Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Vastagbélrák (kolrektális rák)

Vastagbélrák

A vastagbélrák a vastagbél nyálkahártyájából kiinduló rákos elváltozás, ami az esetek többségében a vastagbél utolsó, 60 cm-es szakaszán alakul ki. A legtöbb esetben a vastagbél nyálkahártyanövedékéből (polip) keletkeznek a rosszindulatú daganatok, amelyek kezdeti stádiumban tünetmentesek, ezért is kifejezetten fontos a szűrővizsgálat (vastagbélrák esetében a vastagbéltükrözés).

Leírás

Leírás

Mi a vastagbélrák (kolorektális rák)?

A vastagbélrák a vastagbél bélfalának nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú elváltozás. Együttesen a vastagbél és a végbél daganatos megbetegedéseit kolorektális rákoknak nevezzük. A rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhetően a tüneteket még nem okozó, rákmegelőző állapotban lévő polipok (nyálkahártyanövedékek) és korai stádiumú daganatok időben felfedezhetők és eltávolíthatók, így a gyógyulási esélyek számottevően nőnek.

Vastagbélrák ábra

Milyen gyakori az előfordulása?

A kolorektális rákos megbetegedések száma a szűrővizsgálatok elterjedése ellenére az elmúlt évtizedben közel négyszeresére nőtt, ezzel a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedések közé soroljuk. Csak Magyarországon évente közel 8000 új beteget diagnosztizálnak és körülbelül 5000 ember hal meg vastagbélrákban.

Tartalom

orvosaink

Gasztroenterológus
Gasztroenterológus

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Gasztroenterológus
Gasztroenterológus
Kialakulás okai

Kialakulás okai

Mi okozza a vastagbélrákot?

Az orvosok még ma sem teljesen biztosak benne, hogy pontosan mi okozza a legtöbb vastagbélrák kialakulását, de mint minden rákos megbetegedés esetében, itt is elmondható, hogy a sejtek rendellenes osztódása történik. A vastagbélrák esetében ezek a rendellenesen viselkedő sejtek a bélfal nyálkahártyájából indulnak ki, majd idővel rosszindulatú daganattá alakulnak. Bár a pontos kiváltó ok többnyire nem ismert, bizonyos hajlamosító kockázati tényezők nagymértékben növelik a vastagbélrák kialakulásának esélyét. Ezek közül a családi előfordulás, valamint 50 éves kor felett a belet érő káros hatások összegződése fokozott kockázatot jelent.

ÉLETMÓDBELI KOCKÁZATNÖVELŐ TÉNYEZŐK

Dohányzás
dohányzás
Túlzott alkoholfogyasztás
túlzott alkoholfogyasztás
Elhízás
elhízás
sok vörös és feldolgozott hús fogyasztása
sok vörös és feldolgozott hús fogyasztása
mozgásszegény életmód
mozgásszegény életmód

EGÉSZSÉGÜGYI KOCKÁZATNÖVELŐ TÉNYEZŐK

  • Gyulladásos bélbetegség: Fokozott kockázatot jelent a krónikus fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség.
  • Öröklött betegségek: Egyes, a vastagbelet érintő öröklött betegségek nagymértékben növelik a vastagbélrák kialakulását, úgymint a Lynch-szindróma és a familiáris adenomatosus polyposis szindróma (FAP), valamint a rákot okozó gén öröklése.
  • Családban előforduló vastagbélrák: Amennyiben közeli családtagnál fordult elő vastagbélrák, a kialakulás kockázata megnő.
  • Családban előforduló polipok: A közeli hozzátartozóknál előforduló polipok, különösen ha azok rákos, vagy rákmegelőző állapotban voltak, nagy mértékben növelik a kialakulás veszélyét.
  • Több polip: Fokozott kockázatot jelent, amennyiben a  vastagbélben több polip is található, hiszen ezek rosszindulatú daganattá fejlődhetnek.
Tünetek

Tünetek

Milyen tünetek utalhatnak vastagbélrákra?

A vastagbélrák attól függően, hogy a bél melyik szakaszán alakul ki és milyen stádiumban van, különböző tüneteket produkálhat, melyek közül az alábbiak a legjellemzőbbek:

véres, nyálkás széklet
véres, nyálkás
széklet
székelési habitus megváltozása, hasmenés, székrekedés
székelési habitus megváltozása, hasmenés, székrekedés
székletürítés utáni teltségérzet
székletürítés utáni teltségérzet
krónikus vérzés miatti vérszegénység (anémia)
krónikus vérzés miatti
vérszegénység (anémia)
hasi fájdalmak
hasi fájdalmak
indokolatlan súlyvesztés és étvágytalanság
indokolatlan súlyvesztés és étvágytalanság
Vizsgálat

Vizsgálatok

Hogyan diagnosztizálható a vastagbélrák?

