Koronavírus-SARS-CoV2 PCR vizsgálattal való kimutatása

A tesztelésre használt polimeráz-láncreakció (PCR ) lényege, hogy a vírus örökítő anyagának egy meghatározott darabját molekuláris reakciók útján felismerik, és felszaporítják, ezzel elérve egy olyan mennyiséget, amely mennyiségből a vírus jelenléte 95%-os biztonsággal megállapítható. Minél több vírus örökítő anyag van a mintában, annál nagyobb eséllyel vezet sikerre az eljárás, azaz annál nagyobb eséllyel lesz pozitív a teszt eredménye ha, a vírus jelen van a szervezetben.

Ezzel a vizsgálattal ki tudjuk mutatni a sejtekben lévő vírust a garat és az orr nyálkahártyájából vett sejtekből. Ehhez egy pálcikát nyomunk a garatfalhoz és az orrjárat hátsó részébe, és innen veszünk mintát. Ezt a mintát egy vírusbarát folyadékot tartalmazó kémcsőbe mossuk. A folyadékban, mely alapvetően táptalaj a vírus számára antibiotikum és a gomba-ellenes szer is van a baktériumok és gombák elpusztítására. A kémcsövet a partner mikrobiológiai laboratóriumba szállítjuk, ahol a vírusok ribonukleinsavát (RNS) polimeráz-láncreakcióval (PCR ) keressük, és ha ilyet találunk, azzal bizonyítjuk a vírus jelenlétét, azaz a fertőzöttséget és fertőzőképességet.

A PCR vizsgálat bonyolultabb, költségesebb , és hosszabb idő (után 24-36 óra ) után ad eredményt. A vírus a fertőzést követő átlagosan 5. naptól kezdve a betegség elmúltát követő két hétig mutatható ki.

A vírus a PCR módszerrel a megfertőződést követő:
• lappangási időszak kezdeti napjai után (1-14 nap, általában 5 nap),
• a tünetekkel járó időszakban, és – mai ismereteink szerint –  a betegség elmúltával, azaz a tünetmentessé válás után még két héten át mutatható ki.

Tudni kell, hogy e módszer sem tökéletes. A helyesen levett, előkészített és feldolgozott minta esetén a vizsgálat pontossága 95% feletti. Ha a vizsgálat a vírus jelenlétét mutatja, akkor ez megbízható jelzője a vírus jelenlétének és a személy fertőzőképességnek.

 

Mikor érdemes a PCR vizsgálatot elvégezni?

PCR vizsgálatot a gyanított fertőződés 3-5-ik napjától kb. a 30.-ik napig célszerű végezni.

Ha ez a korai vizsgálat nem mutat vírust, de később kialakul a koronavírus betegség (COVID-19), vagy az IgM/IgG szerológiai vizsgálat ellenanyag-képződést mutat (IgM önmagában vagy IgG-vel egyidejűleg), akkor érdemes a PCR vizsgálatot 48 óra múlva az előkészületeket gondosan betartva megismételni.

Ha a korai vizsgálat igazolja a vírus jelenlétét, akkor azoknál, akiknél a betegség kialakul, a tünetmentessé válást követően a PCR vizsgálatot ismételni kell. Ha ez vírus jelenlétét nem igazolja, akkor 48 óra múlva a PCR vizsgálatot újra el kell végezni. Ha mindkét PCR negatív, akkor a fertőzőképességet megszűntnek tekintjük. A tünetmentessé válás utáni PCR vizsgálattal együtt célszerű az immunválasz igazolására IgM/IgG vizsgálatot (gyorsteszt) is végezni.

Egyeseknél a betegség lezajlását követően, azaz a tünetmentessé válás után még mintegy 2 héten át van vírus a keringésben, aminek megfigyelése, az állapot követése további PCR vizsgálatokkal lehetséges. Egyes irodalmi adatok arra utalnak, hogy ebben az időszakban a vírusgazdák a fertőzést már nem adják tovább. Ennek ellenére azok, akik a betegségük miatt kórházi kezelést igényeltek, és 2 negatív PCR eredményt követően mentek haza, töltsenek még 2 hetet otthoni vesztegzárban.

