Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Aranyér gyűrűzés
aranyér gyűrűzés

Az aranyér betegség, azaz az aranyeres párnák kóros duzzanata az egyik leggyakrabban előforduló népbetegség szerte a világon. Az 50 év felettiek felénél megtalálható bizonyos fokú elváltozás, de élete során a társadalom háromnegyedénél jelentkezik valamilyen aranyeres panasz.

A kellemetlen tünetek gyakran sikeresen kezelhetőek életmódváltással és vény nélkül kapható vagy szakorvos által felírt gyógyszertári készítményekkel, amennyiben azonban ezek nem használnak, sebészeti beavatkozásra lehet szükség. Az aranyeres panaszok megszüntetésére számos eljárás létezik, melyek közül az aranyér gyűrűzése, vagy más néven Barron-féle gumigyűrű ligatura (röviden Barron-ligatúra) a leggyakrabban alkalmazott beavatkozás.

Leírás

Leírás

Mi az az aranyér gyűrűzés?

Az aranyérgyűrűzés egy minimálisan invazív, proktológiai szakorvosi vizsgálat közben járóbeteg szakrendelőben elvégezhető rutinbeavatkozás, mellyel hatékonyan megszüntethetők a mérsékelt belső aranyeres elváltozások okozta panaszok.
Aranyér gyűrűzés

Lényege a mérsékelten panaszos stádiumban lévő megnagyobbodott belső aranyerek vérellátásának megszüntetése, amit az eljáró orvos azzal ér el, hogy apró szorító gumigyűrűt helyez az aranyerek nyakára (tövéhez), amelyek ezáltal 3-5 nap múltán elhalnak és lelökődnek.

Az eljárás néhány percet vesz igénybe, fájdalommentes és nem igényel hosszú felépülési időt; a páciens közvetlenül utána távozhat és visszatérhet szokásos napi teendőihez, a fizikai terhelést azonban kerülni kell.

Tartalom

orvosaink

Sebész, proktológus
Sebész, proktológus

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Sebész, proktológus
Sebész, proktológus
Eljárás

Eljárás

Hogyan zajlik az aranyérgyűrűzés?

Az aranyerek gyűrűzése a proktológiai szakvizsgálat keretén belül zajlik. A vizsgálat minden esetben részletes szóbeli konzultációval kezdődik, ezt követően a szakorvos először szemrevételezi, majd manuálisan, azaz tapintással, valamint az ujját a végbélbe helyezve ellenőrzi az aranyeres érkötegek aktuális állapotát. A vizsgálat utolsó fázisában a vizsgálóorvos egy üreges, csőszerű eszközt, azaz végbélnyílás tükröt (anoszkóp) helyez a végbélbe, amelyen át lehetősége nyílik megfigyelni és kezelni a panaszos területet.

Az aranyérgyűrűzés a vizsgálat tükrözéses fázisa során, a következőképpen zajlik:

Az orvos azonosítja a megnövekedett, panaszokat okozó aranyeres érkötegeket, majd egy speciális eszközt vezet be a végbéltükrön keresztül, amely segítségével gumigyűrűt helyez az aranyeres csomók nyakára, elzárva a kezelt terület vérellátását. Végül eltávolítja a vizsgáló és terápiás eszközöket. Egy kezelés keretében a szakorvos több csomóra is helyezhet gumigyűrűt (maximum 2-3).

Vérellátás hiányában az aranyeres csomók hozzávetőlegesen egy héten belül elhalnak, leesnek, és székletürítés közben távoznak a szervezetből. Közvetlenül a leesést követően a páciens enyhe vérzést tapasztalhat. A csomók helyén kis heg keletkezik.

Aranyérgyűrűzés
Aranyérgyűrűzés
Aranyérgyűrűzés
Aranyérgyűrűzés

Fájdalmas beavatkozás az aranyérgyűrűzés?

Mivel a végbél nyálkahártyáján nem találhatók a végbélnyílás bőrében lévőkhöz hasonló fájdalom érző idegek, az esetek legnagyobb részében a gumigyűrűk felhelyezése nem jár fájdalommal. A páciens érezhet kellemetlenséget vagy idegentest érzést (mintha valami lenne a végbélnyílás környékén).

A beavatkozást követő néhány napban egyesek tapasztalhatnak kellemetlen, telt, puffadt érzetet és enyhe alhasi fájdalmat, amely fájdalomcsillapítókkal enyhíthető.

Mennyi ideig tart az eljárás?

