Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Hasmenés
Hasmenés okai és kezelése - Kelen Kórház
Leírás

Leírás

Mit tekintünk hasmenésnek?

A salakanyagok szervezetből történő ürülése az életben maradáshoz elengedhetetlen biológiai szükséglet, viszont bizonyos külső-belső hatások miatt felborulhat az egyensúly ezekben a folyamatokban. Az egyik ilyen eset amikor a széklet túl laza vagy vizes – azaz, amikor valaki hasmenéstől szenved. Ez egy viszonylag gyakori panasz; egy átlagember életében évente párszor előfordul, és legtöbbször bármilyen beavatkozás nélkül megszűnik.
A hasmenés kialakulásának sokféle oka lehet, az általános tünetek viszont egyformák: hirtelen székletürítési inger, ami naponta többször is jelentkezik, felfúvódás, alhasi görcsök, néha hányinger. Holott ezek a tünetek 1-3 napon belül többnyire elmúlnak, de legalább enyhülnek, bizonyos súlyos vagy krónikus esetekben mindenképp orvoshoz kell fordulni a komoly komplikációk elkerülése végett.

Mi a különbség a „normális” és az abnormális hasmenés között?

Annak megítélésében, hogy pontosan mikortól számít egy hasmenéses állapot abnormálisnak, leginkább a fennállásának idejét veszik alapul. Így alapvetően 3 féle hasmenésről beszélhetünk:
 • Akut hasmenés: A leggyakoribb típusú hasmenés, ekkor a széklet laza és vizes, viszont általában bármilyen beavatkozás nélkül 1-2 napon belül elmúlik.
 • Tartós hasmenés: Ez a típusú hasmenés általában több (kettő-négy) hétig is eltarthat.
 • Krónikus hasmenés: Krónikus hasmenésről abban az esetben beszélhetünk, amennyiben több mint 4 hete fennáll, vagy régóta vissza-visszatér bizonyos időszakokban.

Kiket érinthet a hasmenés?

Viszonylag kevés olyan egészségügyi probléma van, ami annyira gyakran és széleskörűen érinti a társadalmat, mint a hasmenés. Alapvetően évente legalább néhány alkalommal szinte mindenkinél előfordul, és a legtöbb esetben nem jelent különösebb egészségügyi kockázatot, viszont bizonyos csoportokat súlyosabban érinthet:
 • kisgyermekek
 • idősek
 • más egészségügyi panasszal is küzdők

A hasmenésnek lehetnek
súlyos egészségügyi következményei?

Az esetek többségében a hasmenés bármiféle beavatkozás nélkül elmúlik néhány napon belül, viszont amennyiben ez nem történik meg, bizonyos szövődmények kockázata sokszorosára nő a folyadékvesztés miatt, úgymint:
 • sötét színű, kevés vizelet vagy a vizelettermelés teljes leállása
 • gyors szívverés
 • fejfájás
 • kipirult, száraz bőr
 • ingerlékenység és zavartság
 • szédülés és émelygés
 • hányinger és hányás

Tartalom

orvosaink

Gasztroenterológus
Gasztroenterológus

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Gasztroenterológus
Gasztroenterológus
Kialakulás okai

Kialakulás okai

Mi okozhat hasmenést?

A legtöbb, magától elmúló hasmenés okát nem azonosítják, hiszen nem fordulnak vele orvoshoz, de ezek leggyakoribb oka egy a beleket támadó vírus (vírusos gastroenteritis). Ezt a „bélinfluenzának” is nevezett fertőzést általában a szervezet néhány nap alatt legyőzi, és nem okoz semmilyen marandó károsodást.

A hasmenés egyéb lehetséges okai:
Tünetek

Tünetek

Milyen tünetek kísérhetik a hasmenést?

A hasmenés tünetei attól függően változnak, hogy enyhe vagy súlyos típusról beszélünk, illetve hogy mi okozza. Fő tünete a laza vagy vizes széklet, amik az alábbi tünetekkel (nem feltétlenül) kiegészülhetnek:
Súlyos hasmenés esetében a fenti tünetek mellett előfordulhat:
Figyelem
Ha a súlyos hasmenés tüneteit tapasztalja, mindenképp forduljon orvoshoz, ezek ugyanis szövődményekhez vezethetnek!

Az antibiotikumok és a hasmenés

A legtöbb antibiotikum hasmenést okozhat, mert megváltoztatják a belekben előforduló baktériumok természetes egyensúlyát, lehetőséget adva egyes baktériumtípusok túlszaporodásának. Ennek eredményeképp a vastagbelet elárasztják a kóros baktériumok, ezzel vastagbélgyulladást és hasmenést okozva. A hasmenés az antibiotikumkúra bármely szakaszában, vagy nem sokkal a szedést követően is elkezdődhet.

