Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Gasztroenterológia

Gasztroenterológia

A gasztroenterológia a belgyógyászat azon szakága, amely a gyomor-bélrendszer betegségeire specializálódott. A gasztroenterológia az emésztőrendszer valamennyi szervével foglalkozik, beleértve a gyomor-béltraktust (nyelőcső, gyomor és belek), és az epével funkcionális és szervi szempontból is kölcsönös függésben álló szerveket (máj, epevezeték, hasnyálmirigy és epehólyag).

Leírás

Leírás

Mivel foglalkozik a gasztroenterológia?

A gasztroenterológia név görög eredetű, a gyomorra és a belekre utal. A „gastro” a gyomrot, az „entero” a beleket, a „logosz” pedig a tudományt jelenti.

Ugyan az emésztőrendszer betegségeiben a leggyakrabban érintett szervek a gyomor és a belek, de szorosan ehhez a rendszerhez tartozik a száj és a nyelőcső is, amelyen keresztül az étel a szervezetünkbe kerül, és ide soroljuk az eperendszer szerveit is, amelyek epével és emésztőenzimekkel látják el a beleket. (Ez utóbbi rendszer része az epehólyag, a hasnyálmirigy, a máj és az epeutak is.)

Gasztroenterológia első ábra

Tartalom

orvosaink

Gasztroenterológus
Gasztroenterológus

A gasztroenterológia a belgyógyászat azon szakága, amely a gyomor-bélrendszer betegségeire specializálódott. A gasztroenterológia az emésztőrendszer valamennyi szervével foglalkozik, beleértve a gyomor-béltraktust (nyelőcső, gyomor és belek), és az epével funkcionális és szervi szempontból is kölcsönös függésben álló szerveket (máj, epevezeték, hasnyálmirigy és epehólyag).

Leírás
Leírás

Mivel foglalkozik a gasztroenterológia?

A gasztroenterológia név görög eredetű, a gyomorra és a belekre utal. A „gastro” a gyomrot, az „entero” a beleket, a „logosz” pedig a tudományt jelenti.

Ugyan az emésztőrendszer betegségeiben a leggyakrabban érintett szervek a gyomor és a belek, de szorosan ehhez a rendszerhez tartozik a száj és a nyelőcső is, amelyen keresztül az étel a szervezetünkbe kerül, és ide soroljuk az eperendszer szerveit is, amelyek epével és emésztőenzimekkel látják el a beleket. (Ez utóbbi rendszer része az epehólyag, a hasnyálmirigy, a máj és az epeutak is.)

Gasztroenterológia első ábra

ORVOSAINK

Gasztroenterológus
Gasztroenterológus
Tünetek

Tünetek

Milyen tünetekkel érdemes felkeresni
a gasztroenterológiai szakrendelést?

Aranyszabályként elmondható, hogy emésztésünk tartós megváltozása esetén érdemes gasztroenterológushoz fordulni. De ajánlott a szakrendelés felkeresése akkor is, ha bizonyos ételek elfogyasztása panaszokat, vagy akár allergiás reakciót vált ki. És érdemes szakemberhez fordulni akkor is, ha a bevitt élelmiszerek lebontása, felszívódása nem megfelelő, és ennek következtében változik meg az emésztésünk és a székletürítésünk.

Ha a következő tünetek huzamosabb ideje fennállnak, ajánlott felkeresni egy gasztroenterológiai szakrendelést:

Olykor hétköznapinak tűnő, kevésbé kellemetlen panaszok, mint a puffadás, a gyomorégés, a pár napig tartó székrekedés vagy hasmenés is akár súlyos betegség kialakulását sejtethetik.

Az időben történő felismerés és megfelelő diagnózis életet menthet, mert nagyobb eséllyel gyógyítható minden betegség, ha idejekorán ellátásban részesül a páciens.

Ezért a tünetek jelentkezésekor érdemes mielőbb szakember segítségét kérni.

Betegségek

Betegségek

Milyen betegségekkel foglalkozik
a gasztroenterológus?

Emésztőrendszeri betegségekkel, amelyek a gyomrot és a beleket érintik, mint például:

  • irritábilis bél szindróma (IBS).
  • gyulladásos bélbetegség (IBD).
  • cöliákia
  • vékonybél bakteriális túlszaporodás (SIBO)
  • élelmiszerallergia és intolerancia.
  • gyomorfekély
  • divertikulitisz
  • vakbélgyulladás
  • vastagbél polip
  • aranyér

Májbetegségekkel, mint például:

  • vírusos hepatitisz
  • májgyulladás
  • zsírmáj
  • májcirrózis

Hasnyálmirigy-, epe- és epe- hólyag-betegségeivel, mint például:

  • epekövesség
  • epehólyag-gyulladás
  • hasnyálmirigy-gyulladás

A nyelőcső rendellenességeivel, mint például:

 
  • nyelési nehézségek
  • nyelőcsőgyulladás
  • rekeszsérv
  • reflux

Foglalkozik a gasztroenterológus rákos megbetegedésekkel?

