Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Pszichiátria

Pszichiátria - Kelen Kórház Budapest

A pszichiátria az orvostudomány azon szakága, amely a mentális zavarok és betegségek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. Betegségei befolyásolják az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést. A pszichiáterek a mentális betegségek széles skáláját kezelik, a depresszión át a függőségekig. A mentális betegségek kezelhetőek, súlyos esetben is van lehetőség gyógyulásra, ehhez a szakemberek pontos és egyéni terápiás tervet készítenek.

Leírás

Leírás

Mivel foglalkozik a pszichiátria?

A pszichiátria abban segít, hogy az emberek jobban megértsék a mentális zavarokat és azok hatásait az életükre. Szakorvosaik a mentális egészségügy területére specializálódtak, képzésük során elsajátították a mentális zavarok diagnosztizálásához és kezeléséhez szükséges készségeket és ismereteket.

A pszichológus és a pszichiáter is a mentális egészségügy területén dolgozik, de eltérő képesítéssel és szerepkörrel rendelkeznek. A pszichiáterek az orvosi beavatkozást igénylő súlyosabb mentális betegségek kezelésével foglalkoznak, míg a pszichológusok az érzelmi és viselkedési problémák, stresszfaktorok és egyéb mentális állapotok kezelésére szakosodnak.

A pszichiátriai betegségek befolyásolják az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést. Számos különböző tényező okozhatja őket, beleértve a genetikai hajlamot, az életmódot, a stresszt, a környezeti hatásokat vagy az agyi kémiai egyensúly zavarait.

Igen sokféle probléma tartozik a szakterület tárgykörébe, például hangulatavarok, szorongásos tünetek, pszichózisok, személyiségzavarok, étkezési zavarok, függőségek. A kezelés általában magában foglalja a terápiát, a gyógyszeres kezelést vagy ha a probléma megköveteli, egyszerre mindkettőt. Az egyéni terápiás megközelítések közé tartozik a kognitív viselkedésterápia, a pszichoanalízis, az interperszonális terápia, a családi terápia, illetve egyéb módszerek.

A szakrendelések alkalmával a pszichiáter szakorvos a pácienssel együttműködve próbálja feltárni a háttérben álló problémákat és megismerni az azok mögött álló okokat.

A pszichiátriai kezelések segíthetnek az életminőség javításában, a munkaképesség helyreállításában és az érzelmi és mentális jólét megerősítésében.

Tartalom

orvosaink

Pszichiáter

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Pszichiáter
Tünetek

Tünetek

Milyen tünetekkel érdemes felkeresni
az pszichiátert?

Pszichiáter felkeresése indokolt lehet, ha bármilyen olyan tünetet tapasztalunk, amelyek kihatnak a hétköznapjainkra, befolyásolják az érzelmi állapotunk és viselkedésünk:

Érzelmi instabilitás

Érzelmi instabilitás: hangulatváltozások, szomorúság, lehangoltság, szorongás, idegesség, pánikrohamok, gyakori sírás

Viselkedési problémák

Viselkedési problémák: izoláció, visszahúzódás, ingerlékenység, agresszivitás, aluszékonyság, alvászavarok, étvágyzavarok, öngyilkossági gondolatok

Gondolkodási nehézségek

Gondolkodási nehézségek: koncentráció nehézségei, memóriazavarok, döntésképtelenség, paranoid gondolkodás, hallucinációk, téveszmék

Gyakori testi panaszok

Gyakori testi panaszok: olyan testi panaszok, amelyek gyakran jelentkeznek, de mögötte szervi okot nem találtak

Alvásproblémák

Alvásproblémák: folyamatos alvásproblémák, nyugtalanság, krónikus fáradtság

Élethelyzeti nehézségek

Élethelyzeti nehézségek: krízishelyzetek, naponta ismétlődő feszültségek

Ha ezek közül bármilyen tünetet tapasztal, akkor érdemes felkeresnie egy pszichiátert, aki segíthet azonosítani a problémát és megfelelő kezelést ajánl.

Figyelem

A pszichiátriai betegségek korai felismerése és kezelése fontos, mivel ez teszi lehetővé a gyorsabb gyógyulást és segíthet megelőzni a súlyosabb mentális problémák kialakulását

Betegségek

Betegségek

Milyen betegségekkel foglalkozik a pszichiáter?

