Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Urológia

Urológia - Kelen Kórház Budapest

Az urológia a férfi és a női vizeletkiválasztó és elvezető rendszer veleszületett és szerzett, valamint férfiak esetében a férfi nemi szervek problémáinak kivizsgálásával és kezelésével foglalkozó szakág. Az urológia fókuszába tartoznak a prosztata problémák, a kövesedés, fertőzések, gyulladások, fejlődési rendellenességek és a vizeletürítési problémák is.

Leírás

Leírás

Mivel foglalkozik az urológus?

Az urológus szakorvos vizsgálódásának fókuszába főként a vesék, a húgyvezeték, a húgyhólyag és a húgycső, valamint az ezeket érintő problémák állnak, továbbá a férfiak esetében foglalkozik a heréket, mellékheréket, a prosztatát és az ondóhólyagot érintő kórképekkel is.

Hazánkban mintegy 800 ezer férfi küzd merevedési problémával, de csak minden nyolcadik érintett fordul urológushoz. Az okok széles skálán mozoghatnak, beleértve a pszichológiai tényezőket, valamint az életmódbeli és fizikai okokat is. Egy hozzáértő szakember segítségével azonban ezek a problémák is sorra kivizsgálhatók és eredményesen kezelhetők.

Urológia ábra

A pontos diagnózis felállítása érdekében az urológus a következő szerveket monitorozza:

 • Vesék: A vesék a szervezet szűrői, amelyek megszabadítják a szervezetet a felesleges víztől, és a méreganyagoktól a vizelet formájában. Az urológusok kezelik a vesékkel kapcsolatos problémákat, mint például a vizelettartási problémákat, a veseköveket és a vesemedence-gyulladást.
 • Húgyhólyag: A húgyvezeték a vesékből a húgyhólyagba, a húgycső pedig a húgyhólyagból a szervezetből vezeti a vizeletet. Az urológusok kezelik a húgyvezetékkel és húgycsővel kapcsolatos problémákat, mint például a húgyhólyagrák és a visszatérő hólyaghurut.
 • Húgyvezeték és húgycső: A húgyvezeték a vesékből a húgyhólyagba, a húgycső pedig a húgyhólyagból a szervezetből vezeti a vizeletet. Az urológusok kezelik a húgyvezetékkel és húgycsővel kapcsolatos problémákat, mint például a húgyúti fertőzéseket és a húgycsőszűkületet.
 • Herezacskó és herék: A herék a férfi reproduktív rendszer részei, amelyek spermát és hormonokat termelnek. Az urológusok kezelik a herezacskóval és herékkel kapcsolatos problémákat, mint például a hererákot, a herecsavarodást és a varikózus vénákat.
 • Férfi reproduktív rendszer: Az urológusok foglalkoznak a férfi reproduktív rendszer más problémáival is, mint például a meddőséggel, a merevedési zavarokkal és a szexuális diszfunkcióval, de az urológus feladata a fitymaszűkület, vagy a fitymafék rövidülés kezelése is.
 • Prosztata: A prosztata is a férfi reproduktív rendszer része. Ugyanis a prosztata és az ondóhólyag váladéka a spermiumokkal együtt alkotják az ondót. Az urológusok kezelik a prosztata betegségeit és problémáit, mint például a prosztatagyulladást, a jóindulatú prosztata-megnagyobbodást és a prosztatarákot.
Prosztatarák infografika

Tartalom

orvosaink

Urológus
Urológus

Kapcsolódó vizsgálatok

Prosztatarák infografika

ORVOSAINK

Urológus
Urológus
Tünetek

Tünetek

Milyen tünetekkel érdemes felkeresni
az urológust?

