Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Emlő ultrahang
Emlő ultrahang

Ha az önvizsgálat során a páciens csomót tapint a mellében, vagy ha a mammográfiás vizsgálat alkalmával gyanús képletet fedeznek fel, az orvos a mell ultrahang vizsgálatát javasolhatja, a rosszindulatú emlőbetegség gyanújának megerősítésre, vagy épp annak kizárására. Fontos megjegyezni, hogy az ultrahang vizsgálat csak egy vizsgálati módszer, és más vizsgálatokkal és orvosi értékeléssel együtt kell alkalmazni a pontosabb diagnózis és kezelési tervek kidolgozása érdekében.

Leírás

Leírás

Mi az emlő ultrahang?

Az ultrahang diagnosztika egy képalkotó vizsgálat, amely nagyfrekvenciás hanghullámokat használ a belső szervek és szövetek felvételére. Az ultrahanghullámok áthatolnak a szerveken, és azok sűrűségétől függően nyelődnek el vagy verődnek vissza, a visszhangot pedig az ultrahang készülék rögzíti és képpé alakítja át a kezelő számára.

Az emlő ultrahang vizsgálatával az orvos részletes képet kap a vizsgálati
terület szöveti- és szerkezeti elváltozásairól:

Információ

Az emlő ultrahang sugárterheléssel nem járó, fájdalommentes és korlátlanul ismételhető vizsgálat, amely igen gyors és
pontos diagnózist ad.

Mi az emlő ultrahang?

Az emlő ultrahang segítségével az alábbi szervek és lágyszövetek állapotáról alkotható vélemény:

Mi az emlő ultrahang vizsgálat célja?

Az emlő ultrahang segítségével a tapintás útján még nem érzékelhető elváltozások is láthatóvá válnak, illetve azok szerkezetére, valamint összetételére is következtetni lehet. Így az emlő ultrahang vizsgálata a nőknél előforduló, leggyakoribb daganatos megbetegedés az emlőrák időbeni felismerést segíti.

Emlőrák infografika

Magyarországon évente közel 7000 nő szembesül az emlőrák diagnózisával, amely minden évben mintegy 2400 nő haláláért is felelős. Ez az alattomos betegség legtöbbször tünet- és panaszmentesen alakul ki. Az időben elvégzett emlővizsgálattal a rákos betegek mintegy 30 százaléka megmenthető lenne.

Tartalom

orvosaink

Sebész, proktológus

Kapcsolódó vizsgálatok

Tünetek

Tünetek

Mikor van szükség emlő ultrahangra?

20 éves kor felett és 35 éves kor alatt az ultrahang az első vizsgálati módszer az emlődiagnosztikában. A fiatal nőkre jellemző sűrűbb, mirigyes mellszövet viszonylag magas sugárelnyelő képessége miatt a mammográfia kevésbé érzékeny, kevésbé alkalmas módszer a vizsgálathoz. Ebben az életkorban emlő ultrahangot 2 évente szűrővizsgálati jelleggel érdemes elvégeztetni.

35 év feletti nőknél az emlő ultrahangra a mammográfia kiegészítő vizsgálataként kerülhet sor, mert önmagában az ultrahang rákszűrésre már nem elegendő és nem helyettesíti a mammográfiát. Ezért 35 éves kortól alapvizsgálatként a röntgen mammográfia szűrővizsgálat javasolt, amellyel az emlőrákok 80-85%-os pontossággal mutathatók ki.

40-50 év közötti hölgyeknek évente ajánlott az emlő ultrahang vizsgálata szűrővizsgálati jelleggel, mert az emlőrák előfordulása ebben az életszakaszban leggyakoribb, és mert az ekkor kialakult rákos daganatok növekednek a legintenzívebben.

50 éves kor felett, ha más indikáció nincs, kétévente ajánlott az ultrahangos emlődiagnosztika.

Információ

Az emlő ultrahang sugárterheléssel nem járó, fájdalommentes és korlátlanul ismételhető vizsgálat, amely igen gyors és
pontos diagnózist ad.

Milyen tünetek esetén érdemes
emlő ultrahangot végeztetni?

Életkortól függetlenül – amennyiben az önvizsgálat, vagy akár a nőgyógyásznál elvégzett tapintásos vizsgálat bármilyen elváltozást mutat – ajánlott bejelentkezni a pontosabb diagnózist szolgáló emlő ultrahang vizsgálatra.

Gyermekvállalás előtt, vagy ha már a kismama szoptat, az emlők ultrahang vizsgálata akkor is kiemelten fontos az esetleges panaszok okainak
pontos feltérképezéséhez. Mivel az ultrahang nem jár sugárterheléssel, így se a magzatra se a kismamára nézve nem veszélyes és szükség esetén korlátlanul ismételhető is.

Az alábbi panaszok esetén azonnali vizsgálatra van szükség:

Még panaszmentes esetben is évente javasolt az emlő szűrési célú vizsgálata azoknak:

Az emlő ultrahang vizsgálat bármikor, bármely életkorban mellékhatás nélkül alkalmazható.

Vizsgálat

Vizsgálatok

Hogyan működik
az ultrahangvizsgálat?

A vizsgálat során az ultrahangos vizsgálófej magas frekvenciájú (20 000 Hz feletti) ultrahanghullámokat juttat a test belsejébe. A generált hullámok, attól függően,
hogy csontokba, belső szervekbe, vagy
egyéb szövetekbe „ütköznek”, eltérő intenzitással és ütemben verődnek vissza.

Emlő ultrahang

A vizsgálófej a visszatérő hullámok mennyisége és sebessége alapján jeleket küld az ultrahangkészüléknek, ami feldolgozza azokat és előállítja az élő képet a monitoron (szonogramnak is nevezik).

