Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Végbélpolip műtét
végbélpolip műtét

A végbélpolip egy jóindulatú daganatos elváltozás a végbélben, eltávolítása viszont fontos, mert kezeletlenül évek alatt rákos daganattá is alakulhat. A végbélpolipok eltávolítására többféle módszer létezik, de a leggyakoribb a végbélpolip műtét, amelyet általában helyi érzéstelenítésben végeznek. A végbélpolipok kezdetben kis méretűek, de később akár több centiméteresek is lehetnek.

Leírás

Leírás

Mi az a végbélpolip műtét?

A polipok a nyálkahártya szöveteinek rendellenes növekedéséből kialakuló növedékek, amelyek ha a végbél falából indulnak ki, végbélpolipokról beszélünk. Bár a polipok nem minden esetben alakulnak át idővel rosszindulatú daganattá, mégis rákmegelőző állapotnak tekintjük a meglétüket. Ebből következően a polipokat megelőzés céljából is el kell távolítani; jelen esetben az erre szolgáló sebészi eljárás a végbélpolip műtét.

Az eljárás során az eltávolított szöveteket további laborvizsgálatra küldik, hogy kizárják a rákos elváltozást, de a műtétet követően is fontos a rendszeres ellenőrzés, hogy a polipok ne alakuljanak ki újra.

Milyen tüneteket okoz a végbélpolip?

A végbélpolip – különösen kezdeti állapotában – általában nem okoz tüneteket vagy fájdalmat, ezért is fontos a rendszeres szűrés és ellenőrzés.
Azonban méretüktől és elhelyezkedésüktől függően az alábbi tüneteket tapasztalhatja:

  • véres vagy nyálkás széklet
  • vérzés a végbélből
  • székelést követően is telítettségérzés a végbélben
Figyelem
Ezek a tünetek más betegségekhez – például aranyér vagy a bélszakaszban kialakult daganat – is társulhatnak, ezért fontos orvoshoz fordulni, ha bármilyen kellemetlen érzést vagy tünetet észlel a végbél környékén!

Mikor van szükség a beavatkozásra és mi történik, ha nem kerül rá sor?

Végbélpolip műtétre általában minden esetben sor kerül, amennyiben valamelyik proktológiai vizsgálat – vastagbél-, részleges vastagbél- vagy végbéltükrözés – során polipot talál a kezelőorvos. Ha a polipok kis méretűek és jóindulatúak, akkor általában endoszkópos úton, sebészileg eltávolíthatók. Nagyobb polip esetében altatásos műtéti eljárás során történik a polip kimetszése.

Ha azonban nem kerül sor a polipok eltávolítására, akkor fennáll a kockázata annak, hogy idővel rosszindulatúvá válnak és végbélrákot okoznak. Amennyiben időben észlelik és kezelik, a végbélrák gyógyulási esélyei jók, azonban ha továbbra is figyelmen kívül hagyják a polipokat, akkor az esetlegesen előrehaladott stádiumban lévő végbélrák kezelése sokkal nehezebb, és a prognózis is rosszabb lehet. Ezért kifejezetten fontos a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése és a polipok eltávolítása!

Kiknél alakulhat ki végbélpolip?

Végbélpolipok bárkinél kialakulhatnak, azonban bizonyos kórtörténeti és életmódbeli tényezők növelhetik a kialakulás kockázatát:

kiknél alakulhat ki végbélpolip?

Tartalom

orvosaink

Sebész, proktológus
Sebész, proktológus

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Sebész, proktológus
Sebész, proktológus
Eljárás

Eljárás

Hogyan zajlik a végbélpolip műtét?

A végbélpolip műtét folyamata különböző lehet a polip nagyságától és elhelyezkedésétől függően, de minden esetben sebészi eljárás történik.

1.

A beavatkozást minden esetben megelőzi egy szakorvosi konzultáció, illetve bizonyos esetekben preoperatív vér- és vizeletvizsgálat.

2.

A polipok többsége kis- vagy közepes méretű, ebben az esetben endoszkóp (kolonoszkóp vagy rektoszkóp) segítségével egy fogóval lecsípik a végbélnyálkahártya rendellenes szöveteit.

3.

Nagyobb polipok esetében vagy sebészi úton kivágják, vagy egy vékony csövön bevezetett fémhurokkal távolítják el a polipot. Ha szükséges, az orvos sebészeti varratokat is alkalmaz a vérzés megállítására és a sebgyógyulás elősegítésére. Az eltávolított polipokat minden esetben továbbítjuk szövettani laborvizsgálatra.

4.

A műtét végeztével megfigyelés céljából a páciensnek bent kell maradnia a kórházban, viszont amennyiben nem történik semmilyen komplikáció, a műtétet követő 1-2 napban távozhat.

Fájdalmas beavatkozás a végbélpolip műtét?

A végbélpolip műtét helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban történik a polip méretétől és elhelyezkedésétől függően, így a páciens a beavatkozás közben semmilyen fájdalmat nem érez. A műtét utáni néhány napban azonban előfordulhat kellemetlen érzés és fájdalom a kezelt területen. Az orvos általában fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket ír fel a fájdalom enyhítésére, valamint a gyógyulás felgyorsítására.

Mennyi ideig tart az eljárás?

