Elérhető koronavírus vizsgálatok – mi a különbség?

PCR, gyors antigén és széleskörű új szerológiai ellenanyag szűrővizsgálatok Budapesten és Szegeden (hétvégén is) elérhetőek kivonulással, valamint személyes megjelenéssel a kórházunkban.

Fertőzésre utaló tünetek vagy karantén elrendelése esetén lehetőség van kiszállással a vizsgálatok elvégzésére az ország bármely területén.Kérjük hívja a +36 30 656 5969 telefonszámot vagy jelentkezzen a kelen@kelen.hu vagy szegediszures@kelen.hu email címen.

Jelentkezésnél kérjük figyelmesen töltse ki a számlázási adatokat, mert NEM ÁLL MÓDUNKBAN KIÁLLÍTOTT SZÁMLÁT UTÓLAG MÓDOSÍTANI!

Jelentkezés

 

Mi a különbség a vizsgálatok között, hogyan válasszunk?

 

Koronavírussal fertőzött betegnek gondolja magát, mert jellemző tünetei vannak és/ vagy az elmúlt napokban igazolt COVID fertőzött beteggel találkozott? →  IGEN → orr és garatváladékból vett mintából végzett PCR vizsgálat szükséges. Az Ön háziorvosa térítésmentesen rendeli el a tesztet otthonában vagy a Kelen Kórházban térítés ellenében elvégezzük a vizsgálatot, de kérheti ezt kivonulással is. A vizsgálat eredményét 36-72 órán belül elektronikusan kapja kézhez.

Koronavírussal fertőzött betegnek gondolja magát, mert jellemző tünetei vannak, vagy tünetmentes, de legalább 4 napja találkozott igazolt Covid-19 beteggel, és 20 percen belül tudni akarja az eredményt? → IGEN → A gyors antigen teszt javasolt, de negatív eredmény esetén mindenképpen szükséges a PCR vizsgálattal végzett megerősítés. melyet a háziorvosa térítésmentesen, vagy a vizsgálatot követően a Kelen Kórházban térítés ellenében tudunk elvégezni.

Felső légúti tünetei vannak, lázas, köhög, gyengeséget érez, és tudni szeretné, hogy influenzás vagy Covid-19 betegségben szenved? → IGEN → Az Influenza A, Influenza B és SARS-CoV-2 koronavírus kimutatására alkalmas együttes PCR vizsgálatot válassza.

Gyorsan tudni akarja, hogy átesett-e a fertőzésen és szervezete termelt-e IgM és IgG ellenanyagot?  → IGEN → Az ujjbegyvérből végzett gyors ellenanyag tesztet ajánljuk, amely 20 percen belül megmutatja, hogy van-e IgM+IgG ellenanyag a szerveztében. Ennél a vizsgálatnál mennyiségi mérés nem történik. Antitest pozitivitás esetén javasolt a PCR vizsgálat elvégzése.

Mutatott COVID-19-re utaló tüneteket vagy PCR-ral igazoltan már átesett a fertőzésen több, mint 14 napja, és tudni akarja, hogy termelődött-e szervezetében a vírusra specifikus ellenanyag? → IGEN → A vénás vérből végzett ELISA IgG vagy Centaur XPT (teljes immunglobulin) vizsgálatokat ajánljuk, melynek eredménye 3-5 napon belül készül el, és mennyiségi értéket is közlünk.

A PCR vizsgálat és a szerológiai antitest szűrés együttes alkalmazása jelenti a legnagyobb pontosságot és biztonságot a fertőzöttek felismerésében és elkülönítésében!

Az együttes alkalmazás esetén mit jelentenek a különböző vizsgálati eredmények?

PCR pozitív és IgM és IgG negatív Ön fertőző, a fertőzőképesség igazolható, ellenanyag válasz még nincs, a fertőzés korai stádiumában van.

PCR pozitív és IgM pozitív és IgG negatívÖn fertőző, a fertőzés korai szakaszában van, de az első ellenanyag már megjelent.

PCR pozitív és IgM és IgG pozitívÖn fertőző, a fertőzés későbbi szakaszában van.

PCR negatív, IgM pozitív és IgG negatívA PCR eredménye lehet álnegatív, vagy az IGM antitest eredménye álpozitív, mindenképpen szükséges a PCR és antitest vizsgálat ismétlése.