Nagy valószínűséggel egy gasztroenterológus lesz az első, aki felfedezi, ha az emésztőrendszer bármely szervében rákos daganat található.

Az endoszkópos vizsgálatok és biopszia segítségével a gasztroenterológus megtalálhatja, azonosíthatja a rákos daganatokat és el is távolíthatja a  daganatmegelőző polipokat a gyomor-bél traktusban és az eperendszerben.

Gasztroenterológusaink az alábbi emésztőrendszeri daganatok megelőzésében és időben történő felismerésében segítenek:

  • gyomorrák
  • vastagbélrák
  • gasztrointesztinális stróma tumor (GIST)
  • nyombélrák
  • vékonybélrák
  • nyelőcsőrák
  • májrák
  • hasnyálmirigyrák
  • epehólyagrák
  • epevezeték rák
Információ

A felsorolt betegségek korai felismerése az elsődleges célja valamennyi gasztroenterológiai vizsgálatnak.

Különösen fontos az időben történő diagnózis az alattomos vastagbélrák esetében, ahol a tünetek a kezdeti szakaszban általában egyáltalán nem észlelhetők. A vastagbélrák az esetek 90%-ában ugyanis polipokból fejlődik ki, amelyek korai felismerés esetén endoszkópos beavatkozással eltávolíthatók lennének.

Vastagbél-tükrözés: vizsgálat és terápia egyben

Vastagbél tükrözés

Az időben történő felismerés azt is jelenti, hogy nem kizárólag visszatérő vagy hosszan tartó emésztési panaszok esetén javasolt gasztroenterológus felkeresése, de preventív céllal, a tünetek hiányában is ajánlott elvégeztetni gasztroenterológiai szűrővizsgálatot – főleg, ha a családban volt már daganatos megbetegedés.

Mik lehetnek a gasztroenterológiai megbetegedések hajlamosító tényezői?

A legtöbb betegség hátterében, így a gasztroenterológia kórképek kialakulásában is nagy szerepet játszik az életmód. Egészségtelen életvitel mellett sokszorosára nő az emésztőrendszeri megbetegedések kockázata is.

Az emésztőrendszer betegségeinek kialakulásának esélyét az alábbi tényezők növelhetik:

Ajánlott kerülni a káros zsírokat és minél több rostban gazdag ételt (zöldség, gyümölcs, magvak) fogyasztani, valamint rendszeresen sportolni. Ha ezeket betartja, azzal már jelentősen csökkentheti az emésztési panaszok kialakulásának kockázatát.

Az emésztőrendszer betegségeinek kialakulásának esélyét az alábbi tényezők növelhetik:

mozgásszegény, ülő életmód
mozgásszegény, ülő életmód
Elhízás
Elhízás
telített zsírsavakban gazdag ételek túlzott fogyasztása
telített zsírsavakban gazdag ételek túlzott fogyasztása
alacsony rosttartalmú ételek fogyasztása
alacsony rosttartalmú ételek fogyasztása
stressz
stressz
dohányzás, alkoholfogyasztás
dohányzás, alkohol-fogyasztás

Ajánlott kerülni a káros zsírokat és minél több rostban gazdag ételt (zöldség, gyümölcs, magvak) fogyasztani, valamint rendszeresen sportolni. Ha ezeket betartja, azzal már jelentősen csökkentheti az emésztési panaszok kialakulásának kockázatát.

Vizsgálat

Vizsgálatok

Mi történik a gasztroenterológiai
vizsgálat során?

Az első szakorvosi konzultáción a gasztroenterológus felveszi a kórelőzményt. Ennek során tájékozódik a beteg családjában előforduló betegségekről, a gyermekkori fertőző betegségekről, nők esetében a menstruációról, a beteg esetleges szenvedélyeiről (dohányzás, szeszfogyasztás), szociális és munkakörülményeiről, táplálkozási szokásairól. A kórelőzmény érdemi része a beteg korábbi betegségeire, műtéteire, valamint aktuális panaszaira vonatkozik.