 

Kinek érdemes PCR vizsgálatot végeztetni?

 

A vírusfertőzést sokan tünetmentesen vészelik át, és így nem is tudnak az esetleges fertőzöttségükről. Náluk a kórelőzményi adatok – különösen a megfertőződés nyilvánvaló lehetősége (kapcsolat koronavírus betegekkel stb.) – alapján célszerű eldönteni, hogy milyen vizsgálattal érdemes igazolni vagy kizárni a SARS-CoV-2 fertőzés tényét.

1, Ha a fertőzés a kórelőzmény részletes elemzése alapján feltehetőleg 2 héten belül történt, akkor a magasabb költség ellenére a PCR a célszerű.

2, Akinél az IgM/IgG vizsgálaton alapuló szerológiai vizsgálat (gyorsteszt) eredménye alapján gyanítható, hogy az új koronavírussal SARS-CoV 2 fertőzött, és a vírus még a szervezetében van.

3, Akinek a vizsgálat eredményére szüksége van, mint például külföldre utazás előtt némely országok esetén.

4, Aki önmagát fertőzöttnek véli, például azért, mert érintkezett feltehetően koronavírussal fertőzött személyekkel, azok testváladékaival, szennyezett ruháival vagy tárgyaival, feltéve, hogy ezen érintkezés 30 napon belül volt.

5, Aki az elmúlt 30 napban az egészségügyben megfelelő védőfelszerelés nélkül vagy a munka során megsérült védőfelszerelésben dolgozott a nem-zöld területen.

6, Aki nem egészségügyi szolgáltatónál sok vendéggel volt kapcsolatban megfelelő védőfelszerelés nélkül vagy a munka során megsérült védőfelszerelésben.

 

Hogyan tud a teszt elvégzésére jelentkezni?

Kérjük az alábbi linkre kattintva töltse ki a kérdőívet:

Jelentkezés

Vizsgálat ára: 30 000 Ft

Családok jelentkezése esetén, kérjük minden családtag töltse ki és küldje el a jelentkezési űrlapot!

Cégek /szervezetek kérjük külön jelentkezzenek – az űrlap kitöltése nélkül – a cegesszures@kelen.hu e-mail címen.
Az ismételt vizsgálatra jelentkezőket kérjük szintén a kelen@kelen.hu email címen jelentkezzenek, az űrlap ismételt kitöltése nélkül!

 

Kinek NEM érdemes PCR vizsgálatra jelentkezni?

1, Akinél e vírusfertőzést PCR módszerű víruskimutatással már egyértelműen igazolták, és az igazoló vizsgálat óta 30 nap telt el.

2, Akinél az IgM/IgG szerológiai vizsgálat kizárólag IgG ellenanyagot mutatott, és e vizsgálat óta 3 hét telt el.

3, Ha a gyanított fertőzés óta legalább 14 nap telt el akkor elsőként érdemes az olcsóbb IgM/IgG vizsgálattal kezdeni, majd az eredmény ismeretében dönteni a PCR javallatáról.

4, Ha a fertőzés valószínűleg 8 hétnél korábban következett be, akkor a PCR felesleges, ha csak 6 hétnél régebbi, akkor megfontolandó, de ekkor is érdemes az IgM/IgG vizsgálattal kezdeni.

Ha a fentiek ismeretében ön a víruskimutatást választja, akkor azt az alábbiak szerint végezzük:

Megfelelő előkészületek után – Az előkészület lényege, hogy a mintavétel előtt:

  • legalább 8 órán át koplaljon
  • ne mosson fogat, ne használjon  szájvizet ne használjon, cukorkát ne szopogasson, ne rágjon rágógumit
  • kizárólag tiszta vizet fogyasszon, azt is csak kifejezett szomjúság esetén – ezt lehetőleg kerülje a vizsgálat előtt 6 órával

1, Pontban az egyeztetett időpontban az időpontban érkezzen, csak maszkban léphet be a recepciós térbe. A maszk felvétele előtt szíveskedjen az orrát kifújni. Ezután kézfertőtlenítést végzünk.

