Kúraszerű ellátás

Kúraszerű ellátás keretében foglalkozunk az érelmeszesedéssel kapcsolatos betegségek infúziós kezelésével.

  

A kezelés jelentősége

A perifériás elzáródásos érbetegség és az agyi erek szűkülete okozta kórkép kezelésében alkalmazható az infúziós kezelés. A diagnózis felállítása, valamint a szájon át alkalmazott terápia nem kellő hatásának megállapítása után lehet rátérni e terápia formára.

Akár a neurológiai jelek kínzó jelenléte, akár az érszűkület életminőséget rontó volta – amikor a fájdalommentes járás távolság 2-300 méter, vagy nyugalmi panaszok is jelentkeznek – jelzi, hogy az eddigi terápia nem kielégítő, melynek hátterében a betegség előrehaladása  állhat.

Az invazív vizsgálatok előtt, vagy azokkal párhuzamosan élni kell a fiziológiás infúzióba adott, a vér áramlási viszonyait befolyásoló gyógyszerekkel. Ettől várható a panaszok mérséklődése, a járásképesség javulása, amely a beteg számára bántó vizsgálatok elkerülését is jelentheti.

A kezelés hatása

shutterstock_96648637Az infúziós kezelés alkalmazásával két fontos hatást hozunk létre, egyrészt a vér sűrűsége mérséklődik, tehát folyékonysága javul, másrészt az infúzióban adott gyógyszer hat a vér sejtjeire, javítja a vörösvérsejtek oxigénvivő-, leadó képességét   az érfal tágulékonyságát, mindezek által  növeli az elégtelen vérellátású szövetek vérátáramlását és így funkció javulás jön létre.

Az érelmeszesedés kialakulása, majd előrehaladása során az artériás rendszer kapacitása csökken. Egy ideig ezt a szervezet különböző utakon kompenzálja, azonban a kompenzáló mechanizmusok tartalékai bizonyos ponton kimerülnek és ezt követően a vér sűrűsége, folyékonysága  a szűkület mögötti területek vérátáramlását közvetlenül alakító tényezőjévé válik. Ilyenkor használható fel a vér hígítása gyógyításban.

Alkalmazás   

Legalább két héten át naponta egy alkalommal 300 ml fiziológiás sóban egy ampulla gyógyszer adása, mely kb. egy óra időtartamot jelent. Az infúzió adása egészségügyi intézetben ajánlatos szakképzett egészségügyi személyzet jelenlétében előzetes belgyógyászati vizsgálat után.

Agyi érelmeszesedéssel kapcsolatos kórképben Cavinton, vagy Trental, vagy Nootropil 1 ampulla, amely dózis emelhető.

Perifériás érszűkület esetén Trental, vagy valamely prostaglandin származék  adható. Utóbbi esetén a minimum 3 hetes időszak kezelésétől várható jelentősebb eredmény. A prostaglandin infúzió indikációja minden esetben folyamatban lévő, vagy már elvégzett részletes, invaziv angiológiai kivizsgálást követően állítható fel.