Elérhető koronavírus vizsgálatok – mi a különbség?

A Kelen Kórházban elérhető koronavírus tesztek 

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy 18 év alatt, a tesztek elvégzéséhez szülői beleegyező nyilatkozat szükséges, amelyet itt tudnak letölteni vagy személyesen kitölthetik kórházunkban. 

 

1, Koronavírus kimutatása, PCR vizsgálat (száj-és orrgarat)

A legspecifikusabb és legérzékenyebb vizsgálati módszer a vírus jelenlétének igazolására, mivel annak örökítőanyagát (RNS) mutatja ki, már a megfertőződés utáni 2-4. napon.

● Milyen esetekben ajánlott: amennyiben fennáll a fertőzöttség gyanúja a betegségre utaló tünetek vagy az IgM/IgG vizsgálatok eredménye alapján, illetve érintkezett feltehetően fertőzött személlyel
● Mintavétel: garatból és orrból vattapálcával
● Eredményközlés: 24 órán belül! elektronikus úton*

*Lehetőség van SOS PCR vizsgálatra és eredményközlésre a következő feltételekkel:

● Eredményközlés a mintavételtől számított 6 órán belül, a leletet elektronikusan küldjük e-mailben, magyar és angol nyelven.
● SOS PCR vizsgálat díja: 19 500 + 10 000 Ft sürgősségi felár.
● Mintavétel időpontja a Kelen kórházban: 8-17 óra között

Tekintse meg részletes leírásunkat a PCR vizsgálat legfontosabb tudnivalóiról! 

Jelentkezés

 

 

2, Koronavírus ellenanyag kimutatása, Centaur XPT (vénás vér)

Covid-19 vírusfertőzés ellen termelt ellenanyagok és immunválasz kimutatása nagy érzékenységű immunológiai módszerrel (Centaur XPT) vénás vérből. Ez Aaz új és specifikus szerológiai teszt a vírus jelenlétének utólagos igazolására is alkalmas, így pozitív eredmény esetén a laborlelettel védettségi igazolványt is igényelhet.

Milyen esetekben ajánlott: annak igazolására, hogy a koronavírus fertőzés után vagy a védőoltásnak köszönhetően rendelkezik-e hosszútávú védettséggel a Covid-19 megbetegedéssel szemben
Mintavétel: vérvételi módszerrel vénás vérből
Eredményközlés: 2 munkanap, elektronikus úton
● A lelet felhasználható védettségi igazolvány igénylésére.

Tekintse meg részletes leírásunkat a Centaur XPT vizsgálat legfontosabb tudnivalóiról!

FONTOS! Kérjük, ha a vizsgálattal egyidőben más laborvizsgálatot is el szeretne végeztetni, azt a jelentkezés leadása után külön e-mailben jelezze a recepció felé – recepcio@kelen.hu. Amennyiben ez nem történik meg, kizárólag a Centaur vizsgálatot tudjuk elvégezni!

Jelentkezés

 

 

3, Koronavírus ellenanyag kimutatása, ELISA IgA+IgM és /vagy IgG (vénás vér)

Az ELISA teszt laboratóriumi vizsgálata megbízhatóan képes kimutatni, hogy egy adott személy szervezetében megtalálható-e a szervezet által termelt SARS-CoV-2 vírus elleni antitest (IgA+IgM vagy IgG), vagyis, hogy megfertőződhetett-e koronavírussal.

Milyen esetekben ajánlott: amennyiben nagy megbízhatóságú vizsgálati módszerrel szeretne megbizonyosodni róla, hogy átesett-e már a koronavírus-fertőzésen
Mintavétel: vérvételi módszerrel vénás vérből
Eredményközlés:  2 munkanap, elektronikus úton
● A lelet felhasználható védettségi igazolvány igénylésére.

Tekintse meg részletes leírásunkat az ELISA vizsgálat legfontosabb tudnivalóiról!

FONTOS! Kérjük, ha a vizsgálattal egyidőben más laborvizsgálatot is el szeretne végeztetni, azt a jelentkezés leadása után külön e-mailben jelezze a recepció felé – recepcio@kelen.hu. Amennyiben ez nem történik meg, kizárólag az ELISA vizsgálatot tudjuk elvégezni!

Jelentkezés

 

 

4, Komplex védettségi vizsgálat

Koronavírus ellenanyag kimutatása Centaur XPT és ELISA IgG kombinált módszerrel. Mivel nem minden esetben alakul ki mindkét típusú ellenanyag, ezért fertőzöttség vagy oltás – különösen a teljes vírust tartalmazó vakcinák – után javasoljuk a kedvezményes komplex védettségi vizsgálatunkat, mely mindkét antitestet kimutatja.

