Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Hematológia

hematológia

A hematológia az orvostudomány egy olyan szakága, amely a vérképzőrendszerrel foglalkozik. Ez magában foglalja a vérképző sejtek (pl. vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék) termelődéséért felelős szerveket, mint például a csontvelőt, a lépet és a nyirokrendszert.

Leírás

Leírás

Mivel foglalkozik a hematológia?

A hematológia tárgykörébe tartoznak:

 • vérszegénység különböző formái (oka lehet a hemoglobin képzéséhez szükséges összetevők hiánya, a hemoglobin szintézisnek szerzett vagy veleszületett hibái),
 • a véralvadás zavarai – vérzékenység vagy a vérrögképződésre való fokozott hajlam,
 • csontvelői vérképzés krónikus betegségei – mielodiszplázis tünetegyüttes, mieloproliferativ kórképek,
 • rosszindulatú onkohematológiai betegségek – leukémiák, limfómák, plazmasejt betegségek (myeloma multiplex)

 

A vér a szervezet egészét körbejárja, ezért számos betegség járhat másodlagosan hematológiai betegségre jellemző tünetekkel és panaszokkal, de fordítva is igaz, hogy a vér betegségei gyakran okai egyéb szervi működési zavaroknak.

Ennek megfelelően a hematológus és az egyéb szakterületek szakértőinek szoros együttműködése, a team munka az eredményes diagnosztika és terápia feltétele.

Tartalom

orvosaink

Belgyógyász, onkológus, hematológus

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Belgyógyász, onkológus, hematológus
Tünetek

Tünetek

Milyen tünetekkel érdemes felkeresni
a hematológust?

A hematológiai eredetű megbetegedéseket fontos időben észlelni és kezelni, mivel a vérképzőrendszerben bekövetkező bármilyen változás komoly hatással lehet az egészségre.

Szakrendelésünket az alábbi tünetek tapasztalása esetén érdemes felkeresni:

Horkolás és az alvási apnoé szindróma

Fáradtság, kimerültség, sápadtság: Ezek a tünetek gyakran a vérszegénységre utalnak, amely az egyik leggyakoribb ilyen típusú betegség.

Vérzékenység: Ha hosszabb ideig tartó vagy túlzott vérzést tapasztalunk: például erős menstruációs vérzés, véraláfutások vagy gyakori orrvérzések

Fokozott vérrögképződés - trombózis hajlam: A véralvadási zavarok is utalhatnak ilyen típusú megbetegedésekre. Ennek tünetei közé tartozhat a visszatérő vérrögképződés, a duzzanat és a fájdalom

Súlyos fertőzések: Az ismételten kialakuló, akár banális betegségek szövődményeként kialakuló fertőzések utalhatnak vérképzőszervi betegségre.

Nyirokcsomó duzzanat: A nyirokcsomók duzzanata, főleg ha fájdalom és láz társul hozzá többnyire fertőzésekre utal, azonban a fájdalmatlan nyirokcsomó megnagyobbodás esetén érdemes orvoshoz fordulni, aki kétséges esetben kérheti hematológus szakvéleményét.

lép duzzanat

Lép duzzanat: A lép duzzanata lehet jele vérbetegségeknek, mint például leukémia, limfóma vagy myeloproliferatív betegségek (csontvelői betegségek egy csoportja).

Fontos tudni, hogy a felsorolt tünetek súlyossága és jellege változó lehet az adott betegségtől és egyéntől függően. 

Ha valamelyik fenti tünetet tapasztalja, fontos, hogy minél hamarabb felkeressen egy hematológus szakorvost. A korai diagnózis felállítása és a probléma mielőbbi kezelése kulcsfontosságú lehet a hematológiai problémák megoldásában.

Betegségek

Betegségek

Milyen betegségekkel foglalkozik a hematológia?

