Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Hematológia

hematológia

A hematológia az orvostudomány egy olyan szakága, amely a vérképzőrendszerrel foglalkozik. Ez magában foglalja a vérképző sejtek (pl. vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék) termelődéséért felelős szerveket, mint például a csontvelőt, a lépet és a nyirokrendszert.

Leírás

Leírás

Mivel foglalkozik a hematológia?

A hematológia tárgykörébe általánosságban véve a vérszegénység, a véralvadási zavarok illetve a daganatos vérképzőszervi betegségek tartoznak bele.

A hematológia elnevezés a görög „vér” és „tudomány” szavakból ered. Ahogy ebből is ki következtethető a fő területe a vérképzőrendszer betegségeinek diagnosztizálása és kezelése.

Sok esetben egy általános vérvétel alkalmával derül ki, hogy valamilyen eltérés észlelhető a vérképben. A hematológiai megbetegedéseket a vér összetételének (fehérvérsejtek, vörösvérsejtek, vérlemezkék) kóros változásaiból adódó működési zavarok okozzák, így bármely vérképző sejt nem megfelelő aránya utalhat ilyen típusú megbetegedésre.

Tartalom

orvosaink

Belgyógyász, onkológus, hematológus

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Belgyógyász, onkológus, hematológus
Tünetek

Tünetek

Milyen tünetekkel érdemes felkeresni
a hematológust?

A hematológiai eredetű megbetegedéseket fontos időben észlelni és kezelni, mivel a vérképzőrendszerben bekövetkező bármilyen változás komoly hatással lehet az egészségre.

Szakrendelésünket az alábbi tünetek tapasztalása esetén érdemes felkeresni:

Horkolás és az alvási apnoé szindróma

Fáradtság, kimerültség, sápadtság: Ezek a tünetek gyakran a vérszegénységre utalnak, amely az egyik leggyakoribb ilyen típusú betegség.

Túlzott vérzés: Ha hosszabb ideig tartó vagy túlzott vérzést tapasztalunk: például erős menstruációs vérzés, véraláfutások vagy gyakori orrvérzések

Túlzott véralvadás: A véralvadási zavarok is utalhatnak ilyen típusú megbetegedésekre. Ennek tünetei közé tartozhat a visszatérő vérrögképződés, a duzzanat és a fájdalom

Súlyos fertőzések: A krónikus vagy súlyos fertőzések is lehetnek vérképzőrendszeri problémák jelei. Különösen akkor merülhet fel a gyanú, hogyha a fertőzések gyakran előfordulnak vagy nehezen kezelhetőek.

Nyirokcsomó duzzanat: A nyirokcsomók megnagyobbodása is utalhat ilyen típusú megbetegedésre (például a limfóma).

lép duzzanat

Lép duzzanat: A lép duzzanata lehet jele vérbetegségeknek, mint például leukémia, limfóma vagy myeloproliferatív betegségek (csontvelői betegségek egy csoportja).

Fontos tudni, hogy a felsorolt tünetek súlyossága és jellege változó lehet az adott betegségtől és egyéntől függően. A szemészeti szakrendelések szerepe és jelentősége példul az életkorral nő. Az idősebbek ugyanis gyakrabban szenvednek szemészeti betegségektől, és a rendszeres szemészeti vizsgálatok segíthetnek a betegségek korai felismerésében és kezelésében.

Ha valamelyik fenti tünetet tapasztalja, fontos, hogy minél hamarabb felkeressen egy szemész szakorvost. A korai diagnózis felállítása és a probléma mielőbbi kezelés kulcsfontosságú lehet a szemészeti problémák megoldásában.

Betegségek

Betegségek

Milyen betegségekkel foglalkozik a hematológia?

