Facebook ikon fehér
Youtube ikon fehér

Időpontot foglalok
online

Diabetológia

Diabetológia banner

A diabetológiai szakrendelések a cukorbetegek ellátásának központi helyszínei. A diabetológusok a betegekkel együttműködve dolgoznak ki személyre szabott terápiás tervet, amely a betegség típusától, súlyosságától és az egyéni szükségletektől függően változó.

A cukorbetegség Magyarországon is jelentős egészségügyi probléma, korunk egyik népbetegsége. Az egészségügyi szakemberek nagy figyelmet fordítanak a cukorbetegség megelőzésére és a lakosság oktatására annak fontosságáról, hogy az életmódváltás és a rendszeres vércukorszint-ellenőrzés segítségével a cukorbetegség kialakulása megelőzhető vagy jelentős mértékben késleltethető, a súlyos szövődmények pedig elkerülhetők (pl. koszorúér-szűkület, vesebetegség, látáskárosodás, végtagi erek szűkülete, stroke, impotencia).

Leírás

Leírás

Mivel foglalkozik a diabetológia?

A diabetológia azon orvosi szakág, amely a cukorbetegség diagnosztizálására, kezelésére és az általa okozott szövődmények gondozására fókuszál. A cukorbetegség egy krónikus állapot, amely befolyásolja a szervezet általános vércukorszintjét (glükóz), azaz túl magas vércukorszintet eredményez. A diabetológusok szorosan együttműködnek a betegekkel és személyre szabott kezelési tervet dolgoznak ki, amely magában foglalhat életmódváltást, gyógyszeres kezelést és a vércukorszint rendszeres ellenőrzését a kezelés és a szövődmények megelőzése érdekében.

A vércukorszint változásai ábra

Hogyan alakul ki a diabétesz és milyen típusai ismertek?

A cukorbetegség kialakulásának oka lehet többek között a hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon hiánya, valamint az inzulinrezisztencia (vagyis a szervezet inzulinnal szembeni csökkent érzékenysége) vagy mindkettő együttese. Az inzulin hiánya vagy csökkent hatékonysága miatt a sejtek nem képesek felvenni a glükózt a véráramból, ami a vércukorszint emelkedéséhez vezet. Ennek eredményeként jelentkeznek a betegség fő tünetei. Alapvetően két fő típusa van: 1-es típusú cukorbetegség és 2-es típusú cukorbetegség, illetve nőknél a várandósság ideje alatt gyakran előfordul a terhességi cukorbetegség.

Mit jelentenek a diabétesz egyes típusai?

1-es típusú cukorbetegség (inzulinfüggő diabétesz):

Autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy sejtjeit, amelyek inzulint termelnek. Ennek eredményeként a szervezet nem tud elegendő mennyiségű inzulint termelni a glükóz hatékony feldolgozásához, ezáltal az felhalmozódik a véráramban. Az 1-es típusú cukorbetegség nem gyógyítható, viszont megfelelő életmóddal és kezeléssel jól kordában tartható. A cukorbetegek körülbelül 10%-a tartozik ebbe a csoportba.

2-es típusú cukorbetegség:

Akkor alakul ki, amikor a szervezet ellenállóvá válik az inzulin hatásával szemben, vagy nem képes elegendő inzulint termelni ahhoz, hogy a vércukorszintet a normális tartományban tartsa. Ennek kialakulása lehet genetikai és életmódbeli tényezők, például az elhízás, a fizikai inaktivitás és az egészségtelen étrend kombinációja.

Terhességi cukorbetegség:

Olyan állapot, amely nőknél a várandósság során jelentkezhet, általában a terhesség második felében. A magas vércukorszint károsíthatja az anya és a magzat egészségét, de általában jól kezelhető diétával és testmozgással, és az esetek többségében a szülést követően megszűnik.

Tartalom

orvosaink

Nephrológus, diabetológus

Kapcsolódó vizsgálatok

ORVOSAINK

Nephrológus, diabetológus
Tünetek

Tünetek

Milyen tünetekkel érdemes felkeresni
a diabetológiai szakrendelést?