A végbélpolip műtét általában 20-30 percet vesz igénybe, ez az időtartam azonban változhat az eltávolítandó polip(ok) számától és méretétől függően.

Előkészületek

Előkészületek

Hogyan készüljek fel a beavatkozásra?

A beavatkozást minden esetben megelőzi – akár több – szakorvosi konzultáció, amikor is a páciens pontos tájékoztatást kap a műtét előtti teendőiről.

ELőkészületek

Étrend módosítás: Az orvos általában előírja, hogy a műtét előtti 1-2 napban csak könnyű, ételeket fogyasszon, a műtét előtti napon pedig általában csak tisztító folyadékot szabad fogyasztani.

Gyógyszerek: Az orvos általában előírja, hogy a beteg hagyja abba bizonyos gyógyszerek szedését a műtét előtt néhány nappal, ez egyedileg kerül meghatározásra a konzultáció során.

Káros szenvedélyek: A dohányzás és az alkoholfogyasztás negatívan befolyásolhatja a műtét eredményét és a gyógyulási időszakot, így ajánlott ezeket a szokásokat mellőzni vagy minimalizálni legalább a műtét időszakában.

Figyelem
Fontos megjegyezni, hogy a felkészülési folyamat részletei orvosi tanácsadástól és a beteg egyéni állapotától függően változhatnak!
Felépülés

Felépülés

Mennyi idő a felépülés az végbélpolip műtét után?

A végbélpolip műtét után legfeljebb 1 napig megfigyelés céljából a páciensnek az intézményünkben kell maradnia, az ezt követő felépülési idő általában 1-2 hét. Attól függően, hogy mekkora volt a polip, hogyan volt eltávolítva, valamint hogy mennyire gyorsan gyógyul az adott személy, ez az időtartam nőhet.

A műtét után általában néhány napig fájdalom, duzzanat és vérzés jelentkezhet az érintett területen, különösen székeléskor. Az első néhány napban javasolt az ágynyugalom, valamint szükség esetén a rendszeres fájdalomcsillapítás és a sebek helyi kezelése. A műtétet követő 5 napban az esetleges sebeket nem érheti víz a tisztálkodás során sem, illetve a kötést minden nap cserélni és Betadin folyadékkal fertőtleníteni szükséges!

Az étrendnek általában lágyabb, könnyen emészthető ételeket kell tartalmaznia a gyógyulási időszakban, valamint rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel.

Kockázatok

Kockázatok

Milyen kockázatai vannak a beavatkozásnak?

Mint minden műtéti beavatkozásnak, a végbélpolip műtétnek is vannak bizonyos kockázatai és lehetséges szövődményei, ezek azonban rendkívül ritkák.

  • A műtét után átmeneti fájdalom és puffadás jelentkezhet az érintett területen, amelyet általában fájdalomcsillapítók segítségével lehet enyhíteni.
  • A műtétet követően súlyos vérzés kockázata fennállhat a bélfal sérülése miatt.
  • A műtét során az érintett terület fertőzése ritka, de előfordulhat. Az antibiotikumok és a megfelelő sebkezelés segíthet elkerülni a fertőzést.
  • Ritkán előfordulhat a vastagbél kilyukadása.

Fontos megjegyezni, hogy az egyéni kockázatok és szövődmények mértéke függ az adott páciens állapotától, az alkalmazott sebészeti technikától, valamint az alkalmazott érzéstelenítéstől. Az orvos általában részletesen tájékoztatja a beteget a műtét előtti és utáni kockázatokról.

A beavatkozást minden esetben proktológiai alapvizsgálat előzi meg! Konzultációra itt jelentkezhet.
Figyelem
Árak

Árak

Proktológiai alapvizsgálat
33.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat + végbéltükrözés (rektoszkópia)
50.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat + rektális ultrahang
50.000 Ft
Proktológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Aranyér gyűrűzése (szakorvosi vagy kontroll vizsgálat kiegészítéseként)
25.000 Ft-tól
Végbélpolyp műtéti eltávolítása altatásban
220.000 Ft
Aranyér műtét altatásban, kimetszéssel
220.000 Ft
Végbéltáji fistula (sipoly) eltávolítása altatásban
400.000 Ft-tól
Fissura ani (végbélrepedés) műtét
300.000 Ft
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat
33.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat + végbéltükrözés (rektoszkópia)
50.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat + rektális ultrahang
50.000 Ft
Proktológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Aranyér gyűrűzése (szakorvosi vagy kontroll vizsgálat kiegészítéseként)
25.000 Ft-tól
Végbélpolyp műtéti eltávolítása altatásban
220.000 Ft
Aranyér műtét altatásban, kimetszéssel
220.000 Ft
Végbéltáji fistula (sipoly) eltávolítása altatásban
400.000 Ft-tól
Fissura ani (végbélrepedés) műtét
300.000 Ft
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Kapcsolódó beavatkozások

aranyér gyűrűzés
Aranyér gyűrűzés
Aranyér műtét
Aranyér műtét
Végbélrepedés műtét
Végbélrepedés műtét
Végbélsipoly műtét
Végbélsipoly műtét

Kapcsolódó tartalmak

Aranyér banner
Aranyér
Végbélrepedés
Végbélrepedés
Végbélsipoly
Végbélsipoly

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).