A pszichiáter a mentális egészséggel kapcsolatos problémákkal és betegségekkel foglalkozik. A lélek és a test összefüggéseit vizsgálja. A pszichiáterek lehetnek klinikai, neuro- , vagy gyermekpszichiáterek.

A pszichiáterek az alábbi betegségekkel és mentális állapotokkal foglalkoznak:

Affektív betegségek

Affektív betegségek: pl.: depresszió, bipoláris zavar és a szorongásos betegségek.

Szorongásos zavarok

Szorongásos zavarok: pl.: általános szorongásos zavar, pánikbetegség, szorongásos alvászavar, szociális fóbiák.

Pszichotikus betegségek

Pszichotikus betegségek: pl.: a skizofrénia és az olyan pszichotikus tünetekkel járó állapotok, mint a hallucinációk és téveszmék.

Evészavarok

Evészavarok: pl.: anorexia, bulimia és túlzott evési zavar (szénhidrátfüggőség, cukorfüggőség).

Függőségi betegségek

Függőségi betegségek: pl.: alkohol- és drogfogyasztás, játékfüggőség, internetfüggőség, vagy egyéb addikciók.

Poszttraumás stressz

Poszttraumás stressz: A poszttraumás stressz (PTSD) egy olyan mentális egészségügyi állapot, amelyet átélt traumás élmények okoznak. Ilyen traumás élmények lehetnek például a háború, a természeti katasztrófák, az erőszakos bűncselekmények, az áldozattá válás, a balesetek vagy a szexuális erőszak.

Neurobiológia rendellenességek

Neurobiológia rendellenességek: pl.: autizmus, figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD)

Személyiségzavarok

Személyiségzavarok: pl.: borderline személyiségzavar, antiszociális személyiségzavar, skizoid vagy további személyiségzavarok

Fontos megjegyezni, hogy a pszichiátriai problémák nagyon sokfélék lehetnek, így minden egyes betegség nincs felsorolva az előzőek között. A pszichiáterek személyre szabott kezelési tervet állítanak össze minden egyes beteg számára, figyelembe véve az egyéni történetet, állapotot, életvitelt és preferenciákat.

Mik lehetnek a pszichiátriai betegségek
hajlamosító tényezői?

A pszichiátriai zavarokat számos különböző tényező okozhatja, beleértve a genetikai hajlamot, az életmódot, a stresszt, a környezeti hatásokat és az agy kémiai egyensúlyi zavarait.

A pszichiátriai megbetegedések hajlamosító tényezői összetettek és változatosak lehetnek. Néhány gyakori faktor ezek közülük:

Genetikai tényezők: Bizonyos pszichiátriai betegségek nagyobb eséllyel fordulnak elő olyan családokban, ahol már küzdöttek hasonló betegséggel.

Környezeti tényezők: A pszichiátriai megbetegedések kialakulásában számos környezeti tényező is szerepet játszhat, mint például a gyermekkorban elszenvedett trauma, a bántalmazás, a szülők elválása, az érzelmi vagy fizikai elhanyagolás, az anyai depresszió, az alkoholizmus, vagy a szülőkön belüli konfliktusok.

Életmódbeli tényezők: Az életmódbeli tényezők, mint például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen étkezési szokások, a mozgáshiány, az alvászavarok és a stressz is hozzájárulhatnak a pszichiátriai betegségek kialakulásához.

Biokémiai tényezők: A pszichiátriai betegségek kialakulásában az agy biokémiai folyamatai is szerepet játszanak, mint például az agyi ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) egyensúlyhiánya.

Egyéb tényezők: Az életkor, az egészségi állapot, a szociális környezet, a munkahelyi stressz, az életmód, a szabadidős tevékenységek és a társadalmi nyomás is befolyásolhatja a pszichiátriai megbetegedések kialakulását.

Vizsgálat

Vizsgálatok

Mi történik a pszichiátriai vizsgálat során?

A vizsgálat során a pszichiáter alaposan felméri a beteg állapotát annak érdekében, hogy megértse a panaszok hátterét, felállítsa a pontos diagnózist, és meghatározza a megfelelő kezelési tervet.

A pszichiátriai vizsgálat általánosságban a következőket foglalja magában:

1.