Fokozott szomjúság, éhség

Fokozott szomjúság és éhség

Gyakori vizeletürítés

Gyakori vizeletürítés

Folyamatosan fennálló fáradtságérzet

Folyamatosan fennálló fáradtság

Homályos látás

Homályos látás

Megmagyarázhatatlan fogyás vagy hízás

Megmagyarázhatatlan fogyás vagy hízás

Lassan gyógyuló sebek, gyakori fertőzések

Lassan gyógyuló sebek vagy gyakori fertőzések

Nemi szervek körülötti bőr viszketése, gyulladása

Nemi szervek körülötti bőr viszketése, gyulladása

Mit jelent a prediabétesz?

A prediabétesz egy orvosi állapot, amelyben a páciens vércukorszintje magasabb, mint a normális, de még nem annyira, hogy az diabétesznek minősüljön. A prediabétesznek általában nincsenek egyértelmű tünetei, így a diagnózis egyetlen módja egy vérvizsgálat elvégzése. Amennyiben prediabéteszt diagnosztizálnak, életmódváltoztatásokkal; például egészséges étrenddel, fogyással és fizikai aktivitással megakadályozható vagy elhalasztható a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása.

A prediabétesznek három típusa ismert, az IGT (csökkent glukóz tolerancia), az IFG (emelkedett éhhomi vércukorszint) és ennek a két állapotnak az együttes megléte.

 • IGT (csökkent glukóz tolerancia): Az éhgyomri vércukorszint meghaladja a 7,0 mmol/l értéket, míg a két órás OGTT (cukorterhelés) során mért vércukorszint 7,8 és 11,1 mmol/l között van. Ez azt jelenti, hogy a szervezet inzulinhatása elsődleges módon károsodott, vagyis az inzulin nem képes hatékonyan bejuttatni a cukrot a sejtekbe, ezért a szervezet egyre több inzulint termel, hogy ezt kompenzálja. Általában túlsúlyos embereknél jelentkezik.

 

 • IFG (emelkedett éhgyomri vércukorszint): Az éhgyomri vércukorszint magasabb, mint a normál tartományban (6,1-6,9 mmol/l), de még nem éri el a cukorbetegségre jellemző értéket (7,8 mmol/l). Az IFG diagnózisának megerősítéséhez szükség van egy vércukor terheléses tesztre (OGTT). Az IFG esetén az inzulinelválasztás zavara áll fenn.
Betegségek

Betegségek

Milyen betegségekkel és állapotokkal foglalkozik a diabetológia szakterülete?

A diabetológus alapvetően a cukorbetegség és az esetleges szövődményeinek diagnosztizálásával, kezelésével és megelőzésével foglalkozik:

 • 1-es típusú cukorbetegség
 • 2-es típusú cukorbetegség
 • Terhességi cukorbetegség
 • Diabetikus neuropátia (diabétesz szövődményeként kialakult idegrendszeri károsodás)
 • Diabetikus retinopathia (diabétesz szövődményeként kialakult károsodás a retinában)
 • Diabetikus nephropátia (diabétesz szövődményeként kialakult vesebetegség)
 • Hipoglikémia

A diabetológus szorosan együttműködik más egészségügyi szakemberekkel, például háziorvosokkal, endokrinológusokkal, szemészorvosokkal, nephrológusokkal és dietetikusokkal, hogy átfogó ellátást nyújtsanak a cukorbetegségben és az azt kísérő állapotokban.

Vizsgálat

Vizsgálatok

Milyen vizsgálatokat és ellátásokat végzünk intézményünkben?

A diabetológiai szakrendelésünkön a cukorbetegség kivizsgálásával, gyógyításával, szövődményeinek megelőzésével, illetve kezelésével foglalkozunk, valamint kontroll vizsgálatokat végzünk.

Információ

Az első szakorvosi konzultáció előtt, laborvizsgálatok elvégzése szükséges. A laborvizsgálatokat intézetünkben térítés ellenében elvégezzük vagy magával hozhatja meglévő leleteit az első konzultációra.

Szükséges vizsgálatok listája: vércukor, teljes vizelet, karbamid, kreatinin, nátrium, kálium, HgbA1c, koleszterin, HDL, LDL, SGOT, SGPT, GGT, AP, húgysav.

Eljárás

Kezelési lehetőségek

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre diabetológiai megbetegedések esetén?

Számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre a már meglévő cukorbetegség vagy annak megelőzése érdekében, ideértve:

Életmódváltoztatás: egészséges étrend, testmozgás, testsúly kontroll

Életmódváltoztatások: Ide tartozik a rendszeres testmozgás, egészséges étrend, testsúly kontroll, a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás kerülése.

Szájon át szedhető gyógyszerek

Szájon át szedhető gyógyszerek: Ezek a gyógyszerek segítenek a vércukorszint csökkentésében azzal, hogy növelik az inzulinérzékenységet vagy csökkentik a glükóz termelődést a májban.

Injekciózható gyógyszerek

Injekciózható gyógyszerek: Az inzulin injekciók vagy más injekciózható gyógyszerek segíthetnek a vércukorszint szabályozásában.

Folyamatos glükózmonitorozás (CGM)

Folyamatos glükózmonitorozás (CGM): Ez a módszer egy olyan eszköz használatát jelenti, amely valós időben követi a vércukorszintet, és információkat nyújt arról, hogy az ételek, tevékenységek és gyógyszerek hogyan befolyásolják a vércukorszintet.

Bariátriai műtétek

Bariátriai műtétek: A súlyos elhízással és cukorbetegséggel küzdő emberek számára a bariátriai sebészet segíthet a testsúly csökkentésében.

Rendszeres ellenőrzések és monitorozás

Rendszeres ellenőrzések és monitorozás: A rendszeres kontrollvizsgálatok és monitorozás elengedhetetlen a szövődmények megelőzéséhez és a cukorbetegség hatékony kezeléséhez.

Milyen szövődményei lehetnek a kezeletlen diabétesznek?

A kezelés nélküli cukorbetegség számos szövődmény kialakulásához  vezethet, amelyek különböző szerveket és rendszereket érinthetnek a testben. A kezeletlen cukorbetegség gyakori szövődményei közé tartoznak:

 • Szív- és érrendszeri betegségek: A magas vércukorszint károsíthatja az érrendszert és növelheti a szívroham, a stroke és más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
 • Idegkárosodás: A cukorbetegség károsíthatja az idegeket, fájdalmat, zsibbadást és bizsergő érzést okozva a kezekben és a lábakban.
 • Vesekárosodás: A magas vércukorszint károsíthatja a veséket, krónikus vesebetegséget és végül veseelégtelenséget okozva.
 • Szemkárosodás: A cukorbetegség károsíthatja a retina ereit, látásproblémákat és vakságot okozva.
 • Lábkárosodás: Az idegkárosodás és a lábak vérellátásának romlása fekélyeket, fertőzéseket okozhat és súlyos esetekben amputációra lehet szükség.
 • Bőr- és szájüregi fertőzések: A cukorbetegség miatt a betegek hajlamosabbak a bőr- és szájüregi fertőzésekre, mivel a magas vércukorszint kedvező környezetet teremt a baktériumok számára.
 • Halláscsökkenés: A magas vércukorszint károsíthatja az érrendszert és az idegeket a fülben, hallási problémákat okozva.
Figyelem

Fontos, hogy a cukorbetegséget megfelelően és időben kezeljék annak érdekében, hogy elkerüljék ezeket a szövődményeket!

Melyek a diabetológia társterületei?

KARDIOLÓGIA
KARDIOLÓGIA

A cukorbetegség növeli a szívbetegségek kockázatát, így a diabetológusok gyakran szorosan együttműködnek a kardiológusokkal a szív- és érrendszeri szövődmények kezelése és megelőzése érdekében.

SZEMÉSZET
SZEMÉSZET

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye a szemkárosodás, ezért a diabetológusok gyakran szorosan együttműködnek szemész szakorvosokkal a diabetikus retinopathia kezelése és megelőzése érdekében.

NEPHROLÓGIA
NEPHROLÓGIA

A cukorbetegség vesekárosodást okozhat, ezért a diabetológusok gyakran együttműködnek a nefrológusokkal a veseműködés kezelése és a szövődmények megelőzése érdekében.

NEUROLÓGIA
NEUROLÓGIA

A cukorbetegség idegkárosodást is okozhat, ezért a diabetikus neuropátia megelőzése érdekében a pácienst neurológus is kezelheti.