A teljes proktológiai szakvizsgálat körülbelül fél óráig tart, melyből maga a végbéltükrözés és a gumigyűrűk felhelyezése néhány percet vesz igénybe.

Mennyire hatékony módszer?

Az aranyeres panaszok kezelésére többféle eljárás is létezik, melyek közül a Barron-féle gumigyűrű ligatúra gyorsasága és praktikussága miatt a leggyakrabban alkalmazott módszerek közé tartozik. Azonban kijelenthető, hogy léteznek nála hosszú távon hatékonyabb módszerek, például az aranyér műtét, ugyanis a Barron-ligatúrával kezelt aranyeres elváltozások idővel kiújulhatnak. Ez jellemzően 10-ből körülbelül 1-2 esetben fordul elő.
Előkészületek

Előkészületek

Hogyan készüljek fel a beavatkozásra?

A beavatkozás nem igényel az általános proktológiai szakvizsgálattól eltérő előkészületeket, és ezek is minimálisak:
  • Hozza magával korábbi orvosi dokumentációját, és készítsen listát rendszeresen vagy éppen kúra-szerűen szedett gyógyszereiről, valamint esetleges gyógyszerérzékenységeiről.
  •  A proktológiai vizsgálatra nem szükséges éhgyomorra érkezni és legtöbbször hashajtó hatású készítményt sem kell, vagy elegendő csupán a vizsgálat előtti fél órában alkalmazni.
Felépülés

Felépülés

Mire számíthatok a beavatkozás után?

Az aranyérgyűrűzés után amennyiben az orvos nem javasol mást, a páciens rögtön visszatérhet szokásos napirendjéhez. A beavatkozást követő néhány napban jelentkezhet enyhébb alhasi fájdalom, puffadás, teltségérzet, vagy székelési inger. Ezek a tünetek rendszerint néhány nap alatt elmúlnak.

Az elszorított aranyeres csomó 7-10 nap múltán esik le, általában székletürítés közben, ezt pedig enyhe vérzés kísérheti, ami normális.

Fontos, hogy ezen időszak alatt kerülje a nehéz tárgyak emelését és az erőlködést székletürítés közben.

Kockázatok

Kockázatok

Milyen kockázatai vannak a beavatkozásnak?

Az aranyérgyűrűzés egy alapvetően biztonságos beavatkozás, de a következő szövődmények ritka esetben előfordulhatnak:

erős és/vagy hosszantartó vérzés
erős és/vagy
hosszantartó vérzés
erős fájdalom
erős fájdalom
vizelési nehézségek
vizelési
nehézségek
láz és hidegrázás
láz
és hidegrázás
a terület elfertőződése
a terület
elfertőződése

Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét tapasztalja mielőbb kérjen orvosi segítséget!

A beavatkozást minden esetben proktológiai szakorvosi konzultáció előzi meg! Konzultációra itt jelentkezhet.

Figyelem
Árak

Árak

Proktológiai alapvizsgálat
33.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat + végbéltükrözés (rektoszkópia)
50.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat + rektális ultrahang
50.000 Ft
Proktológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Aranyér gyűrűzése (szakorvosi vagy kontroll vizsgálat kiegészítéseként)
25.000 Ft-tól
Végbélpolyp műtéti eltávolítása altatásban
220.000 Ft
Aranyér műtét altatásban, kimetszéssel
220.000 Ft
Végbéltáji fistula (sipoly) eltávolítása altatásban
400.000 Ft-tól
Fissura ani (végbélrepedés) műtét
300.000 Ft
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat
33.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat + végbéltükrözés (rektoszkópia)
50.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat + rektális ultrahang
50.000 Ft
Proktológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Aranyér gyűrűzése (szakorvosi vagy kontroll vizsgálat kiegészítéseként)
25.000 Ft-tól
Végbélpolyp műtéti eltávolítása altatásban
220.000 Ft
Aranyér műtét altatásban, kimetszéssel
220.000 Ft
Végbéltáji fistula (sipoly) eltávolítása altatásban
400.000 Ft-tól
Fissura ani (végbélrepedés) műtét
300.000 Ft
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Kapcsolódó beavatkozások

Aranyér műtét
Aranyér műtét
végbélpolip műtét
Végbélpolip műtét
Végbélrepedés műtét
Végbélrepedés műtét
Végbélsipoly műtét
Végbélsipoly műtét

Kapcsolódó tartalmak

Aranyér banner
Aranyér
Végbélrepedés
Végbélrepedés
Végbélsipoly
Végbélsipoly

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).