Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Röntgen vizsgálat

Röntgen nyitókép
A röntgen (vagy röntgensugárzás) egy fajta elektromágneses sugárzás, ami hasonlít a látható fényhez. Az elektromágneses sugarak hullámhosszuktól függően képesek bizonyos anyagokon áthatolni. A látható fény például átmegy az ablaküvegen, a röntgensugárzás pedig a biológiai testek anyagával teszi ugyanezt, amit az egészségügyben diagnosztikai módszerként használnak. Az áthatolás mértékétől függően a röntgen vizsgálat a belső szervek helyeződéséről, alakjáról, nagyságáról és szerkezetéről tud képet adni bizonyos kereteken belül ugyan, de relatíve gyorsan és megfizethető áron.
Leírás

Leírás

Mi a röntgen vizsgálat?

A röntgen vizsgálat egy orvosi képalkotó eljárás, amely a röntgensugárzást használja a test belső szerkezetének és szöveteinek ábrázolására. A röntgensugárzás magas energiájú elektromágneses sugárzás, amely képes áthatolni a test szövetein, a sugárzást különböző mértékben nyelik el a csontok, izmok és a belső szervek. Az elnyelt és áthatolt sugárzások különbsége alapján készülnek a röntgenképek, amelyek segítségével az orvosok vizsgálhatják a test szerkezetét és felismerhetik a betegségeket vagy sérüléseket.

A röntgenképek csak kétdimenziósak, így korlátozott információt nyújtanak a vizsgált terület térbeli szerkezetéről. Ezért gyakran több felvétel készül különböző irányokból, hogy jobban meghatározható legyen a vizsgált szerv térbeli elhelyezkedése. Ennek alapján létezik egyirányú, kétirányú, háromirányú és négyirányú röntgenfelvétel is.

A röntgen vizsgálat főként a csontok és ízületek képalkotására való, ezért más szövetek (pl. belső szervek) vizsgálatához gyakran alkalmaznak olyan segédanyagot, amely megjelenik a röntgenfelvételen.

Segédanyagok szerint létezik:
 • Natív röntgen: segédanyag nélküli, csontok, ízületek, mellkas és hasi röntgenre alkalmas.
 • Kontrasztos röntgen: nem csontos részek vizsgálatakor alkalmazzák, pl. érvizsgálatok, szív röntgendiagnosztika, vesék és húgyvezetékek vizsgálata.
A kétdimenziós képalkotás mellett a röntgenvizsgálat másik korlátja, hogy a közeli, hasonló röntgenáteresztő képességű belső szervek összemosódnak a képen. Az izmok, inak, zsigerek, agy és gerincvelő finomabb képletének vizsgálatához más képalkotó eljárásokat kell alkalmazni, mint az MR, CT vagy ultrahangvizsgálat.

Tartalom

orvosaink

Radiológus
Radiológus
Radiológus

Kapcsolódó vizsgálatok

Információ

A röntgen vizsgálat önmagában nem elegendő, a teljes állapotot figyelembe kell venni a megfelelő diagnózis és kezelési terv elkészítéséhez.

A röntgenvizsgálatot minden esetben orvos írja elő, a leletet pedig radiológus szakorvos értékeli.

ORVOSAINK

Radiológus
Radiológus
Radiológus

Mi vizsgálható röntgen segítségével?

A röntgen vizsgálatok kiemelt szerepet töltenek be a diagnosztikai folyamatban, még a legmodernebb képalkotó eljárások mellett is. Sok esetben a röntgenvizsgálat az első és gyakran végleges választ nyújtó módszer a klinikai kérdések megválaszolásában.

