Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Végbélsipoly műtét
Végbélsipoly műtét

A végbélsipoly gyógyításához szinte mindig műtétre van szükség, amelyet kórházunkban sebész, proktológus szakorvos végez. A műtét célja a végbélsipoly teljes eltávolítása és a kiújulás megelőzése a végbélben található záróizmok funkciójának megtartása mellett.

Számos különböző műtéti eljárás létezik. A páciens számára legjobb megoldás nagyban függ:

A fentiek pontos ismeretében a sebész megbeszéli a pácienssel a rendelkezésre álló lehetőségeket, és azt, hogy szerinte melyik a legmegfelelőbb megoldás.

Leírás

Leírás

Mi a végbélsipoly (anális fistula) jelentése?

Az végbélsipoly egy rendellenes kis alagút, amely a végbél belső üregéből indul ki és a végbélnyílás körüli bőrnyílásban ér véget.

A végbélnyílás belsejében, a bélfalban lévő
izomrétegek között számos apró mirigy található, amelyek nyálkát termelnek. Időnként ezek a mirigyek eltömődnek és megfertőződhetnek, ami a szövetekben tályog (gyennyel telt üreg) kialakulásához vezethet.

Végbélsipoly

Ezeknek az anális tályogoknak nagyjából a fele végbél sipollyá (fistulává) fejlődhet. A gyulladás következtében ugyanis a felgyülemlett genny – hogy a felszínre törjön – apró járatokat, alagutakat alakít ki a végbél körüli lazább zsírszövetekben, majd a végbélnyílás környékén, esetleg a farpofákon egy újabb fájdalmas tályogként jelenik meg.

A tályog igen lassan és hosszan gyógyul, helyén az esetek nagyjából 80 %-ában sipoly marad vissza.

Tartalom

orvosaink

Sebész, proktológus
Sebész, proktológus

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Sebész, proktológus
Sebész, proktológus
Tünetek

Tünetei

Mik a végbélsipoly tünetei?

A végbélsipoly jelei és tünetei a következők:

Az elhanyagoltabb végbélsipolyok gyógyítása jóval nehezebb, többnyire a kezelés már kombinált műtétekkel történik. Ezért is fontos, hogy a fenti tünetekkel, minél hamarabb orvoshoz forduljon.

Eljárás

Eljárás

Milyen műtéti megoldások érhetőek el a Kelen Kórházban?

Fistulotomia

A legegyszerűbb és a leggyakrabban használt módszer a Fistulatomia. Ezzel a módszerrel kezelik a közvetlenül a bőr felszíne alatt futó úgynevezett felületes sipolyokat, amelyek egyáltalán nem, vagy csak a belső záróizmokat érintik.

Az eljárás során a proktológus a sipoly feletti bőrt és izmot érzéstelenítésben felnyitja, hogy a sipoly járat nyitott barázdává váljon, majd annak belsejét kitakarítja. Ezt követően a járatot nyitva hagyja, ami lehetővé teszi a sipoly traktus alulról felfelé történő gyógyulását behegesedését.

A Fistulatomia sikerességi aránya 92-97% közötti – ez a leghatékonyabb
számos végbélsipoly esetén.

1. Fém szonda átvezetése a sipolyjáraton
2. A járat teljes felnyitása – a végbél felöli nyílás megszüntetése

Fistulotomia

LIFT (Ligation of the Intersphincteric Fistula Tract) eljárás

A LIFT eljárás a nem nagyon magas, de a külső és a belső záróizmon is átvezető sipolynál hatékony.

A proktológus szakorvos a gyulladt mirigyállományt kivágja, és a tisztítást követően a sipoly járat belső nyílásait külső és belső végbélizom-gyűrű között mindkét irányban felszívódó varrattal leköti, aminek következtében – utánpótlás híján – a sipoly magától begyógyul. A sipolyjárat zárása ragasztó vagy dugó alkalmazásával történik.

LIFT

Izom-megtartó eljárás, mivel a sipolyjárat felkeresése és kezelés a belső és a külső záróizom közötti kötőszöveti térben történik, így a záróizmok nem sérülnek.

A műtét utáni gyógyulási arány 74,6%, inkontinenciát okozó izomsérülés nélkül.

Advancement Flap plasztika

Ha a végbélsipoly áthalad a végbél záróizmain, és a fistulotómia az inkontinencia kialakulásának magas kockázatával jár, akkor jöhet szóba az Advancement Flap plasztika.

Lényege a sipolyjáratnak a záróizmon keresztül való eltávolítása, majd a sipoly belső nyílásának a zárása rávarrt nyálkahártya-izom lebennyel. A proktológus a végbél belső nyálkahártyájának, vagy a végbélnyílás körüli bőr szöveteit használja, attól függően, hogy hol található a belső nyílás. A nyálkahártya lebeny a kóros csatorna belső nyílásának lefedésére szolgál, megszüntetve ezzel az összeköttetést a végbélnyílás és a sipolyjárat között.

Kockázatos műtét, a sikerességi aránya 64%, az inkontinencia kockázat pedig kb. 10%. Elsősorban rektovaginális (végbél hüvely összeköttetésű) sipolynál alkalmazzák.

