Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Haspuffadás
Haspuffadás
Leírás

Leírás

Mi az a haspuffadás?

A haspuffadás a hasban jelentkező feszültség-, illetve teltségérzet, amely az enyhe diszkomforttól akár a fájdalmas görcsökig is terjedhet. A kellemetlen érzések nem mindig társulnak a has szemmel látható, fizikai puffadásával. Sokféle oka lehet, beleértve a bélgázok felszaporodását, különböző táplálékfelszívódási zavarokat, a rendellenes bélmozgást vagy bizonyos ételek és italok fogyasztását, de általánosságban elmondható, hogy legtöbbször gasztroenterológiai eredetű probléma okozza a tünetet.

Haspuffadás

Egyeseknél esetenkénti vagy ciklikusan előforduló, másoknál rendszeresen
visszatérő panasz, ami rendszerint gyorsan, legfeljebb néhány napon belül
elmúlik. Nagyon gyakori vagy elhúzódó puffadás esetén mindenképpen forduljon orvoshoz, mert akár komolyabb betegség is állhat a háttérben. A haspuffadás legtöbb esetben táplálkozás- és életmódbeli változtatásokkal kezelhető.

Tartalom

orvosaink

Gasztroenterológus
Gasztroenterológus

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Gasztroenterológus
Gasztroenterológus
Kialakulás okai

Kialakulás okai

Mi okozza a haspuffadást?

A haspuffadás leggyakoribb oka a túlzott gázképződés az emésztőrendszerben. Ezt kiválthatja az is, ha túl gyorsan és sokat eszünk, vagy bizonyos „gázképző” élelmiszereket fogyasztunk, de különböző emésztési problémák, felszívódási zavarok is okozhatják. Ritkább esetben a haspuffadás komolyabb egészségügyi problémát is jelezhet. A hormonok szintén szerepet játszhatnak a haspuffadás kialakulásában.
A nők gyakran számolnak be haspuffadásról terhesség alatt vagy menstruációs ciklusuk során.

Fokozott gázképződés

Fokozott gázképződés

A gázképződés az emésztési folyamatok természetes velejárója, azonban a túlzott gáztermelődés a legtöbb esetben valamilyen problémát jelez. A gázok többnyire a szénhidrátok nem megfelelő emésztése, azaz bizonyos bélbaktériumok általi ún. fermentációja során keletkeznek, ám ennek többféle oka is lehet. Előfordulhat, hogy a szénhidrátok egyszerűen az elfogyasztott étel mennyisége miatt nem tudnak időben felszívódni, de a következő betegségek is szerepet játszhatnak:

  • Felszívódási zavarok: Az olyan szénhidrátok, mint a laktóz (tejcukor) és a fruktóz (gyümölcscukor), valamint a gabonafélékben és hüvelyesekben található cukrok sokak számára okozhatnak emésztési nehézségeket. Ideális esetben ezeknek a szénhidrátoknak a vékonybélen való áthaladás alatt kellene felszívódnia, de a felszívódási zavarokkal küzdők esetében ez nem történik meg, így a vastagbélben található baktériumok bontják le azokat (fermentáció), nagy mennyiségű gázt termelve. Ezek a kórállapotok legkönnyebben hidrogén (H2) kilégzési tesztekkel diagnosztizálhatók.
  • Gluténérzékenység: A gluténérzékenység a felszívódási zavarokkal ellentétben egy autoimmun betegség, amely a puffadás mellett okozhat székrekedést, hasmenést és vérszegénységet is. Diagnosztizálása vérvizsgálat és gyomortükrözés útján történik.
  • Hisztamin intolerancia: Az arra érzékenyeknél a magas hisztamintartalmú élelmiszerek válthatnak ki puffadást, hányingert, fejfájást, szédülést és bőrpírt. Hisztamin diétával kezelhető.
  • Kontaminált vékonybél szindróma (SIBO):  Kontaminált vékonybél szindrómáról akkor beszélünk, amikor a vastagbél baktériumai nagy számban elszaporodnak a vékonybélben. Ez az állapot a felszívódási zavarokéval megegyező tünetekhez vezet, hiszen a baktériumok már a vékonybélben megkezdik a szénhidrátok lebontását.
  • Funkcionális emésztési zavarok: A funkcionális emésztési zavarok diagnosztizálása egy hosszadalmas, kizáráson alapuló eljárás. Azokat az emésztőrendszeri kórképeket nevezzük így, amelyeknél kimutatható szervi elváltozás vagy egyéb betegség hiányában, a tüneteket semmi nem magyarázza. Ilyen, gyakorta előforduló kórkép az IBS (irritábilis bél szindróma) és a funkcionális diszpepszia.
Gyomor- és béltartalom haladási rendellenességei