A vastagbél vizsgálata azért is rendkívül fontos, mert a vastagbélrák korai stádiumban nem okoz tüneteket, így a betegség csak a későbbi stádiumokban mutatkozhat meg, amikor már nehezebb kezelni. Az időben történő diagnózis azonban nagyban növeli a gyógyulási esélyeket, ugyanis a rákmegelőző állapotban lévő polipok és korai stádiumú daganatok jól reagálnak a kezelésre.

A vastagbélrák vizsgálatára különböző módszerek állnak rendelkezésre. Az orvos által javasolt vizsgálati módszer az egyén kockázati tényezőitől, korától, illetve az előforduló tünetektől is függ:

vastagbéltükrözés

Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia):

A leggyakrabban alkalmazott és a legbiztosabb eredményt adó módszer a vastagbélrák diagnosztizálására. A vastagbéltükrözés során ugyanis egy hosszú, vékony csövet (kolonoszkóp) vezetnek a vastagbélbe, amelyen keresztül az orvos részletesen megvizsgálja a vastagbél falát, és szükség esetén szövetmintát is vesz (biopszia).

Beöntéses vastagbélvizsgálat:

A vastagbél beöntéses kontrasztanyagos röntgen vizsgálata (irrigoszkópia) egy olyan diagnosztikai eljárás, amely során a vastagbélről röntgenfelvételt készítenek azáltal, hogy a vastagbelet előtte kontrasztanyaggal töltik meg.

székletvizsgálat

Székletvizsgálat:

A székletvizsgálat során a székletet laborban, vastagbélrákra utaló anyagokat keresve vizsgálják, például rejtett vért. A laborvizsgálat azonban sosem jelent teljes diagnózist. Amennyiben az eredmények indokolják (például vér található a mintában), mindenképp el kell végezni a vastagbéltükrözést is!

Szigmoidoszkópia

Szigmoidoszkópia:

A vastagbél alsó szakaszát (tehát nem a teljes vastagbelet) vizsgálják egy rövidebb cső és fény-forrás segítségével, de itt is van lehetőség szövettani mintavételre.

CT vizsgálat

CT vizsgálat:

A CT vizsgálat segítségével részletes kép készíthető a vas-tagbélről, a környező szervekről és a nyirokcsomókról, így felmérhető, hogy a rák milyen mértékben terjedt el, azaz hogy milyen stádiumban van.

virtuális kolonoszkópia

Virtuális kolonoszkópia:

A virtuális kolonoszkópia egy nem invazív, röntgensugarakkal történő vizsgálat, amely során az orvos 3D képet készít a vastagbélről.

Mit jelentenek az egyes stádiumok?

Mint minden rosszindulatú daganatnál, így a vastagbélráknál is a legfontosabb tényező a gyógyulási esélyeket illetően, hogy melyik stádiumában kezdik meg a kezelést. A szűrővizsgálatok (vastagbélrák esetében a vastagbéltükrözés) fontossága ezért kiemelt szerepű, hiszen ezek során akár már a rákmegelőző állapotban lévő polipok is kezelhetők.

Vastagbél vizsgálatok
0. stádium
0. stádium

0. stádium: Csak a nyálkahártyában vannak daganatsejtek.

1. stádium
1. stádium

1. stádium: Ebben a stádiumban a nyálkahártyában és a nyálkahártya alatti szövetekben is kimutathatók daganatos sejtek.

2. stádium
2. stádium

2. stádium: A daganatsejtek elérik a bél izomszövetét.

2. stádium
3. stádium

3. stádium: A daganatsejtek elérik a bél hashártyaborítását is.

4. stádium
4. stádium

4. stádium: A daganat áthatol a hashártyán és ráterjed a környező szervekre.

kérdőjel

Milyen kérdéseket tegyen fel orvosának
pozitív diagnózis esetében?

Pozitív eredményeket kapni semmilyen orvosi vizsgálat esetében nem kellemes, viszont a páciens minél inkább megismeri a saját állapotát, annál inkább képes lesz a gyógyulásra koncentrálni. Ezért összeszedtünk néhány olyan kérdést, amik segítik az állapot megértését és pontosabb képet adnak a lehetőségekről.

