Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Elsősegély oktatás szülőknek

Miért fontos az elsősegély ismerete?

Gyermekeink élete és egészsége a legfontosabb számunkra. Az elsősegély ismerete és a gyors cselekvés életmentő lehet baleset vagy hirtelen rosszullét esetén. Csatlakozzon hozzánk, és készüljünk fel együtt a váratlan helyzetekre! Ingyenes elsősegély tanfolyamunk során Dr. Bognár Zsolt gyermeksebész segítségével igyekszünk minden fontos információt, tudást és gyakorlatot átadni, ami egyes helyzetekben akár életmentő is lehet.

Tematika, információk az oktatásról

Általános Ismeretek

  • Baleset Körülményei és Veszélyforrások: Megismerkedünk a leggyakoribb baleseti helyzetekkel, megtanuljuk felismerni a veszélyforrásokat, és a helyes tájékozódó vizsgálat lépéseit. Fontos részét képezi a segítség hívásának megfelelő módja is.
  • ABCD Szemlélet: Az ABCD szemlélet az elsősegély alapja: légutak biztosítása (Airway), légzés (Breathing), keringés (Circulation), tudatállapot (Disability) ellenőrzése és kezelése.

Sebészeti Kórképek

Felosztás: Az elsősegélynyújtás során különbséget kell tenni a hámsérülések, végtagi (csont) sérülések, koponya sérülések, valamint a tompa has- és mellkasi sérülések között.

  • Hámsérülések:
    • Kötések fajtái: Megtanuljuk, hogyan kell megfelelően ellátni a hámsérüléseket különböző kötésekkel, beleértve a sebek tisztítását és fertőtlenítését is.

 

  • Végtagi Sérülések:
    • Rögzítések típusai: Bemutatjuk a végtagi sérülések kezelését, különös tekintettel a helyes rögzítési technikákra, hogy elkerüljük a további károsodást.

 

  • Koponya Sérülések: Megtanuljuk felismerni a koponya sérüléseit és azonnal megtenni a szükséges lépéseket, hogy minimalizáljuk a súlyos következményeket.

 

  • Tompa Hasi és Mellkasi Sérülések: Ezek a sérülések gyakran rejtettek és életveszélyesek lehetnek. Elsajátítjuk a felismerésük és kezelésük alapjait.

Idegentest

Az idegentestek okozta problémák gyors és hatékony kezelése elengedhetetlen, legyen szó légúti elzáródásról vagy egyéb testnyílásokba került tárgyakról. Az oktatás során részletesen megismerkedünk az idegentestek eltávolításának technikáival, beleértve a Heimlich-manővert és a megfelelő eszközök használatát. Külön kitérünk a különböző életkorú gyermekek esetében alkalmazandó eljárásokra, hiszen a csecsemők és a nagyobb gyerekek esetében eltérő módszerekkel kell dolgoznunk.

Allergia

Az allergiás reakciók, különösen az anafilaxia, életveszélyesek lehetnek. Megtanuljuk, hogyan ismerjük fel az allergiás tüneteket, mint például a bőrkiütések, a légszomj, az arc és a torok duzzanata, valamint a hasi fájdalom. Emellett megtanuljuk, hogyan kell kezelni az enyhébb allergiás reakciókat és hogyan előzzük meg az allergénnel való érintkezést.

Újraélesztés: BLS (Basic Life Support)

  • Elmélet: Az újraélesztés alapelveinek elméleti áttekintése, beleértve a szívmegállás felismerését és azonnali teendőket.

 

  • Gyakorlat: Gyakorlati képzés során elsajátítjuk az újraélesztés lépéseit, hogy magabiztosan és hatékonyan tudjunk cselekedni vészhelyzetben.

Helyszín és időpont

Kelen Kórház Kft

1119 Budapest, Thán Károly utca 20.

Időpont: tervezett időpont kora ősszel.

RÉSZLETEK HAMAROSAN

Regisztráció

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).