Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Egynapos sebészet

Életünk állandó rohanással van tele, mindennapi – munkahelyi és családi – teendőink mellett nem mindegy számunkra, mennyi időbe telik egészségügyi problémáink kivizsgálása, főként annak kezelése, esetleg műtéti úton történő orvoslása. Létezik erre megoldás: az egynapos sebészet!

Az egynapos sebészeti beavatkozás esetén a páciens kórházi felvétele, a műtét, a megfigyelés és a hazabocsátás is 24 órán belül történik. A műtét ugyanaz, de a felépülés gyorsabb. Jól jár a páciens, mert a kevésbé invazív beavatkozás kevesebb fájdalommal és szövődménnyel jár, a műtét után pedig szakemberek kísérik figyelemmel az otthoni gyógyulást. Kitűnő szervezettség, betegbiztonság, költséghatékonyság és magas minőség.

Leírás

Áttekintés

Mi az egynapos sebészet?

Az egynapos sebészetet az élet kényszerítette ki és miniszteri rendelet szabályozza, szigorú szakmai, szociális és egyéb feltételek mentén. Ez egy olyan ellátási forma, ami azt biztosítja, hogy egy nap alatt el lehessen végezni a műtéti beavatkozást. Magyarul nem igényli azt, hogy a páciens előző nap befeküdjön a kórházba, és azt sem, hogy a műtétet követően további napokra a kórházban kelljen tartózkodnia.

Nyilván ez előre tervezhető műtéteket és válogatott páciensanyagot jelent.  Ez utóbbi annyit tesz, hogy olyan érintettekről van szó, akiknek nincsen súlyos társbetegsége, és akiknél olyanok a szociális lehetőségek, hogy otthon, felügyelettel a műtét napján megoldható a további beteg kontroll. Így lehetséges csak, hogy az operáló orvossal szoros telefonkapcsolatot tartó páciens otthonában, családja körében, az általa megszokott körülmények között gyógyuljon.

A törvényi rendelkezések értelmében, az egynapos sebészeti ellátást a Kelen Kórháztól számítva maximum 30 kilométeres körzetben lakók vehetik igénybe (Budapest, Érd, Budaörs, Szentendre, Budakeszi, Százhalombatta, Gödöllő, Vác). A lokális korlátok mellett azonban mindazokon segíthet az eljárás, akik gyorsan vissza akarnak jutni a családjukhoz, vagy a munka világába.

A Kelen Kórház egynapos sebészeti szolgáltatásainak a célja, hogy a hazai sebészeti ellátásban a többnapos kórházi bent fekvéssel járó nagyműtétekről a hangsúly átkerüljön a biztonságos, gyors rehabilitációt lehetővé tevő minimálinvazív nappali beavatkozásokra.

Tartalom

orvosaink

Sebész, proktológus
Ortopéd-sebész
Gyermeksebész
Gyermeksebész
Ortopéd-sebész
Sebész
Sebész, proktológus
Érsebész
Szív- és érsebész

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Sebész, proktológus
Ortopéd-sebész
Gyermeksebész
Gyermeksebész
Ortopéd-sebész
Sebész
Érsebész
Szív- és érsebész

Mik az egynapos sebészet előnyei?

Az egyre modernebb orvosi eszközök és az emberi szervezetet kímélő technikák, eljárások hívták életre és kényszerítették ki az egynapos sebészetet. Ez az eljárási forma mind a betegnek, mind a szolgáltató intézménynek kölcsönösen előnyös.

 • A páciens rövid időn belül felépülhet: A páciens szempontjából az egynapos sebészet legnagyobb előnye, hogy minimális behatolásból végzik a műtétet, így nem csak a fájdalom mértéke kisebb, de a felépülés is lényegesen gyorsabb és néhány nap elteltével a páciens visszatérhet a mindennapi aktivitásához.
 • Csökken a kórházi fertőzések esélye: Mivel lerövidül a kórházban töltött idő és általában kis méretű az ejtett seb, a fertőzések és a beavatkozást követő szövődmények gyakorisága is jelentősen alacsonyabb.
 • A páciens otthoni környezetben gyógyulhat: A családtagok részvétele meggyorsíthatja a gyógyulás folyamatát. Munkavállalóként így jóval kevesebb időt kell táppénzen töltenie, gyorsabban visszatérhet a páciens a normális kerékvágásba.
 • Több páciens ellátása valósítható meg az intézményben: Mivel az egynapos sebészeti ellátásnak köszönhetően a betegek rövidebb ideig tartózkodnak a kórházban.

