Prick-teszt

Prick-teszt, vagy bőrpróba néven ismerjük az allergia egyik vizsgálati módját, melynek során allergén kivonatot cseppentenek a bőrre, majd pici, felületi karcolást ejtenek rajta, így a feltételezett allergént a bőr alá juttatják. A vizsgálattal hat féle allergén csoport (pollenek, növényi, állati, atka, penészgomba, élelmiszer) szervezetre gyakorolt hatását vizsgáljuk. Ha rövid idő elteltével a beadott allergén helyén a bőr kipirosodik, viszketni kezd, akkor egyértelmű, hogy az érintett allergén csoportra allergiás a vizsgált személy szervezete.

A bőr Prick-tesztet az alkar elülső felszínén végezzük. A vizsgált területen a bőrt letisztítjuk, fertőtlenítjük, majd hagyjuk, hogy a fertőtlenített bőrterület megszáradjon. Minden egyes vizsgált allergén-oldatból a bőrre cseppentünk egy-egy cseppet, egymástól kb.3 cm távolságra. Ezt követően egy speciális lándzsatűvel   az allergén kivonaton keresztül a bőrt megszúrva az allergént a bőrbe juttatjuk. 20 perc várakozás után az eredményt leolvassuk. Pozitív a reakció, ha csalángöb jelenik meg bőrvörösödéssel vagy anélkül. A beteget a Prick-teszt végzését követően orvosi megfigyelés alatt tartjuk legalább 30 percig az esetlegesen kialakuló súlyos allergiás szövődmények észlelése és a szükséges kezelés azonnali megkezdésének lehetősége miatt. 

Az eredmények kiértékelése

Az allergénnel szembeni érzékenységet a vizsgált allergén és a kontroll oldatok hatására kialakult csalángöb összehasonlítása alapján értékeljük. A vizsgálat pozitív, ha a duzzanat átmérője 3 mm feletti.

Abban az esetben tekintjük a beteget allergiásnak, ha jelentős bőrtünetek alakulnak ki. Minél allergiásabb valaki annál erősebbek a bőrtünetek. A tünetek kialakulására 15 percet várunk, azaz a leolvasás a felhelyezést követően 15 perc múlva történik. Az eredmény értékelése cm/c formában történik, ahol az első szám a duzzanat átmérője, második a körülötte lévő bőrpír átmérője.

A teszt során az allergének mellett mindig felviszünk un. negatív és pozitív kontrollt is. A negatív kontroll tiszta fiziológiás sóoldat – erre reakciónak nem szabad megjelennie. A pozitív kontroll hisztamint tartalmazó folyadék – amire a szervezet mindig reagál. A Prick teszt akkor értékelhető, ha a negatív kontrollnál nincs, a pozitív kontrollnál van reakció.

A Prick teszttel végzett kivizsgálás során a betegek olyan allergéneknek vannak kitéve, melyek helyi és/vagy szisztémás allergiás tüneteket okozhatnak. Ilyenek pl. túlérzékenységi reakciók pl. akut, a bőr és/vagy a nyálkahártya érintettségével járó betegség, légzési elégtelenség, vagy csökkent vérnyomás és/vagy ehhez társuló tünetek beszámoltak.

A Pirck-teszt elvégzése

  • Kórházunkban hétfőnként 17:00-tól végezzük a tesztelést
  • Nem szükséges éhgyomorra lenni a vizsgálat előtt
  • Előtte 4 napig antihisztamin tartalmú gyógyszert szedni nem szabad

A tesztelés ellenjavallatai

  • Csecsemő – kisgyermek kor (a teszt csak kooperálni képes személyen végezhető)
  • Gyulladt ekcémás bőr a vizsgálandó területen
  • Allergia szezonban (allergiás szezonban, magas az IgE szint ezért az anafilaxiás sokk kialakulásának nagyobb a veszélye.)
Információ
A teszt ára nem tartalmazza a szakorvosi konzultáció és a leletelemzés árát! Így a fentebb feltüntetett ár kizárólag a teszt eredményét foglalja magában.
Prick-teszt 15.000 Ft
Kiértékelés 10.000 Ft

Jelentkezés Prick-tesztre

KÉRDÉSE VAN? SEGÍTÜNK.

Ha kérdése lenne, vagy csak bizonytalan milyen vizsgálatra,
milyen orvoshoz foglaljon időpontot, segítünk. Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól,
aki panaszait meghallgatva segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

KÉRDÉSE VAN? SEGÍTÜNK.

Ha kérdése lenne, vagy csak bizonytalan milyen vizsgálatra,
milyen orvoshoz foglaljon időpontot, segítünk. Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól,
aki panaszait meghallgatva segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).