Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Őssejtek segítenek
a Crohn-betegeken
Forradalmian új gyógymód a Chron-betegség
szövődményeinek kezelésére, amely az őssejtek felhasználásán alapul.
A Crohn-betegség, egyik legnehezebben kezelhető szövődménye a perinális sipoly, vagyis a végbél mellett kialakuló gennyes járat, amely időnként székletes váladékozással jár, és amely minden harmadik Crohn-betegnél kialakul.
A végbélsipoly hagyományos műtéti eljárásainak a sikerességét jelentősen javítja egy újszerű, innovatív eljárás, amely az őssejtek alkalmazását is bevonja a kezelésbe, és amelynek az egyik hazai úttörője Dr. Ferreira Gábor, a Kelen Kórház proktológusa.

Ebben a cikkben bemutatjuk az új eljárást, az őssejtek alkalmazását a Crohn-betegség kezelésében, és az eredményeket, amelyek újabb reményt kínálnak az autoimmun bélbetegségben érintettek életminőségének javításában.
Dr. Ferreira Gábor
Dr. Ferreira Gábor

A Crohn-betegség és perianális sipolyok

A Crohn-betegség egy krónikus, autoimmun gyulladásos bélbetegség, amely az emésztőrendszer egészét érintheti, de leggyakrabban a vékonybél és a vastagbél területén alakul ki. Magyarországon nagyságrendileg 20 ezerre tehető a betegségben érintettek száma, akiknél a kórkép a 20-40 éves korban alakul ki. Az autoimmun folyamatokra visszavezethető betegség tünetei változatosak lehetnek, beleértve az ismétlődő hasi fájdalmat, a hasmenést, a véres székletet, a fogyást, az étvágytalanságot és a fáradtságot.

A krónikus lefolyású, gyógyíthatatlan betegség legnehezebben kezelhető szövődménye a perianális sipoly (végbélsipoly), vagyis a végbél mellett kialakuló gennyes járat.
A végbélsipoly csaknem minden harmadik betegnél kialakul. Van, akinél ez az egyetlen, vagy épp az első tünet, míg másoknál a betegség előrehaladásával jelenik meg és nehezíti meg a többségében fiatal betegek életét. A kilátásokat tovább rontja, hogy a gyógyszeres terápiák gyakran nem elég hatékonyak, és a hagyományos műtéti beavatkozások sikeressége is jellemzően alacsonyabbak a Crohn-betegeknél.

Az őssejtek alkalmazása a Crohn-betegség kezelésében

Az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő területe az őssejtterápia, ami új lehetőségeket kínál a krónikus betegségek kezelésében is. Az őssejtek képesek megújítani és regenerálni a sérült szöveteket, ezáltal potenciális terápiás lehetőséget jelentenek számos betegség, köztük a Crohn-betegség esetében is.
A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája az elsők között alkalmazott őssejteket a perianális sipolyok kezelésében. Az eljárás során az őssejteket a beteg saját zsírszövetéből nyerik ki, majd a sipolyzáró műtét közben kialakult sipolyba injektálják.
„A beavatkozás során injekcióval juttatjuk az őssejteket a bélszakaszon belül lévő sipolynyílás környékére, illetve a sipolyjárat mellé – részletezte dr. Ferreira Gábor proktológus”

Az első eredmények ígéretesek

Az őssejtek gyakorlatilag olyan sejttípussá képesek átalakulni, amilyen szövetbe kerülnek. Ezen eljárás során kötőszöveti sejt lesz belőlük, ezzel segítve elő a sipolynyílás végleges lezárást és a betegek gyógyulását. Az első eredmények ígéretesek, a betegek közül többen jelentős javulást tapasztaltak: az őssejtek alkalmazása segített csökkenteni a gyulladást, elősegítette a szövetek gyógyulását, és lényegesen lerövidítette a felépülési időt. És mert az őssejtek az adott beteg saját szervezetéből származnak, így nincs kockázata az immunrendszer által okozott elutasításnak sem.

A módszer minimálisan invazív, és helyi érzéstelenítésben végezhető, így a betegek gyorsan felépülnek, és korai posztoperatív szövődmények is kevésbé jellemzőek. Ami azonban még fontosabb, hogy az új műtéti eljárás közel a duplájára növeli a Crohn betegeknél a gyógyulás esélyét.
A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika a harmadik hazai centrum, ahol ez a beavatkozás elérhető. A klinikán jelenleg dr. Ferreira Gábor mellett dr. Dániel Ádám sebész szakorvos rendelkezik az eljárás elvégzéséhez szükséges képzéssel és licence-szel.

(Az eljárást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (NEAK) egyedi méltányossági alapon finanszírozza.)
(forrás: semmelweis.hu)
Őssejt Dr. Ferreira műt