Így lényegében mindenkinek az érdeke, hogy a páciens minél előbb kikerüljön a kórházi környezetből, és a családja körében gyógyulhasson.

Milyen előnyökkel jár egy aranyérműtét egynapos sebésztünkön?

Magyarországon az aranyér népbetegségnek számít, a betegség a fiatalok jelentős hányadát is érinti. A korszerű műtéti eljárás: a HAL-RAR ezért könnyedén beilleszthető az egynapos sebészetbe.

A hagyományos aranyér műtéti eljárás esetében a páciensnek altatásra vagy gerincérzéstelenítésre van szüksége a műtét előtt. A műtét után pedig a beteg fájdalmat érezhet, ami ugyan fájdalomcsillapító tablettákkal mérsékelhető, a páciensnek azonban így is további 3-4 napig a kórházban kell maradnia.

A HAL-RAR egy relatíve új módszer az aranyér kezelésére, amely lényegesen kímélőbb, és a felépülés mindössze 1 napos a műtét után. Az eljárás során a sebész egy végbél tükörbe épített Doppler szonda segítségével felkeresi az aranyér-párnához érkező verőeret. Ezt követően a tükör oldalán lévő ablakon keresztül a verőeret aláölti, majd leköti anélkül, hogy bármilyen kárt tenne az anális szövetben.

A HAL-RAR eljárás minimálinvazív beavatkozás, azaz nincs vágás, szövet kimetszés, nincs nyílt seb. Ezzel a beavatkozással lényegesen kevesebb a műtét utáni kellemetlenség, alacsonyabb az esetleges szövődmények előfordulása, de még a kiújulás kockázata is. Ráadásul mindez helyi érzéstelenítésben történik, szemben a hagyományos műtéttel.

Figyelem
Az eredmény pedig annyi, hogy a műtét után egy órával a páciens felkelhet és gyógyultan, saját lábán távozhat.
Eljárás

Beavatkozások

Milyen műtétek végezhetőek el egynapos sebészeti ellátás keretében?

Az emberi szervezetet kímélő orvosi technikáknak, műtéti eljárásoknak és az egyre fejlettebb orvosi eszközöknek köszönhetően a Kelen Kórházban a következő műtétek érhetőek el az egynapos sebészet keretében:

 • Térd arthroroscopos műtétek: meniscus (gyűrűporc) műtétek, porcfelszínkezelés (debridement), ízületi szabadtest eltávolítás, plica resectio
 • Térdműtét feltárásból: lateralis retinaculum bemetszés, praepatellaris bursa eltávolítása, korábbi műtét fémanyagának eltávolítása, Baker-cysta eltávolítás
 • Boka arthroscopia
 • Váll arthroscopia
 • Láb-lábfej korrekciók: bütyök, kalapácsujj, „szabóbütyök”, boltozati eltérések, sarkantyú, Haglund-sarok, Morton-neurinoma, plantaris fascia műtétek, sinus tarsi excochleatio
 • Kéz-könyök műtétek: tenisz-golfkönyök műtét, illetve kéztő- és könyökhajlati alagút szindróma műtéte
Sebészet

Sebészet

 • Sérvműtétek: lágyéksérv, köldöksérv műtétek
 • Ambuláns kisműtétek: bőr és bőr alatti elváltozások eltávolítása, tályogmegnyitás, benőtt köröm ellátása

Érsebészet

 • Visszérműtétek: lézeres visszérműtét, phlebectomia)
 • seprüvénák kezelése hagyományos sclerotherápiával vagy hab sclerotherapiával (sclerofoam)
 • Fitymaszűkület műtét (phimotomia)
 • Körülmetélés (circumcisio)
 • Fitymafék átvágása (frenulotomia)
Gyermeksebészet

Gyermeksebészet

 • Sérvműtétek: köldök-, lágyék-, herevízsérv műtét (hydrocele)
 • Fitymaszűkület műtét (phimotomia)
 • Bőr- és bőr alatti elváltozások eltávolítása
 • Nem leszállt here műtéti fixatioja
Vizsgálat

Vizsgálatok

Milyen kivizsgálásokra van szükség a műtét előtt?

