Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Székrekedés
Székrekedés tünetei és kezelése - Kelen Kórház

Székrekedésről akkor beszélünk, ha a székletürítés ritkul és a széklet nehezen üríthető. A székrekedés hátterében a leggyakrabban a nem megfelelő rostbevitel, az életkörülmények, vagy a napi rutin megváltozása áll. (A székrekedés pedig nem más, mint a szervezet természetes válasza ezekre a változásokra.) Mindenképp forduljon szakorvoshoz, ha súlyos fájdalmai vannak, véres a széklete, vagy, ha a székrekedése tartósan, három hétnél hosszabb ideje fennáll!

Leírás

Leírás

Mit nevezünk a székrekedésnek?

A széklet gyakoriságának, mennyiségének tartós csökkenését vagy az erőltetett, nehéz székletürítést székrekedésnek nevezzük. Az, hogy milyen gyakori a székelés, személyenként nagyon eltérő lehet. Vannak, akiknek naponta többször van széklete, míg másoknak csak hetente egyszer-kétszer. Bármilyen legyen is a székelés gyakorisága, ez egyedi és normális – mindaddig, amíg nem tér el túlságosan a megszokottól.

Függetlenül attól, hogy kinek milyen az anyagcseréje, egy dolog biztos: minél több idő telik el a székletürítések között, annál nehezebb a székelés.

A székrekedés velejárója, hogy

székrekedés

Tartalom

orvosaink

Gasztroenterológus
Gasztroenterológus

Kapcsolódó vizsgálatok

Milyen gyakori probléma a székrekedés?

A székrekedés az egyik leggyakoribb gyomor-bélrendszeri panasz Magyarországon, melyben a lakosság közel ötöde érintett.

És bár a székrekedés minden életkorban előfordulhat, mégis vannak olyan érintettek és olyan körülmények, amelyek nagyobb valószínűséggel vezetnek a kialakulásához.

A székrekedés gyakori probléma lehet:

Hogyan alakul ki a székrekedés?

Az emésztés során a tápanyagok nagy része már a vékonybélben felszívódik, de a víz és az ásványi anyagok felszívódása a vastagbélben tovább folytatódik, ezért a béltartalom itt besűrűsödik, és mozgása is lelassul.

A székrekedés akkor alakul ki, ha az emésztés során a vastagbél túl sok vizet szív fel a salakanyagból, ami ennek hatására kiszárad, megkeményedik, rögössé válik, így sokkal nehézkesebb kipréselni a szervezetből.

Okozhat a székrekedés
más egészségügyi problémát is?

A székrekedés, amellett, hogy az életminőséget nagymértékben rontja, szövődményeket is okozhat. Gyakori oka a haspuffadásnak, a teltségérzésnek, de a következő szervi eltérések létrejöttében is szerepet játszik:

A felsoroltakkal együtt, a lassuló anyagcsere velejárója az is, hogy a belekben lévő toxikus (mérgező) anyagok hosszabb ideig érintkeznek a bélnyálkahártyával, így a székrekedés a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is emeli.

ORVOSAINK

Gasztroenterológus
Gasztroenterológus
Kialakulás okai

Kialakulás okai

Mi okozhat székrekedést?

A székrekedésnek számos oka lehet, melyeket a következő három nagy okozati csoportba sorolhatóak: életmódbeli hiányosságok, gyógyszerek, kórképek és egészségügyi állapotok (ideértve terhességet is).

A székrekedés gyakori életmódbeli okai a következők:

rostszegény ételek fogyasztása

rostszegény ételek fogyasztása

túl kevés víz fogyasztása (kiszáradás)

túl kevés víz fogyasztása (kiszáradás)

mozgásszegény életmód

mozgásszegény életmód

nagy mennyiségű tej vagy sajt fogyasztása

nagy mennyiségű tej vagy sajt fogyasztása

stressz

stressz

széklet visszatartása (székelési inger elnyomása)

széklet visszatartása (székelési inger elnyomása)

változások a szokásos életvitel rutinjában (pl.: utazás, étkezés vagy lefekvés különböző időpontokban)

változások a szokásos életvitel rutinjában (pl.: utazás, étkezés vagy lefekvés különböző időpontokban)

A székrekedést okozó gyógyszerek a következők:

Információ

Számos gyógyszer okozhat székrekedést. Ha bármilyen kérdése vagy aggálya van, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

Betegségek, amelyek székrekedést okozhatnak:

Tünetek

Tünetek

Melyek a székrekedés tünetei?