A vérképzőrendszer vonatkozásában számos megbetegedéssel találkozhatunk. A leggyakrabban előforduló betegségek az alábbiak:

 • Vérszegénység: A vérszegénység esetében a vörösvértestek vagy a hemoglobin száma alacsonyabb a normálisnál, ennek következtében a vér oxigénszállító kapacitása csökken és ez által különböző tüneteket okozhat. Gyakran járhat fáradtsággal, gyengeséggel, sápadtsággal és szívritmuszavarral.
 • Leukémia: A leukémia a vérképző rendszer rákos megbetegedése, melynek következtében a vérben túl sok kifejletlen fehérvérsejt van jelen. Számos esetben más vérvizsgálat alkalmával derül fény a betegségre. Leggyakoribb tünetei közé tartozik a fogyás, a gyakori fertőzések valamint a lép és a máj megnagyobbodása.
 • Limfóma: Ez a betegség a nyirokrendszerben kialakuló rákos elváltozás, amelynek leg szembetűnőbb tünete a nyirokcsomók duzzanata, valamint a gyakorta előforduló láz és fáradékonyság.
 • Véralvadási rendellenességek: A vérrögképződés vagy a vérzékenység különböző típusai tartoznak ide, mint például a hemofília, a thrombocythemia és az antifoszfolipid szindróma.
 • Thrombophilia: Más néven fokozott trombózishajlam. A trombózis egy olyan véralvadási betegség, mely tünetek nélkül alakul ki. Hátterében a vénákban képződő vérrögök állnak, amelyek elzárják a vér áramlását. Egyik legjellemzőbb tünete a féloldalas lábdagadás, és az azon jelentkező fényes meleg bőrfelület.

Mik lehetnek a hematológiai megbetegedések hajlamosító tényezői?

A hematológiai jellegű megbetegedések kialakulását több tényező befolyásolhatja, azonban ezeknek a pontos okai nem mindig ismertek.

Íme, néhány példa, amelyek hatással lehetnek az ilyen típusú betegségek kialakulására:

genetikai tényezők

Genetikai tényezők: A genetikai hajlam az öröklött hemoglobin képzési zavarok esetében a leggyakoribb, de a véralvadási zavarok esetén is tetten érhető.

környezeti ártalmak

Környezeti tényezők: A környezeti tényezők között a gyermekkori rosszindulatú betegségeket örvendetesen emelkedő számú túlélő között kialakuló másodlagos limfomák, leukémiák okaként a kemo- és sugárterápia szerepe érhető tetten. Ártalmas vegyi, nukleáris anyagokkal dolgozók vagy nukleáris balesetek, az atombomba támadás túlélői között is lényegesen magasabb a hematológiai megbetegedések gyakorisága.

autoimmun betegségek

Vírusfertőzések: Bizonyos vírusfertőzésekról jól ismert, hogy limfómák, leukémiák kialakulásában szerepet játszanak.

életkor

Kor: Az ilyen típusú megbetegedések gyakrabban fordulnak elő az idősebb korosztályban.

Vizsgálat

Vizsgálatok

Mi történik a hematológiai szakvizsgálat során?

A hematológiai szakvizsgálat során a hematológus a következő lépéseket követi:

 • Anamnézis: A kórtörténet felvétele elengedhetetlen egy hematológiai vizsgálat során, mivel a kórelőzmény és a tünetek alapján fel lehet tárni a betegség kialakulásának hátterében álló okokat, valamint ez segítheti a megelőzést és a kezelést.
 • Belszervi fizikális vizsgálat: A szakorvosi fizikális vizsgálat alapvető a további diagnosztika megállapításához.
 • Laborvizsgálatok: A hematológiai vizsgálat alapja a vérkép (vörösvértest-, fehérvérsejt-, vérlemezkeszám, a hemoglobin, az egyes alapelemek minőségi megoszlása) és számos biokémiai laborparaméter szintjének ellenőrzése.
 • Képalkotó vizsgálatok: A hematológiai megbetegedések diagnózisához illetve a betegség stádiumának megállapítása, az eredményes kezelési terv felállítása érdekében a radiológiai, esetleg izotópos vizsgálatokat is szükségessé tehet.
 • A hematológiai betegségek széles körében a vér alakelemeinek vagy a vérképző csontvelői sejtek mikroszkópos vizsgálata a hematológus feladata, de ma már számos olyan vizsgálat segíti a pontos diagnózis felállítását, amit erre specializálódott hematológiai központok végeznek.

