Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Onkológia

Az onkológia a jó- és rosszindulatú daganatok tanulmányozásával foglalkozó orvostudományi ág, beleértve a rákos megbetegedések diagnózisát, kezelését és megelőzését. Ez egy máig dinamikusan fejlődő terület, amely a legújabb technológiákat és ismereteket használja fel annak érdekében, hogy folyamatosan javítsa a rákkezelésben elérhető eredményeket. Az onkológia több orvosi szakterülettel is szoros kapcsolatban áll, például a sebészettel és a belgyógyászattal, valamint mivel daganatok a szervezet bármely részén kialakulhatnak számos specifikus szakirányra bontható.

A rákos megbetegedésekre általánosságban igaz, hogy minél korábban fedezik fel, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Egyes daganatok rendszeres önvizsgálattal is felfedezhetők (pl. emlőrák, bőrrák), azonban ez csak kiegészítő, és nem helyettesítő módszer a rendszeres szűrővizsgálatok mellett.

Leírás

Leírás

Mivel foglalkozik az onkológia?

Az onkológia a rákos megbetegedésekkel foglalkozik, beleértve azok diagnosztikáját, kezelését és megelőzését, sőt az onkológusok nagyban hozzájárulnak a rákkutatás előrehaladásához is. A rák diagnózisának első lépése a daganat típusának és helyének azonosítása képalkotó vizsgálatok és biopszia segítségével. Ezek a tesztek segítenek a rák stádiumának meghatározásában, azaz hogy mennyire előrehaladott a betegség, ami nagyban meghatározza a kezelési módszert is.

Daganatos betegségek infografika

Tartalom

orvosaink

Onkológus
Belgyógyász, onkológus, hematológus

Kapcsolódó vizsgálatok

Rákhalálozások
az Unió országaiban

Magyarországon
a legmagasabb
a rák miatti

halálozási ráta.

A nők körében
az emlőrák
a leggyakoribb

halált okozó ráktípus.

A férfiak esetében
a tüdőrák okozza
a legtöbb halálozást

a daganatos megbe-tegedések közül.

ORVOSAINK

Onkológus
Belgyógyász, onkológus, hematológus
Tünetek

Tünetek

Milyen tünetekkel érdemes felkeresni
az onkológiai szakrendelést?

A daganatos betegségek nagy részére jellemző, hogy korai szakaszban nem okoznak súlyos tüneteket. Ezért is rendkívül fontos a rendszeres szűrővizsgálatok elvégeztetése, különösen ha a páciensnek rákra hajlamosító kockázati tényezői is vannak. Az alábbi tünetek megjelenése esetén azonban mindenképp keresse fel onkológiai szakrendelésünket:
 • Tartós köhögés vagy mellkasi fájdalom
 • Vérzés, véres széklet vagy vizelet
 • Étvágytalanság, hirtelen súlycsökkenés
 • Torokban akadt falat érzése vagy nyelési nehézség
 • Fájdalom vagy duzzanat a herékben
 • Bőr elváltozásai, mint például dudorok, sebek, pigmentfoltok vagy anyajegyek változása
 • Látásproblémák, például homályos látás vagy a látótér elvesztése
 • Hosszan tartó hasmenés vagy székrekedés
 • Fájdalom a hátban, az oldalakon vagy a has alsó részén
Információ

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek számos más betegségre is utalhatnak, nem csak rákra. Az onkológiai szakrendelés felkeresésekor az onkológus megvizsgálja a beteget és diagnosztizálja az esetleges betegséget, majd a legmegfelelőbb kezelési tervet javasolja.

Betegségek

Betegségek

Milyen betegségekkel foglalkozik az onkológus?

Az onkológusok a daganatos megbetegedésekkel foglalkoznak, amelyek több mint 100 különböző típust foglalnak magukba. Mivel daganat szinte a szervezet bármely szövetéből kialakulhat az onkológia egy rendkívül szerteágazó terület; a tüdő, a mell, a vagy vastagbél, a prosztata, a petefészek, a méhnyak, a húgyhólyag, a vesemedence, a máj és a hasnyálmirigy is érintett lehet, csak hogy a leggyakrabban előfordulókat említsük.

Az onkológusok emellett a daganatok kialakulásának és terjedésének mechanizmusait is próbálják megérteni, és olyan kezelési terveket kínálni, amelyek célzottan hatnak a betegségre.

Mit jelentenek az egyes stádiumok?

A rák stádiuma azt jelzi, hogy a daganat mennyire terjedt el a testben. Az egyes ráktípusoknak eltérő stádiumozási rendszerei vannak, de általában a következő 4 stádiumot különböztetjük meg:
Vastagbél vizsgálatok
1. stádium
1. stádium
1. stádium: A daganat kicsi és csak az eredeti kiindulási szöveten belül találhatók rákos sejtek.
2. stádium
2. stádium

2. stádium: A daganat nagyobb kiterjedésű, már a kiindulási szövet alatti szövetekre is átterjedt.