A röntgenfelvételek segítségével számos testtáj vizsgálható. Például a mellkasról készült röntgenfelvétel segítségével megvizsgálhatók a tüdők, a szív és a mellkasban lévő csontok. Az ortopédiai röntgenek segítségével a csontok, ízületek és gerincvizsgálatok is elvégezhetők. A hasi röntgenfelvételek segítségével a gyomor-bélrendszer, a vesék, a máj és az epehólyag állapota is vizsgálható. A fogászati röntgenek általában a fogak és az állcsontok vizsgálatára szolgálnak. Emellett a röntgenfelvételek segítségével megvizsgálhatók az izmok és a szövetek is.

A pontos testtáj, amelyet röntgennel vizsgálnak, attól függ, hogy az orvos milyen betegségre vagy tünetekre gyanakszik.

Íme, néhány példa arra, mire jó a röntgen vizsgálat:
 • Csonttörések kimutatása és értékelése
 • Csontfertőzések diagnosztizálása
 • Csontritkulás felismerése és nyomon követése
 • Ízületi ficamok és sérülések azonosítása
 • Ízületkopás és ízületi betegségek értékelése
 • Gerincdeformitások, például skoliozis vagy kyphosis vizsgálata
 • Mellkasröntgen: tüdőbetegségek, mint például tüdőgyulladás vagy tüdőödéma diagnosztizálása
 • Daganatos betegségek felderítése és a daganatok méretének, elhelyezkedésének és terjedésének értékelése
 • Idegen testek azonosítása a testben (pl. lenyelt tárgyak)
 • Szív- és érrendszeri rendellenességek vizsgálata (pl. aortadilatáció)
 • Fogászati és maxillofacialis képalkotás: fog- és állcsont-problémák értékelése
A röntgen egy gyors és költséghatékony, a fenti sérülések kimutatásra kiválóan alkalmas megoldás.

Hogyan működik a röntgen vizsgálat?

A röntgenkép létrehozása során a test egy adott pontjára irányított röntgensugarak részben elnyelődnek a szervekben, míg más részük irányt vált és szétszóródik az áthaladás során.

A test különböző szövetei eltérő mértékben abszorbeálják (nyelik el), vagy engedik át ezeket a sugarakat. A csontok például nagyobb mértékben nyelik el a sugarakat, míg a puha szövetek, mint az izmok és zsír, kevésbé.

A röntgen működése ábra

Hagyományos röntgenvizsgálatoknál egy speciális röntgenfilm található a vizsgált terület mögött. A testen áthaladó sugarak kémiai reakció eredményeként képet hagynak ezen a filmen, azaz megjelenik rajta a test röntgensugárzásban vetett árnyéka.

Digitális röntgen esetében azonban filmre sincs szükség, mivel a képek azonnal számítógépen tárolódnak. (A Kelen Kórházban használt digitális röntgenkészülék kevésbé terheli meg a szervezetet, és alacsonyabb sugárdózissal készít képeket.)

A röntgenképen a különböző szövetek eltérő árnyalatokkal jelennek meg: a sűrűbb szövetek (például a csontok) világosabbak, míg a kevésbé sűrű szövetek (mint az izmok és a zsír) sötétebbek.

A vizsgálat során elkészült röntgenkép kétdimenziós ábrázolást nyújt, amely segítségével a radiológus értékelheti a képeken látható anatómiai képleteket és esetleges eltéréseket vagy betegségeket.

Vizsgálat

Vizsgálatok

Milyen röntgenvizsgálatok érhetőek el
a Kelen Kórházban?

MELLKAS RÖNTGEN

A mellkas röntgenvizsgálat lehetővé teszi a tüdőbetegségek, például a tüdőgyulladás, a tüdőrák, az asztma vagy a tüdőembólia diagnosztizálását.
Emellett segítségével az orvosok azonosíthatják a mellkas sérüléseit, bordatöréseket és más kóros állapotokat.

A kétirányú mellkas röntgenfelvétel a leggyakoribb eljárás, amelyet a tüdőgyógyászati szűrésben és a sérülés utáni diagnosztikában használunk.

