Nyirokmasszás terápia

Szekunder (valamilyen műtét) után kialakult ödéma, primer (veleszületett ödémás állapotok) vénás eredetű ödémás állapotok, Lypo-lymphoedemás állapotok rehabilitációja szakorvosi diagnózis alapján.

Manuális nyirokelvezetés (drenázs)

A nyirokrendszer anatómiájának ismeretét felhasználva felkeresem azon nyirokellátási területeket, melyek a károsodott nyirokrégiót megkerülve elősegítik a szövetekben felhalmozódott nyirokfolyadék elvezetését, visszajutását a szisztémás keringésbe, mellyel jelentős ödéma csökkenés érhető el.
Másodlagos nyirok ödéma  esetén /műtétek pl. emlő,has /stb. ahol nyirokcsomó blokk disekciót végeznek ,módosított nyirokelvezetéssel  az épp oldali nyirokcsomó blokk felé terelhető a nyirokfolyadék.

Kompressziós terápia (pólyázás)

A szakszerűen felhelyezett kompressziós pólya a drenázst követően folyamatos és állandó nyomást biztosít az ödémás végtagra, mely a vénás tornagyakorlatok és egyéb mozgás hatására munkanyomássá alakul, így erőltetett izompumpát eredményez, mely elősegíti a nyirokfolyadék felfelé áramlását a szív irányába.A beteg a helyes pólyázás elsajátítása érdekében egyéni oktatásba részesül.

Vénás torna (csak kompressziós pólyában)

A torna célja, hogy az izmok szakszerű mozgatásával aktiválódjon az erőltetett izompumpa, ami a vér és nyirokerek munkáját segíti, lehetővé teszi a periféria felől a centrum felé haladó véráramlást. A torna kiterjed a mellkas, has és a medence területeinek mozgatására és nem utolsó sorban megfelelően kivitelezett légző gyakorlatok során a rekeszizom, mely légzési segédizom bekapcsolódik a folyadék felfelé áramoltatásában fokozza a drenázs funkciót, valamint a mellkasi és hasi légzés megfelelő ütemezésével  lehetővé tesszük a fiziológiás légcserét a tüdőben. A tornát a (váll, nyak, felkar, has és csípőt) érintő gyakorlatok vezetik be, melyeket a végtag perifériás részeit megmozgató gyakorlatok követnek. A beteg egyéni torna oktatásban részesül, melyről otthonában is végezhető torna papírt kap.

Szloboda Gyuláné
okl. orvosi -gyógy masszőr,nyirok terapeuta és szakoktató