Mi történik az emlő ultrahang vizsgálaton?

Az emlő ultrahangos vizsgálatát radiológus szakorvos végzi. Az orvos a képalkotó vizsgálatot megelőzően felveszi a páciens kórtörténetét, és megismerkedik az érintett esetleges panaszaival, előző vizsgálati eredményeivel.

Az anamnézis felvétele után a vizsgáló helyiségben deréktól felfelé le kell vetkőznie a páciensnek. Első lépésként a vizsgáló orvos áttapintja emlőket és a hónalji árkokat is. A tapintásos vizsgálat után következik az ultrahangos emlődiagnosztika, amelyhez a páciensnek az orvos utasításai szerint hanyatt, vagy oldalt fekvő helyzetben kell elhelyezkednie a vizsgálóágyon.

A szakorvos a vizsgált teljes felületre ultrahang gélt ken, ez kocsonyás gél segíti az ultrahang hullámok hatékony terjedését, hogy a szövetekről viszszaverődve minél pontosabb képek készülhessenek.

Az ultrahangot kibocsájtó vizsgálófejet a radiológus enyhe nyomást gyakorolva különböző szögekben és pozíciókban mozgatja az emlő és a hónalji
régió teljes területén. A vizsgálófej által közvetített mozgókép egy monitoron jelenik meg, amelyen megfigyelhető a szervek állapota és mérete, valamint észrevehetőek az esetleges elváltozások. A vizsgálófej szükségszerűen az emlőhöz is hozzáér, de emlő kompresszió nem történik és a teljes vizsgálat fájdalommentes.

A vízoldékony kontaktgélt az orvos a vizsgálat végeztével letörli.

Milyen előkészületet igényel
az emlő ultrahangvizsgálat?

A vizsgálat előtt általában NEM SZÜKSÉGES különösebb előkészületeket végrehajtani.

Azonban van néhány hasznos tanács, amely segíthet abban, hogyan készüljön fel a vizsgálatra:
A vizsgálat napján ne használjon testápolót, krémet, vagy púdert az emlő
területén, és ne fújja be magát dezodorral se, mivel ezek befolyásolhatják az ultrahang képminőségét.

Viseljen kényelmes ruházatot, amit könnyen le tud venni a vizsgálat előtt.
Fontos, hogy próbáljon meg nyugodt maradni. Az emlő ultrahang nem invazív és teljesen fájdalommentes vizsgálat, így nincs oka az aggodalomra. A vizsgáló orvos segíteni fog eloszlatni valamennyi aggályát és válaszolni fog
az összes kérdésére.

Ha vannak korábbi emlőröntgen vagy emlő MRI vizsgálati eredményei, azokat hozza magával. A vizsgálati eredmények összehasonlítása segíthet az esetleges eltérések vagy változások felismerésében. Ha bármilyen panasza van az érintett területen, például csomó, duzzanat vagy fájdalom, azt mindenképpen jelezze orvosának az ultrahang vizsgálat előtt.

Az emlő ultrahang vizsgálatot a menstruációs ciklus második felében, vagy menstruáció nélküli időszakban ajánlott elvégezni, ilyenkor az emlők általában kevésbé érzékenyek és az eredmények is könnyebben értékelhetők.

Káros-e az egészségre
az ultrahangvizsgálat?

Az emlő ultrahang során a páciens nincs kitéve káros sugárzásnak (ellentétben a röntgensugárzással), és a vizsgálófej alkalmazása semmilyen kellemetlenséggel vagy fájdalommal nem jár.
Az ultrahangnak nincs ismert káros egészségügyi következménye, valamint nem használ kontrasztanyagot, így akár várandósság vagy kontrasztanyagokkal szembeni allergia esetén is biztonságosan alkalmazható.

Eredmények és utókövetés

Eredmények és utókövetés

Mikorra kapom meg az eredményem?

Az ultrahangképekről digitálisan eltárolt képek és felvételek készülnek, amelyet a vizsgálat leleteivel együtt a vizsgálat végeztével a páciens azonnal meg is kap.

Mi történik a vizsgálat után?

A radiológus szakorvos átnézi a korábbi emlő ultrahang vizsgálatok képeit, eredményeit és összehasonlítja az aktuális vizsgálat eredményeivel. Ez segít a vizsgálatok közötti eltérések, változások felismerésében.

A vizsgálat végén az orvos részletesen tájékoztatja a pácienst az emlő ultrahang vizsgálat eredményéről, átadja a leletet, és válaszol a páciens minden kérdésére.

Mi a teendő, ha valamilyen eltérésre derül fény?

Ha az ultrahangfelvételek belső szervi elváltozást mutatnak, annak lehetséges okairól és a kezelés lehetséges módjairól orvos részletes tájékoztatást ad, valamint előfordulhat, hogy további vizsgálatok elvégzésére is javaslatot tesz.

Árak

Árak

Emlő ultrahang vizsgálat

Emlő ultrahang vizsgálat 25.000 Ft
Emlő ultrahang vizsgálat 25.000 Ft

A emlő ultrahang ára NEM TARTALMAZZA az előzetes szakorvosi konzultációt!

Forduljon szakembereinkhez

Kapcsolódó vizsgálatok

hasi ultrahang
Hasi és kismedencei ultrahang
kilégzési teszt
H2 kilégzési teszt

gyomortükrözés
Gyomortükrözés
(gasztroszkópia)
Vastagbéltükrözés
Vastagbéltükrözés
(kolonoszkópia)

BLOG

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egészséges életmód tanácsok, tippek egy fitt élethez
és még az akcióinkról sem marad majd le.