Egészséges étrend

DiaVitas dietetikus : Asiama Evelyn

 

Minden, amit megeszünk, megiszunk, hatással van a szervezetünkben élő bélbaktériumok összetételére, és ezáltal testünk működésére. A megfelelő, vagy éppen a helytelen táplálkozással befolyásoljuk a beleinkben élő baktériumok érzékeny egyensúlyát. Ezért nagyon fontos a megfelelő, személyre szabott étrend kialakítása.

Ismernünk kell, mire van szüksége a szervezetünknek, és az étkezéssel kapcsolatban napról napra helyes döntéseket kell meghoznunk.

Friss tudományos kísérletek eredményi bebizonyították, hogy táplálkozással befolyásolni tudjuk a bélbaktériumaink összetételét.

Helytelen táplálkozással, gyorsan felszívódó-, keményítő jellegű szénhidrátok fogyasztásával a rossz bélbaktériumokat „etetjük”, így azok elszaporodnak a szervezetünkben, ami komoly negatív következményekkel járhat, és számos betegség okozója lehet.

A rossz bélbaktériumok nemcsak a betegségek kialakulásáért felelősek, hanem már abban is szerepet játszanak, hogy milyen táplálékot szeretünk. A rossz bélbaktériumok például kifejezetten sarkallnak  a cukor, a kenyér és a tésztafélék fogyasztására. A helyes táplálkozással azonban a jó baktériumokat „etetjük” és szaporítjuk, aminek következtében kedvező változásokat tapasztalunk: már 3 hónap alatt visszaáll a bélflóra (bél mikrobiom) optimális egyensúlya.