Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Kardiológia

Kardiológia

A kardiológia a belgyógyászat szív- és érrendszer működésével, felépítésével, betegségeivel és kóros elváltozásaival foglalkozó szakága. A kardiológus többek között olyan kórképekkel foglalkozik, mint a népbetegségnek számító magasvérnyomás-betegség, különböző ritmuszavarok és a szívelégtelenség. A kardiológia alapvizsgálatai közé tartozik az EKG, a szív ultrahang és a 24 órás vizsgálatok, azaz a Holter EKG és az ABPM (24 órás vérnyomásmérés).

Leírás

Leírás

Mivel foglalkozik a kardiológia?

A kardiológia a szív- és érrendszer betegségeivel foglalkozó orvosi szakterület. Szakorvosai olyan betegségek kezelésére specializálódtak, mint a magasvérnyomás-betegség, a koszorúér betegségei, a szívelégtelenség, a szív gyulladásai, illetve a veleszületett és szerzett szív- és billentyűbetegségek.

A kardiológiai szakvizsgálat magában foglalja a páciens tüneteinek, valamint kórtörténetének feltérképezését, a vérnyomás mérést, a sztetoszkópos vizsgálatot. Kiemelten fontos kitérni a családban korábban előforduló szívbetegségekre, a páciens életmódjára (táplálkozási szokások, testmozgás) és esetleges káros szenvedélyeire, hiszen ezek is növelhetik a kialakulás kockázatát. Indokolt esetben a kardiológus további eszközös vizsgálatok elvégzését javasolhatja (EKG, ultrahang, keringésvizsgálat).

Kardiológia

A kardiológia sajnos az egyik „legnagyobb betegforgalmú” szakterület, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb halálesetet világszerte, Magyarországon pedig a globális átlagot is jelentősen meghaladja az ebből eredő halálozások aránya.

Kardiológia infografika

Tartalom

orvosaink

Kardiológus
Kardiológus
Kardiológus

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Kardiológus
Kardiológus
Kardiológus
Tünetek

Tünetek

Milyen tünetekkel érdemes felkeresni
a kardiológust?

Életünk során számos olyan, a test különböző területein jelentkező tünetet tapasztalhatunk, amelyek jelezhetik, hogy szív- és érrendszeri problémáink vannak. Fontos megjegyezni, hogy a tünetek intenzitása és jellege az adott betegségtől és személytől függően különbözhetnek.

A kardiológiai betegségek leggyakoribb tünetei közé tartoznak:

Ha bármilyen hasonló tünetet tapasztal, rendkívül fontos, hogy a pontos diagnózis megállapítása és a megfelelő kezelés időbeni megkezdése érdekében minél előbb részt vegyen egy kardiológiai konzultáción és kivizsgáláson.

Információ

Az időben diagnosztizált és kezelt szív- és érrendszeri betegségek lehetővé teszik, hogy aktívabb életet éljen, és csökkentik a súlyos szövődmények és a halálozás kockázatát. Ne halogassa tünetei okának felderítését. Gondoskodjon szíve egészségéről!

Betegségek

Betegségek

Milyen betegségekkel foglalkozik
a kardiológus?

A kardiológiai betegségek spektruma igen széles és legtöbbjük lassan és
észrevétlenül fejlődik ki. Minden egyes állapot eltérő lehet és egyéni kezelési tervet igényel a betegség súlyosságától és a páciens egyéni körülményeitől függően. Az életmódunk, a genetikai hajlam, a magas vérnyomás, illetve koleszterinszint és bizonyos egyéb tényezők mind hozzájárulhatnak a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához:

  • Magas vérnyomás-betegség: A tartósan az egészséges érték feletti vérnyomás nagyobb igénybevételnek teszi ki és károsíthatja az artériákat és növeli az egyéb szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  • Koszorúér-betegség: A koszorúér-betegség, más néven iszkémiás szívbetegség (ISZB), a szív koszorúereinek keringési zavarát jelenti, amely az erek szűkületéből vagy elzáródásából eredhet. A betegség során lerakódások, plakkok képződnek az erek belső falán, amelyek beszűkítik az ereket, csökkentve a vérellátást. Ez az állapot koszorúérgörcshöz (angina pectoris), szívinfarktushoz és más szívproblémák kialakulásához vezethet.
  • Szívritmuszavarok (aritmia): Szívritmuszavar alatt a szívizmok normális összehúzódási ütemének túlzott felgyorsulását (tachikardiák), lelassulását (bradicardiák), vagy szabálytalanná válását értjük. A leggyakoribb típusai közé tartozik a pitvar- és kamrafibrilláció, a pitvarremegés, a kamrai tachikardia, illetve a hosszú QT- és a sick sinus-szindrómák.
  • Szívelégtelenség: Szívelégtelenség akkor következik be, amikor a szív nem tud elegendő mennyiségű vért pumpálni a szervezet tápanyag- és oxigénigényeinek kielégítéséhez. Ez általában a koszorúér-betegség és a magas vérnyomás hosszú távú hatásának következménye, amelyek fokozatosan csökkentik a szív teljesítőképességét, és idővel túl gyengévé vagy túl merevvé válik.
  • Szívbillentyű-betegségek: A szívbillentyű betegségek esetében megkülönböztethetünk billentyű elégtelenséget (insufficiencia), azaz amikor a billentyűk nem záródnak rendeltetésszerűen, valamint billentyű szűkületet (stenosis), amikor a billentyűk összenőttek, vagy nem nyílnak ki teljesen, így akadályozzák a véráramlást. Az egyes típusok közé tartoznak az aorta-, mitrális-, pulmonális- és tricuspidalis billentyűhibák. A szívbillentyű hibák egyaránt lehetnek veleszületett vagy szerzett eredetűek.

