Elérhető koronavírus vizsgálatok – mi a különbség?

Hétvégi PCR szűrés : 35.000 Ft

A SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzés kimutatására kórházunkban többféle szűrővizsgálat érhető el.
Már Szegeden is elérhetőek szűréseink – kivonulással! Érdeklődés: szegediszures@kelen.hu
Jelentkezés

 

Mi a különbség a vizsgálatok között, hogyan válasszunk?

 

Betegnek érzi magát? → IGEN → Kérjük  vegye fel a kapcsolatot háziorvosával telefonon

Fertőzöttnek gondolja magát? →  IGEN → PCR vizsgálat szükséges, valamint javasolt az ELISA IGM vizsgálat

Mutatott COVID-19-re utaló tüneteket legalább 1 hónappal korábban? → IGEN → Az ELISA IgG (Vircell) vagy CMIA IgG (Abbott) vizsgálatot javasoljuk

Kíváncsi, hogy vajon megfertőződött-e? → IGEN → A gyorstesztet ajánljuk, gyorsteszt pozitivitás esetén javasolt az ELISA és a PCR vizsgálat elvégzése

* Pozitív ellenanyag vizsgálati eredmény esetén (gyorsteszt/ELISA/CMIA) a PCR vizsgálat elvégzése szükséges.

 

1, Koronavírus (SARS-CoV-2) PCR vizsgálattal való kimutatása – PCR teszt

Részletes leírást erről a szűrésről ITT talál – kérjük, olvassa el figyelmesen!

Ezzel a vizsgálattal ki tudjuk mutatni a sejtekben lévő vírust a garat és az orr nyálkahártyájából vett sejtekből. Ehhez egy pálcikát nyomunk a garatfalhoz és az orrjárat hátsó részébe, és innen veszünk mintát. Ezt a mintát egy vírusbarát folyadékot tartalmazó kémcsőbe mossuk. A folyadékban, mely alapvetően táptalaj a vírus számára antibiotikum és a gomba-ellenes szer is van a baktériumok és gombák elpusztítására.

A vírus a PCR módszerrel a megfertőződést követő:
1, lappangási időszak kezdeti napjai után (1-14 nap, általában 5 nap),
2, a tünetekkel járó időszakban, és
3, – mai ismereteink szerint –  a betegség elmúltával, azaz a tünetmentessé válás után még két héten át mutatható ki.

A tesztelésre használt polimeráz-láncreakció (PCR) lényege, hogy a vírus örökítő anyagának egy meghatározott  darabját molekuláris reakciók útján felismerik, és felszaporítják, ezzel elérve egy olyan mennyiséget, amely mennyiségből a vírus jelenléte 95%-os biztonsággal megállapítható. Minél több vírus örökítő anyag van a mintában, annál nagyobb eséllyel vezet sikerre az eljárás, azaz annál nagyobb eséllyel lesz pozitív a teszt eredménye  ha, a vírus jelen van a szervezetben.

Jelentkezés

 

2, KORONAVÍRUS GYORSTESZT – ellenanyag vizsgálat

Ez a teszt alkalmas a már fertőzésen átesett betegek kiszűrésére, de kimutatja a betegséget akkor is, ha az még tart, feltéve, hogy a fertőzés kezdete óta (a tudottan fertőzött személlyel való találkozás, vagy a betegség ismert kezdeti időpontja ) legalább 10-14 nap eltelt.

Részletes leírást erről a szűrésről ITT talál – kérjük, olvassa el figyelmesen!

A koronavírus-fertőzöttség kimutatásának egyszerűbb gyorsabb és költségkímélőbb módszere [a fertőzést követően a szervezetben a vírus ellen termelt védekező molekulák, ellenanyagok (vagy más néven antitestek) kimutatása.
A fertőzés után kb. 2 héttel a korai ellenanyag, az IgM, a fertőzés után kb 3 héttel a késői ellenanyag, az IgG van jelen a vérben és mutatható ki a tesztekkel. A vírus ellen termelődött specifikus IgM ellenanyag mennyisége hetek alatt fokozatosan csökken, majd eltűnik a vérből, az IgG pedig valószínűleg tartósan ott marad, és mai tudásunk szerint ez biztosíthatja a fertőzéssel szembeni, feltehetően 1-3 évig fennálló védettséget. Egyelőre nem tudjuk, hogy mennyi ideig tarthat ez a szerzett immunitás. Az 1-3 év a SARS-CoV-2-vel rokon koronavírusokkal kapcsolatos tapasztalatokra alapuló becslés.

Jelentkezés

 

3, ELISA vizsgálat (gyártó: Novatech és Vircell)

Az ELISA teszt megbízhatóan, nagy biztonsággal és érzékenységgel képes kimutatni, hogy egy adott személy szervezetében kimutatható-e a szervezet által termelt SARS-CoV-2 vírus elleni antitest (IgA/IgM/IgG), vagyis, hogy megfertőződhetett-e a SARS-CoV-2 vírussal. Ezt a típusú vizsgálatot mikrobiológiai laboratóriumban végezzük vénás vérminta felhasználásával.

Részletes leírást a vizsgálatról ITT talál, kérjük olvassa el figyelmesen.

Jelentkezés

 

4, CMIA IgG vizsgálat ( gyártó: Abbott)

Az elvégzését akkor javasoljuk, ha célzottan IgG ellenanyagot keresünk. Ez olyan esetekben lehetséges, ha korábban koronavírus fertőzésre jellemző tüneteket észlelt magán, azonban eltelt már legalább 30 nap a betegség kezdete óta, így nagy valószínűséggel már a vírus nem kimutatható.  A koronavírus kimutatására a PCR vizsgálatot kell elvégezni. Amennyiben a tünetek alapján nem egyértelmű, hogy megfertőződhetett-e vagy a fertőzés mikor történhetett, akkor az IgM/IgG ellenanyag-gyorsteszt vizsgálatot javasoljuk.

Részletes leírást a vizsgálatról ITT talál, kérjük olvassa el figyelmesen.

Jelentkezés

 

Milyen tesztet fogadnak el határátlépéshez?

Országonként változó, hogy melyik tesztet fogadják el, hány darab szükséges és hány napon belüli eredményre van szükség. Fontos, hogy mindig a tervezett utazás idején hatályban levő előírásokat kell figyelembe venni!

Hol tájékozódhat?

Az adott ország nagykövetsége/konzulátusa – https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs
Javasoljuk, hogy utazását mindig hivatalos szervtől származó írásbeli tájékoztatás alapján tervezze.

Saját tapasztalataink alapján leggyakrabban 1 db negatív PCR eredményre van szükség, de előfordulnak olyan esetek, amikor a gyorsteszt eredmény is elégséges.

Karanténba helyeztek, milyen vizsgálatot kér a Népegészségügyi Osztály, hogy azt feloldja?

Általában egy negatív PCR eredményt kérnek, azonban kérjük, tájékozódjon a karantén címe szerint illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályánál a pontos elvárásokról és az eljárás menetéről.

A vizsgálat elvégzésére elhagyhatom a karantént vagy kivonulást kell kérnem?

Tapasztalataink szerint a jelenleg alkalmazott gyakorlat nem egységes:
– van, aki a karantént nem hagyhatja el, ezért kivonulással tudjuk a szükséges mintavételt elvégezni,
– van, aki egyedi útvonalengedéllyel elhagyhatja a vizsgálatvégzés céljából a karantént, azonban tömegközlekedési eszközt nem vehet igénybe és haladéktalanul vissza kell térnie a karanténba

Kérjük, tájékozódjon a karantén címe szerint illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályánál a pontos elvárásokról és az eljárás menetéről.