Minden egynapos sebészeti beavatkozás előtti kivizsgálásnak olyan részletesnek kell lennie, mint amilyen egy hosszabb kórházi kezelés előtt szokott lenni.

A sebészi kivizsgálás első lépése a pontos anamnézis felvétele. Ez magában foglalja a korábbi betegségek és az ezek során keletkezett leletek alapos kiértékelését. Ki kell terjednie továbbá a korábban végzett műtétekre, beleértve az azok során bekövetkezett esetleges szövődményeket, valamint az esetleges vérzékenységet.

Az anamnézist követően elengedhetetlen a részletes fizikális vizsgálat, amely nem csak a konkrét betegségre vagy kórállapotra terjed ki, hanem az egész betegre.

A következő lépés a betegre szabott laboratóriumi vizsgálatok elvégzése, valamint a betegség jellegétől függően eszközös vizsgálatok (EKG, mellkasröntgen) is szükségesek. Alapvető követelmény a vércsoport meghatározása. (A Kelen Kórházban a teljes kivizsgálás biztosított.)

Az aneszteziológiai vizsgálathoz ezeket a leleteket a páciensnek magával kell hoznia. Ezen a szakvizsgálaton az aneszteziológus átfogó képet alkot a beteg kórtörténetéről, áttekinti a beteg általános egészségi állapotát, korábbi és jelenlegi betegségeit, fizikai terhelhetőségét, gyógyszerallergiáit, valamint az aktuálisan szedett gyógyszereket.  A vizsgálat során az aneszteziológus kikérdezi a korábbi érzéstelenítésekkel kapcsolatos problémákról, dohányzási, alkoholfogyasztási és droghasználati szokásokról is. Amennyiben szükséges, a légútbiztosítás érdekében fogazati ellenőrzést is végezhet.

Az összegyűjtött információk alapján a sebész és az aneszteziológus közösen felállítják az egynapos sebészeti beavatkozás javallatát, melyben felbecsülik és ajánlást tesznek a beteg számára legoptimálisabb érzéstelenítési módszerre és műtéti beavatkozásra.

Előkészületek

Előkészületek

Milyen egyéb előkészületet igényel az egynapos sebészet?

Minden páciensre érvényesek az alábbi szabályok és tanácsok:
1.

A páciens mindenképp hozza magával fényképes személyazonosító okmányát (személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány), lakcímkártyáját, TAJ kártyáját, valamint orvosi leleteit és vizsgálati eredményeit.

2.

Minden páciensünknek kötelező elhozni: az elkészült friss leleteket és korábbi zárójelentéseket.

3.

Altatásos beavatkozás esetén a páciensnek a műtét előtti nap éjfél után és a műtét napján reggel nem szabad ennie és innia. Helyi érzéstelenítés esetén azonban az étkezés megengedett.

4.

A vérnyomás- és szívgyógyszereket a műtét napján reggel egy korty vízzel be kell venni.

5.

Altatásos műtét esetén a vércukor gyógyszereket a műtét napján reggel már NE vegyék be.

6.

Fontos, hogy a páciensek hozzák magukkal a rendszeresen szedett gyógyszereiket.

Szénsavmentes ásványvizet és könnyű élelmiszert (pl. keksz, kifli, pogácsa) érdemes hozni.

8.

Kérjük, hogy mindenképpen hozzon magával hálóinget/pizsamát, és tiszta papucsot.

9.

Ékszereket, beleértve a piercingeket is, hagyja otthon! Ha műfogsorral rendelkezik, azt a beavatkozás napján ne ragassza fel!

10.

A körömlakkot, műkörmöt és sminket távolítsa el, vagy mossa le a beavatkozás előtt.

11.

Ha a műtéti terület szőrtelenítést igényel, azt a műtőssegéd végezze. Otthoni szőrtelenítés sterilitási okokból szigorúan tilos! A műtét napján reggel kötelező a teljes testre terjedő tisztasági fürdés.

egyeb_tudnivalok

Egyéb tudnivalók

Kinél végezhető el egynapos sebészeti beavatkozás?

