Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Szemészet

Szemészet - Kelen Kórház Budapest

A szemészet egy olyan orvosi szakterület, amely a szemünket és a látásunkat érintő betegségekkel és rendellenességekkel foglalkozik. A leggyakoribb ilyen problémák közé tartozik a rövid- vagy távollátás, a kötőhártya-gyulladás, vagy épp a zöld- és szürke hályog. A szemünk egészségével akkor is foglalkoznunk kell, ha jelenleg még semmilyen problémát nem tapasztaltunk. A rendszeres szemészeti kontrollvizsgálat segítségével ugyanis feltárhatók olyan betegségek és elváltozások is, amelyek ugyan még tünetmentesek, de a későbbiekben akár komoly problémát is okozhatnak, ronthatják az életminőségünket. A cukorbetegeknek és magas vérnyomásban szenvedőknek különösen fontos évente szemészetre járniuk, hiszen ezeknek a betegségeknek súlyos látáskárosító szövődményei is lehetnek.

Leírás

Leírás

Mivel foglalkozik a szemészet?

A szem vizsgálatát minden esetben szemész szakorvos végzi. Ezek során a szemész általában megvizsgálja a beteg látóképességét és a szem belső szerkezetét is. Az általános szakvizsgálatok közé tartozik a látóélesség tesztelés, a szemnyomás mérés és a szem belső részeinek vizsgálata, mint a retina és az ideghártya. Ezek teljesen fájdalommentesek, de érdemes rendszeresen ezeket megnézetnünk, hiszen így időben kiszűrhetővé válhatnak szemünk lehetséges betegségei.

szem felépítése

A szemorvos feladatai közé tartozik a szem általános vizsgálata, a kontaktlencsék és szemüvegek felírása, a különböző szemészeti betegségek kezelése, súlyos esetben a műtéti beavatkozások elvégzése. Külön foglalkozik a kisebb gyermekeket érintő szemproblémákkal is, mint például a refrakciós hiba, a kancsalság, továbbá az ő feladatuk a jogosítvány megszerzéséhez ill. megújításához szükséges szemészeti alkalmassági vizsgálat elvégzése is. 

Tartalom

orvosaink

Szemész

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Szemész
Tünetek

Tünetek

Milyen tünetekkel érdemes felkeresni
a szemészt?

Ha valakinek szemészeti problémája van, akkor ez akadályozhatja mindennapi tevékenységeit és korlátozhatja az önállóságát. A látási problémák emellett növelhetik a balesetek és sérülések kockázatát is, így különösen fontos, hogy ismerjük azokat a tüneteket, amelyek arra utalhatnak, hogy szükség van szemészeti vizsgálatra. 
Az alábbi tünetek esetén érdemes felkeresni a szemészt:

Homályos látás

Látászavarok: Homályos vagy zavaros látás, kettős látás, homályos foltok, csikózás vagy villanások a látómezőben, éles kontraszt csökkenése, tárgyak torzulása, színek elhalványulása vagy változása.

szemszárazság

Szemszárazság: Száraz és fájdalmas szemek, égő érzés, szemfáradtság, viszketés, könnyezés vagy szemhéjduzzanat.

szemfájdalom

Fájdalom: A szem vagy a homlok fájdalma, fejfájás, migrén, valamint az érzékenység a fényre.

szemirritáció

Vörösség és irritáció: A szemekben vagy a szemhéjakban jelentkező pirosság, duzzanat, irritáció, vagy a szem alatti sötét karikák.

Idegentest érzés: A szemben vagy a szemhéjakban érzett idegentest-szerű érzés, ami könnyeket vagy vakarózást vált ki.

egyéb szemproblémák

Egyéb problémák: Egyéb szemészeti problémák, mint például a szemölcsök, a szemhéj gyulladása, a szem belső struktúráinak problémái, szemhártya-gyulladás, stb.

Fontos tudni, hogy a felsorolt tünetek súlyossága és jellege változó lehet attól függően, hogy milyen betegség okozza őket. Ha valamelyik fenti tünetet tapasztalja, fontos, hogy minél hamarabb felkeressen egy szemész szakorvost. A korai diagnózis felállítása és a probléma mielőbbi kezelés kulcsfontosságú lehet a szemészeti problémák megoldásában.  

Fontos a rendszeres kontrollvizsgálat!