Milyen esetekben ajánlott: fertőzöttség vagy oltás után annak igazolására, hogy kialakult-e a betegséggel szembeni védettség a szervezetben
Mintavétel: vérvételi módszerrel vénás vérből
Eredményközlés: 5 munkanap, elektronikus úton
● A lelet felhasználható védettségi igazolvány igénylésére.

Tekintse meg részletes leírásunkat a komplex védettségi vizsgálat legfontosabb tudnivalóiról!

Jelentkezés

 

 

5, T-sejtes immunitás vizsgálat

Az immunrendszernek az antitestes immunválasz mellett egy egészen más jellegű védekezési mechanizmusa
a sejtes immunválasz. A COVID-19 elleni oltás nemcsak ellenanyag termelődését eredményezi, hanem arra is ösztönzi az immunrendszert, hogy T-sejteket aktiváljon, amelyek immunológiai memóriát biztosítanak, ezáltal hosszú távú védelmet jelentenek.

Milyen esetekben ajánlott: bármilyen típusú koronavírus oltás vagy korábbi fertőzöttség esetén az immunitás szintjének és a hosszú távú védettségnek a megállapítására
Mintavétel: vérvételi módszerrel vénás vérből
Eredményközlés: 5 munkanap, elektronikus úton

Tekintse meg részletes leírásunk a T-sejtes immunitás vizsgálat legfontosabb tudnivalóiról!

Jelentkezés

 

 

6, B-sejtes immunitás vizsgálat

A B-sejtes védelem hosszabb távon fennmarad, így akár évekig tartó immunitást biztosíthat.
Az általunk alkalmazott, élősejteket vizsgáló módszer azokat a memóriasejteket detektálja, amelyek a Sars-Cov2 tüskefehérje (S) elleni antitesteket képesek termelni. Tehát, a „hagyományos” ellenanyag tesztek által vizsgált „N” és „S” antitestek helyett legújabb vizsgálatunk a B-sejtes immunválaszt méri, amely a T-sejtes immunitásnál is hosszabb távú védettséget jelenthet.

Milyen esetekben ajánlott: bármilyen típusú koronavírus oltás vagy korábbi fertőzöttség esetén az immunitás szintjének és a hosszú távú védettségnek a megállapítására javasoljuk a teszt elvégzését
Mintavétel: vérvételi módszerrel vénás vérből
Eredményközlés: 5 munkanap, elektronikus úton

Tekintse meg részletes leírásunkat B-sejtes immunitás vizsgálat legfontosabb tudnivalóiról!

Jelentkezés

 

7, Teljes védettségi vizsgálat

Teljes védettségi vizsgálatunk egyedülálló módon az “N” és “S” fehérje anitest tesztet egészíti ki a specifikus T-sejtek (immunsejtek) kimutatásával.

Milyen esetekben ajánlott: hosszútávú védettség megállapítására, amely során az antitestek jelenléte mellett az akár éveken keresztül védelmet biztosító T-sejtes immunválasz is felmérésre kerül
Mintavétel: vérvételi módszerrel vénás vérből
Eredményközlés: 5 munkanap, elektronikus úton

Tekintse meg részletes leírásunkat a Teljes védettségi vizsgálat legfontosabb tudnivalóiról!

Jelentkezés

 

8, Koronavírus antigen kimutatása, Ag gyorsteszt (orrgarat)

Gyors vizsgálati módszer, amellyel 20 percen belül kimutatható a vírus fehérje jelenléte akkor, ha a feltételezett fertőzőforrással való találkozás óta legalább 4, de nem több mint 14 nap telt el és legalább 4 napja Covid-19-re jellemző tünetei vannak. (száraz köhögés, láz, nehézlégzés, szaglásvesztés, ízérzés zavara)

Milyen esetekben ajánlott: amennyiben koronavírusra utaló tüneteket észlel magán vagy feltehetően fertőzött személlyel érintkezett, és gyors eredményre van szüksége
Mintavétel: orrgaratból vattapálcika segítségével
Eredményközlés: akár 15-20 percen belül a vizsgálat helyszínén, írásban

Tekintse meg részletes leírásunkat a Covid-19 Antigén gyorsteszt legfontosabb tudnivalóiról!

