Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Részleges vastagbéltükrözés
Részleges vastagbéltükrözés

A részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia) egy vizsgálati eljárás a proktológia tudományán belül, amely segítségével részletesen vizsgálható a vastagbél utolsó harmada. A részleges vastagbéltükrözés során az orvos rendellenességeket, mint például polipokat, daganatokat és gyulladásokat kereshet, illetve azonnali kezelésükre is sor kerülhet. Az eljárás gyakran használatos a vastagbélrák korai szakaszainak azonosítására, az aranyér és vastagbélgyulladás diagnosztizálására.

Leírás

Leírás

Mi a részleges vastagbéltükrözés?

A részleges vastagbéltükrözés során az orvos a vastagbél alsó harmadát vizsgálja egy endoszkóp (szigmoidoszkóp) segítségével, amelyet a végbélen keresztül vezet be a vastagbélbe. A „részleges” kifejezés a vizsgálat nevében arra utal, hogy a szigmoidoszkóp egy lényegesen rövidebb flexibilis cső, mint a „teljes” vastagbéltükrözés során alkalmazott endoszkóp, így ezen vizsgálat kizárólag a vastagbél utolsó, körülbelül 60-70 cm-es szakaszának vizsgálatára alkalmas.

Szigmoid bélszakasz
A tükrözés során az orvos részletesen megvizsgálja a vastagbél alsó részét és a végbél falát borító nyálkahártyát, miközben olyan rendellenességeket keres, mint például polipok, daganatok vagy gyulladások. Az eljárás leggyakrabban vastagbélgyulladás, aranyér vagy Crohn-betegség diagnosztizálására használatos, továbbá mivel a vastagbélrákok több, mint fele a vastagbél utolsó harmadában alakul ki, így kifejezetten alkalmas rákszűrésként is elvégeztetni. Amennyiben az orvos problémát észlel, akkor a vizsgálat során lehetőség van a szövettani mintavételre is, sőt egyes elváltozások akár azonnali kezelése is lehetséges.

Mi a különbség a részleges vastagbéltükrözés
és az „általános” vastagbéltükrözés között?

A vastagbéltükrözés és részleges vastagbéltükrözés is fontos diagnosztikai eljárások, amelyeket a vastagbél vizsgálatára használnak, azonban van néhány fontos különbség közöttük. A szigmoidoszkópia kevésbé invazív vizsgálat, mint a kolonoszkópia, valamint lehetővé teszi a szakorvos számára, hogy csak a vastagbél utolsó, körülbelül 70 cm-es szakaszát vizsgálja. A kolonoszkópia esetében az egész vastagbelet vizsgálja az orvos, így jellemzően hosszabb időt is vesz igénybe és több előkészületet igényel a pácienstől. Amennyiben a részleges vastagbéltükrözés során polipokat találnak, a kezelőorvos eltávolíthatja azokat, viszont ebben az esetben szükséges a kolonoszkópia elvégzése is.

Tartalom

orvosaink

Gasztroenterológus
Gasztroenterológus

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Gasztroenterológus
Gasztroenterológus
Tünetek

Tünetek

Milyen tünetek esetén lehet szükség részleges vastagbéltükrözésre?

A részleges vastagbéltükrözést minden esetben megelőzi egy szakorvosi konzultáció, ahol a kezelőorvos felméri és mérlegeli a páciens tüneteit, kórelőzményeit és ezeket számításba véve határozhat a szigmoidoszkópia elvégzése mellett. Bizonyos régóta fennálló, vagy tisztázatlan eredetű tünetek esetén kifejezetten indokolt lehet a részleges vastagbéltükrözés:

tünetek
Betegségek

Betegségek

Mely betegségek diagnózisát segíti a részleges vastagbéltükrözés?

A szigmoidoszkópia segítségével diagnosztizálhatók és egyes esetekben kezelhetők olyan betegségek és állapotok, amelyek befolyásolják a vastagbél alsó részét. Néhány példa a szigmoidoszkópiával diagnosztizálható betegségekre:

 • gyulladásos bélbetegségek (például colitis ulcerosa és Crohn-betegség)
 • végbélpolipok
 • végbélfekélyek
 • végbélrák és más vastagbélrákok
 • székletinkontinencia
 • aranyér
 • végbélrepedés
Vizsgálat

Vizsgálat részletei

Hogyan jelentkezzek részleges vastagbéltükrözésre?