Ennek elkerülése érdekében minden antibiotikumkúra megkezdése előtt kérdezze orvosát vagy gyógyszerészét, hiszen az antibiotikum által okozott hasmenés probiotikum szedésével megelőzhető.

Vizsgálat

Vizsgálatok

Mi számít abnormális hasmenésnek?

A széklet színét és állagát több tényező is befolyásolhatja, így általában ez nem kell, hogy aggodalmat okozzon. Bizonyos esetekben azonban súlyosabb tünet is meghúzódhat a háttérben, ezért mindenképpen forduljon orvoshoz, ha az alábbiak rendszeresen vagy több napon át jellemzik székletét:

Milyen módszerek
vannak a diagnózis felállítására?

Az akut hasmenéses eseteknél nincs szükség orvosi diagnózisra és ellátásra, elég ha a beteg biztosítja a megfelelő folyadékpótlást és kímélő diétát folytat néhány napig.
Súlyosabb és elhúzódó eseteknél viszont szükség lehet orvosi vizsgálatra annak érdekében, hogy egyértelműen megállapítható legyen a hasmenés oka. Ilyen helyzetekben indokolt lehet néhány diagnosztikai teszt elvégzése, úgymint:
 • részletes családi anamnézis, valamint a beteg egészségügyi állapotfelmérése, utazási előzmények és más betegekkel való kontakt felderítése
 • székletvizsgálat vérre, bakteriális fertőzésre, parazitákra és gyulladásos markerekre
 • vérvizsgálat pajzsmirigy-betegség, gluténérzékenység és hasnyálmirigy-rendellenességek kizárására

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Amennyiben a hasmenés nem múlik, vagy enyhül néhány napon belül, mindenképpen forduljon orvoshoz! Kövesse nyomon az esetlegesen előforduló egyéb tüneteket is, ideértve a lázat, hányást, bőrkiütést, gyengeséget, szédülést, fogyást vagy véres székletet.

Kezelés

Kezelés

Milyen gyógyszeres módszerekkel
kezelhető a hasmenés?

A legtöbb hasmenéses eset otthon is kezelhető vény nélkül kapható gyógyszerekkel (de akár gyógyszer nélkül is), azonban fertőzéses vagy parazita okozta hasmenésnél ezek hatástalanok. Általános szabály, hogy ne szedjen vény nélkül kapható gyógyszert, ha lázas vagy véres hasmenéssel küzd. A hosszú ideje (legalább több hete) fennálló hasmenés esetén mindig az okozattól függ, hogy mi a megfelelő kezelési módszer:
 • Antibiotikum: Alkalmas lehet fertőzés vagy parazita kezelésére, minden esetben kizárólag orvosi rendelkezésre szedhető.
 • Meghatározott egészségügyi állapot gyógyszeres kezelése: A hasmenés sok más betegség tünete vagy velejárója is lehet, mint például az irritábilis bél szindróma (IBS), a gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás) vagy a baktériumok túlszaporodása a bélrendszerben. Ilyen esetekben, ha a hasmenést okozó fő betegség kezelésre kerül, akkor a hasmenés is elmúlik.
 • Probiotikum: Antibiotikumkúra esetén a hasmenés megelőzése érdekében ajánlott szedni, viszont már kialakult hasmenés esetén is indokolt lehet, amennyiben bebizonyosodik, hogy egyes káros baktériumok elszaporodtak a bélben.

A hasmenés kezelhető gyógyszerek nélkül?

Az akut hasmenés legtöbbször gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlik, különösen, ha bizonyos ideiglenes életmódbeli változtatásokkal támogatjuk a gyógyulást.
 • Fogyasszon sok vizet és egyéb elektrolit kiegyensúlyozott folyadékot (például hígított és pépmentes gyümölcslevek, húsleves, sportitalok és koffeinmentes italok) a kiszáradás elkerülése végett.
 • Kerülje a zsíros és sült ételeket. Helyettük kövesse a BRAT diétát: banán, rizs, almaszósz, toast kenyér.
 • Csökkentse a koffeinbevitelt, a koffeint tartalmazó ételek és italok ugyanis enyhe hashajtó hatásúak, ami tovább súlyosbíthatja a hasmenést.
 • Kerülje a puffasztó ételeket és italokat (például hüvelyesek, káposzta, kelbimbó, sör és szénsavas italok).

Továbbá a hasmenés folyamán elképzelhető, hogy ideiglenes laktóz-intolerancia is kialakul, így ilyenkor ajánlott kerülni a tejtermékeket a hasmenés elmúlásáig.