GERINC RÖNTGEN

A gerinc röntgenvizsgálatával megállapítható, hogy melyik csigolya vagy porckorong nem működik megfelelően egy kopás, elmozdulás vagy épp egy sérülés miatt. A röntgenvizsgálat során a csigolyasérülések, a porckorongsérülések, a gerincsérv és gerincferdülés is világosan látható, és fontos diagnosztikai eszköz más gerincbetegségek korai felismerésében és hatékony kezelésében.

A gerincműtétek előtt és után is elengedhetetlen a vizsgálat, és a gerinc baleseti vagy más sérülése esetén is gerinc röntgenfelvétel készül az érintett gerincrégióról.

KÉZ RÖNTGEN

A kéz röntgenvizsgálatának fókuszába tartozik a könyökben, alkarban, a kézben és az ujjakban található csontok, ízületek és szövetek állapotának vizsgálata.
A kéz röntgen vizsgálatát leggyakrabban törések, ficamok, csonttörések, csontelváltozások és más csontrendszeri rendellenességek diagnosztizálására használják.

Emellett az orvosok a kéz röntgen felvételét alkalmazzák az idegentestek, például tűk vagy fémrészecskék azonosítására, valamint a műtétek előtti állapotfelméréshez is.

A kéz röntgenvizsgálat egy fontos diagnosztikai eszköz a kéz- és ujjbetegségek korai felismeréséhez és hatékony kezeléséhez, így a kéz kisízületeit is megtámadó köszvény esetén is sok kerülhet a vizsgálatra.

TÉRD RÖNTGEN

A térdízület és a kapcsolódó csontok sérüléseinek, eltéréseinek - a törés, a ficam, a csontritkulás, a kóros meszesedés és a tumorok - vizsgálatára alkalmas.
A térd röntgen segít az orvosoknak felfedezni a térd sérüléseit és töréseit, mint például a combcsont, a sípcsont és a szabadon mozgó kis ízületi csont, a patella töréseit.

A röntgenfelvételek segítségével az orvosok észlelhetik az ízületi kopásra és az osteoarthritisre utaló jeleket, a csontfertőzéseket, mint például az osteomyelitis, és a csontdaganatokat, mint az osteoid osteoma vagy az osteosarcoma.

LÁBFEJ-BOKA RÖNTGEN

A röntgenfelvételen jól látszik a sípcsont a szárkapocscsont és a bokacsont, tehát ezek és ízületeik sérüléseinek felmérésére is ideálisak.
A boka röntgen segíthet azonosítani a ficamokat és a rándulásokat, amelyek a bokaszalagok vagy a bokaízület károsodását okozhatják.

A szakavatott szem észlelheti rajtuk az ízületi kopásra és az osteoarthritisre utaló jeleket, valamint a gyulladásos állapotokat, mint például a bursitis vagy a tendinitis, amelyek a boka körüli szövetekben jelentkeznek.

Ezenfelül a boka röntgen vizsgálatot gyakran használják a műtéti beavatkozások előtt és után a boka állapotának értékelésére és a kezelési terv optimalizálására.

Információ

Intézetünkben kérhető gerinc, végtag vagy mellkas digitális röntgen vizsgálat. Baleseti eredetű, valamint kontrasztanyagos röntgen vizsgálatot a Kelen Kórházban nem végzünk.

Hogyan jelentkezhetek a vizsgálatra?

A röntgenvizsgálatokat kórházunkban térítéses alapon, előzetes időpontegyeztetéssel vehetik igénybe a páciensek, miután telefonon vagy személyesen bejelentkeztek az ügyfélszolgálatunknál.

A röntgenvizsgálatokat kórházunkban térítéses alapon, előzetes időpontegyeztetéssel vehetik igénybe a páciensek, miután bejelentkeztek az ügyfélszolgálatunknál, vagy az online időpontfoglaló felületén.

Intézetünkben akár beutaló nélkül is kérhető gerinc, végtag vagy mellkas digitális röntgenfelvétel.