2. stádium
3. stádium
3. stádium: A daganat nagyobb kiterjedésű, még a kiindulási szerven belül marad, de annak több rétegét is érinti.
4. stádium
4. stádium
4. stádium: A daganat átterjedt a környező szervekre.
A stádium meghatározása kiemelten fontos a kezelés megtervezésének szempontjából, valamint az egyik legfontosabb tényező a gyógyulási esélyek tekintetében. Általánosságban elmondható, hogy a korai stádiumban felismert rák könnyebben kezelhető és magasabb a túlélési esélye, míg a késői stádiumú rák nehezebben kezelhető és a túlélési esély is alacsonyabb. Ezért is rendkívül fontosak a rendszeresen végzett szűrővizsgálatok!

Mik lehetnek a rákos megbetegedések hajlamosító tényezői?

A rákos megbetegedések kialakulásában számos tényező szerepet játszhat. A kutatók a mai napig nem tudják biztosan, hogy mi okozza a sejtek rendellenes osztódását, azonban a régóta tartó kutatások és nagyszámú minta igazolták, hogy bizonyos hajlamosító tényezők növelik a rákos sejtképződés esélyét:

Dohányzás

Dohányzás: A dohányzás a legjelentősebb kockázati tényező a rák kialakulásában. Az összes rákos megbetegedés körülbelül 30%-a köthető valamely dohányzási szokáshoz.

Genetikai hajlam

Genetikai hajlam: Bizonyos típusú rákos megbetegedések esetén, mint például az emlőrák vagy a vastagbélrák, a családi halmozódás és az öröklött gének szerepe is jelentős lehet.

Életkor

Életkor: A rákos megbetegedések előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik, ezért kifejezetten indokolt egyes szűrővizsgálatok (pl. gyomortükrözés, emlő ultrahang, mammográfiai vizsgálat, méhnyakrákszűrés stb.) évenkénti elvégeztetése, különösen 45 éves kor felett.

Egészségtelen életmód

Egészségtelen életmód: Az egészségtelen életmód, mint például az egészségtelen étrend, az inaktivitás, az elhízás és az alkoholfogyasztás is növelheti a rák kockázatát.

Sugárzás

Sugárzás: Az erős vagy folyamatos sugárzásnak kitett személyeknél a rákos megbetegedés kockázata nőhet.

Vegyi anyagok, környezeti szennyeződések

Vegyi anyagok és környezeti szennyeződések: Bizonyos vegyi anyagok és környezeti szennyeződések, mint például az azbeszt, a benzol és a nehézfémek, is növelhetik a rák kialakulásának kockázatát.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az egyes tényezők hatása nem egyértelmű és nem jelenti a rák biztos kialakulását, valamint hogy a rák kialakulásának oka gyakran több tényező összjátéka lehet. A fentiek mellett más tényezők is szerepet játszhatnak, illetve az egyes típusokra jellemző hajlamosító tényezők eltérőek lehetnek.

Figyelem
Vizsgálat

Vizsgálatok

Milyen onkológiai vizsgálatokat és ellátásokat végzünk intézményünkben?

Az onkológia járóbeteg magánrendelés során a daganatos betegséggel, vagy annak gyanújával jelentkező járóbetegek anamnézis felvételét, panaszok rögzítését, fizikális vizsgálatát végezzük. Terápiás javaslat, receptfelírás, szükség esetén további vizsgálatok kérése, életmód tanácsadás, szupportív és palliatív terápiás lehetőségek feltárása történik.
Miben nyújthatunk még segítséget az onkológiai szakrendelésünk során?
 • Kivizsgálás, másodvélemény, terápiás terv kialakítása
 • Egyénre szabott daganat kockázatbecslés egészséges pácienseknél
 • Alternatív és kiegészítő terápia
 • Életmódtanácsadás (gyógyult betegeknél is)
 • Fájdalomcsillapítás gyógyszeres beállítása
 • Életvégi tanácsadás hozzátartozóknak

Milyen onkológiai vizsgálatok léteznek?