A hematológiai szakvizsgálat célja a betegség diagnosztizálása és az optimális kezelési terv kidolgozása.

Eljárás

Kezelési lehetőségek

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre a hematológiai megbetegedések esetén?

A hematológiai megbetegedések kezelésének módja nagyban függ a betegség típusától és előrehaladottságától, valamint a beteg állapotától.

A kezelési lehetőségek között szerepelnek a következők:

Gyógyszeres kezelés: A hematológiai megbetegedések a kiváltó ok felismerése alapján kezelhetők. Leggyakrabban gyógyszeres terápiára kerül sor, sok esetben azonban csak a tünetek enyhítésére van mód. Az onkohematológiai kórképek esetében gyakran agresszív gyógyszeres kezelésre és őssejt terápiára van szükség (például csontvelő átültetés)

Bariátriai műtétek

Sebészeti beavatkozás: Sebészeti beavatkozás nem gyakori a hematológiai betegségek kezelésében, elsősorban diagnosztikai beavatkozás - nyirokcsomó eltávolítása szövettani vizsgálat céljából, bizonyos esetekben a lép eltávolítása - jöhet szóba. Szövődmények esetén természetesen szükséges lehet akut, életmentő sebészeti beavatkozásra.

Információ

A kezelési terv mindig személyre szabott és a betegség lefolyása során változhat, a szakorvosok folyamatosan követik a beteg állapotát és szükség esetén módosítják a terápiát.

Melyek a hematológia társterületei?

A hematológusok gyakran dolgoznak együtt más területek szakorvosaival hiszen a vér betegségei és rendellenességei többféle tünetet és szövődményt okozhatnak. A kölcsönös együttműködés fontos a betegek optimális ellátása érdekében.

BELGYÓGYÁSZAT
BELGYÓGYÁSZAT

A belgyógyászat a belső szervek kóros elváltozásaival, betegségeinek diagnosztikájával, kezelésével és megelőzésével foglalkozik.

ONKOLÓGIA
ONKOLÓGIA

Az onkológia a rákos megbetegedések diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. A hematológiai megbetegedések közül vannak, amelyek kapcsolódnak ehhez a szakághoz, ezért a hematológusok gyakran együtt dolgoznak az onkológusokkal.

SEBÉSZET
SEBÉSZET

Bizonyos hematológiai megbetegedések, például a daganatok eltávolítása sebészeti beavatkozást igényelhetnek. A sebészek segítenek a kezelési terv kidolgozásában és a betegek előkészítésében a műtéti beavatkozásokra.

GASZTROENTEROLÓGIA
GASZTROENTEROLÓGIA

A gasztroenterológia (emésztőrendszeri megbetegedésekkel foglalkozó szakterület) és a hematológia szorosan kapcsolódnak egymáshoz, mivel az emésztőrendszer fontos szerepet játszik a vérképzésben és az immunrendszer működésében.

Árak

Árak

Hematológiai tanácsadás
33.000 Ft
Hematológiai kontroll
27.000 Ft
Hematológiai tanácsadás
33.000 Ft
Hematológiai kontroll
27.000 Ft

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Magazin

Kapcsolódó vizsgálatok

hasi ultrahang
Hasi és kismedencei ultrahang
kilégzési teszt
H2 kilégzési teszt

gyomortükrözés
Gyomortükrözés
(gasztroszkópia)
Vastagbéltükrözés
Vastagbéltükrözés
(kolonoszkópia)

BLOG

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).