Információ
Továbbá a hasmenés folyamán elképzelhető, hogy ideiglenes laktóz-intolerancia is kialakul, így ilyenkor ajánlott kerülni a tejtermékeket a hasmenés elmúlásáig.

Milyen ételek segíthetnek
a hasmenés elmúlásában?

A BRAT diéta mellett (banán, rizs, almaszósz, toast kenyér) bizonyos rostszegény ételek fogyasztása szintén segíthet a hasmenés elmúlásában:
burgonya

burgonya

Tészta

tészta

fehér kenyér

fehér kenyér

csirke vagy pulykahús (bor nélkül)

csirke vagy pulykahús
(bőr nélkül)

sovány darált marhahús

sovány darált marhahús

hal

hal

Mit tehetünk csecsemők vagy kisgyerekek
esetében, ha hasmenéssel küzdenek?

A csecsemők és kisgyermekek esetében különösen veszélyes lehet a hasmenés, ugyanis sokkal nagyobb a kiszáradás veszélye, mint a felnőtteknél. A hasmenés elleni vény nélkül kapható gyógyszerek a kisgyerekekre szintén veszélyesek lehetnek, így gyermekek hasmenéses panaszaival minden esetben orvoshoz kell fordulni!

Addig is a legfontosabb, hogy a gyermek pótolni tudja a hasmenéssel járó folyadékvesztést, ezért szükséges, hogy minél többet igyon a neki megfelelő folyadéktípusból (anyatej, tápszer, víz stb.)

Hogyan enyhíthető a hasmenés okozta kellemetlen érzés a végbél területén?

A hasmenés a gyakori székletürítés és a hasi görcsök mellett egyéb kellemetlenségekkel is járhat, mint viszketés, égés vagy fájdalom székletürítés közben. Ha ezek bármelyikét tapasztalja, az alábbiak segíthetnek enyhíteni az ezekkel járó fájdalmakat:
 • Vegyen ülőfürdőt néhány centi meleg (de nem forró!) vízben.
 • Alkalmazzon vazelint vagy aranyér elleni krémet az irritált területen.
 • Fürdés után ne dörzsölje szárazra a területet, mert ezzel további irritációt okozhat.
Megelőzés

Megelőzés

Hogyan előzhető meg a hasmenés?

Megelőzésről elsősorban az akut hasmenés esetében beszélhetünk, hiszen ekkor általában valamilyen külső hatás következményeként jelentkezik. Ezeket betartva jelentősen csökkenthető a hasmenés kialakulásának veszélye:
 • Megfelelő higiénia: Az alapos, szappannal történő kézmosás segít a fertőzésekből eredő hasmenés megelőzésében, ezért mosdóhasználat után, illetve főzés és étkezés előtt kifejezetten fontos.
 • Védőoltások beadatása: Különösen kisgyermekek esetében fontos a rotavírus elleni védőoltás beadatása, náluk ugyanis a hasmenés egyik fő okozója lehet a betegség.
 • Élelmiszerek megfelelő tárolása: Az ételek megfelelő hőmérsékleten való tárolása és főzése szintén segít a hasmenés megelőzésében.
 • Idegen országban ne fogyasszon kezeletlen folyadékot: Az „utazók hasmenése” leggyakrabban fejlődő országokba való látogatások alkalmával fordul elő, ahol a csapvíz nincs megfelelően kezelve. Ezért idegen országokban érdemes kerülni a csapvíz és a pasztörizálatlan folyadékok (tej, tejtermékek, üdítők) fogyasztását.
Prognózis

Prognózis

A hasmenés lehet halálos?

Bár a hasmenés az egyik leggyakoribb egészségügyi panasz, ez nem jelenti, hogy nem lehet veszélyes. Szélsőséges estekben a beteg súlyosan kiszáradhat, ami a hasmenés legveszélyesebb mellékhatása, különösen csecsemőknél, kisgyerekeknél és időseknél. Éppen ezért kifejezetten fontos, hogy a hasmenés miatti folyadék-és elektrolitveszteséget folyamatosan pótoljuk a szervezetben, egyébként a beteg életveszélyes vagy kritikus állapotba kerülhet.

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Kapcsolódó vizsgálatok

Gyomortükrözés
Gyomortükrözés
h2 kilégzés teszt
H2 kilégzési teszt
hasi ultrahang
Hasi ultrahang
Vastagbéltükrözés
Vastagbéltükrözés

Kapcsolódó tartalmak

Gyomorrák tünetei és kezelése - Kelen Kórház
Gyomorrák
Haspuffadás
Haspuffadás
Reflux
Reflux
Székrekedés tünetei és kezelése - Kelen Kórház
Székrekedés

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).