Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Végbélsipoly
Végbélsipoly

A sipoly latin neve fistula, amely alagutat, járatot jelent. A végbélsipoly esetében ez járat egy kóros összeköttetés a végbél, és többnyire a farpofa külső felülete, a bőr között. A végbélsipoly lehet veleszületett, baleset, műtéti beavatkozás következménye, de leggyakrabban fertőzés hatására alakul ki. A végbélsipoly ritkán gyógyul magától, megoldása sebészi úton lehetséges.

Leírás

Leírás

Mi a végbélsipoly (anális fistula)?

Az végbélsipoly egy rendellenes kis alagút, amely a végbél belső üregéből indul ki és végbélnyílás körüli bőrnyílásban ér véget.

A végbélnyílás belsejében, a bélfalban lévő izomrétegek között számos apró mirigy található, amelyek nyálkát termelnek. Időnként ezek a mirigyek eltömődnek és megfertőződhetnek, ami a szövetekben tályog (gyennyel telt üreg) kialakulásához vezethet. 

végbélsipoly (anális fistula)

Ezeknek az anális tályogoknak nagyjából a fele végbél sipollyá (fistulává) fejlődhet. A gyulladás következtében felgyülemlett genny – hogy a felszínre törjön – apró járatokat, alagutakat alakít ki a végbél körüli lazább zsírszövetekben, majd a végbélnyílás környékén, esetleg a farpofákon egy újabb fájdalmas tályogként jelenik meg. A tályog igen lassan és hosszan gyógyul, helyén az esetek nagyjából 80 %-ában sipoly marad vissza.

A végbélsipoly a lefutása szerint osztályozható, mégpedig hogy a sipoly belső nyílása, ami a végbélben található, a végbél izmaihoz képest hol helyezkedik el:

1.

Intersphinctericus: az abnormális sipolyjárat, amely a külső és belső záróizom között fut le (a végbélsipolyok 60%-a ilyen).

2.

Transsphinctericus: a kóros gyulladt járat, amely áthalad mind a külső, mind a záróizomon (a végbélsipolyok 28%-a sorolható ide).

3.

Suprasphinctericus: ez a kóros traktus a külső és a belső izomtér közötti lefutású és áthalad a végbélmozgató izmon is (a sipolyok 10%-a ilyen).

4.

Extrasphinctericus: ez a sipolyjárat magas lefutású, a záróizmokon kívül helyezkedik el, úgy hogy közben a kismedencei izmon is átfut. Többnyire Crohn-betegség vagy vakbél tályog miatt alakul ki (előfordulása 2%).

Tartalom

orvosaink

Sebész, proktológus
Sebész, proktológus

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Sebész, proktológus
Sebész, proktológus
Kialakulás okai

Kialakulás okai

Mitől alakul ki a végbélsipoly?

A végbélsipoly kialakulásának fő oka valamilyen bakteriális fertőzés következtében begyulladt, eltömődött anális mirigy és az ennek következtében kialakuló anális tályog.

Egyéb, sokkal kevésbé gyakori állapotok is okozhatnak végbélsipolyt:

Kik a leginkább érintettek?

Férfi - nő

A végbélsipoly közel azonos arányban fordul elő férfiaknál és a nőknél, de férfiakat valamivel gyakrabban érinti.

Idősebb korosztály

Korosztályok tekintetében sincs lényeges különbség, bár az idősebbeknél valamivel magasabb az érintettség.

Elhanyagolt páciens

A végbélsipoly kialakulásának esélye a higiéniás viszonyokkal összefügg: elhanyagoltabb pácienseknél gyakrabban találkoznak az orvosok végbélsipollyal.

Túlsúlyos emberek

Túlsúlyosoknál szintén magasabb az előfordulás, mivel a túlzott táplálékbevitel, a zsírosabb, fűszeresebb ételek mindig a mirigyek fokozott működésével, váladéktermelésével járnak.

Tünetek

Tünetei

Mik a végbélsipoly tünetei?

A végbélsipoly jelei és tünetei a következők:

Az elhanyagoltabb végbélsipolyok gyógyítása jóval nehezebb, többnyire a kezelés már kombinált műtétekkel történik. Ezért is fontos, hogy a fenti tünetekkel minél hamarabb orvoshoz forduljon!

Vizsgálat

Vizsgálatok

Hogyan diagnosztizálható a végbélsipoly?

A proktológus szakorvos általában a végbélnyílás körüli terület vizsgálatával diagnosztizálhatja a végbélsipolyt. A sipoly külső nyílásának felkeresése után a szakorvos megpróbálja meghatározni, milyen mély a traktus, milyen a lefutása, milyen irányba halad és megkísérli pozícionálni a sipoly belső nyílását (szájadékát).

A jól látható, bőr közelében futó sipolyok vizsgálata:

Előfordulhat, hogy a végbélsipoly (fistula) nem látható a bőrfelületen. Ebben az esetben proktológusnak további vizsgálatokat kell végeznie:

Ha a páciensnél végbélsipolyt találnak, indokolt lehet további vizsgálat is annak megállapítására, hogy az állapot összefüggésben áll-e Crohn-betegséggel, vagy a bél más gyulladásos betegségével (A Crohn-betegségben szenvedők körülbelül 25%-ánál alakulnak ki sipolyok).

E vizsgálatok közé tartozik a vérvizsgálat, a röntgen és a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés).

Mivel készüljön a vizsgálatokra?