Az alábbi tünetek esetén javasolt urológus szakorvos felkeresése:
 • vizelet akaratlan elvesztése (inkontinencia)
 • fájdalom vizelés közben, vagy után
 • nehezített, akadozó vizeletürítés
 • csökkent vizeletsugár, éjszakai vizeletürítés
 • visszatérő húgyúti fertőzések, amelyek nem reagálnak a kezelésre
 • gyakori vizelési inger vagy nehézség a vizelet visszatartásában
 • vér a vizeletben
 • változások a vizelet színében, szagában vagy állagában
 • fájdalom vagy kellemetlen érzés a hát alsó részén, az ágyékban, a hasban vagy a nemi szervek környékén
 • hirtelen, erős fájdalom a has vagy hát oldalsó részén (vesekőre utalhat)
 • fájdalom, vagy duzzanat a herezacskóban, illetve a here környékén
 • erektális diszfunkció, vagy merevedési zavarok
 • ejakulációs problémák, mint a korai ejakuláció, vagy a késleltetett ejakuláció
Figyelem
Ezen tünetek és problémák egy része komolyabb betegségre is utalhat, ezért fontos, ha a felsoroltak közül bármelyiket is tapasztalja, forduljon urológus szakorvoshoz!
Betegségek

Betegségek

Milyen betegségekkel foglalkozik a urológus?

A közismertebb urológiai betegségek között szerepelnek a vesekőképződés, húgyúti fertőzések, a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, valamint a vese, húgyhólyag, prosztata és here fejlődési rendellenességei és rákos megbetegedései. Az urológus-andrológus szakember feladata továbbá a vizelési problémák, merevedési zavarok és férfi meddőség vizsgálata és kezelése is.
Prosztata megbetegedések

Prosztata megbetegedések

A férfiak húgy-ivarrendszeri problémái közül kiemelkedőek a prosztata betegségei, melyek közül a leggyakoribbak a prosztatagyulladás, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása és a rák.

Prosztata gyulladás

A prosztatagyulladás bármely életkorban előfordulhat. A leggyakoribb ok a baktériumfertőzés, amely a szervezet más területéről, például a fogak, mandulák és arcüreg területéről származik és megtámadja a prosztatát. A prosztatagyulladás vizelet-visszatartást okozhat, ami a hólyag gyengüléséhez, fertőzéséhez vezet. A hólyag fertőzése pedig könnyen továbbterjedhet a húgyvezetékre és a vesére.
Akut prosztatagyulladás tünetei: Fájdalom, láz, gyakori vizeletürítés, amit égető érzés kísér, vér vagy genny jelenik meg a vizeletben.
Krónikus prosztatagyulladás tünetei: Vizeletürítési problémák, deréktáji fájdalom és potenciazavar.

Prosztata jóindulatú megnagyobbodása

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása az 50 évnél idősebb férfiak harmadát érinti és problémákat okozhat, akár súlyos betegséget is előidézhet, még akkor is, ha nincs rákos elváltozás. A jóindulatú prosztata megnagyobbodása következtében a prosztata a normális méretének akár többszörösére is növekedhet, összenyomhatja, illetve szűkítheti a húgycső átmérőjét, s ezáltal komoly vizelési problémákhoz vezethet.
A leggyakoribb tünetei közé tartozik a gyakori vizelési inger, a gyenge vizeletsugár, a vizeletürítés nehézsége, a vizeletcsepegés és az éjszakai vizelési inger.

Prosztatarák

A prosztatarák a férfiak harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése, a tüdőrák és a vastagbélrák után. A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de negyvenéves életkor után bárkinél bármikor megjelenhet. A kialakulás veszélye az életkor előrehaladtával nő. A prosztatarák tünetei általában csak a betegség késői szakaszában jelentkeznek, így a korai stádiumban a prosztatarákos esetek 90%-a észrevétlen marad. A kezelést gyakran csak akkor kezdik meg, amikor már kevés esély van a gyógyulásra.
Információ
A prosztata megbetegedések tünetei gyakran hasonlóak (égető és csípő érzés vizeléskor, nehezített vizeletürítés és egyre gyakoribb éjszakai vizelés) ezért fontos a szakorvosi vizsgálat és a megfelelő kezelés. Valamint, mivel a tünetek általában csak a legvégső stádiumban jelentkeznek, fontos a rendszeres szűrés és az időben történő szakorvosi konzultáció.
Merevedési zavarok

Merevedési zavarok

A merevedési zavar, más néven erekciós diszfunkció, olyan állapot, amikor egy férfi nem képes elérni vagy fenntartani a szexuális aktivitás során a közösülés elkezdéséhez, vagy befejezéséhez elegendő merevedést. Ez a probléma időről időre előfordulhat, de ha rendszeresen és tartósan jelentkezik, akkor orvosi segítséget igényel.
Vizelettartási problémák - inkontinencia