Jelentkezés

 

 

9, Koronavírus ellenanyag kimutatása, gyorsteszt, IgM és IgG (ujjbegyvér)

E vizsgálatokra azokat várjuk, akik gyorsan tudni szeretnék, hogy megfertőzödtek-e vagy átestek-e a koronavírus betegségen (COVID-19) és szerveztükben kimutatható-e ellenanyag, valamint azok jelentkezését, akik szeretnék megismételni a korábban negatív eredményeket mutató gyorstesztet. A gyorstesztünk alkalmas az oltás utáni védettség megállapítására is!

Milyen esetekben ajánlott: amennyiben tünetmentes, ezzel a vizsgálattal megállapítható, hogy jelenleg zajlik-e a betegsége vagy az elmúlt időszakban nagy valószínűséggel átesett-e a fertőzésen
Mintavétel: ujjbegyből vett vérből
Eredményközlés: 20 percen belül a vizsgálat helyszínén, írásban

Tekintse meg részletes leírásunkat a koronavírus gyorsteszt – ellenanyag vizsgálat legfontosabb tudnivalóiról!

Jelentkezés

 

 

10, Postcovid szakorvosi és laboratóriumi vizsgálatok – Szűrőcsomag

Akár a tünetmentességgel vagy enyhe tünetekkel lezajlott betegség után is kialakulhatnak szervi elváltozások, ezért csak fokozatosan szabad visszatérni a korábbi életvitelhez és a sportoláshoz. A COVID-19 fertőzésen átesett betegek számára fontos, hogy szakorvosi és kiegészített vizsgálatokon vegyenek részt, amelyet szakmai ajánlások alapján állítottunk össze.

Tekintse meg részletes leírásunkat a Post – Covid szűrőcsomag legfontosabb tudnivalóiról!

Jelentkezés

 

 

11, Postcovid SILVER laboratóriumi vizsgálat

A POSTCOVID laborcsomagunk segítségével a fertőzésen átesettek kaphatnak képet szervezetük aktuális állapotáról, az esetlegesen kialakult szövődményekről.  A vizsgálat eredménye: 5 munkanap, melyet elektronikus úton továbbítjuk Önnek.
FONTOS!
Kérjük, ha a vizsgálattal egyidőben más laborvizsgálatot is el szeretne végeztetni, azt a jelentkezés leadása után külön e-mailben jelezze a recepció felé – recepcio@kelen.hu. Amennyiben ez nem történik meg, kizárólag a csomagban szereplő vizsgálatokat tudjuk elvégezni!

Tekintse meg részletes leírásunkat a Post-Covid SILVER laborvizsgálat legfontosabb tudnivalóiról!

Jelentkezés

 

Gyakori kérdések a koronavírus tesztekről

 

Milyen tesztet fogadnak el határátlépéshez?

Saját tapasztalataink alapján leggyakrabban 1 db negatív PCR teszt eredményre van szükség, ugyanakkor országonként változó, hogy melyik tesztet fogadják el, hány darab szükséges és hány napon belüli eredményre van szükség. Fontos, hogy mindig a tervezett utazás idején hatályban lévő előírásokat kell figyelembe venni!

Hol tájékozódhat?

Az utazás előtt minden esetben érdemes informálódni az adott ország beutazási szabályairól a Konzuli szolgálat honlapján. Javasoljuk, hogy utazását mindig hivatalos szervtől származó írásbeli tájékoztatás alapján tervezze.

Karanténba helyeztek, mikor szűnik meg a karantén? 

A hatályos rendelkezés szerint, ha a beteg legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete óta legalább 10 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítható, közösségbe engedhető. Tünetmentes fertőzöttek elkülönítését a fertőzés igazolásától, a pozitív SARS-CoV-2 PCR vagy SARS-CoV-2 Ag teszt mintavételének napjától számított 10. napon lehet feloldani.

A vizsgálat elvégzésére elhagyhatom a karantént vagy kivonulást kell kérnem?

Tapasztalataink szerint a jelenleg alkalmazott gyakorlat nem egységes:
– van, aki a karantént nem hagyhatja el, ezért kivonulással tudjuk a szükséges mintavételt elvégezni,
– van, aki egyedi útvonalengedéllyel elhagyhatja a vizsgálatvégzés céljából a karantént, azonban tömegközlekedési eszközt nem vehet igénybe és haladéktalanul vissza kell térnie a karanténba

Kérjük, tájékozódjon a karantén címe szerint illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályánál a pontos elvárásokról és az eljárás menetéről.

Fertőzésre utaló tünetek vagy karantén elrendelése esetén kérjen kiszállással mintavételt!
Ez esetben hívja a +36 30 656 5969 telefonszámot vagy jelentkezzen a kelen@kelen.hu email címen.