A részleges vastagbéltükrözést a kezelőorvos csak előzetes konzultációt követően végzi el, tehát közvetlenül részleges vastagbéltükrözésre jelentkezni nem lehetséges. A konzultáció során azonban, a szakorvos többek között a kórtörténetet és a személyes preferenciákat is figyelembe veszi, így akár tünetmentes állapotban is javasolhatja a páciens számára a szűrővizsgálatként végzett részleges vastagbéltükrözést.

Miért és mikor ajánlott az tünetmentesen, szűrővizsgálatként elvégeztetni?

A szigmoidoszkópia szűrővizsgálatként javasolt azoknak, akiknek nincsenek tényleges tüneteik, de a koruk vagy a családi anamnézisük miatt fokozott kockázatuk van vastagbélrák vagy vastagbél polip kialakulására. A vastagbélrák a korai stádiumokban általában nem okoz tüneteket, így a szűrővizsgálat segíthet időben felismerni és kezelni a betegséget.

Néhány szűrővizsgálatot indokló tényező lehet:

 • elmúlt 45 éves és még soha nem vett részt részleges
  vastagbéltükrözésen
 • az elmúlt 10 évben nem volt részleges vagy „teljes”
  vastagbéltükrözésen
 • az előző részleges vastagbéltükrözése során eltávolítottak szövetet
 • a családjában fordult már elő vastagbélrák
 • gyulladásos bélbetegséggel küzd (például colitis ulcerosa és
  Crohn-betegség)

A szigmoidoszkópia továbbá ajánlott olyan betegeknél, akiknél a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) nem lehetséges, vagy akiknél az altatásos vizsgálat ellenjavallt.

Hogyan zajlik a részleges
vastagbéltükrözés?

A részleges vastagbéltükrözés egy kevésbé invazív ambuláns vizsgálat, mint a „teljes” vastagbéltükrözés, így az altatásban történő elvégzése szükségtelen. A vizsgálatot egy szakorvos végzi egy speciális, fényforrást és videokamerát tartalmazó rugalmas cső (szigmoidoszkóp) segítségével.

1.

A vizsgálat megkezdése előtt a páciens a bal oldalára fekszik felhúzott lábakkal, miután az alsó ruházatát eltávolította.

2.

Az orvos először fizikai végbélvizsgálatot végez, majd a csúszást segítő zselével bevont szigmoidoszkópot a végbélbe vezeti.

3.

A jobb láthatóság és alaposabb vizsgálat érdekében levegőbefújás történhet a tükrözés közben. Ekkor kisebb görcsök előfordulhatnak, de ez legfeljebb kellemetlen, fájdalmas semmiképp sem.

4.

A szigmoidoszkóp kamerájának segítségével a kezelőorvos egy külső monitoron keresztül alaposan átvizsgálja a vastagbél utolsó szakaszának falát.

5.

Amennyiben a kezelőorvos rendellenes területet talál, arról az utókövetés érdekében felvételt készít.

6.

A részleges vastagbéltükrözés során – amennyiben az orvos indokoltnak látja – szövettani mintavételre, vagy polip eltávolítására is sor kerülhet.

Mennyi ideig tart a részleges vastagbéltükrözés?

A vizsgálat többnyire 10-15 perc alatt lezajlik, ezt a közben elvégzendő kisebb beavatkozások esetlegesen növelhetik.

Milyen előkészületet igényel a részleges
vastagbéltükrözés?

A részleges vastagbéltükrözés nem igényel olyan sok és szigorú előkészületet, mint a „teljes” vastagbéltükrözés, de a sikeres vizsgálat érdekében néhány szabályt ebben az esetben is be kell tartani.

A vizsgálat előtti napon kérjük, ne fogyasszon:

 • szilárd ételt
 • piros ételfestéket vagy színezéket tartalmazó folyadékot
 • alkoholt
 • dohánykészítményt
 • vitaminokat és vaskészítményt
A vizsgálat napján:
 • Kérjük, éhgyomorra érkezzen a vizsgálatra
 • A vizsgálatot megelőző legalább 2 órában folyadékot se fogyasszon
 • Ne dohányozzon.
 • Ne igyon kávét.
 • Ne vegyen be vitaminokat és vaskészítményt

Továbbá a részleges vastagbéltükrözés egyes esetekben gyógyszeres előkészülést igényel, ezért az azt megelőző napon hashajtó készítmény szedése előírt lehet, valamint a vizsgálat előtt beöntés is történhet indokolt esetben.

Milyen beavatkozásokra kerülhet sor részleges vastagbéltükrözés közben?