Gyomor- és béltartalom haladási rendellenességei

Megeshet, hogy az elfogyasztott szilárd táplálék, valamint folyadékok valamilyen akadály-, vagy az emésztőcsatornában található izmok kóros állapota miatt felhalmozódnak az emésztőrendszer valamely szakaszában. Ilyen esetekben, hely hiányában a későbbiekben elfogyasztott táplálék és termelődő gázok puffadást és feszülő-, valamint kellemetlen teltségérzetet okozhatnak.
Néhány példa:

  • Székrekedés: A székrekedés általában étrend- és életmódbeli okok (kevés rosttartalmú élelmiszer, folyadék és testmozgás), valamint különböző betegségek miatt alakul ki. Ilyenkor a vastagbélben felhalmozódott széklet akadályozza a frissen elfogyasztott étel emésztését és időbeni kiürülését, növelve a has térfogatát.
  • Akadályok, szűkületek:
    A vékony- és vastagbelekben számos tényező akadályozhatja az emésztendő táplálék útját. Kerülhet a bélcsatornába idegen tárgy, vagy okozhat szűkületet daganat (akár belsőleg, akár kívülről nyomást gyakorolva), műtéti heg, sérv és gyulladás is.
  • Motilitási zavarok:
    A motilitás mozgásképességet jelent, tehát ilyen kórképek esetében azon izmok és idegek betegségeiről beszélünk, amelyek a megfelelő bélmozgásokért felelősek. Amennyiben feladataikat nem tudják megfelelően ellátni, a béltartalom lassabban halad át az emésztőrendszeren és az emésztési folyamat időben elnyúlik. Gyakori következményük a székrekedés is. Motilitási zavar például a gasztroparézis (gyomorbénulás) vagy a medencefenék izmainak működési zavara.
Hormonok

Hormonok

Haspuffadás nem csupán táplálkozási szokások vagy helytelen emésztési folyamatok következtében alakulhat ki. A hölgyek körülbelül 75%-a tapasztal haspuffadást menstruációs ciklus előtt és alatt, valamint a perimenopauza hormoningadozásokkal telített időszakában.

Az ösztrogén hormon többféleképpen is okozhat puffadásérzetet. Egyrészt az emelkedett ösztrogénszint hatására a folyadék nehezebben távozik a szervezetből, így a test számos pontján léphet fel vizenyősödés, ami társulva a méh méretének menstruáció előtti növekedésével könnyen okozhat feszülő érzetet a hasban. Másrészt az ösztrogén és progeszteron hormonok az emésztőrendszer motilitására is hatással vannak, az emésztendő táplálék túl gyors vagy túl lassú haladása pedig megnövekedett gáztermeléshez vezet.

Gyógyszeres kezelések

Gyógyszeres kezelések

Az antibiotikum kúrák sok esetben a bélflóra ideiglenes károsodásával járnak, ami átmeneti emésztési zavarokhoz vezethet. A bélflóra mielőbbi helyreállítására az orvosok gyakran probiotikumos kezelést javasolnak.

Némely cukorbetegségre és magas vérnyomásra, illetve hasmenés ellen felírt gyógyszer is okozhat haspuffadást mellékhatásként.
Súlyosabb kórképek

Súlyosabb kórképek

A puffadás a legtöbb esetben maximum néhány nap alatt elmúlik. Amennyiben viszont hosszabb ideig fennáll, esetleg más tünetekkel is párosul (hányás, láz), mindenképpen forduljon orvoshoz mert előfordulhat, hogy komolyabb betegség áll a háttérben, mint például:

  • Ascites (hasűri folyadékgyülem, „hasvízkór”): Legtöbb esetben májbetegségek vagy szív- és veseelégtelenség következtében fokozatosan felhalmozódó folyadék a hasüregben.
  • Hasnyálmirigy elégtelenség:
    Mivel hasnyálmirigyünk termeli az emésztőenzimek jelentős hányadát, elégtelensége nagymértékben visszaveti az emésztés hatékonyságát.
  • Gyomorhurut (gastritis) és bélgyulladás (enteritis)
  • Rákos megbetegedések:
    Vastagbélrák, gyomorrák, hasnyálmirigyrák, méhnyakrák, petefészekrák.
Kezelés

Kezelés

Általában meddig tart a puffadás?

A táplálkozással vagy hormonális változásokkal kapcsolatos okokra visszavezethető haspuffadás általában nem tart tovább néhány óránál vagy napnál. Székrekedés esetében értelemszerűen a sikeres székletürítésig állnak fenn a tünetek.

Nagy mennyiségű víz vagy gyógytea elfogyasztása és az intenzív testmozgás a legtöbb esetben segít elmulasztani a puffadást. Amennyiben a haspuffadás több, mint egy hétig fennáll, esetleg rosszabbodik, azonnal forduljon orvoshoz!

Haspuffadás csökkentése

A gyakori vagy elhúzódó haspuffadás okának felderítéséhez bizonyára orvosi segítségre lesz szüksége, de létezik számos olyan házi gyógymód, illetve vény nélkül kapható készítmény is, amelyekkel felgyorsíthatja az eseti haspuffadás múlását:

Gyógyteák

Gyógyteák: A borsmenta, kamilla, gyömbér, kurkuma és édeskömény tartalmú teák köztudottan jó hatással vannak az emésztésre, a gyermekláncfű pedig remek vízhajtó tulajdonságokkal bír.