A vérképzőrendszer vonatkozásában számos megbetegedéssel találkozhatunk. A leggyakrabban előforduló betegségek az alábbiak:

 • Vérszegénység: A vérszegénység esetében a vörösvértestek vagy a hemoglobin száma alacsonyabb a normálisnál, ennek következtében a vér oxigénszállító kapacitása csökken és ez által különböző tüneteket okozhat. Gyakran járhat fáradtsággal, gyengeséggel, sápadtsággal és szívritmuszavarral.
 • Leukémia: A leukémia a vérképző rendszer rákos megbetegedése, melynek következtében a vérben túl sok kifejletlen fehérvérsejt van jelen. Számos esetben más vérvizsgálat alkalmával derül fény a betegségre. Leggyakoribb tünetei közé tartozik a fogyás, a gyakori fertőzések valamint a lép és a máj megnagyobbodása.
 • Limfóma: Ez a betegség a nyirokrendszerben kialakuló rákos elváltozás, amelynek leg szembetűnőbb tünete a nyirokcsomók duzzanata, valamint a gyakorta előforduló láz és fáradékonyság.
 • Véralvadási rendellenességek: A vérrögképződés vagy a vérzékenység különböző típusai tartoznak ide, mint például a hemofília, a thrombocythemia és az antifoszfolipid szindróma.
 • Thrombophilia: Más néven fokozott trombózishajlam. A trombózis egy olyan véralvadási betegség, mely tünetek nélkül alakul ki. Hátterében a vénákban képződő vérrögök állnak, amelyek elzárják a vér áramlását. Egyik legjellemzőbb tünete a féloldalas lábdagadás, és az azon jelentkező fényes meleg bőrfelület.
 • Glaukóma (Zöldhályog): Ez egy súlyos szemészeti betegség, amely a szem nyomásának növekedése miatt károsítja a látóideget. Ha nem kezelik, a glaukóma súlyos látásvesztést okozhat. A tünetek közé tartozik a homályos látás, a színek megváltozása, a fényérzékenység és a fejfájás.

Mik lehetnek a hematológiai megbetegedések hajlamosító tényezői?

A hematológiai jellegű megbetegedések kialakulását több tényező befolyásolhatja, azonban ezeknek a pontos okai nem mindig ismertek.

Íme, néhány példa, amelyek hatással lehetnek az ilyen típusú betegségek kialakulására:

genetikai tényezők

Genetikai tényezők: A genetikai hajlamot sok hematológiai betegség esetében az öröklött mutációk okozzák, amelyek megváltoztatják a vérképző sejtek fejlődési folyamatát.

környezeti ártalmak

Környezeti tényezők: A környezeti ártalmak, mint például a sugárzás, a mérgező anyagok, a vegyi anyagok, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, szintén hozzájárulhatnak a vérképző rendszer megbetegedéseinek a kialakulásához.

autoimmun betegségek

Autoimmun betegségek: Az autoimmun betegségek, mint például a lupus és a rheumatoid arthritis, hajlamosíthatnak a vérszegénység, az immunrendszeri betegségek és a véralvadási rendellenességek kialakulására.

életmód tényezők

Életmód tényezők: A helytelen étrend, a mozgáshiány, az elhízás, a káros szokások és a stressz mind olyan tényezők, amelyek hatással lehetnek az ilyen típusú megbetegedésekre.

életkor

Kor: Az ilyen típusú megbetegedések gyakrabban fordulnak elő az idősebb korosztályban.

Vizsgálat

Vizsgálatok

Mi történik a hematológiai szakvizsgálat során?

A hematológiai szakvizsgálat során a hematológus a következő lépéseket követi:

 • Anamnézis: A kórtörténet felvétele elengedhetetlen egy hematológiai vizsgálat során, mivel a kórelőzmény és a tünetek alapján fel lehet tárni a betegség kialakulásának hátterében álló okokat, valamint ez segítheti a megelőzést és a kezelést.
 • Fizikai vizsgálat: A szakorvos megvizsgálja a beteget, beleértve a szív és a tüdő működését, a nyirokcsomók méretét és állapotát, az ízületeket, a hasi szerveket és az általános egészségi állapotot.
 • Laborvizsgálatok: A hematológiai vizsgálat általában vérvizsgálatot jelent, amely a vérkép, a vörösvértest-mennyiség, a fehérvérsejt-szám, a vérlemezke-szám, a hemoglobin és a hematokrit szintjének ellenőrzéséből áll. Ezen kívül még véralvadási vizsgálatok is szükségesek lehetnek.
 • Képalkotó vizsgálatok: A hematológiai megbetegedések diagnózisához a szakorvos képalkotó vizsgálatokat is elrendelhet, például ultrahangot, röntgenvizsgálatot, CT-vizsgálatot, MRI-t vagy PET-vizsgálatot.
 • Citológiai vizsgálatok: A szakorvos citológiai vizsgálatokat is elrendelhet, amelyek során a vérképző szervekben (például a csontvelőben) található sejtek mintáit vizsgálják meg.

A hematológiai szakvizsgálat célja a betegség diagnosztizálása és az optimális kezelési terv kidolgozása.

Eljárás

Kezelési lehetőségek

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre a hematológiai megbetegedések esetén?

A hematológiai megbetegedések kezelésének módja nagyban függ a betegség típusától és előrehaladottságától, valamint a beteg állapotától.

A kezelési lehetőségek között szerepelnek a következők:

Gyógyszeres kezelés: A hematológiai megbetegedések gyakran gyógyszeres kezeléssel kezelhetők, például kemoterápiával, immunterápiával vagy hormonterápiával.

Bariátriai műtétek

Sebészeti beavatkozás: Bizonyos hematológiai megbetegedések esetén sebészeti beavatkozásra van szükség, például a daganatok eltávolítása, a csontvelő- vagy a vérátültetés.

Információ

A kezelési terv mindig személyre szabott és a betegség lefolyása során változhat, a szakorvosok folyamatosan követik a beteg állapotát és szükség esetén módosítják a terápiát.

Melyek a hematológia társterületei?

A szemészek gyakran dolgoznak együtt más területek szakorvosaival hiszen a szem betegségei és rendellenességei többféle tünetet és szövődményt okozhatnak, valamint számos egyéb betegség és állapot eredményezhet szemproblémákat (pl.: cukorbetegség). A kölcsönös együttműködés fontos a betegek optimális ellátása érdekében.

SEBÉSZET
SEBÉSZET

Bizonyos hematológiai megbetegedések, például a daganatok eltávolítása sebészeti beavatkozást igényelhetnek. A sebészek segítenek a kezelési terv kidolgozásában és a betegek előkészítésében a műtéti beavatkozásokra.

ONKOLÓGIA
ONKOLÓGIA

Az onkológia a rákos megbetegedések diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. A hematológiai megbetegedések közül vannak, amelyek kapcsolódnak ehhez a szakághoz, ezért a hematológusok gyakran együtt dolgoznak az onkológusokkal.

GASZTROENTEROLÓGIA
GASZTROENTEROLÓGIA

A gasztroenterológia (emésztőrendszeri megbetegedésekkel foglalkozó szakterület) és a hematológia szorosan kapcsolódnak egymáshoz, mivel az emésztőrendszer fontos szerepet játszik a vérképzésben és az immunrendszer működésében.

DIABETOLÓGIA
DIABETOLÓGIA

A diabétesz a szem megbetegedéséhez vezethet, ami látásromlást okozhat. Ezért adott esetben a diabetológusoknak is fontos szerepe lehet a szemészeti betegségek diagnosztizálásában és kezelésében.

Árak

Árak

Hematológiai tanácsadás
30.000 Ft
Hematológiai kontroll
25.000 Ft
Hematológiai tanácsadás
30.000 Ft
Hematológiai kontroll
25.000 Ft

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Magazin

Kapcsolódó vizsgálatok

hasi ultrahang
Hasi és kismedencei ultrahang
kilégzési teszt
H2 kilégzési teszt

gyomortükrözés
Gyomortükrözés
(gasztroszkópia)
Vastagbéltükrözés
Vastagbéltükrözés
(kolonoszkópia)

BLOG

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétköznapokon
07:00 és 19:00 óra között érhetőek el.