Kezelés

Kezelés

Milyen kezelési módok léteznek már kialakult vastagbélrák esetén?

Alapvetően a kezelés módja, hosszúsága és mértéke több tényező együttesétől függ, úgymint a daganat mérete, helye, stádiuma és a páciens állapota. A kezelőorvos ezek mérlegelésével javasolja a leghatékonyabb kezelést a páciensre szabva. A kezelési terv során sokszor nem csak egy fajta módszert alkalmaznak, hanem a gyógyulás érdekében több metódust is kombinálnak

Megelőzés

Megelőzés

Hogyan előzhető meg a vastagbélrák szűrővizsgálatokkal?

Mint a legtöbb rákos megbetegedésnél, így a vastagbélrák esetében is kulcsfontosságú a korai felfedezés a minél kedvezőbb gyógyulási esélyek érdekében. Ehhez elengedhetetlen a rendszeres szűrővizsgálat, ugyanis a vastagbélrák korai stádiumaiban még nem okoz panaszokat, viszont már ilyen állapotban is az egyik legeredményesebben szűrhető daganatos betegség.

Ha a páciens kora, vagy más kórelőzménye nem indokolja, akkor székletből történő laboratóriumi vérvizsgálattal is szűrhető a vastagbélrák jelenléte, viszont ennél sokkal alaposabb és biztosabb eredményt nyújt a vastagbéltükrözés. Ennek során ugyanis, amellett hogy a polipok azonnal eltávolíthatók, szövettani mintavétel is történhet, ami már a rákmegelőző állapotról is biztos eredményt ad.

Milyen életmódbeli változtatásokkal
csökkenthet
a vastagbélrák kockázata?

Sokféle gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona fogyasztása
Sokféle gyümölcs, zöldség
és teljes kiőrlésű gabona
fogyasztása
Mértékletes alkoholfogyasztás
Mértékletes
alkoholfogyasztás
Dohányzás elhagyása
Dohányzás
elhagyása
Rendszeres testmozgás
Rendszeres
testmozgás
Egészséges testsúly fenntartása
Egészséges testsúly
fenntartása
Prognózis

Prognózis

A feltételezett gyógyulási esélyek korábbi eseteken alapuló becsült értékek, viszont nem szabad elfelejteni, hogy minden beteg egyedi szervezettel rendelkezik, ezért a páciens legbiztosabb információforrása a saját kezelőorvosa.

Összességében elmondható, hogy a kolorektális rákban szenvedő betegek 65%-a átlagosan a diagnózist követő 5 évben életben maradt, viszont természetesen ez az aktuális stádium függvényében változhat. Például ez a szám
73 %-ra ugrik azok esetében, akiknél a rák legfeljebb a közeli nyirokcsomókra vagy szervekre terjedt át, de lecsökken 17%-ra azoknál, akiknél a daganatos sejtek már távoli szerveket is megtámadtak.

Információ

A legtöbb rákos megbetegedés esetében a gyógyulás esélye annál magasabb, minél korábbi stádiumban fedezik fel. Erre a legbiztosabb módszer a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel; vastagbélrák esetében a vastagbéltükrözés!

Árak

Árak

Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Gasztroenterológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Gasztroenterológiai UH (szakorvosi vagy kontroll vizsgálat kiegészítéseként)
21.000 Ft
Gyomortükrözés (Gastroscopia)
75.000 Ft-tól
Vastagbéltükrözés (Colonoscopia)
92.000 Ft-tól
Colonoscopia + Gastroscopia altatásban
185.000 Ft
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft
Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Gasztroenterológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Gasztroenterológiai UH (szakorvosi vagy kontroll vizsgálat kiegészítéseként)
21.000 Ft
Gyomortükrözés (Gastroscopia)
75.000 Ft-tól
Vastagbéltükrözés (Colonoscopia)
92.000 Ft-tól
Colonoscopia + Gastroscopia altatásban
185.000 Ft
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft

Árlista

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Kapcsolódó vizsgálatok

Gyomortükrözés
Gyomortükrözés
h2 kilégzés teszt
H2 kilégzési teszt
hasi ultrahang
Hasi ultrahang
Vastagbéltükrözés
Vastagbéltükrözés

Kapcsolódó tartalmak

Gyomorrák tünetei és kezelése - Kelen Kórház
Gyomorrák
Hasmenés okai és kezelése - Kelen Kórház
Hasmenés
Haspuffadás
Haspuffadás
Reflux
Reflux

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).