Az endoszkópos vizsgálatok egyik előnye, hogy különböző műtéti eszközök vezethetők be az endoszkóp csövén keresztül a vizsgálat folyamán, így bizonyos problémák azonnal kezelhetők. A szövettani mintavételen kívül a szigmoidoszkópos vizsgálat során történhet:

 • polip eltávolítása
 • sebek elzárása
 • gyógyszerek injekciós beadása
 • lézerterápiás szövetkezelés

polip eltávolítása

sebek elzárása

gyógyszerek
injekciós beadása

lézerterápiás
szövetkezelés

aranyérgyűrűzés

Jár bármilyen fájdalommal vagy kellemetlenséggel a vizsgálat?

A részleges vastagbéltükrözés általában csak enyhe kellemetlenséggel jár és a betegek nem éreznek fájdalmat. A vizsgálat során az orvos a végbélen keresztül a vastagbélbe vezeti az endoszkópot, amely levegőt juttat a vastagbélbe annak érdekében, hogy kitágítsa a falakat és jobban láthatóvá tegye a vastagbél belső falát. Ez a bejuttatott levegő okozhat enyhébb görcsöket vagy puffadtság érzést, de ezek általában rövid időn belül elmúlnak. A részleges vastagbéltükrözés után azonban néhány napig felléphet enyhébb hasi fájdalom, ami ha nem múlik, vagy erősödik, mindenképp keresse fel kezelőorvosát!

Mennyi idő a felépülés a részleges vastagbéltükrözést követően?

A vizsgálatot követő nagyjából egy órában (de legfeljebb 2 napban) a páciens tapasztalhat enyhébb hasi fájdalmat, puffadást vagy görcsöket. Amennyiben az orvos eltávolított polipokat vagy szövetmintát vett, akkor kismértékű vérzés megjelenhet székeléskor.

Amennyiben kezelőorvosa is így határoz, és nem lép fel semmilyen komplikáció, a beteg még aznap hazamehet és a vizsgálatot követően visszatérhet a szokásos napi tevékenységeihez és étrendjéhez.

Eredmények és utókövetés

Eredmények és utókövetés

Mikorra kapom meg az eredményem?

Az eredmények érkezése nagyban függ a vizsgálat céljától és az egyéni tényezőktől. Amennyiben a részleges vastagbéltükrözés során nem történik beavatkozás vagy csak kisebb műtét (például polip eltávolítás, lézeres kezelés stb.) történik, akkor a páciens 30-45 perccel a vizsgálat végeztével megkapja az eredményeit. A várakozási időt viszont megnövelheti, ha szövettani mintavétel is történik; ebben az esetben az eredményeket 2-3 héten belül küldjük meg e-mailben.

Milyen tünetek, szövődmények jelentkezhetnek a részleges vastagbéltükrözést követően?

A részleges vastagbéltükrözés egy általában biztonságos vizsgálat, azonban bizonyos esetekben előfordulhatnak kellemetlen tünetek vagy szövődmények, mint például:

 • Enyhe hasi fájdalom, görcsök, puffadás vagy diszkomfort érzés a vizsgálatot követő maximum 2 napban
 • Enyhe véres széklet, ami általában magától megszűnik néhány napon belül
 • Ritkán előfordulhat súlyosabb vérzés
 • Perforáció ritkán, de a vastagbél falának sérülése miatt előfordulhat
Figyelem

Amennyiben a vizsgálatot követően súlyos vagy hosszan tartó fájdalom, erős vérzés, láz vagy bármilyen más súlyos tünet jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz!

Árak

Árak

Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Gasztroenterológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Gasztroenterológiai UH (szakorvosi vagy kontroll vizsgálat kiegészítéseként)
21.000 Ft
Gyomortükrözés (Gastroscopia)
75.000 Ft-tól
Vastagbéltükrözés (Colonoscopia)
92.000 Ft-tól
Colonoscopia + Gastroscopia altatásban
185.000 Ft
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft
Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Gasztroenterológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Gasztroenterológiai UH (szakorvosi vagy kontroll vizsgálat kiegészítéseként)
21.000 Ft
Gyomortükrözés (Gastroscopia)
75.000 Ft-tól
Vastagbéltükrözés (Colonoscopia)
92.000 Ft-tól
Colonoscopia + Gastroscopia altatásban
185.000 Ft
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Kapcsolódó vizsgálatok

Gyomortükrözés
Gyomortükrözés
h2 kilégzés teszt
H2 kilégzési teszt
hasi ultrahang
Hasi ultrahang
Vastagbéltükrözés
Vastagbéltükrözés

Kapcsolódó tartalmak

Gyomorrák tünetei és kezelése - Kelen Kórház
Gyomorrák
Hasmenés okai és kezelése - Kelen Kórház
Hasmenés
Haspuffadás
Haspuffadás
Reflux
Reflux

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).