Az életkor előrehaladtával egyre fontosabb, hogy odafigyeljünk a szemünk egészségére. A szemészeti problémák leggyakrabban az idős korosztályt érintik, ezért fontos, hogy rendszeresen járjanak szemészeti vizsgálatokra. 

Figyelem

A korai diagnózis és kezelés kulcsfontosságú a szemproblémák megelőzésében, például a glaukóma esetében is, amely súlyos látáskárosodáshoz vezethet. A megfelelő szemészeti beavatkozások és kezelések segíthetnek megőrizni a jó látást és javítani az életminőséget. 

Betegségek

Betegségek

Milyen betegségekkel foglalkozik a szemész?

A szemész az emberi szem betegségeivel és rendellenességeivel foglalkozik. A szemészeti betegségek sokfélesége és összetettsége miatt számos diagnosztikai és terápiás módszert alkalmaznak azok megállapításához és kezeléséhez.  

Néhány általános szemészeti betegség, amelyekkel érdemes felkeresni egy szemész szakorvost:  

 • Rövid- és távollátás: Ez a két látási rendellenesség a refrakciós hibák közé tartozik, amikor a szem nem tud fókuszálni megfelelően, és az éles látás hiányzik. A rövidlátásnál a közeli tárgyakat látjuk jobban, míg a távollátásnál inkább csak a távolban lévő dolgokat látjuk élesen. 
 • Árpa: Az árpa a szem körüli mirigyek gyulladása. A belső árpa (Hordeolum internum) a szemhéj belső felületén, míg a külső árpa (Hordeolum externum) a szemhéj külső felületén található mirigyek gyulladását jelenti. Ha ezt a gyulladást gyógyszeres kezeléssel nem lehet megszüntetni, akkor műtéti úton kell kezelni.
 • Szemhéj- és kötőhártya-gyulladás: Az alsó és felső szemhéjnek, valamint annak bőrének és a kötőhártyának a gyulladása, mele általában bakteriális vagy vírusos fertőzés következtében alakul ki. Ezek a betegségek gyakran okoznak szemirritációt, viszketést és könnyezést. 
 • Kúszóhártya: A kúszóhártya egy olyan betegség, amelyben a kötőhártya túltermelődik, így a szaruhártyára ráhúzódik. Leggyakrabban az orr felőli területen jelentkezik, és általában mindkét szemre kiterjed. Az elváltozás és környéke gyakran vörösses és irritált. Kezdetben csak esztétikai problémákat okoz, de előrehaladott esetben a látásromlást is okozhat, amikor már a szaruhártyát is érinti. Az eltávolítása csak műtéti úton lehetséges, ahol a kóros kötőhártyát eltávolítjuk a szaruhártyáról. 
 • Glaukóma (Zöldhályog): Ez egy súlyos szemészeti betegség, amely a szem nyomásának növekedése miatt károsítja a látóideget. Ha nem kezelik, a glaukóma súlyos látásvesztést okozhat. A tünetek közé tartozik a homályos látás, a színek megváltozása, a fényérzékenység és a fejfájás. 
 • Szemizom-betegségek: A szemizom-betegségek olyan rendellenességek, amelyek a szemizmok működését érintik, és gyakran diplopiához (kettős látás) vezetnek. Ezek a betegségek lehetnek izombénulások, izomrángások, dystrophiák vagy a szemizomzat gyulladásos betegségei. 
 • Astigmatizmus (szem torzulása): Az astigmatizmus, vagyis a szem torzulása, akkor következik be, amikor a szaruhártya görbülete hibás. A gyenge látásélességen lehet szemüveggel vagy kontaktlencsével javítani, illetve súlyosabb esetekben sebészeti beavatkozással is lehet korrigálni. 
 • Szürkehályog: A cataracta, vagyis szürkehályog, a szemlencse részleges vagy teljes elszürkülését jelenti. Ez egy fokozatosan kialakuló látásromlással járó betegség, amely a kor előrehaladtával egyre gyakoribb. A szürkehályog általában fájdalommentes és az öregedési folyamat része. A legjellemzőbb tünetei közé tartozik a homályos látás, az elhalványuló színek, rossz éjszakai látás, érzékenység az erős fényekre, illetve a kettős látás az egyik szem letakarásakor. 

