Elérhető koronavírus vizsgálatok – mi a különbség?

A SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzés kimutatására kórházunkban kétféle szűrővizsgálat érhető el.
Már Szegeden is elérhetőek szűréseink – kiszállással! Érdeklődés: szegediszures@kelen.hu
Jelentkezés

 

Mi a különbség a két vizsgálat között, hogyan válasszunk?

 

KORONAVÍRUS GYORSTESZT – ellenanyag vizsgálat

Ez a teszt alkalmas a már fertőzésen átesett betegek kiszűrésére, de kimutatja a betegséget akkor is, ha az még tart, feltéve, hogy a fertőzés kezdete óta (a tudottan fertőzött személlyel való találkozás, vagy a betegség ismert kezdeti időpontja ) legalább 10-14 nap eltelt.

Részletes leírást erről a szűrésről ITT talál – kérjük, olvassa el figyelmesen!

A koronavírus-fertőzöttség kimutatásának egyszerűbb gyorsabb és költségkímélőbb módszere [a fertőzést követően a szervezetben a vírus ellen termelt védekező molekulák, ellenanyagok (vagy más néven antitestek) kimutatása.
A fertőzés után kb. 2 héttel a korai ellenanyag, az IgM, a fertőzés után kb 3 héttel a késői ellenanyag, az IgG van jelen a vérben és mutatható ki a tesztekkel. A vírus ellen termelődött specifikus IgM ellenanyag mennyisége hetek alatt fokozatosan csökken, majd eltűnik a vérből, az IgG pedig valószínűleg tartósan ott marad, és mai tudásunk szerint ez biztosíthatja a fertőzéssel szembeni, feltehetően 1-3 évig fennálló védettséget. Egyelőre nem tudjuk, hogy mennyi ideig tarthat ez a szerzett immunitás. Az 1-3 év a SARS-COV-2-vel rokon koronavírusokkal kapcsolatos tapasztalatokra alapuló becslés.

Jelentkezés

 

Koronavírus-SARS-CoV2 PCR vizsgálattal való kimutatása – PCR teszt

Részletes leírást erről a szűrésről ITT talál – kérjük, olvassa el figyelmesen!

Ezzel a vizsgálattal ki tudjuk mutatni a sejtekben lévő vírust a garat és az orr nyálkahártyájából vett sejtekből. Ehhez egy pálcikát nyomunk a garatfalhoz és az orrjárat hátsó részébe, és innen veszünk mintát. Ezt a mintát egy vírusbarát folyadékot tartalmazó kémcsőbe mossuk. A folyadékban, mely alapvetően táptalaj a vírus számára antibiotikum és a gomba-ellenes szer is van a baktériumok és gombák elpusztítására.

A vírus a PCR módszerrel a megfertőződést követő:
1, lappangási időszak kezdeti napjai után (1-14 nap, általában 5 nap),
2, a tünetekkel járó időszakban, és
3, – mai ismereteink szerint –  a betegség elmúltával, azaz a tünetmentessé válás után még két héten át mutatható ki.

A tesztelésre használt polimeráz-láncreakció (PCR) lényege, hogy a vírus örökítő anyagának egy meghatározott  darabját molekuláris reakciók útján felismerik, és felszaporítják, ezzel elérve egy olyan mennyiséget, amely mennyiségből a vírus jelenléte 95%-os biztonsággal megállapítható. Minél több vírus örökítő anyag van a mintában, annál nagyobb eséllyel vezet sikerre az eljárás, azaz annál nagyobb eséllyel lesz pozitív a teszt eredménye  ha, a vírus jelen van a szervezetben.

Jelentkezés