Az onkológiai kórképek meghatározásában különböző típusú vizsgálatok állnak az orvosok rendelkezésére. Hogy az adott páciensnél melyekre lesz szükség az attól függ, hogy a tünetek alapján milyen típusú daganatos megbetegedést gyanítanak, illetve többek között a páciens kora és egészségi állapota is szerepet játszhatnak a diagnosztikai eljárás meghatározásában.
Az onkológiai vizsgálatok közé tartoznak:
 • Fizikai vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a pácienst, azonosítja a kiemelkedő csomópontokat és dudorokat, valamint ellenőrzi a test általános állapotát. Ez a vizsgálat az első lépés a daganatos megbetegedések azonosításában.
 • Vér- és vizeletvizsgálatok: A vér- és vizeletvizsgálatok segítenek bizonyos szervezetben jelen lévő anyagok kimutatásában, amelyek a daganat meglétét jelezhetik.
 • Képalkotó vizsgálatok: A képalkotó vizsgálatok a test és a benne található lágyszövetek belső szerkezetébe engednek betekintést, amelyekkel a daganatos megbetegedések is azonosíthatóvá válnak. A képalkotó vizsgálatok közé tartozik többek között a röntgen, az ultrahang, a CT, az MRI és a PET-CT.
 • Biopszia: A biopszia során az orvos mintát vesz a daganatból, majd azt mikroszkóp alatt vizsgálja meg, hogy meghatározza a daganat típusát és állapotát.
 • Endoszkópia: Az endoszkópia során az orvos egy vékony, hajlékony csövet helyez valamelyik testüregbe (pl. a szájon át a gyomorba vagy a vastagbélbe), hogy megvizsgálja az azokat borító nyálkahártyát, és esetlegesen szövetmintát vegyen a gyanús területről.
 • Genetikai tesztek: A genetikai tesztek segítenek meghatározni a daganat lehetséges kialakulásának kockázatát, valamint az esetleges genetikai rendellenességeket.
Eljárás

Kezelési lehetőségek

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre rákos megbetegedések esetén?

A rák kezelése számos tényezőtől függ, például a daganat típusától, stádiumától, az érintett szövetektől és a beteg egészségi állapotától. A legjobb eredmény eléréséhez gyakran a kezelési lehetőségek különböző kombinációira van szükség. A leggyakoribb kezelési módok a következők:
 • Sebészeti beavatkozás: A rákos szövetek sebészeti úton történő eltávolítása. A műtét célja a daganat teljes eltávolítása a lehető legkisebb károsodás mellett. A sebészeti beavatkozás általában más kezelésekkel (pl. sugárterápia, kemoterápia) kombinálva történik.
 • Sugárterápia: A sugárzás célja a daganatsejtek elpusztítása és növekedésének megakadályozása, valamint a fájdalomcsillapítás. A sugárterápiás kezelés általában több héten vagy hónapon át tart, ami alatt az érintett területet célzott, nagy energiájú sugárzásnak teszik ki.
 • Kemoterápia: A kemoterápia célja a daganatsejtek elpusztítása és szaporodásuk gátlása gyógyszerek segítségével. A kemoterápiás kezelések általában több hónapig vagy akár évekig is tarthatnak. A sugárkezeléssel ellentétben azonban a kemoterápiában alkalmazott gyógyszerek nem célzottan hatnak, ezért az egészséges sejteket is károsíthatják, így egyéb mellékhatásokkal is járhatnak (pl. hajhullás, bőr elszíneződése).
 • Immunterápia: Az immunterápia célja a beteg immunrendszerének stimulálása annak érdekében, hogy képes legyen megtámadni és elpusztítani a rákos sejteket. Az immunterápia gyakran kombinálva alkalmazható más kezelésekkel.
 • Hormonterápia: Az immunterápia célja a beteg immunrendszerének stimulálása annak érdekében, hogy képes legyen megtámadni és elpusztítani a rákos sejteket. Az immunterápia gyakran kombinálva alkalmazható más kezelésekkel.
Információ
Intézményünkben nem végezzük daganatos betegek sugár-, kemo-, hormon- és immunterápiával történő kezelését! Kizárólag alternatív és kiegészítő terápia érhető el.

Melyek az onkológia társterületei?

Az onkológiának számos társterülete van, mivel az orvostudomány egyik legkomplexebb ága. Az onkológiai betegségek diagnosztizálása, kezelése és megelőzése számos tudományterület és szakorvos bevonását igényelheti.
Az onkológia társterületei közé tartoznak:
 • Sebészet: Az onkológiai betegségek sebészeti úton történő kezelésének területe.
 • Sugárterápia, kemoterápia és immunterápia: A daganatok kezelésére használt eljárások.
 • Genetika: A daganatos betegségek genetikai hátterének vizsgálata.
 • Patológia: A daganatok diagnosztizálására és szövettani vizsgálatára szakosodott terület.
 • Radiológia: A képalkotó vizsgálatok, mint például az MRI, CT vagy PET-CT segítségével a daganatok azonosítására, diagnosztizálására szakosodott terület.
Árak

Árak

Onkológiai Tanácsadás
33.000 Ft
Onkológia kontroll
27.000 Ft
Onkológiai Tanácsadás
33.000 Ft
Onkológia kontroll
27.000 Ft

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Magazin

Kapcsolódó vizsgálatok

hasi ultrahang
Hasi és kismedencei ultrahang
kilégzési teszt
H2 kilégzési teszt

gyomortükrözés
Gyomortükrözés
(gasztroszkópia)
Vastagbéltükrözés
Vastagbéltükrözés
(kolonoszkópia)

BLOG

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).