PCR negatív, IgM pozitív és IgG pozitívÖn a gyógyulási szakaszban lehet, vagy korábban már áteshetett a fertőzésen.(IgM perzisztáló jelenléte mellett). A PCR vizsgálat megismétlése javasolt.

PCR negatív, IgM negatív IgG pozitívÖn korábban már áteshetett a fertőzésen és rendelkezik immunitással.
Nagy valószínűséggel már találkozott a vírussal és rendelkezik bizonyos ideig védettséggel.

PCR eredménye és az antitest eredményei negatívak lettek nagy valószínűséggel kizárható, hogy fertőzött lenne a vírussal. Ugyanakkor védettséggel sem rendelkezik, bármikor megfertőzödhet.

 

1, Koronavírus kimutatása, PCR vizsgálat (száj-és orrgarat)

Részletes leírást erről a szűrésről ITT talál – kérjük, olvassa el figyelmesen!

Ezzel a vizsgálattal ki tudjuk mutatni a sejtekben lévő vírust a garat és az orr nyálkahártyájából vett sejtekből. A legspecifikusabb és legérzékenyebb vizsgálati módszer a vírus jelenlétének igazolására, mivel annak örökítőanyagát (RNS) mutatja ki.  A vírus légúti jelenlétének igazolására a legdrágább, de a legjobb, gold standardnak tekinthető módszer.

A vírus a PCR módszerrel a megfertőződést követő:
1, lappangási időszak kezdeti napjai után (1-14 nap, általában 5 nap),
2, a tünetekkel járó időszakban, és
3, mai ismereteink szerint –  a betegség elmúltával, azaz a tünetmentessé válás után is bizonyos esetekben akár két hétig kimutatható.

 

Jelentkezés

 

2, Influenza A, Influenza B és a koronavírus együttes kimutatása PCR vizsgálattal (száj-és orrgarat)

Az új koronavírus által okozott betegséget, a COVID-19-et könnyű összetéveszteni a sok esetben hasonló tüneteket mutató influenzával. A tünetekre hagyatkozva nem lehet teljes bizonyossággal megmondani, hogy valaki influenzás-e, vagy éppen koronavírustól betegedett meg, mindkét vírus által okozott tünetek hasonlóak. A magas láz, fejfájás, izomfájdalom, gyengeség, köhögés utalhatnak a korona-, vagy az influenza vírus jelenlétére. Ha ezek a jelek komoly légzési nehézségekkel is párosulnak, szag és ízérzésvesztés következik be, vagy azt követően jelentkeznek valakinél, hogy bizonyítottan SARS-CoV-2 pozitív személlyel került kapcsolatba, valószínűsíthető, hogy koronavírussal fertőzött. Erre egyértelmű választ a PCR módszerrel végzett új laboratóriumi vizsgálat ad. A felsőlégúti tüneteket észlelők egyetlen tesztet elvégeztetve közel 100 százalékban meggyőződhetnek arról, hogy a szervezetükben az influenza vagy a koronavírus van jelen.

Részletes leírást erről a szűrésről ITT talál – kérjük, olvassa el figyelmesen!

Jelentkezés

 

3, Koronavírus antigen kimutatása, Ag gyorsteszt (orrgarat)

A Covid-19 Ag  gyors antigen teszt a fertőzést okozó koronavírus egyik antigénjét mutatja ki. Gyors vizsgálati módszer, amellyel 20 percen belül kimutatható a vírus fehérje jelenléte a betegség korai szakaszában akkor, ha a feltételezett fertőzőforrással való találkozás óta legalább 4, de nem több mint 14 nap telt el és legalább 4 napja Covid-19-re jellemző tünetei vannak. (száraz köhögés, láz, nehézlégzés, szaglásvesztés, ízérzés zavara)

Részletes leírást a vizsgálatról ITT talál – kérjük, olvassa el figyelmesen.

Jelentkezés

 

4, Koronavírus ellenanyag kimutatása, gyorsteszt, IgM és IgG (ujjbegyvér)

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) ellen termelt ellenanyag kimutatását végezzük el vérből, szerológiai vizsgálattal. E vizsgálatokra azokat várjuk, akik gyorsan tudni szeretnék, hogy megfertőzödtek vagy átestek-e a koronavírus betegségen (COVID-19). Ha IgM vagy IgG vagy mindkét ellenanyagot kimutatjuk – pozitív eredmény – mindenképpen tanácsos a fertőzés megerősítésére vagy kizárására PCR vizsgálatot végezni, és javasolt a szerológiai vizsgálat laboratóriumi ismétlése is, ahol mennyiségi eredményt is vizsgálunk.

