A dietetikus szakember feladata a gyógyítás támogatása megfelelő táplálkozási tanácsokkal, prevenció és a helyes táplálkozás megismertetése.
Konzultáció során személyre szabott segítséget kaphatunk, lehetőség nyílik a táplálkozási és életmódbeli szokások, esetleg fennálló betegség(ek) felmérésére, majd ezek figyelembe vételével az egyénre szabott étrend kialakítására.
A személyre szabott étrend hosszú távon is tartható, maradandó eredményt hoz.
Kórházunkban a dietetikus a következő szakterületeken tud segítséget nyújtani
- fogyókúra, súlynövelés
- táplálék allergia vagy intolerancia (tej, – glutén, – tojás)
- gyomor –és bélbetegségek (pl. gyomorfekély, Chron – Colitis)
- cukorbetegség, inzulinrezisztencia
- szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, magas koleszterinszint)
- epebetegségek, vesebetegségek
- kismama étrend kialakítása
- sportolók speciális étrendjének összeállítása
Manapság egyre gyakrabban kerül előtérbe egyes kórképek, állapotok kapcsán az inzulinrezisztencia.Kezelésében a gyógyszeres terápia mellett meghatározó szerepet tölt be a megfelelő étrend beállítása és a rendszeres mozgás.
A legtöbb trendi diétában szigorú megszorításokat kell követnünk, egyoldalú lehet az étrend és nem tanítják meg a helyes étrend szabályait (összetételt, mennyiségeket) a fogyókúrázóknak. Gyakran előfordul, hogy a szakszerűtlenül alkalmazott divatdiéták hatására egy viszonylagos gyors fogyást nagymértékű elhízás követ.