Beutaló esetén az orvos rögzíti azokat az előzményeket és klinikai kérdéseket, amelyek alapján a kérdéses területről röntgenfelvételt szeretne készíttetni.

Hogyan történik a röntgen vizsgálat?

1.

Előkészület: A páciensnek először is el kell távolítania a ruházatot és az ékszereket a vizsgálandó területről, mivel ezek zavarhatják a képalkotást.

2.

Pozicionálás: A röntgen vizsgálat történhet álló (ilyen a gyakori mellkas, tüdőszűrő felvétel), fekvő (csípő, gerinc felvétel esetén), valamint ülő (pl. csukló vizsgálata) helyzetben. A radiológiai asszisztens vagy a radiológus megfelelő helyzetbe igazítja a vizsgált személyt, hogy a legjobb minőségű képet kapja.

3.

Röntgenberendezés beállítása: A radiológus a röntgenberendezést a vizsgálandó területre irányítja, és beállítja a megfelelő sugárzási erősséget. A röntgenkészülék sugárforrása a testrész felett helyezkedik el, míg a detektor (hagyományos röntgenfilm vagy digitális detektor) a vizsgált testrész alatt/mögött.

4.

Vizsgálat: A röntgenkészülék rövid ideig röntgensugarakat bocsát ki, amelyek a testen áthaladva a detektorra érkeznek. A test különböző szövetei eltérő mértékben abszorbeálják a sugarakat, így a detektoron kialakuló kép szürkeárnyalatos lesz, ahol a csontok fehérebbek, míg a lágy szövetek sötétebb színűek.

5.

Kép rögzítése: Hagyományos röntgenfilm esetén a kép filmre kerül, amit elő kell hívni egy arra alkalmas laborban, míg a digitális röntgenvizsgálat esetén a kép azonnal megjelenik a számítógépen, ahol a radiológus értékeli és elemzi azt.

6.

Több felvétel készítése: Amennyiben szükséges, a radiológus több felvételt is készít a vizsgálandó területről különböző irányokból, hogy jobban meghatározható legyen a vizsgált szerv térbeli elhelyezkedése és a diagnózis is pontosabb legyen.

Információ
A röntgenfelvétel készítése során sok esetben a levegőt is visszatartva mozdulatlanul kell maradni, mert az elmozdulás rontja a kép minőségét.

Mennyi ideig tart a röntgen vizsgálat?

A röntgenvizsgálat időtartama változó lehet, attól függően, hogy melyik testrészről készül a felvétel és hány irányból szükséges képeket készíteni. Általánosságban elmondható, hogy egy-egy röntgenfelvétel elkészítése körülbelül fél percet vesz igénybe.

Jár-e bármilyen fájdalommal vagy kellemetlenséggel?

A röntgenvizsgálat általában fájdalommentes eljárás, ami alatt semmit nem érez az ember. Azonban bizonyos esetekben a páciensnek olyan pozícióban kell tartania magát a vizsgálat idejére, amely ideiglenesen kényelmetlenséget vagy enyhe fájdalmat okozhat, különösen, ha az adott terület már fájdalmas vagy sérült.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A röntgen vizsgálat bizonyos esetekben nem végezhető el, ilyen helyzetek lehetnek:

Terhesség

Terhesség: A röntgensugárzásnak való kitettség kockázatos lehet a magzat számára, különösen a terhesség korai szakaszában. Terhes nőknek tájékoztatniuk kell az orvost a terhességről, hogy az orvos megfelelően mérlegelhesse a röntgen vizsgálattal járó kockázatokat és az előnyöket.

A vizsgálandó területen lévő bőrsérülések: Ha a vizsgálat során, a bőrön sérülés vagy gyulladás van, az orvos dönthet úgy, hogy nem végezteti el a röntgen vizsgálatot.

Allergiás reakciók

Allergiás reakciók: Ha a páciensnek korábban allergiás reakciója volt kontrasztanyaggal szemben. Erről mindenképp ajánlott orvosát tájékoztatni, hogy elkerüljék a további szövődményeket.