Vizelettartási problémák - inkontinencia

A vizelet inkontinencia a vizelet visszatartási képtelenség, amikor az egyéni akarattól függetlenül vizelet ürül a húgyhólyagból. Az emberek 6-7%-át érinti, és minden életkorban megjelenhet. Vizeletszivárgás többnyire akkor alakul ki, ha a gátizomzat (amely a húgyutak szerveit tartja, és zárva tartja a húgyhólyagot) meggyengül.
Vesekövesség

Vesekövesség

Szervezetünkben összetett mechanizmusok segítségével választódnak ki különféle anyagok a vizelettel. Ha egy anyagból túl sok választódik ki a vesében, és a vizeletbeli koncentrációja meghaladja az oldhatósági határt, az anyag kiválik a vizeletből, és vesekő képződhet. Mivel a vesekő nem mozog, sokáig nem okoz tünetet sem, így a vesekövesség gyakran rejtve marad. Amennyiben tünetet okoz, azt heves, görcsös fájdalmak jellemzik.
A fityma betegségei

A fityma betegségei

Fitymaszűkület

A fitymaszűkület az az állapot, ha a makkot fedő, hátrahúzható bő nyílása olyan szűk, hogy a fityma egyáltalán nem, vagy csak részlegesen húzható hátra a makkról.
A szűkületet okozhatja fertőzés, allergia, a nemi szervi szemölcs, illetve néhány ritka bőrbetegség. Ezek a betegségek általában kenőcsökkel, tablettákkal jól kezelhetők, de ha a fityma egy bizonyos mértéken túl beszűkül, akkor szükségessé válhat a fityma műtéti eltávolítása.

Fitymafék-rövidülés

A rövidült fitymafék, egy olyan állapot, amikor a fityma alatti bőrszalag, a fitymafék, túlságosan rövid, ami a fityma teljes visszahúzását megnehezíti vagy akadályozza. A fitymafék a pénisz makkjának alján helyezkedik el és összeköti a fitymát a makkal. Normál esetben a fitymafék rugalmas, ami lehetővé teszi a fityma könnyű visszahúzását az erekció során és a tisztálkodás közben.
A herék betegségei

A herék betegségei

Varicocele

A varicocele, vagy herevisszeresség a heréből elvezető gyűjtőeres köteg tágulatát jelenti, ami egyben a vér elvezetésének romlását okozza a herék területéről. A herevisszeresség következtében a herékben növekszik a nyomás és a hőmérséklet, ami károsíthatja a spermiumképzést.
Árulkodó tünetei lehetnek: Fájdalom a herezacskóban vagy lágyékban, csomós gyülem a herezacskóban és az eltérő méretű herék.

Hydrocele

A hydrocele, vagy herevízsérv, a hereburokban összegyűlt folyadékgyülem, amely gyermekkorban legtöbbször veleszületett jelenség, de felnőttkorban is előfordulhat.
Hólyaghurut

Hólyaghurut

Ez a gyakori, fájdalmas, csípő vizeletet okozó betegség úgy alakul ki, hogy a végbélben és a gátbőrén lévő baktériumok bekerülnek a hüvelybe majd onnan a húgyhólyagba, ahol gyulladást váltanak ki. Amennyiben a hólyaghurut évente kettőnél többször okoz gondot, már visszatérő hólyaghurutról beszélünk, amelynek kezelése alapos orvosi kivizsgálást és kezelést tesz szükségessé.
Húgyúti fertőzések

Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések a leggyakoribb fertőzéses megbetegedések közé tartoznak, amelyek hölgyeknél gyakrabban fordulnak elő anatómiai adottságaik miatt. A fertőzéseket többnyire baktériumok – leggyakrabban az Escherichia coli – okozzák. És bár a fertőzés többnyire a húgyhólyagot és a húgycsövet érinti, de a vesékre és a húgyvezetékre is kihathat.
Vizsgálat

Vizsgálatok

Mi történik az urológiai szakvizsgálat során?

