Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Gluténérzékenység

Gluténérzékenység
Leírás

Leírás

Mi is az a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység orvosi nevén cöliákia. A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, amely két alcsoportra oszlik: gluteninre és gliadinra. A  gluténérzékenység  a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység.  Ennek  következtében a  tápanyagok optimális felszívódása nem jön létre, az  elfogyasztott táplálék nem tud megfelelően hasznosulni. Ezeket az összetevőket tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása a gluténérzékenyeknél a vékonybél nyálkahártyájának  károsodását okozza.

Mi az a nem cöliákiás gluténérzékenység?

Sok esetben a cöliákia nem igazolható, ám a beteg a cöliákia tüneteit észleli gluténfogyasztást követően: hasfájás, puffadás, székletproblémák.
Az a különbség, hogy ebben az esetben a vékonybél nem károsodik és  szövődmények sem lépnek fel. A nem cöliákiás gluténérzékenység több embert érint, mint a cöliákia.

Milyen kapcsolat van a gluténérzékenység és
az autoimmun betegségek között?

A gluténintolerancia gyakran más autoimmun betegségekkel társulhat.

Jellemző kísérőbetegségek:

Tartalom

orvosaink

Gasztroenterológus
Gasztroenterológus

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Gasztroenterológus
Gasztroenterológus
Tünetek

Tünetek

Melyek a gluténérzékenység tünetei felnőtteknél?

A lisztérzékenységnek  jellegzetes emésztőszervi tünetei vannak, de a tünetek erőssége egyénenként változó lehet.

A fel nem ismert, és/vagy kezeletlen gluténérzékenység további, komolyabb problémákat okozhat!

Az első jelek a felszívódási zavarok.

A tápanyagok három fő csoportját különböztetjük meg: szénhidrátok, fehérjék és zsírok.

A lisztérzékeny beteg esetében mindhárom tápanyag felszívódása csökken, de ez a legnagyobb mértékben a zsírok felszívódását érinti. A szervezetben ilyen módon nem hasznosuló zsírok okozzák a lisztérzékenység rendszerint első jellemző tüneteit: a hasmenést, vagy a lazább, zsírfényű székletet.

Jellegzetes tünetek lehetnek:

Egyéb tünetek:

Melyek a gluténérzékenység tünetei gyermekeknél?

Gyermekek túlérzékenysége esetén a tünetek a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztásának kezdete után igen gyorsan megjelennek:

Vizsgálat

Vizsgálatok

Hogyan mutatható ki a gluténérzékenység?

Vérvizsgálat: A gluténtartalmú ételeket tilos elhagyni a vizsgálat idejére. A levett vérben a laboratóriumi vizsgálatok során a vérplazmában gliadin elleni antitesteket (AGA) keresnek, illetve meghatározzák a szöveti transzglutamináz elleni antitestek szintjét.

A szakorvos szövettani vizsgálatot (bélbiopsziát) rendelhet el a vékonybél bolyhainak elsorvadásának kimutatására.

Amennyiben a vérvizsgálat során igazolódik a gluténérzékenység, forduljon gasztroenterológushoz.

Figyelem

A szakorvos szövettani vizsgálatot (bélbiopsziát) rendelhet el a vékonybél bolyhainak elsorvadásának kimutatására.

Kezelés

Kezelés

Hogyan kezelhető a gluténérzékenység?

A gluténintolerancia kizárólag gluténmentes diétával kezelhető, kiegészítve a már kialakult tápanyaghiányos állapotokat dietetikussal személyes konzultáción, egyéni étrend kialakításával szükséges korrigálni.

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Kapcsolódó tartalmak

Gyomorrák tünetei és kezelése - Kelen Kórház
Gyomorrák
Hasmenés okai és kezelése - Kelen Kórház
Hasmenés
Haspuffadás
Haspuffadás
Reflux
Reflux

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétköznapokon
07:00 és 19:00 óra között érhetőek el.