Dietetika

A dietetikus szakember feladata a gyógyítás támogatása megfelelő táplálkozási tanácsokkal, prevenció és a helyes táplálkozás megismertetése.

Konzultáció során személyre szabott segítséget kaphatunk, lehetőség nyílik a táplálkozási és életmódbeli szokások, esetleg fennálló betegség(ek) felmérésére, majd  ezek  figyelembe vételével az egyénre szabott étrend kialakítására.

A személyre szabott étrend hosszú távon is tartható, maradandó eredményt hoz.

letöltés

Kórházunkban a dietetikus a következő szakterületeken tud segítséget nyújtani

 

  • fogyókúra, súlynövelés
  • táplálék allergia vagy intolerancia (tej, – glutén, – tojás)
  • gyomor –és bélbetegségek (pl. gyomorfekély, Chron – Colitis)
  • cukorbetegség, inzulinrezisztencia
  • szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, magas koleszterinszint)
  • epebetegségek, vesebetegségek
  • kismama étrend kialakítása
  • sportolók speciális étrendjének összeállítása

Manapság egyre gyakrabban kerül előtérbe egyes kórképek, állapotok kapcsán az inzulinrezisztencia.Kezelésében a gyógyszeres terápia mellett meghatározó szerepet tölt be a megfelelő étrend beállítása és a rendszeres mozgás.

A legtöbb trendi diétában szigorú megszorításokat kell követnünk, egyoldalú lehet az étrend és nem tanítják meg a helyes étrend szabályait (összetételt, mennyiségeket) a fogyókúrázóknak. Gyakran előfordul, hogy a szakszerűtlenül alkalmazott divatdiéták hatására egy viszonylagos gyors fogyást nagymértékű elhízás követ.