1. lépés

Anamnézis felvétele: A különböző panaszokkal és tünetekkel rendelkező betegek esetében kiemelt jelentőségű az anamnézis, amely során megismerjük a lehetséges kórelőzményeket, a családban előforduló betegségeket és a páciens általános egészségi állapotát. Ezt követően kerül sor az átfogó urológiai vizsgálatra.

2. lépés

Fizikális vizsgálat: Az orvos megtekinti és áttapintja a páciens hasát, alhasát és nemi szerveit. (Amennyiben szükséges, fityma letapadás esetén fiúgyermekeknél felszíni érzéstelenítésben oldják a letapadást.)

3. lépés

Rektális Digitális Vizsgálat (RDV): Férfiaknál a prosztata tapintásos vizsgálatát a végbélen keresztül végzik, hogy megállapítsák annak méretét, állagát és esetleges rendellenességeit.

Amennyiben a prosztata nagysága, állaga és érzékenysége alapján daganat gyanúja merül fel, szükségessé válnak további vizsgálatok. Ilyenek a prosztata végbélen keresztül történő ultrahangvizsgálata, a PSA szint mérés vérvétellel, CT vizsgálat, és a szövetmintavétel (biopszia).
 • Ultrahang: Az urológiai ultrahangvizsgálat során a veséket, húgyhólyagot, heréket és mellékheréket ellenőrzik. A vizsgálatra telt hólyaggal érdemes érkezni, hogy a szakember pontosabb képet kapjon az érintett szervekről.
 • Vizeletvizsgálat: Steril pohárba, vagy ha szükséges, katéteres mintavétellel végzik a vizeletvizsgálatot. A vizeletmintát laboratóriumi vizsgálatokkal elemezik, hogy kizárják a fertőzéseket, gyulladásokat vagy más rendellenességeket.
 • Vizeletáramlás vizsgálat (uroflowmetria): Panaszoktól függően férfiaknál és fiúgyermekeknél a vizelet áramlásának vizsgálatára is sor kerülhet. A vizsgálat során a páciens egy tölcsérszerű műszerbe vizel. A műszerrel összekötött számítógép rögzíti az adatokat. A vizelet mennyiségét, valamint a vizeletürülés átlagos és maximális sebességét, ami segít a vizelésürítési panaszok kivizsgálásában és diagnózis felállításában.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Kérjük, készítsen a listát a rendszeresen szedett gyógyszereiről és esetleges gyógyszerallergiájáról.

Emellett hozza magával a korábbi műtétekről és orvosi beavatkozásokról szóló dokumentumokat, amelyek fontosak lehetnek a jelenlegi problémájának kezelésében.

Ha más intézményben már elvégezték képalkotó vizsgálatot a panaszával kapcsolatban, kérjük, hozza el a leleteket és a képanyagot is.

A vizsgálat előtt lehetőleg ne vizeljen, érkezzen telt hólyaggal.

Csecsemők és kisgyermekek esetében otthonról hozható vizeletminta, amelyet patikában beszerezhető, erre a célra kifejlesztett felragasztható zacskóval vagy steril pohárral gyűjthet.

Eljárás

Kezelési lehetőségek

Milyen urológiai beavatkozások, kezelések érhetőek el a Kelen Kórházban?