Mik lehetnek a kardiológiai megbetegedések hajlamosító tényezői?

A szív- és érrendszeri betegségeknek számos hajlamosító tényezője van,
beleértve az életmódbeli tényezőket, az öröklött tényezőket, az egészségügyi állapotot és az életkort:

Életmód

Életmód: A helytelen étkezési szokások, a kevés testmozgás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás hosszú távon nagyban hozzájárulhatnak többek között a magas vérnyomás és egyéb szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

Öröklődés

Öröklődés: Bizonyos kardiológiai megbetegedések hátterében genetikai faktorok is állhatnak, amelyek öröklődhetnek a családban. Ilyen betegségek például a szívritmuszavarok, az aorta aneurizma és a szívizom betegségei.

Egészségügyi állapot

Egészségügyi állapot: Egyes egészségügyi tényezők, mint például a cukorbetegség, az elhízás, a krónikus vesebetegség és a magas koleszterinszint szintén növelhetik a kardiológiai megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Stressz

Stressz: Tartós stressz hatására a szervezet folyamatosan kortizolt és egyéb stresszhormonokat termel, amelyek magasabb vérnyomást, gyorsabb szívverést és az érrendszer szűkületét okozhatják. Továbbá ilyenkor hajlamosabbak vagyunk egészségtelen életmódot folytatni.

Életkor

Életkor: Az életkor előrehaladtával exponenciálisan nő a szívbetegek aránya a népességben.

Nem

Nem: A férfiaknál alapvetően magasabb a szívbetegségek kialakulásának kockázata, és magasabb arányban is halnak meg kardiológiai megbetegedések következményeként, mint a nők.

Bár néhány tényezőt nem tudunk befolyásolni, egyes változtatásokkal csökkenthető a kardiológiai megbetegedések kialakulásának kockázata. Az egészséges életmódra való áttérés, a rendszeres testmozgás, a helyes táplálkozás és a dohányzás, illetve a túlzott alkoholfogyasztás elhagyása mind számottevően segíthetnek a megelőzésben.

Vizsgálat

Vizsgálatok

Mi történik a kardiológiai szakvizsgálat során?

Az általános kardiológiai vizsgálat során a kardiológus átfogó képet alkot a szív- és érrendszer állapotáról. A vizsgálat az anamnézis felvételével kezdődik, amely során a szakorvos kérdéseket tesz fel az egészségi állapotával, a tüneteivel, a korábbi betegségeivel, a családi kórtörténetével és az esetlegesen szedett gyógyszerekkel kapcsolatban.

Ezután következik a fizikai vizsgálat, amely során a kardiológus felméri a szív állapotát és a keringés minőségét. Sztetoszkóppal meghallgatja a szívverést, megméri a vérnyomást és ellenőrzi a végtagok pulzusát. Az effajta vizsgálatok segítségével a kardiológus észlelheti, ha valamilyen szívprobléma áll fenn, például szívritmuszavar vagy szívzörej.

Ezek a vizsgálatok képezik az általános kardiológiai konzultáció alapját, azonban szükség esetén a szakorvos további vizsgálatok elvégzését is javasolhatja, mint például az EKG, a vérvizsgálat és a szívultrahang, amelyek segíthetnek a konzultáció során tapasztalt, vagy éppen rejtőzködő tünetek okainak felderítésében.

Milyen kardiológiai vizsgálatok érhetőek el a Kelen Kórházban?

Magánkorházunkban az alábbi kardiológiai eszközös vizsgálatok állnak rendelkezésre a pontos diagnózis felállításához:

EKG

EKG: Az elektrokardiogram egy nem invazív vizsgálat, amely során elektródokat helyezünk a mellkasra, a karokra és a lábakra, hogy észleljék és feljegyezzék a szív elektromos aktivitását. Az EKG segít a kardiológusnak felismerni a szívritmuszavarokat és más szívproblémákat, amelyek a szív elektromos tevékenységéből következnek.

Terheléses EKG

Terheléses EKG: A terheléses EKG során a páciensnek fizikai terhelést kell végeznie (például futópadon futni, vagy egy speciális kerékpárt hajtani), miközben az EKG készülék folyamatosan rögzíti a szív aktivitását.