Mentális állapot vizsgálata: a pszichiáter felméri a beteg hangulatát, a gondolatait, az érzelmi állapotát és a viselkedését. A betegség típusától függően a pszichiáter kérdezhet a hallucinációkról, a téveszmékről, az öngyilkossági gondolatokról és más tünetekről.

2.

Anamnézis: A pszichiáter megkérdezi a beteget az életéről, a családjáról, a munkájáról, az egészségi állapotáról és a korábbi mentális problémáiról. Az anamnézis fontos információkat nyújt a pszichiáternek az állapot diagnosztizálásához és a kezelés megtervezéséhez.

3.

Tesztek, kérdőívek: A pszichiáter egyes esetekben kognitív teszteket, hangulati skálákat és kérdőívek kitöltését is kérheti a betegtől, amelyek segíthetnek a diagnózis felállításában és a kezelés meghatározásában.

4.

Fizikai vizsgálat: A mentális betegségekhez gyakran társulnak testi betegségek is, ezért a pszichiáter ilyen vizsgálatot is végezhet, hogy kizárja a fizikális problémák jelenlétét. Megvizsgálhatja az érzékszerveket, a reflexeket és az izmok mozgását.

5.

Egyéb vizsgálatok: A pszichiáter labor- és képalkotóvizsgálatokat vagy más diagnosztikai teszteket is kérhet, hogy kizárja vagy megerősítse az egészségügyi problémákat.

Az alapos pszichiátriai vizsgálat során a pszichiáter pontos diagnózist állít fel, és személyre szabott kezelési tervet készít.

Kezelés

Kezelések

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre
a pszichiátriai problémák esetén?

A pszichiátriai kezelés lehetőségei sokfélék és a konkrét betegségtől, annak súlyosságától, az egyéni körülményektől és a beteg preferenciáitól függenek.

Gyógyszeres kezelés

Gyógyszeres kezelés

Bizonyos pszichiátriai betegségek nagyobb eséllyel fordulnak elő olyan családokban, ahol már küzdöttek hasonló betegséggel.

Pszichoterápia

Pszichoterápia

A pszichoterápia egy olyan terápiás folyamat, amely során pszichiáter segít a páciensnek megérteni és kezelni az érzelmi, viselkedési vagy mentális problémáit. A pszichoterápia általában az egyéni vagy csoportos terápia formájában zajlik, és különböző megközelítéseket és módszereket alkalmaz, attól függően, hogy milyen problémákkal kell foglalkozni. A pszichoterápia célja az érzelmi megküzdési képesség javítása, a viselkedési minták és gondolatok megváltoztatása, valamint az életminőség javítása. A pszichoterápia során a páciens és a terapeuta közötti kommunikáció segít a problémák feltárásában és megoldásában. A pszichoterápia során alkalmazott módszerek közé tartoznak a kognitív, az érzelemfókuszú, a pszichoanalitikus, a viselkedés, a családi és a csoportos terápia. A pszichoterápia időtartama és gyakorisága változó lehet az egyéni igényektől és a probléma típusától függően. A pszichoterápia egy hatékony és biztonságos módja lehet a mentális problémák kezelésének, segíthet a páciensnek abban, hogy jobban megértse és kezelje a betegségét, valamint javítsa az életminőségét.

Mik a pszichiátria társterületei?

NEUROLÓGIA
NEUROLÓGIA

A neurológiai betegségek gyakran befolyásolják a hangulatot és az érzelmeket, így akár pszichiátriai problémákat okozhatnak. Emellett a pszichiátriai betegségek is befolyásolhatják a testi egészséget, és olyan tüneteket okozhatnak, amelyek hasonlítanak neurológiai rendellenességekre.

BELGYÓGYÁSZAT
BELGYÓGYÁSZAT

A krónikus fájdalmaktól szenvedők gyakran küzdenek depresszióval, a cukor- vagy pajzsmirigy betegségek pedig okozhatnak hangulati ingadozásokat. A mentális betegségek is befolyásolhatják testünk egészségét, például növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Árak

Árak

Pszichiátriai szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Pszichiátriai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Pszichiátriai szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Pszichiátriai kontrollvizsgálat
27.000 Ft

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Magazin

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).