Az egynapos sebészeti ellátás keretében műtét csak azoknál a pácienseknél, akiknél fennállnak az alábbiak:

 • A páciens fizikai és egészségügyi állapota kiváló, pszichésen kiegyensúlyozott kell legyen.
 • Otthoni környezete higiénikus és megfelelő. Amennyiben többszintes házban él, rendelkezik lifttel, vagy a lépcsőhasználat megkerülhető (például földszinti lakrész használatával).
 • A páciens lakóhelyétől az egészségügyi intézmény 30 percen belül elérhető személygépkocsival, figyelembe véve az átlagos forgalmi viszonyokat. Vidéki pácienseknek rendelkezniük kell a műtétet követő 48 órára intézményközeli szállással.
 • A páciens lakóhelyén, szálláshelyén biztosított a telefon.
 • Az egynapos beavatkozás után a páciens csak korábban megnevezett hozzátartozóval vagy kísérővel, és kizárólag személygépkocsival térhet haza. Mentőszolgálatot csak térítési díj ellenében vehet igénybe a hazautazáshoz. Tömegközlekedési eszközök használata nem engedélyezett és a műtét napján nem vezethet semmilyen járművet.
 • Miután a páciens elhagyja a kórházi részleget a műtét után, a hazaszállítás során és a műtét utáni 48 órában a felügyelet és szükség esetén az egészségügyi ellátás biztosított kell legyen számára.
 • A páciens hozzájárul az egynapos sebészeti ellátás keretében történő műtéthez.

Kinél nem végezhető egynapos sebészeti beavatkozás?

Az egynapos sebészeti ellátás keretében műtét nem végezhető, ha a páciensnél fennáll olyan társ vagy kísérőbetegség, melynek rosszabbodása esetén intenzív osztályos ellátás válhat szükségessé. Ilyenek például:

 • szív és érrendszeri betegség
 • anyagcsere betegség
 • véralvadási zavar, vérzékenység
 • nem kezelt magas vérnyomás betegség
 • súlyos elhízás (ha testsúly a magassághoz tartozó súlyt 35%-kal meghaladja)
szív és érrendszeri betegség
szív és érrendszeri betegség
anyagcsere betegség
anyagcsere betegség
véralvadási zavar, vérzékenység
véralvadási zavar, vérzékenység
nem kezelt magas vérnyomás betegség
nem kezelt magas
vérnyomás betegség
súlyos elhízás
súlyos elhízás (ha testsúly a magassághoz tartozó súlyt 35%-kal meghaladja)

Mi történik a műtét után?

Az operáció után néhány órát a biztonságos hazamenetelre való felkészülés jegyében tölt el a páciens. Ez a folyamat magában foglalja: az első lépések megtételét, a mobilizálást, a megfelelő folyadékbevitelt, a WC-használatot, a megfelelő fájdalomcsillapítást és a jó közérzet fenntartását.

Miután a kezelés befejeződött, de még a kórházból történő távozás előtt az operáló orvos vizitet tart a betegnél. Megvizsgálja az állapotát, utasításokkal látja el, és megbeszélik az első kontrollvizsgálat és kötéscsere időpontját. Amennyiben az operáló orvos és az aneszteziológus is megfelelőnek találja a páciens általános állapotát és közérzetét, a zárójelentés kézhezvétele után – hozzátartozója kíséretében – elhagyhatja az intézményt.

Figyelem

Fontos azonban kiemelni, hogy a legtöbb beavatkozás másnapján, illetve a következő néhány napban pihentetni kell az érintett területet. A páciens nem állhat rögtön munkába, különösen ha fizikai munkát végez. Tisztálkodni, étkezni felkelhet, de jellemzően ágyban kell tartózkodnia, hiszen az operált területet terhelni – például térdműtét után az operált végtagot vagy sérvműtét után a hasfalat – nem szabad.

Mit tartalmaz a szolgáltatás díja?

A Kelen Kórházban a magán egynapos ellátás szolgáltatási díja olyan teljes körű gondoskodást kínál pácienseinknek, amely magában foglalja a műtétet, a postoperatív ellátást és a kapcsolattartást az orvossal, biztosítva pácienseink számára a legmagasabb szintű ellátást és a mielőbbi gyógyulást.