A székrekedés tünetei a következők:

Vizsgálat

Vizsgálatok

Hogyan történik a székrekedés kivizsgálása?

A székrekedés diagnózisa a fennálló tünetek alapján történik. A szakorvos először felveszi a páciens kórtörténetét, majd alaposan kikérdezi az életmódjáról, a napi rutinjáról az étkezési szokásairól, a székletürítés gyakoriságáról (vagy annak hiányáról) és az ezzel járó panaszairól.

Kórtörténethez kapcsolódó kérdések a következők lehetnek:

kérdőjel

Életmódbeli szokásokhoz és rutinhoz kapcsolódó kérdések:

A székelési szokásokhoz kapcsolódó kérdések:

Ismerje fel székletét
a Bristol skála segítségével

bristol_szeklet_skala_1
bristol_szeklet_skala_2
bristol_szeklet_skala_3
bristol_szeklet_skala_4
bristol_szeklet_skala_5
bristol_szeklet_skala_6
bristol_szeklet_skala_7

A vizsgálat második fele az alapvizsgálatokkal: hőmérséklet, pulzus, vérnyomás ellenőrzésével kezdődik. Majd a szakorvos sztetoszkópot használ, hogy meghallgassa a páciens hasában lévő bélhangokat.

A tapintásos vizsgálat részeként a szakorvos alaposan áttapogatja páciens hasát és azonosítja a fájdalmas pontokat, érzékeny területeket, esetleges duzzanatokat és csomókat.

Információ

Ügyeljen arra, hogy az orvos végbélvizsgálatot is végezzen. Ez a végbél belsejének ujjal történő áttapintása. (Gyors, rutinvizsgálat, amit mindenképp ajánlott elvégeztetni.)

Milyen orvosi vizsgálatokat végeznek a székrekedés hátterében álló okok azonosítására?

A székrekedéshez vezető okok feltárásához a has tapintása, sztetoszkópos meghallgatása mellett egyéb laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokra is szükség lehet.

  • Laboratóriumi vizsgálatok: A vér- és vizeletvizsgálatok a pajzsmirigy-alulműködés, a vérszegénység és cukorbetegség jeleit tárják fel. A székletminta alkalmas lehet a fertőzés, gyulladás és rák jeleinek kimutatására.
  • Képalkotó vizsgálatok: A szakorvos elrendelhet még számítógépes tomográfiát (CT), mágneses rezonancia vizsgálatot (MRI), hogy azonosítsa a székrekedést okozó egyéb problémákat.
  • Rektoszkópia: vagy végbéltükrözés a végbéltájék és az ahhoz kapcsolódó 20 cm-es bélszakasz vizsgálatát jelenti. A rektoszkóp a jóindulatú polipok (daganatcsírák) és a rosszindulatú daganatok, az aranyeres betegségek és egyéb sérülések feltérképezésére alkalmas eszköz.
  • Kolonoszkópia: ismertebb nevén vastagbéltükrözés a legkorszerűbb és legpontosabb vizsgálati eljárás a vastagbél és a végbél betegségeinek felismerésére. Az eljárás szövetminta vételére (biopsziára) is alkalmas, de a polipok is eltávolíthatóak, így lényegében diagnózis és kezelés is egyben.
  • Kontrasztanyagos beöntést követő röntgenvizsgálat: Ez a teszt egy kis adag radioaktív anyag elfogyasztása után képes nyomon követni mind az időt, mind pedig azt, hogy az anyag hogyan mozog a belekben.
Kezelés

Kezelés

Hogyan kezelhető a székrekedés?

Székrekedés kezelése házilag:

Az enyhe vagy közepesen súlyos székrekedés tüneteinek enyhítéséért a legtöbbet mi magunk tehetünk. Az öngondoskodás azzal kezdődik, hogy felméri, mit eszik és iszik, és elsők között ezen változtat.

