szív és érsebész szakorvos
2010-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Már egyetemi éveim elején a szív- és érsebészet iránt kezdtem érdeklődni, és számos kutatásban vettem részt. Kutatási tevékenységemet több szakmai díjjal is elismerték, különösen a szív ingerületvezető rendszerének vérellátásával és különféle képalkotó eljárások (CT, DSA, intravascularis ultrahang) vizsgálatával kapcsolatban. Diplomám megszerzése után a Honvédkórház Szív-, Ér- és Mellkassebészeti osztályán helyezkedtem el. 2017-ben szívsebészeti, 2020-ban pedig érsebészeti szakvizsgát szereztem, és mindkét területen aktívan dolgozom. 2020-tól a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet szív- és érsebészeként tevékenykedem, emellett korábban az Országos Traumatológiai Intézetben is foglalkoztam érsebészeti trauma ellátással. Szakterületem a minimál invazív szívműtétek (aorta- és mitrális billentyű műtétek, CABG), billentyűplasztikák, komplex szív- és érsebészeti beavatkozások (nagyerek műtétei a szívtől a lábszárig), az aortaív sebészete, valamint a visszérsebészet. Rendszeresen veszek részt hazai és nemzetközi továbbképzéseken minimál invazív sebészet és lézeres visszérsebészet témakörében.
Artériás rendszer betegségeit érintő tünetek:
Vénás rendszert érintő betegségek tünetei:
Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.
Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.
Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.
Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.
Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.
Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.
Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.
Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.
Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.
Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).