Kézsebészet

Időpontfoglalás

Kézsebészeti rendelésünkön a kéz betegségeinek kezelésével és műtéti megoldásaival foglalkozik
Dr. Egri László kézsebész főorvos. 

Ilyen például a ganglion betegségek (csuklótáji duzzanatok), alagút syndromák, daganatok, Dupuytren betegség (tenyér és az ujjak kötőszövetét érintő progresszív betegség), rendszerbetegségek, továbbá idegentest eltávolítás, bőrelváltozás kimetszése, szalagsérülések.

 

Leggyakrabban előforduló betegségek

Pattanóujj

Az ínhüvely szájadéka beszűkül, melynek gyakori oka a gyulladás, így az ínra kifejtett nyomása miatt kis csomó alakul ki, ami aztán a szűkült ínhüvely nyílásán csak zökkenés kíséretében tud átjutni. Ez olyan súlyosság is fejlődhet, hogy az ujjat csak nagy nehézséggel és sokszor fájdalom mellett lehet csak behajlítani, majd ismét kinyújtani.  Ez a kéz rendes használatát jelentősen nehezíti és a fájdalom is jár.

Carpalis alagút szindróma

Magyarul kéztő alagút szindróma, általában 40-60 éves kor között jelentkezik. Leggyakrabban a domináns kézen és a nőknél kétszerte gyakoribb az előfordulása, mint a férfiaknál. Oka a nervus medianus károsodása a carpalis alagútban (csukló tenyéri felszínén). Itt az idegeket, ereket, az izmok inait egy szélesebb szalag, a retinaculum flexorum szorítja a csontos alaphoz, biztosítva ezzel a helyhez kötöttségüket. Az ideg nyomódása ez alatt a szalag alatt alakul ki a leggyakrabban.

Tünetek: égő fájdalom, zsibbadás a hüvelyk, a mutató- és középső ujjban. Ezek többnyire éjszaka jelentkeznek, de bizonyos kézhelyzetek nappal is provokálhatják. A fájdalom felsugározhat az egész karra, elsősorban a hüvelyk vonalában. Súlyosabb esetben a hüvelyk alatti izompárna sorvad, a kéz fent jelzett ujjainak ügyetlensége, merevsége jellemző.

Cubitalis alagút szindróma

Könyök alagút szindróma kialakulásáért a könyököt ért sérülés, ízületi bántalom, gyakori helyi nyomódás pl. könyöklés, fektetés tehetők felelőssé. A könyök kisujj felőli oldalán futó nervus ulnaris nyomódása következtében alakulnak ki a jellegzetes tünetek: égő fájdalom, zsibbadás a gyűrűs- és kisujj vonalában az ujjakon, illetve a tenyéren, alkaron, kezdetben jellemzően éjszaka, később a hypothenar (kisujj alatti izompárna) és az ujjak mozgásában szerepet játszó kisizmok (inetrosseus izmok) sorvadása, a kéz  jellegzetes karomállásának kialakulásával.

Synovectomia

Az ízületek belhártyájának műtéti eltávolítása például krónikus gyulladásos reumatizmusban.