Gyermekkor

Gyermekkor: A röntgen vizsgálatok során a gyermekek sugárdózisát a lehető legalacsonyabbra kell csökkenteni, mivel érzékenyebbek a sugárzásra. Az orvos csak akkor rendelhet el röntgen vizsgálatot, ha a lehetséges előnyök meghaladják a kockázatokat.

Összességében a röntgenvizsgálat kockázatai alacsonyak, és az orvosok rutinszerűen alkalmazzák azt a betegségek diagnosztizálására és kezelésére. Ha kétségei vannak a röntgen vizsgálat kockázataival kapcsolatban, beszéljen orvosával a helyzetről és az alternatív képalkotó eljárásokról.

Van-e bármilyen kockázata
a röntgenvizsgálatnak?

Van-e bármilyen kockázata a röntgenvizsgálatnak?

A röntgen az úgynevezett ionizáló sugárzások közé tartozik. Az ionizáló sugárzás a sejt DNS-ében károsodást okozhat, amit, ha a sejt javító mechanizmusai nem tudnak hiba nélkül befoltozni, akkor mutánssejt alakul ki. Amennyiben ez a mutáció nem öli meg a sejtet, de azért megváltoztatja a működését, és ez a működésváltozás kontrollálatlan sejtszaporodáshoz vezet, akkor daganatos elváltozás alakulhat ki.

A tudományos kutatások alapján a diagnosztikai röntgenvizsgálatok olyan kevés sugárzást okoznak, hogy az nem növeli a rákos betegség kialakulásának kockázatát.

A sugárdózist a biológiai hatásai alapján úgynevezett sievert-ben mérik. Az a sugármennyiség, ahol már statisztikailag is észlelhető a daganatok gyakoriságának emelkedése 0,1 sievert. Ekkora sugárdózist a hirosimai és nagaszaki atombomba robbanást túlélőknél dokumentálták. Ehhez képest egy mellkasröntgen körülbelül 0,000,001 sievert sugárterhelést jelent.

Figyelem
Egy röntgenfelvétel készítése tehát olyan kicsi sugárdózist jelent, hogy az gyakorlatilag semmilyen heveny egészségkárosodást nem okoz, így a vizsgálattól várható információ hasznosabb a páciens egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata.
Eredmények és utókövetés

Eredmények és utókövetés

Mi történik a röntgenvizsgálat után?

A röntgenvizsgálat után a radiológus az elkészült felvételeket nagyfelbontású monitor előtt értékeli és papír alapú leletben rögzíti. A leletet a felvételt követően 24 órán belül emailben juttatjuk el pácienseinknek. Ennek alapján, a vizsgálatot előíró kezelőorvos további vizsgálatokat javasolhat, szükség esetén további felvételeket kérhet, vagy meghatározza a kezelési tervet.

Szükség lehet-e kontrollvizsgálatra?

A röntgenvizsgálat eredményei alapján a kezelőorvos elindítja a megfelelő kezelést, és szükség esetén rendszeres kontrollvizsgálatokat is előír. A beteg állapotát és a kezelés hatékonyságát figyelemmel kíséri, hogy szükség esetén módosítsa a kezelési tervet.

A röntgenvizsgálat fontos diagnosztikai eszköz, amely lehetővé teszi az orvosok számára a betegségek, sérülések és rendellenességek pontos diagnózisát és a megfelelő kezelésének megtervezését. A korai diagnózis és a kezelés fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében és a szövődmények elkerülésében.
Figyelem
Árak

Árak

A különböző röntgenvizsgálatok árairól recepciónkon érdeklődhet.
Röntgenvizsgálatok
8.500 – 14.000 Ft
A különböző röntgenvizsgálatok árairól recepciónkon érdeklődhet.
Röntgenvizsgálatok
8.500 – 14.000 Ft

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Magazin

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).