringést, ami hozzájárul a gyógyuláshoz.

Diéta

    Diéta: Az étrend módosítása is segíthet a végbélrepedés kezelésében. A rostban gazdag ételek, az elegendő víz (napi 2,5-3 liter) és a friss gyümölcsök és zöldségek segíthetnek enyhíteni a székrekedést és elősegíthetik a bélmozgást.

Higiénia

    Higiénia: A végbélnyílás területének tisztán tartása rendkívül fontos a fertőzések elkerülése végett, ennek viszont körültekintően és óvatosan kell történnie, ugyanis így tovább sérülhet a hámfelület.

Orvosi beavatkozások

Megelőzés

Megelőzés

Hogyan előzhető meg a végbélrepedés kialakulása?

Bár a végbélrepedés kialakulását számos kockázati tényező növelheti, az esetek nagy részében odafigyeléssel és néhány életmódbeli változtatással megelőzhető.

Prognózis

Prognózis

Mire számíthat, ha végbélrepedése van?

A végbélrepedéses panaszok helyes táplálkozással és otthon elvégezhető „kezelésekkel” rövid idő alatt enyhíthetők és gyógyíthatók az esetek 80-90%-ában. Súlyosabb esetekben, ha ezek a konzervatív módszerek nem használnak, akkor orvosi beavatkozásra lehet szükség, ezek viszont szinte kivétel nélkül sikeresek.

Viszont rendkívül fontos, hogy időben kezeljük az végbélrepedést, ugyanis súlyosabb problémákat, például fertőzést, vérmérgezést vagy krónikus fájdalmat is okozhat.

Figyelem

Ezért, ha panaszokat tapasztal, forduljon orvoshoz a megfelelő kezelés és a szövődmények elkerülése érdekében!

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Kapcsolódó beavatkozások

aranyér gyűrűzés
Aranyér gyűrűzés
Aranyér műtét
Aranyér műtét
végbélpolip műtét
Végbélpolip műtét
Végbélrepedés műtét
Végbélrepedés műtét

Kapcsolódó tartalmak

Aranyér banner
Aranyér
Végbélsipoly
Végbélsipoly

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).