Néhány tanács a székrekedés enyhítésére:

hasmenes_kezeles_1

Igyon meg naponta legalább másfél-két liter folyadékot, lehetőleg vizet. Kerülje a vízhajtók, mint a koffeintartalmú italokat és az alkohol túlzott fogyasztását.

hasmenes_kezeles_2

Indítsa napját egy csésze meleg citromos teával. Ebben a reggeli italban az emésztést nemcsak a citrom, hanem a meleg ital is segíti.

hasmenes_kezeles_3

A napközben fogyasztott gyógyteák is segítenek a szorulásos panaszok enyhítésében, megszüntetésében. A gyermekláncfű, vagy az ánizstea jól ismertek hashajtó hatásukról.

hasmenes_kezeles_4

Az olívaolaj olyan hashajtó, ami azonnal hat és egyetlen kanál elegendő belőle.

hasmenes_kezeles_5

Fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű kenyeret. Egyen kevesebb magas zsírtartalmú ételt: kevesebb vörös húst, tojást és sajtot.

hasmenes_kezeles_6

A szilva nemcsak friss gyümölcs formájában, hanem aszalt szilvaként és lekvárként is jótékony hatással van a bélműködésére.

hasmenes_kezeles_7

Mozogjon rendszeresen napi 30-60 percet. A rendszeres mozgással mozgatott bélrendszerben sokkal nehezebben tud bennrekedni a salakanyag.

hasmenes_kezeles_8

Székeléskor legyen a lába egy sámlin, vagy üljön lábujjhegyen ürítés közben. Az így megemelt térd és csípő ugyanis ellazítja a belső csípőizmokat, melyek segítenek a záróizmokat is ellazítani.

hasmenes_kezeles_9

Ne olvasgasson a vécén ülve. A székelési szokásaink is életmódunk részét képezik. Szervezetünket - ha rosszra szoktatjuk – zsigeri reflexeink, szerveink működése napi ritmusunk, bevett szokásaink szerint fog működni és szorulás jöhet létre.

Gyógyszerezés/étrendkiegészítők

Információ

Fontos: Soha ne hagyja abba a gyógyszerek vagy étrendkiegészítők szedését, mielőtt azt egyeztetné orvosával.

Vény nélküli hashajtók

A vény nélkül kapható hashajtók használata akkor ajánlott, ha átmeneti székrekedésről van szó, ami pl. a helyváltoztatás hatására, vagy esetlegesen műtétet követően alakul ki.

Tartós használat mellett ezek a készítmények idővel egyre kevésbé hatásosak, és egyre nagyobb adagokban kell beszedni őket, hogy ugyanazt az eredményt elérhesse.

Folyamatos alkalmazásuk súlyos bélpanaszokhoz vezethet, ezért alkalmazásuk előtt javasolt orvosi konzultáció.

Vényköteles gyógyszerek

Ha nincsen más megoldás, kérdezze meg orvosa véleményét a vényköteles gyógyszerekről, amelyekkel gyógyíthatja székrekedését.

Manapság az alábbi gyógyszerek gyakoriak a székrekedés kezelésére: Bisacodyl, Lubiprostone (Amitiza), Linaclotide (Linnzess).

Ezek szedése mindenképp az orvosa által javasolt, előre egyeztetett adagban ajánlott.

Sebészeti beavatkozás:

A székrekedés kezelésekor ritkán kerül sor műtéti megoldásra. A szakorvos akkor javasolhat műtéti beavatkozást, ha a székrekedést a vastagbél szerkezeti problémája okozza.

Ilyen szerkezeti probléma lehet:

És műtétre lehet szükség akkor is, ha rákot találtak a vastagbélben, a végbélben vagy a végbélnyílásban.

Megelőzés

Megelőzés

Hogyan előzhető meg a székrekedés?

0. lépés

Alapos rágás: Az alapos rágás segíthet abban, hogy minden tápanyag optimálisan szívódhasson fel az emésztés során, ezzel csökkentve a székrekedés, vagy bármely más gyomor és bélprobléma tünetét.