Mik lehetnek a szemészeti megbetegedések hajlamosító tényezői?

A szemészeti megbetegedéseknek számos hajlamosító tényezője lehet, melyek közül a következők leggyakoribbak: 

Genetikai faktorok

Genetikai faktorok: Néhány szemészeti betegség öröklődhet a családban.

Életkor, mint hajlamosító tényező

Életkor: Az öregedési folyamatok miatt számos szemészeti probléma alakulhat ki, ilyen a szürkehályog vagy a glaukóma (zöldhályog).

Rendszeres számítógéphasználat, mint hajlamosító tényező

Rendszeres számítógép használat: A hosszú ideig tartó számítógépes munka növelheti a száraz szem szindróma, a szem fáradtsága és az ízületi nyomás kockázatát.

Dohányzás, mint hajlamosító tényező

Dohányzás: A dohányzás növelheti az életkorral járó szemészeti betegségek, például a szürkehályog és a szemfenéki meszesedés (makula-degeneráció) kialakulásának kockázatát.

Folyamatos glükózmonitorozás (CGM)

Diabétesz: A cukorbetegség hosszú távon károsíthatja a szem ereit és idegeit, ami a látásromlás kockázatát növeli.

Magas vérnyomás, mint hajlamosító tényező

Magas vérnyomás: Az elhúzódó magas vérnyomás károsíthatja a szem ereit és idegeit, ami szemészeti betegségek kialakulásához vezethet.

UV-sugárzás, mint hajlamosító tényező

UV-sugárzás: A napfény UV-sugarai károsíthatják a szemet és növelhetik a szürkehályog és a szemfenéki meszesedés (makula degeneráció) kialakulásának kockázatát.

Alkoholfogyasztás, mint hajlamosító tényező

Alkoholfogyasztás: Az alkoholfogyasztás növelheti az életkorral járó szemészeti betegségek kockázatát, például a szürkehályog és a szemfenéki meszesedés (makula degeneráció) kialakulását.

Vizsgálat

Vizsgálatok

Mi történik a szemészeti vizsgálat során?

Ha elmegyünk szemészeti vizsgálatra, akkor a szakorvos általánosan az alábbi vizsgálatokat végzi el: Először is a szakorvos részletesen kikérdezi a beteget a jelenlegi panaszairól, illetve korábbi szemészeti problémáiról. Ezután megvizsgálja a pácienst, beleértve az éles látás ellenőrzését, a szemnyomás mérést, a pupilla szélességének ellenőrzését, a szem belső részeinek vizsgálatát, valamint egy külső vizsgálatot, amely során megvizsgálja a szem környéki területeket, mint a szemhéjak, a kötőhártya és a szemkörnyéki bőr.

 • Az éles látás vizsgálata során a szakorvos különböző táblákat, ábrákat és betűket mutat a betegnek és megkéri, hogy olvassa le azokat, így ellenőrizve a beteg távoli és közeli látását. 
 • A fiziológia vizsgálat során a szakorvos megvizsgálja a beteg szemének egészségi állapotát, beleértve a szemek mozgását, a pupillareflexet és a szemizmok működését. 
 • A szemnyomás mérésével fontos betegségek szűrhetőek ki. A nyomás normális szinten tartása elengedhetetlen a szem egészségéhez, mert csak így biztosítható a szövetek megfelelő anyagcseréje. Ha a szemnyomás túl magas vagy túl alacsony, az komoly veszélyt jelenthet. A szemnyomás mérése segíthet megelőzni vagy időben felismerni a zöldhályog kialakulását. 
 • A pupilla szélességének ellenőrzése segít a szakorvosnak meghatározni a beteg látásélességének állapotát, mivel a pupilla szűkítése vagy tágítása különböző betegségekre utalhat. 
 • A szem belső részeinek vizsgálata során a szakorvos nagyítóval és speciális fényekkel megvizsgálja a szem belsejét, beleértve az üvegtestet, a retina állapotát és a szem ideghártyáját.
Eljárás

Kezelési lehetőségek

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre a szemészeti megbetegedések esetén?

Minden betegség és minden beteg más és más, ezért mindig egyéni kezeléseket és módszereket alakítanak ki a szakorvosok.