Advancement Flap plasztika

Seton drenázs technika

Szövődményes, mélyre terjedő, elágazó sipolyok esetén a proktológus szakorvos a járatba sebészeti cérnát, vagy gumicsövet (úgynevezett setont) fűz a nyílások lezáródásának megakadályozására.

A seton hosszú ideig, akár hónapokig is a helyén marad, aminek köszönhetően a sipoly traktusa nyitva marad, így tályog sem alakulhat ki. Ráadásul ez idő alatt a sipoly mellékágai lezáródnak, mivel a kivezetésük megoldott és folyamatos, emiatt bennük nem lángol fel újra a gyulladás. A mellék járatok elzáródásával idővel egyetlen fő sipoly alakul ki, amelyet a proktológus egy második lépésben a fent említett műtéti technikák valamelyikével már ki tud irtani.

A seton drenázs technika nem csak azt teszi lehetővé, hogy sipolyjárat kitisztuljon de elkerüli a záróizom átvágásának szükségességét is.

Seton drenázs technika

Mennyi ideig tart a végbélsipoly műtét?

Az egyszerű végbélsipoly műtét ambulánsan történik, a helyi érzéstelenítő hatásának kivárása után kb. 20-30 percet vesz igénybe.

Az összetett, szövevényes sipolyjáratok felderítése és műtétje több ideig is eltarthat. A magasan fekvő, záróizmot is érintő sipolyok nagyműtéttel távolíthatók el, és kórházi kezelést igényelnek.

Előkészületek

Előkészületek

Hogyan készüljön a sipoly műtétre?

Az alábbiak segíthetnek abban, hogy a beteg könnyebben megbirkózzon a műtéti stresszel, segítenek megérteni, mire számíthat, és hogyan készüljön fel biztonságosan a műtétre.

A végbélsipoly műtét előtt ki kell töltenie egy részletes anamnézis lapot, amely ahhoz szükséges, hogy sebészünk el tudja dönteni, alkalmas-e a műtétre.

Felépülés

Felépülés

Mire számíthat vannak a a műtétet követően?

A végbélsipoly műtét után egy-két órás megfigyelés követően a páciens hazamehet.

Nagyban megkönnyíti a műtét utáni felépülési időszakot, amennyiben a páciens a következőket betartja:

A felépülési idő függ a sipoly és a műtét fajtájától:
A magasabbra terjedő, szerteágazó végbélsipolyok gyógyulása jóval nehezebb és lényegesen tovább, hónapokig tarthat, mert ezek kezelése kombinált műtétekkel történik.

Az egyszerűbb, felületes sipolyok jól gyógyulnak, de a gyógyulási idő ebben az esetben is 4-8 hétben mérhető.

Kockázatok

Kockázatok

Lehetnek-e a sipoly műtétnek szövődményei?

Manapság a sebészeti műtétek általában biztonságosak, gyógyító értékűek és nemegyszer életmentő jellegűek. Mindazonáltal bármilyen típusú műtéti beavatkozás magával hordoz bizonyos kockázatokat.

A végbélsipoly műtét fő kockázatai a következők:

Bizonyos állapotok, emelhetik a szövődmények kialakulásának lehetőségét:

A szövődmények a végbélsipoly elhelyezkedésétől és az ebből kifolyólag választott műtét típusától függenek. Épp ezért mindenképp ajánlott előre egyeztetni a kezelőorvossal javasolt eljárás lehetséges kockázatairól.
Árak

Árak

Proktológiai alapvizsgálat
33.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat + végbéltükrözés (rektoszkópia)
50.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat + rektális ultrahang
50.000 Ft
Proktológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Aranyér gyűrűzése (szakorvosi vagy kontroll vizsgálat kiegészítéseként)
25.000 Ft-tól
Végbélpolyp műtéti eltávolítása altatásban
220.000 Ft
Aranyér műtét altatásban, kimetszéssel
220.000 Ft
Végbéltáji fistula (sipoly) eltávolítása altatásban
400.000 Ft-tól
Fissura ani (végbélrepedés) műtét
300.000 Ft
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat
33.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat + végbéltükrözés (rektoszkópia)
50.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat + rektális ultrahang
50.000 Ft
Proktológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Aranyér gyűrűzése (szakorvosi vagy kontroll vizsgálat kiegészítéseként)
25.000 Ft-tól
Végbélpolyp műtéti eltávolítása altatásban
220.000 Ft
Aranyér műtét altatásban, kimetszéssel
220.000 Ft
Végbéltáji fistula (sipoly) eltávolítása altatásban
400.000 Ft-tól
Fissura ani (végbélrepedés) műtét
300.000 Ft
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Kapcsolódó beavatkozások

aranyér gyűrűzés
Aranyér gyűrűzés
Aranyér műtét
Aranyér műtét
végbélpolip műtét
Végbélpolip műtét
Végbélrepedés műtét
Végbélrepedés műtét

Kapcsolódó tartalmak

Aranyér banner
Aranyér
Végbélrepedés
Végbélrepedés
Végbélsipoly
Végbélsipoly

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).