Gluténérzékenység

Gluténérzékenység
Leírás

Leírás

Mi is az a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység orvosi nevén cöliákia. A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, amely két alcsoportra oszlik: gluteninre és gliadinra. A  gluténérzékenység  a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység.  Ennek  következtében a  tápanyagok optimális felszívódása nem jön létre, az  elfogyasztott táplálék nem tud megfelelően hasznosulni. Ezeket az összetevőket tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása a gluténérzékenyeknél a vékonybél nyálkahártyájának  károsodását okozza.

Mi az a nem cöliákiás gluténérzékenység?

Sok esetben a cöliákia nem igazolható, ám a beteg a cöliákia tüneteit észleli gluténfogyasztást követően: hasfájás, puffadás, székletproblémák.
Az a különbség, hogy ebben az esetben a vékonybél nem károsodik és  szövődmények sem lépnek fel. A nem cöliákiás gluténérzékenység több embert érint, mint a cöliákia.

Milyen kapcsolat van a gluténérzékenység és
az autoimmun betegségek között?

A gluténintolerancia gyakran más autoimmun betegségekkel társulhat.

Jellemző kísérőbetegségek:

Tartalom

orvosaink

Gasztroenterológus, sebész, klinikai onkológus szakorvos
Gasztroenterológus

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Gasztroenterológus, sebész, klinikai onkológus szakorvos
Gasztroenterológus
Tünetek

Tünetek

Melyek a gluténérzékenység tünetei felnőtteknél?

A lisztérzékenységnek  jellegzetes emésztőszervi tünetei vannak, de a tünetek erőssége egyénenként változó lehet.

A fel nem ismert, és/vagy kezeletlen gluténérzékenység további, komolyabb problémákat okozhat!

Az első jelek a felszívódási zavarok.

A tápanyagok három fő csoportját különböztetjük meg: szénhidrátok, fehérjék és zsírok.

A lisztérzékeny beteg esetében mindhárom tápanyag felszívódása csökken, de ez a legnagyobb mértékben a zsírok felszívódását érinti. A szervezetben ilyen módon nem hasznosuló zsírok okozzák a lisztérzékenység rendszerint első jellemző tüneteit: a hasmenést, vagy a lazább, zsírfényű székletet.

Jellegzetes tünetek lehetnek:

Egyéb tünetek:

Melyek a gluténérzékenység tünetei gyermekeknél?

Gyermekek túlérzékenysége esetén a tünetek a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztásának kezdete után igen gyorsan megjelennek:

Vizsgálat

Vizsgálatok

Hogyan mutatható ki a gluténérzékenység?

Vérvizsgálat: A gluténtartalmú ételeket tilos elhagyni a vizsgálat idejére. A levett vérben a laboratóriumi vizsgálatok során a vérplazmában gliadin elleni antitesteket (AGA) keresnek, illetve meghatározzák a szöveti transzglutamináz elleni antitestek szintjét.

A szakorvos szövettani vizsgálatot (bélbiopsziát) rendelhet el a vékonybél bolyhainak elsorvadásának kimutatására.

Amennyiben a vérvizsgálat során igazolódik a gluténérzékenység, forduljon gasztroenterológushoz.

Figyelem

A szakorvos szövettani vizsgálatot (bélbiopsziát) rendelhet el a vékonybél bolyhainak elsorvadásának kimutatására.

Kezelés

Kezelés

Hogyan kezelhető a gluténérzékenység?

A gluténintolerancia kizárólag gluténmentes diétával kezelhető, kiegészítve a már kialakult tápanyaghiányos állapotokat dietetikussal személyes konzultáción, egyéni étrend kialakításával szükséges korrigálni.

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Kapcsolódó tartalmak

Gyomorrák tünetei és kezelése - Kelen Kórház
Gyomorrák
Hasmenés okai és kezelése - Kelen Kórház
Hasmenés
Haspuffadás
Haspuffadás
Reflux
Reflux

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).