A szolgáltatási díj a következőket tartalmazza:
 • Nővéri felügyelet: Szakképzett nővéreink gondoskodnak a beteg ápolásáról és figyelemmel kísérik a gyógyulási folyamatot.
 • Műtét: Az egynapos ellátás keretében a szükséges műtéti beavatkozást elvégezzük, figyelembe véve a beteg egyedi szükségleteit és orvosi indikációit.
 • Folyamatos telefonos kapcsolattartás az operáló orvossal: Biztosítjuk a beteg és az operáló orvos közötti folyamatos kapcsolattartást, hogy bármilyen kérdés vagy aggály esetén azonnal elérhető legyen a szakértői tanácsadás.
 • Elhelyezés egy vagy kétágyas kórteremben: Az ellátás részeként a beteget kényelmes és jól felszerelt egy vagy kétágyas kórteremben helyezzük el, biztosítva a nyugodt és pihentető környezetet.
 • Műtét utáni első kontrollvizsgálat: Az ellátás részeként a műtét után megtervezett időpontban történik az első kontrollvizsgálat, amely lehetővé teszi az orvos számára a beavatkozás hatékonyságának és a beteg gyógyulásának ellenőrzését.
Árak

Árak

Gyermeksebészeti szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Gyermeksebészeti kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Kezelés VascuLight-al VL, PL, DL
22.000 Ft
Köldöksérv műtét
220.000 Ft
Lágyéksérv műtét
220.000 Ft
Phimozis műtét
150.000 Ft
Érsebészeti szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Érsebészeti szakorvosi vizsgálat kézi Dopplerrel
38.000 Ft
Érsebészeti szakorvosi vizsgálat színes duplex ultrahanggal
42.000 Ft
Érsebészeti szakorvosi vizsgálat sclerotherapiával, ultrahanggal
65.000 Ft
Érsebészeti kontroll vizsgálat
27.000 Ft
Alsó vagy felső végtagi artériás vagy vénás ultrahang 1 oldal
25.000 Ft
Alsó vagy felső végtagi artériás vagy vénás ultrahang 2 oldal
40.000 Ft
Szakorvosi vizsgálat sebkezeléssel
42.000 Ft
Ismételt krónikus sebkezelés
20.000 Ft
Lézeres visszérműtét
490.000 Ft-tól
Lézeres visszérműtét phlebectomiával
620.000 Ft-tól
Phlebectomia
250.000 Ft-tól
Ortopédiai szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Ortopédiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Ortopédiai műtét altatásban
250.000 Ft-tól
Artroscopos műtét altatásban
250.000 Ft-tól
Ortopédiai műtét lokális érzéstelenítésben
200.000 Ft-tól
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft
Receptírás
5.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat
33.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat + végbéltükrözés (rektoszkópia)
50.000 Ft
Proktológiai alapvizsgálat + rektális ultrahang
50.000 Ft
Proktológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Aranyér gyűrűzése (szakorvosi vagy kontroll vizsgálat kiegészítéseként)
25.000 Ft-tól
Végbélpolyp műtéti eltávolítása altatásban
220.000 Ft
Aranyér műtét altatásban, kimetszéssel
220.000 Ft
Végbéltáji fistula (sipoly) eltávolítása altatásban
400.000 Ft-tól
Fissura ani (végbélrepedés) műtét
300.000 Ft
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft
Sebészeti szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Sebészeti kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Benőtt köröm műtéti ellátása szakorvosi vizsgálattal
50.000 Ft
Bőralatti és bőrelváltozások kimetszése
50.000 Ft-tól
Doppleres érstátusz vizsgálat
20.000 Ft
Hasfalisérv műtét
360.000 Ft
Lágyéksérv műtét
300.000 Ft-tól
Köldöksérv műtét
300.000 Ft-tól
Varix szklerotizálás (alkalmanként)
20.000 Ft
Visszér műtét
280.000 Ft
Crossectomia stripping altatásban
280.000 Ft
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft
Urológiai szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Urológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Szakorvosi vizsgálat ultrahanggal
40.000 Ft
Kontrollvizsgálat ultrahanggal
35.000 Ft
Prosztataszűrés csomag
45.000 Ft
Lökéshullám terápia (ED-1000 kezelés), 6 alkalom
230.000 Ft
Körülmetélés (Circumcisio) helyi érzéstelenítéssel
160.000 Ft
Rövidfék bemetszés (Frenulotomia) helyi érzéstelenítésben
80.000 Ft
STD szűrés (szakorvosi vagy kontroll vizsgálat kiegészítéseként)
10.800 Ft-tól

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Kapcsolódó beavatkozások

Aranyér műtét
Aranyér műtét
végbélpolip műtét
Végbélpolip műtét
Végbélrepedés műtét
Végbélrepedés műtét
Végbélsipoly műtét
Végbélsipoly műtét

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).