Borsmentaolaj

Borsmentaolaj: Székelési, motilitási problémák esetén gyógyírt jelenthet a borsmentaolaj, hiszen kiváló görcsoldó hatása révén segíti az emésztőrendszer izmainak ellazulását.

Savlekötők

Savlekötők: A savlekötők csökkentik az esetleges gyulladást és elősegítik a felgyülemlett gázok távozását a szervezetből. A bennük található szimetikon lebontja a kisebb gázbuborékok falát, így a gáz egy része a bélfalon keresztül is képes felszívódni.

Magnézium

Magnézium: A magnézium szintén kiváló savlekötő és görcsoldó, nem utolsó sorban pedig természetes hashajtó.

Probiotikum

Probiotikumok: Ha valamilyen okból sérül a bélflóra (betegség, antibiotikumok), a probiotikumok kúraszerű alkalmazása segít helyreállítani az egészséges emésztési folyamatokat.

útifűmaghéj

Útifűmaghéj: Az útifűmaghéj egy igen népszerű, magas rosttartalmú prebiotikum, amely elősegíti a rendszeres székletürítést. A rosttartalmú étrendkiegészítőket mindig fokozatosan építse be az étrendjébe.

Megelőzés

Megelőzés

Az alábbi szokások betartásával csökkenthető a táplálkozási szokásokkal és életmóddal összefüggő haspuffadás gyakorisága:

  • Fogyasszon megfelelő mennyiségű rostot és folyadékot: A magas rosttartalmú élelmiszerek és étrend-kiegészítők tisztítják a beleket, elősegítik a folyadékfogyasztást és hamarabb váltanak ki jóllakottságérzetet. Ha korábban nem fogyasztott elég rostot, fokozatosan építse be az étrendjébe.
    A megfelelő mennyiségű folyadéknak (elsősorban víz) számos pozitív hatása van a szervezetre. Emésztés tekintetében megakadályozza a széklet túlkeményedését, ezzel segítve a belek motilitását, valamint az étkezések közötti időszakokban is fenntartja a jóllakottságérzetet.
  • Szakítson időt rendszeres testmozgásra: Rendszeres testmozgással elkerülhető a hirtelen hízás és a folyadékfelhalmozódás, azaz vizenyősség kialakulása a szervezetben, továbbá a mozgás révén növeli az emésztőszervek motilitását.
  • Kerülje a feldolgozott élelmiszereket: A feldolgozott élelmiszerek
    magas kalória-, de alacsony tápanyag-tartalommal rendelkeznek, így fogyasztásuk után hamarabb jelentkezik az éhségérzet. Továbbá általában sok sót és zsírt, ellenben kevés rostot tartalmaznak. A só folyadékmegkötő hatással bír, a zsír emésztése pedig sok időt vesz igénybe és lelassítja az emésztési folyamatot.
  • A jóllakottság érzése előtt hagyja abba az étkezést: A jóllakottság érzése később jelentkezik, ugyanis időbe telik amíg a táplálék eljut a gyomorig. Fejezze be az étkezést mielőtt úgy érzi, hogy jóllakott, valamint jól rágja meg az ételt a hatékonyabb emésztés érdekében.
  • Figyelje az elfogyasztott ételek hatásait: Sokak számára megterhelő
    lehet bizonyos élelmiszer-összetevők megemésztése. Több okból is előnyös lehet, ha megfigyeli és számontartja, hogy egyes ételek és italok milyen hatással vannak szervezetére. Egyrészt remek kiindulópontot szolgáltathat orvosa, dietetikusa számára emésztési panaszai okának felderítésére, másrészt a problémás ételek elkerülésével minimalizálhatja a kellemetlen tünetek előfordulását. Vezessen táplálkozási naplót, amelybe következetesen rögzítse, hogy mit fogyasztott és az milyen változásokat okozott emésztésében.
Prognózis

Prognózis

Az időszakos puffadás normális esetben néhány óra, legfeljebb néhány nap alatt, külső beavatkozás nélkül is elmúlik, azonban mielőbb kérje szakember segítségét, ha a haspuffadás…

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Kapcsolódó vizsgálatok

Gyomortükrözés
Gyomortükrözés
h2 kilégzés teszt
H2 kilégzési teszt
hasi ultrahang
Hasi ultrahang
Vastagbéltükrözés
Vastagbéltükrözés

Kapcsolódó tartalmak

Gyomorrák tünetei és kezelése - Kelen Kórház
Gyomorrák
Hasmenés okai és kezelése - Kelen Kórház
Hasmenés
Reflux
Reflux
Székrekedés tünetei és kezelése - Kelen Kórház
Székrekedés

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).