Árak

Árak

Diabetológiai szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Diabetológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft
Diabetológiai szakorvosi vizsgálat
33.000 Ft
Diabetológiai kontrollvizsgálat
27.000 Ft

Forduljon szakembereinkhez

Bármi legyen is a panasza, most könnyedén és kényelmesen foglalhat időpontot online, vagy telefonon keresztül. Várjuk jelentkezését, hogy személyre szabott ellátást nyújthassunk Önnek.

Magazin

Kapcsolódó vizsgálatok

hasi ultrahang
Hasi és kismedencei ultrahang
kilégzési teszt
H2 kilégzési teszt

gyomortükrözés
Gyomortükrözés
(gasztroszkópia)
Vastagbéltükrözés
Vastagbéltükrözés
(kolonoszkópia)

BLOG

KEDVES PÁCIENSÜNK!

Amennyiben időpontot szeretne foglalni, vagy kérdése van szakrendelésünkkel kapcsolatban, kérjük hívja
alábbi telefonszámaink egyikét:

+36 (1) 205-0205
+36 (1) 203-3412
+36 (1) 203-3417
+36 (1) 204-2412

Kollégáink hétfőtől csütörtökig 08:00 és 18:00 óra között, pénteken 08:00 és 16:00 között érhetőek el.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa- lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, kazein, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája, kecsketej, juh tej.

Halak, tenger gyümölcsei: alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, ajóka, kacsakagyló, fekete sügér, ponty, kaviár, kemény- vagy pénzkagyló, szívkagyló, fekete tőkehal, tarisznyarák, tintahal, szépia, tengeri keszeg, angolna, foltos tőkehal, tőkehal, hering, homár, makréla, ördöghal, kék kagyló, polip, osztriga, sügér, csuka, lepényhal, hüvelykagyló, lazac, szardínia, fésüs kagyló, garnélarák, nyelvhal, tintahal, kalamári, kardhal, pisztráng, tonhal, rombuszhal, parti csiga.

Gyümölcsök: alma, sárgabarack, avokádó, banán, szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, vörösáfonya, datolya, füge, szőlő, grapefruit, guava, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, sárgadinnye, faeper, nektarin, olajbogyó, narancs, papaja, őszibarack, körte, ananász, szilva, gránátalma, mazsola, málna, ribizli, rebarbara, eper, mandarin, paradicsom, görögdinnye.

Glutén tartalmú gabonák: árpa, kuszkusz, durumbúza, gliadin, maláta, zab, rozsliszt, tönkölybúza, búzakorkorpa, búza, transzglutamináz.

Glutén mentes gabonák: hajdina, kukorica, köles, puliszka, quinoa, rizs, amaránt, tápióka.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, bazsalikom, babérlevél, kamilla, cayenne-bors, fahéj, szegfűszeg, koriander (levél), kömény, curry, kapor, fokhagyma, gyömbér, gingkó, ginzeng, komló, édesgyökér, majoranna, menta, mustármag, csalán, szerecsendió, petrezselyem, bors (fekete / fehér), borsmenta, vörös chili , rozmaring, sáfrány, zsálya, tárkony, kakukkfű, vanília.

Húsok: marhahús, kecskehús, csirkehús, kacsahús, lóhús, bárányhús, strucc, bivaly, fogolyhús, disznóhús, fürjhús, nyúlhús, pulykahús, borjúhús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Olajos magvak: Mandula, paradió, kesudió, lenmag, kókusz, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, fenyőmag, pisztácia, tigrisdió / földimandula, dió, napraforgómag, repcemag, szezámmag.

Zöldségfélék: articsóka, spárga, padlizsán, széles bab, zöldbab, vörös vesebab, fehér karóbab, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, vöröskáposzta, kapribogyó, sárgarépa, karfiol, zeller, mángold, csicseriborsó, cikória, uborka, édeskömény levél, sütőtök, póréhagyma, lencse, fejes saláta, tök /spárgatök, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek, ruccola, mogyoróhagyma, szója bab, spenót, édesburgonya, fehérrépa, vizitorma, manióka.

Egyebek: agar-agar, nádcukor, szentjánoskenyér, gesztenye, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, gomba, tea (fekete), tea (zöld), élesztő (sütő), élesztő (sör).