Őssejtek segítenek
a Crohn-betegeken
Forradalmian új gyógymód a Chron-betegség
szövődményeinek kezelésére, amely az őssejtek felhasználásán alapul.
A Crohn-betegség, egyik legnehezebben kezelhető szövődménye a perinális sipoly, vagyis a végbél mellett kialakuló gennyes járat, amely időnként székletes váladékozással jár, és amely minden harmadik Crohn-betegnél kialakul.
A végbélsipoly hagyományos műtéti eljárásainak a sikerességét jelentősen javítja egy újszerű, innovatív eljárás, amely az őssejtek alkalmazását is bevonja a kezelésbe, és amelynek az egyik hazai úttörője Dr. Ferreira Gábor, a Kelen Kórház proktológusa.

Ebben a cikkben bemutatjuk az új eljárást, az őssejtek alkalmazását a Crohn-betegség kezelésében, és az eredményeket, amelyek újabb reményt kínálnak az autoimmun bélbetegségben érintettek életminőségének javításában.
Dr. Ferreira Gábor
Dr. Ferreira Gábor

A Crohn-betegség és perianális sipolyok

A Crohn-betegség egy krónikus, autoimmun gyulladásos bélbetegség, amely az emésztőrendszer egészét érintheti, de leggyakrabban a vékonybél és a vastagbél területén alakul ki. Magyarországon nagyságrendileg 20 ezerre tehető a betegségben érintettek száma, akiknél a kórkép a 20-40 éves korban alakul ki. Az autoimmun folyamatokra visszavezethető betegség tünetei változatosak lehetnek, beleértve az ismétlődő hasi fájdalmat, a hasmenést, a véres székletet, a fogyást, az étvágytalanságot és a fáradtságot.

A krónikus lefolyású, gyógyíthatatlan betegség legnehezebben kezelhető szövődménye a perianális sipoly (végbélsipoly), vagyis a végbél mellett kialakuló gennyes járat.
A végbélsipoly csaknem minden harmadik betegnél kialakul. Van, akinél ez az egyetlen, vagy épp az első tünet, míg másoknál a betegség előrehaladásával jelenik meg és nehezíti meg a többségében fiatal betegek életét. A kilátásokat tovább rontja, hogy a gyógyszeres terápiák gyakran nem elég hatékonyak, és a hagyományos műtéti beavatkozások sikeressége is jellemzően alacsonyabbak a Crohn-betegeknél.

Az őssejtek alkalmazása a Crohn-betegség kezelésében

Az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő területe az őssejtterápia, ami új lehetőségeket kínál a krónikus betegségek kezelésében is. Az őssejtek képesek megújítani és regenerálni a sérült szöveteket, ezáltal potenciális terápiás lehetőséget jelentenek számos betegség, köztük a Crohn-betegség esetében is.
A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája az elsők között alkalmazott őssejteket a perianális sipolyok kezelésében. Az eljárás során az őssejteket a beteg saját zsírszövetéből nyerik ki, majd a sipolyzáró műtét közben kialakult sipolyba injektálják.
„A beavatkozás során injekcióval juttatjuk az őssejteket a bélszakaszon belül lévő sipolynyílás környékére, illetve a sipolyjárat mellé – részletezte dr. Ferreira Gábor proktológus”

Az első eredmények ígéretesek

Az őssejtek gyakorlatilag olyan sejttípussá képesek átalakulni, amilyen szövetbe kerülnek. Ezen eljárás során kötőszöveti sejt lesz belőlük, ezzel segítve elő a sipolynyílás végleges lezárást és a betegek gyógyulását. Az első eredmények ígéretesek, a betegek közül többen jelentős javulást tapasztaltak: az őssejtek alkalmazása segített csökkenteni a gyulladást, elősegítette a szövetek gyógyulását, és lényegesen lerövidítette a felépülési időt. És mert az őssejtek az adott beteg saját szervezetéből származnak, így nincs kockázata az immunrendszer által okozott elutasításnak sem.

A módszer minimálisan invazív, és helyi érzéstelenítésben végezhető, így a betegek gyorsan felépülnek, és korai posztoperatív szövődmények is kevésbé jellemzőek. Ami azonban még fontosabb, hogy az új műtéti eljárás közel a duplájára növeli a Crohn betegeknél a gyógyulás esélyét.
A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika a harmadik hazai centrum, ahol ez a beavatkozás elérhető. A klinikán jelenleg dr. Ferreira Gábor mellett dr. Dániel Ádám sebész szakorvos rendelkezik az eljárás elvégzéséhez szükséges képzéssel és licence-szel.

(Az eljárást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (NEAK) egyedi méltányossági alapon finanszírozza.)
(forrás: semmelweis.hu)

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).