1. lépés

Rostban gazdag étrend: A megelőzésben segíthet még a kiegyensúlyozott, sok rostot tartalmazó étrend. Elégtelen rostbevitel mellett a vékonybélben lecsökken a rostokkal táplálkozó jótékony bélbaktériumok száma és lelassul az anyagcsere. Jó rostforrások: a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, a teljes kiőrlésű kenyér és gabonafélék, valamint az olyan erjesztett ételek, mint a savanyú káposzta vagy a kovászos uborka.

2. lépés

Bőséges folyadékfogyasztás: Székrekedést okozhat az is, ha elegendő rostbevitel mellett nincs meg a megfelelő folyadékbevitel. Hiába van ugyanis elég rost a belekben, ha nincs elegendő folyadék, ami gélszerűvé alakítaná, a bélsár keménnyé válik.

3. lépés

Mikrotápanyagok pótlása: A kálium- és magnéziumpótlás segíti a belekben lévő simaizom (az akaratunktól függetlenül működő izmok) működését ezzel támogatva az egészséges emésztést. Kálium a keresztesvirágú zöldségekben: karfiolban, káposztában, retekben, karalábéban, valamint a brokkoliban található. A legjobb természetes magnéziumforrásnak: pedig olyan növények számítanak, mint a dió, mogyoró, mandula vagy a kakaó és a spenót.

4. lépés

Probiotikumok: Nemcsak táplálni lehet a belekben élő jótékony baktériumokat, de a mennyiségük is növelhető probiotikum tartalmú étrendkiegészítőkkel. Ebben a kefir, a joghurt és a savanyú káposzta rendszeres fogyasztása is segíthet.

5. lépés

Zsírfélék bevitele: Az epesavat az emberi szervezet a zsírok hasznosításához használja, és fontos feladata a belek síkosítása. Olyan zsírfélék bevitelével, mint a halételek, olívaolaj, avokádó, lenmag, lenmagolaj, vagy a szalonna fokozza az epesav termelést, segíti a belek síkosítását is, ami megkönnyíti az emésztett anyag áthaladását a belekben.

6. lépés

Rendszeres testmozgás: Mivel a székrekedés hátterében a mozgásszegény életmód is állhat, a rendszeres testmozgás is nagyban hozzájárulhat a székrekedés megelőzéséhez. Ha a sportra nincs időnk, érdemes a közlekedésünk részévé tenni a testmozgást, pl. gyalog vagy biciklivel járni munkába.

7. lépés

Ne várjon. Akkor menjen székelni, amikor érzi a székelési ingert: A székelés összehangolt működését reflexek irányítják, amelyek a végbél falában lévő különféle izmok és receptorok együttes működésének hatására alakulnak ki. Hiába van meg azonban a megfelelő székelési inger, ha azt visszatartjuk, akkor az rossz zsigeri szokásokhoz, rossz székelési folyamathoz és szoruláshoz vezet. Ezért olyan fontos, hogy akkor menjen WC-re székelni, amikor érzi a székelési ingert.

Megelőzés

Prognózis

Mikor forduljon orvoshoz?

A következő tünetek esetén ajánlott azonnal felkeresnie a szakorvost:

A székrekedés lehet átmeneti állapot, hosszú távú probléma, vagy akár súlyosabb kórkép előjele is: így jelezheti a vastag- illetve végbélrákot, különböző hormonális, illetve autoimmun betegségeket. Éppen ezért mindenképp ajánlott szakorvoshoz fordulni, ha bármilyen változás áll be a székelési szokásában!

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Kapcsolódó vizsgálatok

Gyomortükrözés
Gyomortükrözés
h2 kilégzés teszt
H2 kilégzési teszt
hasi ultrahang
Hasi ultrahang
Vastagbéltükrözés
Vastagbéltükrözés

Kapcsolódó tartalmak

Gyomorrák tünetei és kezelése - Kelen Kórház
Gyomorrák
Hasmenés okai és kezelése - Kelen Kórház
Hasmenés
Haspuffadás
Haspuffadás
Reflux
Reflux

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).