Készítsen listát a tüneteiről, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy azok nem kapcsolódnak közvetlenül ehhez a betegséghez. Szedje össze a legfontosabb személyes adatokat és készüljön fel a családi kórtörténetéből is. Emellett mindenképp vigye magával a gyógyszereiről, azok dozírozásáról, vitaminokról és egyéb étrend kiegészítőről szóló listáját.

kérdőjel

Néhány alapvető kérdés, amit érdemes feltenni a proktológusnak:

kérdőjel

És néhány kérdés, amit az orvos fog feltenni:

A sipolyjárat pontos diagnózisát követően a sebész a pácienssel egyeztetve választja ki a kezelések közül a lehető legtestreszabottabbat, amitől a legjobb eredmény várható.

Kezelés

Kezelés

Melyek a sipoly kezelési módszerei?

A végbélsipoly kezelése a sipoly helyétől, a sipolyjárat összetettségétől, és a létrejöttének pontos okától függ. A végbélsipoly gyógyításához azonban szinte mindig műtétre van szükség, amelyet kórházunkban sebész, proktológus szakorvos végez.

A műtét célja minden esetben a sipoly teljes eltávolítása, a kiújulásának
megelőzése úgy, hogy a végbél záróizmai egyáltalán ne, vagy a lehető legkevésbé sérüljenek. (Ezen izmok károsodása széklet inkontinenciához, a
székletürítés feletti kontroll elvesztéséhez vezethetnek).

Milyen műtéti megoldások érhetőek el a
Kelen Kórházban?

Fistulotomia: Ezzel a módszerrel kezelik a közvetlenül a bőr felszíne alatt futó úgynevezett felületes sipolyokat, amelyek egyáltalán nem, vagy csak a
belső záróizmokat érintik.

LIFT (Ligation of the Intersphincteric Fistula Tract) eljárás:
Ez az eljárás a nem nagyon magas, de a külső és a belső záróizmon egyaránt átvezető sipolynál hatékony.

Advancement Flap plasztika:
Ha a végbélsipoly áthalad a végbél záróizmain, és a fistulotómia az inkontinencia kialakulásának magas kockázatával jár, akkor jöhet szóba az advancement flap plasztika.

Seton drenázs technika:
Szövődményes, mélyre terjedő, elágazó sipolyok esetén alkalmazott első lépéses eljárás a mellékjáratok lezárására, amit második lépésként a fő sipoly műtéti eltávolítása követ.

Mennyi a felépülési idő a műtétet követően?

A felépülési idő a sipolyok lefutása és alaktana szerint igen eltérő lehet. Az egyszerűbb, felszínes végbélsipoly értelemszerűen könnyeben is gyógyul a megfelelő kezelést követően, de a gyógyulási idő ebben az esetben is hónapokban mérhető.

A magasabbra terjedő, összetettebb sipolyok esetében a kombinált műtétek utáni gyógyulási idő is sokkal hosszabb, és az esetleges kiújulás lehetősége is magasabb.

Megelőzés

Megelőzés

A végbélsipoly kialakulása megelőzésében a következők segíthetnek:

rostgazdag táplálkozás

  Kiegyensúlyozott rostgazdag étrend: Amely segít az emésztőrendszer egészségének megőrzésében.

folyadékbevitel

  Bőséges, napi 2-3 liter folyadékbevitel: Ez segít megelőzni a székrekedést és mérsékli a sipoly kialakulásának kockázatát.

aranyérpárna

  Aranyérpárna használata: A végbélsipoly kialakulását jelentősen csökkentheti azáltal is, hogy leveszi az extrém – főleg az ülőmunkával járó - terhelést az érzékeny részekről.

higiéniás szabályok

  Higiéniás szabályok betartása: Minden székletürítés után ajánlott alaposan megmosni, vagy törlőkendővel áttörölni a végbél környékét (a bőrön maradó baktériumok könnyen fertőzést okozhatnak).

immunrendszer erősítése

  Az immunrendszer erősítése: A rostgazdag étrend mellett, az omega-3 zsírsavakban és C-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása is erősíti az immunrendszert, és csökkenti a gyulladások, tályogok és sipolyok kialakulásának valószínűségét.

egészséges székelési szokások

  Egészséges székelési szokások kialakítása: A székelési inger jelentkezésekor azonnal menjen el a WC-re, kisebb erővel és kevesebb ideig nyomjon, és soha ne töltsön a kelleténél több időt a mosdóban. Ez a néhány apró szokás is segít csökkenteni a székrekedést és az végbélcsatorna megterhelését.

Prognózis

Prognózis

Ha a végbélsipoly külső szájadéka, nyílása lezáródik, akkor az annak következtében kialakuló tályog más szervekbe is betörhet, akár a kismedencébe, akár a hólyagba, sőt akár a hüvelybe is. A további fertőzések és összetettebb járatok idővel még nehezebben kezelhetővé teszik a sipolyt.

A végbélsipoly ugyan daganatos irányba nem fordulhat, ellenben maga a sipoly megjelenése daganat előjele is lehet.

Figyelem

Emiatt is fontos az, hogy végbélsipoly esetén, vagy, ha valaki észleli magán a fent ismertetett tüneteket, minél hamarabb orvoshoz forduljon.

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Kapcsolódó beavatkozások

aranyér gyűrűzés
Aranyér gyűrűzés
Aranyér műtét
Aranyér műtét
végbélpolip műtét
Végbélpolip műtét
Végbélrepedés műtét
Végbélrepedés műtét

Kapcsolódó tartalmak

Aranyér banner
Aranyér
Végbélrepedés
Végbélrepedés

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).