Részletes leírást erről a szűrésről ITT talál – kérjük, olvassa el figyelmesen!

Jelentkezés

 

5, Koronavírus ellenanyag kimutatása, ELISA IgA+IgM és /vagy IgG (vénás vér)

Az ELISA teszt megbízhatóan, nagy biztonsággal és érzékenységgel képes kimutatni, hogy egy adott személy szervezetében kimutatható-e a szervezet által termelt SARS-CoV-2 vírus elleni antitest (IgA+IgM vagy IgG), vagyis, hogy megfertőződhetett-e a SARS-CoV-2 vírussal. Ezt a típusú vizsgálatot mikrobiológiai laboratóriumban végezzük vénás vérminta felhasználásával.

Részletes leírást a vizsgálatról ITT talál – kérjük, olvassa el figyelmesen.

Jelentkezés

 

6, Koronavírus ellenanyag kimutatása, Centaur XPT (vénás vér)

A legújabb szerológiai vizsgálat alapján képesek vagyunk eldönteni, hogy a COVID-19-en átesett emberekben jelen vannak-e olyan antitestek, amelyek nagy valószínűséggel a betegség elleni védettséget jelentenek. A páciensektől levett vénás vérből kimutatható, hogy a páciensek szervezetében megjelent-e olyan antitest (total immunoglobulin), amely a SARS-CoV2 vírus S fehérjének azt a részét semlegesíti, amely a vírus sejtbe jutásáért felelős. A vizsgálat nagy biztonsággal képes kimutatni, hogy megjelentek-e az adott személy szervezetében a vírusfertőzést követően kimutatható ellenanyagok.

Részletes leírást a vizsgálatról ITT talál – kérjük, olvassa el figyelmesen.

Jelentkezés

 

Milyen tesztet fogadnak el határátlépéshez?

Országonként változó, hogy melyik tesztet fogadják el, hány darab szükséges és hány napon belüli eredményre van szükség. Fontos, hogy mindig a tervezett utazás idején hatályban levő előírásokat kell figyelembe venni!

Hol tájékozódhat?

Az adott ország nagykövetsége/konzulátusa – https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs
Javasoljuk, hogy utazását mindig hivatalos szervtől származó írásbeli tájékoztatás alapján tervezze.
Saját tapasztalataink alapján leggyakrabban 1 db negatív PCR eredményre van szükség.

Karanténba helyeztek, mikor szűnik meg a karantén? 

A hatályos rendelkezés szerint a beteg legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete óta legalább 10 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítható, közösségbe engedhető. Tünetmentes fertőzöttek elkülönítését a fertőzés igazolásától, a pozitív SARS-CoV-2 PCR vagy SARS-CoV-2 Ag teszt mintavételének napjától számított 10. napon lehet feloldani.

A vizsgálat elvégzésére elhagyhatom a karantént vagy kivonulást kell kérnem?

Tapasztalataink szerint a jelenleg alkalmazott gyakorlat nem egységes:
– van, aki a karantént nem hagyhatja el, ezért kivonulással tudjuk a szükséges mintavételt elvégezni,
– van, aki egyedi útvonalengedéllyel elhagyhatja a vizsgálatvégzés céljából a karantént, azonban tömegközlekedési eszközt nem vehet igénybe és haladéktalanul vissza kell térnie a karanténba

Kérjük, tájékozódjon a karantén címe szerint illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályánál a pontos elvárásokról és az eljárás menetéről.

 

Post-Covid Szűrőcsomag

Akár a tünetmentességgel vagy enyhe tünetekkel lezajlott betegség után is kialakulhatnak szervi elváltozások, ezért csak fokozatosan szabad visszatérni a korábbi életvitelhez és a sportoláshoz. A COVID-19 fertőzésen átesett betegek számára fontos, hogy szakorvosi és kiegészített vizsgálatokon vegyenek részt, amelyet szakmai ajánlások alapján állítottunk össze.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ ITT

 

Post-Covid Szűrőcsomag

Akár a tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel zajlott le a Covid 19 fertőzése, a betegség után is kialakulhatnak szervi elváltozások.
Mérje fel egészségi állapotát, vegye igénybe kedvezményes ajánlatainkat!

Részletek ❯