Holter EKG

Holter EKG: A Holter EKG esetében a páciens egy kisméretű, hordozható EKG készüléket visel 24-48 órán keresztül, hogy az rögzítse a szív elektromos aktivitását a mindennapi tevékenységek során. Ez segíthet megfigyelni azokat a szívritmuszavarokat, amelyek nem jelentkeznek a rövid, rendelőben elvégzett EKG-vizsgálatok során.

Szív ultrahang

Szív ultrahang: Az szív ultrahang, avagy echokardiográfia során ultrahang segítségével vizsgáljuk a szívet és a keringési rendszert. Az echokardiográfia segítségével többek között észlelhetők a szívizom elégtelenségei és a szívbillentyűk rendellenességei.

Doppler ultrahang

Doppler ultrahang: A Doppler ultrahang egy speciális ultrahangos vizsgálat, amellyel az artériákban és vénákban történő véráramlás minősége mérhető fel. Ez a vizsgálat segít felfedni azokat az érszűkületeket, amelyek akadályozhatják a vér áramlását.

24 órás vérnyomásmérés (ABPM)

24 órás vérnyomásmérés (ABPM): Az ABPM lényege, hogy a páciens 24 órán keresztül visel egy kisméretű vérnyomásmérőt, ami által monitorozhatóvá válnak a vérnyomás-ingadozások. Az ABPM által rögzített vérnyomás értékeket a kezelőorvos később felhasználhatja az ideális vérnyomáscél beállítására és a megfelelő gyógyszeres kezelés kiválasztására.

Melyek a kardiológia társterületei?

A kardiológia területe számos más szakterülettel kapcsolatban áll, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek sok más betegséggel is összefüggenek. A kardiológiai betegségek kezelési tervének kialakításában akár egy több szakorvost magában foglaló csapat is dolgozhat együtt.

DIABETOLÓGIA
DIABETOLÓGIA

A cukorbetegség gyakran könynyen vezethet szív- és érrendszeri problémák kialakulásához, ezért számos páciens ellátásához a diabetológusok és a kardiológusok együttműködése elengedhetetlen.

PULMONOLÓGIA
PULMONOLÓGIA

A tüdőbetegségek, például a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) és az asztma negatívan befolyásolhatják a szív egészségét is.

GASZTROENTEROLÓGIA
gasztroenterológia

Bizonyos gasztroenterológiai problémák, például a gyomor- és nyombélfekélyek, a reflux betegség és a gyulladásos bélbetegségek is negatív hatással lehetnek a szív egészségére.

NEUROLÓGIA
NEUROLÓGIA

Az agyi keringési zavarok, például az agyi érkatasztrófák és a migrén, szintén szív- és érrendszeri problémákhoz vezethetnek.

Árak

Árak

Kardiológiai szakorvosi vizsgálat + EKG
35.000 Ft
Kardiológiai szakorvosi vizsgálat szív ultrahanggal
50.000 Ft
Kardiológiai kontroll vizsgálat EKG nélkül
23.000 Ft
Kardiológiai kontroll vizsgálat + EKG
28.000 Ft
Kardiológiai kontrollvizsgálat szív ultrahanggal
50.000 Ft
Szív ultrahang
35.000 Ft
EKG vizsgálat értékeléssel
12.000 Ft
EKG 24 órás monitorozása
35.000 Ft
Vérnyomás 24 órás monitorozása
35.000 Ft
Kardiológiai csomag 1 (Sz.vizsg. + 24 órás monitorozás)
50.000 Ft
Kardiológiai csomag 2 (Sz.vizsg. + Szív UH + Terheléses EKG)
70.000 Ft
Kardiológiai csomag 3 (Sz.vizsg. + Szív UH + 24 órás monitorozás)
70.000 Ft
Receptírás
5.000 Ft
Kardiológiai szakorvosi vizsgálat + EKG
35.000 Ft
Kardiológiai szakorvosi vizsgálat szív ultrahanggal
50.000 Ft
Kardiológiai kontroll vizsgálat EKG nélkül
23.000 Ft
Kardiológiai kontroll vizsgálat + EKG
28.000 Ft
Kardiológiai kontrollvizsgálat szív ultrahanggal
50.000 Ft
Szív ultrahang
35.000 Ft
EKG vizsgálat értékeléssel
12.000 Ft
EKG 24 órás monitorozása
35.000 Ft
Vérnyomás 24 órás monitorozása
35.000 Ft
Kardiológiai csomag 1 (Sz.vizsg. + 24 órás monitorozás)
50.000 Ft
Kardiológiai csomag 2 (Sz.vizsg. + Szív UH + Terheléses EKG)
70.000 Ft
Kardiológiai csomag 3 (Sz.vizsg. + Szív UH + 24 órás monitorozás)
70.000 Ft
Receptírás
5.000 Ft

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Magazin

Kapcsolódó vizsgálatok

hasi ultrahang
Hasi és kismedencei ultrahang
kilégzési teszt
H2 kilégzési teszt

gyomortükrözés
Gyomortükrözés
(gasztroszkópia)
Vastagbéltükrözés
Vastagbéltükrözés
(kolonoszkópia)

BLOG

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).