 • Here visszamaradás műtét
  A laparoszkópos műtéti eljárás célja, hogy a rendellenes helyen (hasfalban vagy a hasüregben) lévő, valószínűleg működőképes herét a herezacskóba visszajutassa, így biztosítva a termékenyítő és hormontermelő működését. Az egyéves korig visszamaradt herék kezelést igényelnek, mert ezt követően már nem várható spontán leszállás. Az optimális kezelési idő az egy- és kétéves kor közötti időszakra tehető.
 • Frenulotomia (rövidfék bemetszés)
  A beavatkozás célja a fitymafék megnyújtása, a fitymafék feszülésével járó fájdalom ill. sérülések megszűntetése. Az érzéstelenítés után a sebész a fitymaféket egy magas frekvenciájú vágóeszközzel haránt irányban átvágja. Vérzéscsillapítás után a sebszéleket hosszanti irányban összevarrja, amihez spontán felszívódó varratokat használ.
 • Circumcisio (körülmetélés)
  A körülmetélés célja a heges, beszűkült fitymanyílás okozta szexuális panaszok megszűntetése, valamint a hímvessző jelentősen könnyebb tisztíthatósága. Orvosi körülmetélés során a sebész a fitymát sebészi úton, helyi érzéstelenítésben a makk szintjéig eltávolítja, így nyugalmi esetben sem borítja a fityma a makkot.
 • Hydrocele (herevízsérv műtét)
  A műtéti beavatkozás célja a megnagyobbodott herezacskó okozta húzó jellegű fájdalom és esztétikai eltérés megszűntetése, valamint a folyadékgyülem esetleges gyulladásának megelőzése. A műtét során a sebész a burkot kifordítja, a folyadék lebocsátja, majd a kiszélesedett hereburkot eltávolítja. Felnőttek esetén, a herezacskón ejtett kis metszéssel, míg gyerekeknél rövid alhasi metszéssel történik a beavatkozás.
 • Klasszikus varicocele (here visszértágulat műtét)
  A sebészi beavatkozásnak 2 indikációja lehetséges: az egyik, amikor a visszértágulat panaszt, fájdalmat okoz, a másik, amikor a visszértágulat ronthatja a spermaképet és ezzel együtt a nemzőképességet. A műtéti eljárás során a sebész lezárja a kóros visszereket, hogy a normál vénákon induljon meg a keringés.
 • Lökéshullám terápia
  A terápia célja, hogy az erekciós képességet tartósan javítsa és lehetővé tegye a kielégítő szexuális tevékenységet, ezáltal javítva a páciens és partnere életminőségét is. A kezelések alatt a szakorvos alacsony lökéshullámokkal „bombázza” a hímvessző ereit, így serkentve és helyrehozva a beteg erek vérkeringését.

Melyek az urológia társterületei?

NEPHROLÓGIA
NEPHROLÓGIA
A nephrológia a vesékkel és azok betegségeivel foglalkozik. Az urológusok és nephrológusok gyakran együttműködnek a veseproblémák kezelésében és diagnosztizálásában.
ONKOLÓGIA
ONKOLÓGIA
Az onkológia a daganatos betegségekkel foglalkozik. Az urológiai rákok közé tartozik a veserák, a hólyagrák, a prosztatarák és a hererák és a petefészekrák.
NŐGYÓGYÁSZAT
NŐGYÓGYÁSZAT
A nőgyógyászat a női reproduktív rendszerrel foglalkozik. Az urológia és a nőgyógyászat együttműködnek a nők vizeletkiválasztó és reproduktív rendszerének problémáinak diagnosztizálásában és kezelésében.
SEBÉSZET
SEBÉSZET
Az urológusok gyakran sebészeti beavatkozásokat hajtanak végre, amelyek a húgyúti és reproduktív rendszerekkel kapcsolatosak. Az urológiai sebészet magában foglalja a nyitott, laparoszkópos és robot-asszisztált sebészeti technikákat.
Árak

Árak

Urológiai szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Urológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Szakorvosi vizsgálat ultrahanggal
40.000 Ft
Kontrollvizsgálat ultrahanggal
35.000 Ft
Prosztataszűrés csomag
45.000 Ft
Lökéshullám terápia (ED-1000 kezelés), 6 alkalom
230.000 Ft
Körülmetélés (Circumcisio) helyi érzéstelenítéssel
160.000 Ft
Rövidfék bemetszés (Frenulotomia) helyi érzéstelenítésben
80.000 Ft
STD szűrés (szakorvosi vagy kontroll vizsgálat kiegészítéseként)
10.800 Ft-tól
Urológiai szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Urológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Szakorvosi vizsgálat ultrahanggal
40.000 Ft
Kontrollvizsgálat ultrahanggal
35.000 Ft
Prosztataszűrés csomag
45.000 Ft
Lökéshullám terápia (ED-1000 kezelés), 6 alkalom
230.000 Ft
Körülmetélés (Circumcisio) helyi érzéstelenítéssel
160.000 Ft
Rövidfék bemetszés (Frenulotomia) helyi érzéstelenítésben
80.000 Ft
STD szűrés (szakorvosi vagy kontroll vizsgálat kiegészítéseként)
10.800 Ft-tól

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Magazin

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).