Ezt követően a gasztroenterológus fizikális vizsgálatot végez. A vizsgálat során sztetoszkóppal meghallgatja és tapintással megvizsgálja a páciens hasát, majd feltárja a lehetséges fájdalompontokat és adott esetben a megnagyobbodott hasi szerveket (máj, lép).
Az elsődleges vizsgálatok után a szakorvos határozza meg, hogy milyen további vizsgálatokra lesz szükség.

Magánkórházunkban az alábbi gasztroenterológiai vizsgálatok állnak rendelkezésre a pontos diagnózis felállításához:

  • hasi és kismedencei ultrahang
  • szükség esetén CT kontrasztanyaggal vagy hasi MRI vizsgálat
  • májfunkció laboratóriumi vizsgálat
  • H2 kilégzési teszt
  • irritábilis bél szindróma laboratóriumi vizsgálat
  • élelmiszer-intolerancia laboratóriumi vizsgálat (46 élelmiszer)
  • élelmiszerallergia laboratóriumi vizsgálat (20 és 40 allergén)
  • glutén okozta betegségek laboratóriumi vizsgálat
  • laktóz- és laktalbumin laboratóriumi vizsgálat
  • székletelemzés

Milyen endoszkópos vizsgálatokat végeznek gasztroenetrológusaink?

Milyen endoszkópos vizsgálatokat végeznek orvosaink?

Ha azonban még több információra van szükség, mint amennyit az előbbiekben felsorolt vizsgálatok nyújthatnak, endoszkópos eljárások elvégzésére is sor kerülhet.

Az endoszkópos vizsgálat során valamely természetes testnyíláson (száj, végbélnyílás) keresztül bevezetett vékony cső és kamera segítségével vizsgálja meg a gasztronetreológus az üreges belső szervek állapotát.

Magánkórházunkban végzett endoszkópos eljárások a következők lehetnek:

Endoszkópos vizsgálat közben elvégzett egyéb beavatkozás:

  • szövetmintavétel
  • polipektómia: polipok (rákmegelőző állapot) eltávolítása a gyomorból vagy a belekből endoszkópia során

Az endoszkópos vizsgálat részeként a gasztroenterológus szövetmintákat is vehet, és kisebb beavatkozásokat is végezhet a vékony munkacsatornán áthaladó apró eszközök segítségével. A gasztroenterológus az endoszkópon keresztül megnyithatja a beszűkült csatornákat, megállíthatják a vérzést és eltávolíthatják a polipokat, daganatcsírákat.

Melyek a gasztroenterológia társterületei?

A gasztroenterológia több szakterülethez szorosan kapcsolódik. Elsősorban a belgyógyászathoz, másodsorban pedig az endokrinológiához, hiszen igen sok olyan emésztőrendszeri panasz van, aminél első körben ki kell zárni a hormonális okokat.

Pszichoszomatikus eredetűek panaszok esetén sokszor szükséges, hogy a
betegek ellátása során pszichológus vagy pszichiáter is bekapcsolódjon a kezelésbe.

Műtéti megoldást igénylő esetekben fontos a sebészekkel való szoros együttműködés, valamint emésztőszervi daganatos betegségek esetén az onkológiai kezelés is.

Árak

Árak

Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Gasztroenterológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Gasztroenterológiai UH (szakorvosi vagy kontroll vizsgálat kiegészítéseként)
21.000 Ft
Gyomortükrözés (Gastroscopia)
75.000 Ft-tól
Vastagbéltükrözés (Colonoscopia)
92.000 Ft-tól
Colonoscopia + Gastroscopia altatásban
185.000 Ft
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft
Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Gasztroenterológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Gasztroenterológiai UH (szakorvosi vagy kontroll vizsgálat kiegészítéseként)
21.000 Ft
Gyomortükrözés (Gastroscopia)
75.000 Ft-tól
Vastagbéltükrözés (Colonoscopia)
92.000 Ft-tól
Colonoscopia + Gastroscopia altatásban
185.000 Ft
Szövettani vizsgálat
17.000 Ft

Árlista

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Kapcsolódó vizsgálatok

Gyomortükrözés
Gyomortükrözés
h2 kilégzés teszt
H2 kilégzési teszt
hasi ultrahang
Hasi ultrahang
Vastagbéltükrözés
Vastagbéltükrözés

Kapcsolódó tartalmak

Gyomorrák tünetei és kezelése - Kelen Kórház
Gyomorrák
Hasmenés okai és kezelése - Kelen Kórház
Hasmenés
Haspuffadás
Haspuffadás
Reflux
Reflux

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).