2, A recepción ellenőrizzük a korábban a honlapunkon át már kitöltött kérdőívét és személyes adatait. Ha a honlapunkon megismert beleegyező nyilatkozatban foglaltakkal kapcsolatban további kérdése merülne fel, betegkoordinátorunk válaszol kérdéseire.

3, A beleegyező és adatvédelmi nyilatkozatot kinyomtatjuk, azokat aláírja.

4, Munkatársunk a vizsgálóhelyiségbe kíséri, ahol kézmosást követően helyet foglal.

5, A Kelen Kórház e vizsgálatra kiképzett szakasszisztense a garat és orrnyálkahártyáról törléses mintát vesz. A mintavételt erélyesen kell végezni annak érdekében, hogy az sejteket is tartalmazzon.

6, A vizsgálat végeztével védőruházatát, a maszk kivételével, helyezze a kijárat mellett elhelyezett gyűjtőedénybe. A távozás az arra kijelölt kijáraton keresztül történik, melynek elhelyezkedéséről koordinátorunk tájékoztatja.

7, A mintát az ön személyes adatai nélkül, egy általunk képzett egyedi azonosítót használva továbbítjuk a Kelen Kórházzal szerződött akkreditált mikrobiológiai laboratóriumba, ahol a kapott min-tán PCR módszerrel vizsgálatokat végeznek, melynek során a kizárólag a SARS CoV-2 vírusra jellemző nukleinsav-szakaszokat azonosítanak.

8, A mikrobiológiai laboratórium a kapott mintákat az előszűrés során legfeljebb 4 alkalommal használja, majd megsemmisíti. Az eredményeket mikrobiológia szakvizsgával rendelkező biológus értékeli, és a Kelen Kórházzal tudatja. Az eredményekről a Kelen Kórház Önt három munkanapon belül elektronikus úton értesíti.

 

Mi lehet a PCR vizsgálat eredménye?

1, Pozitív: kimutatható a vírus, Ön fertőzőképes. Ha állapota jó, értesítse telefonon háziorvosát, és legyen otthonában vesztegzárban. A Kelen Kórház a járványügyi eljárásrendnek megfelelően értesíti a Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályát, akik a vesztegzárat elrendelik.
2, Pozitív: kimutatható a vírus, Ön fertőzőképes. Ha állapota nem jó, értesítse telefonon háziorvosát, aki gondoskodik a kórházba szállításáról. Ha ez nem sikerül, hívja a recepciónkat, 06 1 205 0205 telefonszámon.

3, Negatív: nem mutatható ki a vírus.
A többi adat ismeretében kell dönteni a továbbiakról:
a, Ha lezajlott új koronavírus betegség után először vizsgáltuk, akkor az eredmény közlését kö-vető napon elvégzendő a második vizsgálat.
b, Ha lezajlott új koronavírus betegség után másodjára vizsgáltuk, akkor Ön túl van a betegsé-gen, jelen tudásunk szerint nem fertőz. Ha a javasolt szerologiai vizsgálat IgM ellenanyagot nem mutat, de az IgG kimutatható, akkor ön jelen tudásunk szerint védett.

 

Milyen szövődményekkel kell számolni?

1, A mintavétel kellemetlen, öklendezéssel járhat, nagyritkán fájdalmas.

2, A mintavétel helye átmenetileg vérezhet. Erre főként akkor kerül sor, ha ön alvadásgátlót, a vérlemezkék összecsapzódását (aggregatio) gátló szert szed. Erre való tekintettel kérjük, hogy a kérdőíven minden gyógyszerét tüntesse fel.

3, Ha önnek rendszeresen van orrvérzése, vagy fogmosáskor vérzése, erről szíveskedjen tájékoztatni, azt is megemlítve, hogy főként melyik oldali orrlyukból szokott a vérzés származni.

4,Ha ön a vizsgálat közben Ön hirtelen nagy mozdulatot tesz, a mintavevő eltörhet, és akkor ezt nagyritkán csipesszel kell eltávolítani.

5, Ezen túlmenően szövődmény nem szokott említésre méltó gyakorisággal előfordulni.

 

Kérjük olvassa el a Beleegyező nyilatkozatot  jelentkezés előtt.

 

Jelentkezés