Elérhető koronavírus vizsgálatok – mi a különbség?

Fertőzésre utaló tünetek vagy karantén elrendelése esetén lehetőség van kivonulással a vizsgálat elvégzésére. Kérjük hívja a +36 30 656 5969 telefonszámot vagy jelentkezzen a kelen@kelen.hu email címen.
PCR szűrővizsgálat Budapesten szombaton is elérhető kivonulással, valamint a kórházunkban.

Már Szegeden és környékén  is elérhetőek szűréseink – kivonulással! Érdeklődés: szegediszures@kelen.hu

Jelentkezésnél kérjük figyelmesen töltse ki a számlázási adatokat, mert NEM ÁLL MÓDUNKBAN KIÁLLÍTOTT SZÁMLÁT UTÓLAG MÓDOSÍTANI!

Jelentkezés

 

Mi a különbség a vizsgálatok között, hogyan válasszunk?

 

Betegnek érzi magát? → IGEN → Kérjük  vegye fel a kapcsolatot háziorvosával telefonon

Fertőzöttnek gondolja magát? →  IGEN → PCR vizsgálat szükséges, valamint javasolt az ELISA IGM vizsgálat

Mutatott COVID-19-re utaló tüneteket legalább 1 hónappal korábban? → IGEN → Az ELISA IgG (Vircell) vagy CMIA IgG (Abbott) vizsgálatot javasoljuk

Kíváncsi, hogy vajon megfertőződött-e? → IGEN → A gyorstesztet ajánljuk, gyorsteszt pozitivitás esetén javasolt az ELISA és a PCR vizsgálat elvégzése

* Pozitív ellenanyag vizsgálati eredmény esetén (gyorsteszt/ELISA/CMIA) a PCR vizsgálat elvégzése szükséges.

 

1, Koronavírus (SARS-CoV-2) PCR vizsgálattal való kimutatása – PCR teszt

Részletes leírást erről a szűrésről ITT talál – kérjük, olvassa el figyelmesen!

Ezzel a vizsgálattal ki tudjuk mutatni a sejtekben lévő vírust a garat és az orr nyálkahártyájából vett sejtekből. Ehhez egy pálcikát nyomunk a garatfalhoz és az orrjárat hátsó részébe, és innen veszünk mintát.

A vírus a PCR módszerrel a megfertőződést követő:
1, lappangási időszak kezdeti napjai után (1-14 nap, általában 5 nap),
2, a tünetekkel járó időszakban, és
3, mai ismereteink szerint –  a betegség elmúltával, azaz a tünetmentessé válás után is bizonyos esetekben akár két hétig kimutatható.

 

Jelentkezés

 

2, KORONAVÍRUS GYORSTESZT – ellenanyag vizsgálat

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) ellen termelt ellenanyag kimutatását végezzük el vérből, szerológiai vizsgálattal. E vizsgálatokra azokat várjuk, akik tünetmentesek, de tudni szeretnék, hogy megfertőzödtek vagy átestek-e a koronavírus betegségen (COVID-19). Ha IgG vagy IgM ellenanyagot kimutatunk – pozitív eredmény – mindenképpen tanácsos a fertőzés megerősítésére vagy kizárására PCR vizsgálatot végezni.

Részletes leírást erről a szűrésről ITT talál – kérjük, olvassa el figyelmesen!

Jelentkezés

 

3, ELISA vizsgálat 

Az ELISA teszt megbízhatóan, nagy biztonsággal és érzékenységgel képes kimutatni, hogy egy adott személy szervezetében kimutatható-e a szervezet által termelt SARS-CoV-2 vírus elleni antitest (IgA+IgM vagy IgG), vagyis, hogy megfertőződhetett-e a SARS-CoV-2 vírussal. Ezt a típusú vizsgálatot mikrobiológiai laboratóriumban végezzük vénás vérminta felhasználásával.

Részletes leírást a vizsgálatról ITT talál, kérjük olvassa el figyelmesen.

Jelentkezés

 

4, CMIA IgG vizsgálat ( gyártó: Abbott)

Az elvégzését akkor javasoljuk, ha célzottan IgG ellenanyagot keresünk. Ez olyan esetekben lehetséges, ha korábban koronavírus fertőzésre jellemző tüneteket észlelt magán, azonban eltelt már legalább 14 nap a betegség kezdete óta, így nagy valószínűséggel már a vírus nem kimutatható.  A koronavírus kimutatására a PCR vizsgálatot kell elvégezni. Amennyiben a tünetek alapján nem egyértelmű, hogy megfertőződhetett-e vagy a fertőzés mikor történhetett, akkor az IgM/IgG ellenanyag-gyorsteszt vizsgálatot javasoljuk.

Részletes leírást a vizsgálatról ITT talál, kérjük olvassa el figyelmesen.

Jelentkezés

 

Milyen tesztet fogadnak el határátlépéshez?

Országonként változó, hogy melyik tesztet fogadják el, hány darab szükséges és hány napon belüli eredményre van szükség. Fontos, hogy mindig a tervezett utazás idején hatályban levő előírásokat kell figyelembe venni!

Hol tájékozódhat?

Az adott ország nagykövetsége/konzulátusa – https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs
Javasoljuk, hogy utazását mindig hivatalos szervtől származó írásbeli tájékoztatás alapján tervezze.

Saját tapasztalataink alapján leggyakrabban 1 db negatív PCR eredményre van szükség, de előfordulnak olyan esetek, amikor a gyorsteszt eredmény is elégséges.

Karanténba helyeztek, milyen vizsgálatot kér a Népegészségügyi Osztály, hogy azt feloldja?

Általában egy negatív PCR eredményt kérnek, azonban kérjük, tájékozódjon a karantén címe szerint illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályánál a pontos elvárásokról és az eljárás menetéről.

A vizsgálat elvégzésére elhagyhatom a karantént vagy kivonulást kell kérnem?

Tapasztalataink szerint a jelenleg alkalmazott gyakorlat nem egységes:
– van, aki a karantént nem hagyhatja el, ezért kivonulással tudjuk a szükséges mintavételt elvégezni,
– van, aki egyedi útvonalengedéllyel elhagyhatja a vizsgálatvégzés céljából a karantént, azonban tömegközlekedési eszközt nem vehet igénybe és haladéktalanul vissza kell térnie a karanténba

Kérjük, tájékozódjon a karantén címe szerint illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályánál a pontos elvárásokról és az eljárás menetéről.