A leggyakoribb kezelési lehetőségek a következők:
 

 • Gyógyszeres kezelés: A szemcseppek és kenőcsök gyakori megoldások a szem betegségeinek kezelésére, mint a szemgyulladás, a szárazszem érzés vagy a glaukóma. 

 • Műtéti beavatkozás: Egyes szemészeti problémák, például a szürkehályog vagy a glaukóma, műtéti beavatkozást igényelhetnek. A műtét célja a betegség kezelése vagy a látás javítása. 

 • Szemüveg vagy kontaktlencse viselése: A refrakciós hibák, mint a távolvagy rövidlátás, szemüveggel vagy kontaktlencsével javíthatók. 

 • Terápiás optika: A speciális kontaktlencsék, amelyeket a szemorvosok írnak fel, segíthetnek az érintett szemészeti problémák kezelésében. 
 • Életmódbeli változtatások: Az egészséges életmódhoz tartozó tényezők, például a dohányzás mellőzése, a megfelelő táplálkozás, így a szemterhelés csökkentése, hozzájárulhatnak a szemészeti problémák megelőzéséhez és kezeléséhez. 

Mik a szemészet társterületei?

NEUROLÓGIA
NEUROLÓGIA

A szem és az agy közötti összeköttetések miatt a neurológia a szemészet társterületének számít. Az agy felelős a látás feldolgozásáért, így a szemészeti problémák gyakran neurológiai problémákkal is együtt járnak, vagy fordítva, neurológiai betegségek is okozhatnak szemészeti problémákat. A szemészeti vizsgálat során a szemész is vizsgálja a beteg látóidegét és a látási funkciókat, míg a neurológiai vizsgálatok során gyakran vizsgálják a beteg látását is. A szemészeti és neurológiai szakorvosok gyakran együttműködnek a betegek diagnosztizálása és kezelése érdekében. 

ONKOLÓGIA
ONKOLÓGIA

Az onkológia daganatos megbetegedések megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. A szemészeti onkológia egyik szűkebb terület, amely a szemmel kapcsolatos daganatos megbetegedések diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. Az onkológiai szemészeti kezelések közé tartozhatnak a sebészeti beavatkozások, a kemoterápia, a sugárterápia vagy a kombinált kezelések. 

DIABETOLÓGIA
DIABETOLÓGIA

A diabetes (cukorbetegség) számos szemészeti problémát okozhat. A magas vércukorszint hosszú távon károsíthatja a szem ereit, ami számos szemészeti megbetegedést okozhat, például a diabetikus retinopathiát, a diabetikus makulopátiát és a szürkehályogot. Ezek a betegségek vakságot is okozhatnak, ha nem kezelik őket időben. Ezért fontos, hogy a cukorbetegek rendszeresen ellenőriztessék szemüket, és szükség esetén szemészeti kezelést kapjanak.  

SEBÉSZET
SEBÉSZET

A sebészet szerepe a szemészeti területen is rendkívül fontos, mivel számos probléma műtéti úton kezelhető. A szemsebészet magában foglalja a szem körüli bőr és izmok műtéteit, a szaruhártya és a szemlencse beültetését, a szemgolyó eltávolítását, valamint a retina és az ideghártya műtéteit. 

Figyelem

Ha bármilyen szokatlan szemészeti tünetet észlelünk magunkon vagy gyermekünkön, ne hagyjuk figyelmen kívül, és forduljunk szakemberhez, aki megfelelő diagnózist és kezelést tud nyújtani. 

Árak

Árak

Szemészeti szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Szemészeti szakorvosi vizsgálat pupilla tágítással
42.000 Ft
Látótérvizsgálat (szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként)
12.000 Ft
Látótérvizsgálat
15.000 Ft
Szemészeti kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Szemészeti szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Szemészeti szakorvosi vizsgálat pupilla tágítással
42.000 Ft
Látótérvizsgálat (szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként)
12.000 Ft
Látótérvizsgálat
15.000 Ft
Szemészeti kontrollvizsgálat
27.000 Ft

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Magazin

Kapcsolódó vizsgálatok

hasi ultrahang
Hasi és kismedencei ultrahang
kilégzési teszt
H2 kilégzési teszt

gyomortükrözés
Gyomortükrözés
(gasztroszkópia)
Vastagbéltükrözés
Vastagbéltükrözés
(kolonoszkópia)

BLOG

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).